Wat zijn sojaburgers en hoe moet je ze bereiden?

Inhoudsopgave:

Wat zijn sojaburgers en hoe moet je ze bereiden?
Wat zijn sojaburgers en hoe moet je ze bereiden?
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Als je van sojaburgers houdt, zijn er recepten beschikbaar voor zowel vegetarische als veganistische opties. In de winkel gekochte alternatieven zijn ook overal verkrijgbaar, wat een handig alternatief is voor het helemaal zelf maken.

Sojaburgers zijn een nuttige aanvulling op een vegetarisch of veganistisch dieet. Ze zijn niet alleen een smakelijke en voedzame traktatie, ze zijn ook een handig hulpmiddel bij barbecues en picknicks als alternatief voor vleesproducten.

Wat zijn sojaburgers?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden sojaburgers gemaakt van sojabonen. Sommige sojaburgers worden gemaakt met gepureerde sojabonen, terwijl andere TVP of getextureerd plantaardig eiwit (of TSP, getextureerd soja-eiwit) gebruiken dat is afgeleid van de sojaboon. Beide vormen zijn even voedzaam en smakelijk, zij het met iets andere texturen. Sojaburgers kunnen thuis worden gemaakt of kant-en-klaar in winkels worden gekocht.

Winkel Sojaburgers gekocht

Sojaburgers zijn direct verkrijgbaar in de winkels. Ze zijn verkrijgbaar in gedroogde, gekoelde, ingeblikte en bevroren vormen. Sommige producten met het etiket 'vegetarische burgers' bevatten soja of sojaproducten. Niet alle in de winkel gekochte sojaburgers zijn geschikt voor veganisten. Sommige bevatten mogelijk eieren of zuivelproducten, daarom moeten veganisten de etiketten zorgvuldig lezen.

Sojaburgers, recepten en ideeën

Sojaburgers zijn gemakkelijk thuis te maken. Dit is ook een goede manier om hamburgers te maken die helemaal naar jouw smaak zijn en ook om de hoeveelheid zout en de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten te controleren. Creatieve koks kunnen traditionele, op vlees gebaseerde recepten aanpassen door het gehakt te vervangen door soja of TVP. Er zijn veel manieren om sojaburgers te maken:

  • Cooks.com - een recept voor sojaburgers met gekookte sojabonen
  • Martha Stewart - nog een recept met gekookte sojabonen om gezonde vleesvrije burgers te maken
  • IVU - dit recept van de International Vegetarische Unie gebruikt TVP en is geschikt voor veganisten en vegetariërs

Sojaburgers gebruiken

Een van de meest voor de hand liggende manieren om sojaburgers te serveren is door ze in een broodje met salade en smaak te presenteren. Probeer volkorenbroodjes in plaats van witte broodbroodjes, omdat volkorenbrood extra vezels en voedingsstoffen bevat. De burgers kunnen ook extra pit krijgen met huisgemaakte bijgerechten. Hummus of guacamole zijn bijvoorbeeld gezond en smaakvol en geven extra inhoud aan een ma altijd. Er zijn andere manieren om sojaburgers te serveren:

  • Sojaburgers gebruiken als alternatief voor gemalen vlees of gehakt - sojaburgers kunnen worden verkruimeld en gebruikt voor gerechten zoals herdertaart, moussaka en lasagne. Dit is een handige en snelle manier om een vegetarisch of veganistisch alternatief te maken. Houd er echter rekening mee dat de burgers een kenmerkende smaak hebben die de smaak van het uiteindelijke gerecht kan veranderen.
  • Sojaburgerschotels en stoofschotels - sojaburgers kunnen worden gebruikt als eiwitbron in ovenschotels en stoofschotels. Veel ovenschotel- en stoofpotrecepten kunnen worden aangepast, waardoor een verwarmende en hartige vegetarische en veganistische ma altijdoptie ontstaat.
  • Gebraad en broden - sojaburgermix kan worden gebruikt als vlees alternatief in veel braad- en vleesbroodgerechten.

Sojaburgers en barbecues

Sojaburgers zijn ideaal om op barbecues te serveren. Sommige sojaburgers kunnen echter afbrokkelen, waardoor ze moeilijk op een open grill te bereiden zijn. Als dit het geval is, probeer de burgers dan eerst in een koekenpan met een beetje olie te bakken en daarna op de barbecue.

Andere interessante vegetarische en veganistische gerechten die geweldig zijn voor barbecues en buitenfeesten zijn bonenburgers, gemarineerde tofu en groenteburgers.

Als je van sojaburgers houdt, kunnen recepten voor het zelf maken of het maken van speciale sojaburgergerechten een gezond en smakelijk alternatief bieden voor vleesgerechten.

Aanbevolen: