Wat een adviesraad voor non-profitorganisaties doet (& Hoe u er een kunt vormen)

Inhoudsopgave:

Wat een adviesraad voor non-profitorganisaties doet (& Hoe u er een kunt vormen)
Wat een adviesraad voor non-profitorganisaties doet (& Hoe u er een kunt vormen)
Anonim
Groepsbijeenkomst rond tafel
Groepsbijeenkomst rond tafel

Veel non-profitorganisaties hebben een of meer adviesraden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn leden van de adviesraad vrijwilligers die advies geven aan en inzichten delen met de leiders van de organisatie. Leden van de adviesraad zijn doorgaans individuen die gepassioneerd zijn over het werk dat de non-profitorganisatie doet. Velen zijn leiders bij bedrijven die aanzienlijke financiële of andere vormen van steun aan de organisatie bieden. Sommigen zijn gewoon geïnteresseerde individuen die verder willen gaan dan basisvrijwilligerswerk.

Adviesraad versus Raad van Bestuur

Een adviesraad is niet hetzelfde als de raad van bestuur van een non-profitorganisatie. Beide soorten groepen bestaan uit vrijwilligers die genereus hun expertise delen om de organisatie voor een bepaalde periode (termijnen) te helpen, maar ze vervullen niet dezelfde functie. Als een organisatie van de Internal Revenue Service (IRS) een belastingvrijstelling wil ontvangen, is doorgaans een BOD vereist. Dit is niet het geval bij adviesraden, die niet verplicht zijn.

  • Non-profit BOD- De primaire functie van een BOD is bestuur. BOD-leden hebben fiduciaire verantwoordelijkheid en nemen belangrijke beslissingen namens de organisatie. BOD-leden moeten stemmen om veel belangrijke organisatorische beslissingen goed te keuren, waaronder de begroting en andere belangrijke zaken met betrekking tot strategie, richting en fiscale verantwoordelijkheid.
  • Adviesraad voor non-profitorganisaties - Leden van de adviesraad nemen geen beslissingen voor de organisatie. De leden van een adviesraad hebben geen stemrecht zoals de BOD-leden, noch hebben zij fiduciaire verantwoordelijkheid. Naast het delen van advies spelen adviesraadleden meestal een rol bij het inzamelen van geld voor de organisatie. Ze hebben echter geen zeggenschap over de manier waarop de middelen van de organisatie worden gebruikt.

Rakken en verantwoordelijkheden van de adviesraad

De rollen en verantwoordelijkheden van adviesraden zijn niet bij elke non-profitorganisatie hetzelfde. Non-profitorganisaties vormen adviesraden om expertise en inzichten te verwerven van mensen die over kennis beschikken die de entiteit en haar werk ten goede zal komen, en om hun relaties te versterken met mensen die de zaak bij de grotere gemeenschap zullen verdedigen. Sommige organisaties hebben meerdere adviesraden, die elk een ander doel dienen. De rollen en verantwoordelijkheden van adviesraden omvatten vaak zaken als:

  • Fondsenwerving - Adviesraden proberen vaak namens de organisatie geld in te zamelen. Leden van de adviesraad zoeken vaak nieuwe donoren of nemen contact op met eerdere donoren om extra steun te vragen voor kapitaalcampagnes of grote giften.
  • Gespecialiseerde expertise - Non-profitorganisaties hebben doorgaans een klein personeelsbestand, dus ze hebben mogelijk deskundig inzicht nodig. Een non-profitorganisatie zonder intern informatietechnologieteam (IT) zou bijvoorbeeld een IT-adviesraad kunnen vormen om advies op dit gebied te geven.
  • Speciale projectbegeleiding - Een non-profitorganisatie die een speciaal project op zich neemt, kan een ad hoc (tijdelijke) adviesraad voor speciale doeleinden samenstellen om advies en expertise te bieden met betrekking tot de onderneming.
  • Gemeenschapsinzichten - Een non-profitorganisatie kan een adviesraad samenstellen die bestaat uit individuen in de populatie(s) die zij bedient. Dit kan helpen unieke inzichten te verschaffen over hoe beter aan de behoeften van de kiezers kan worden voldaan.
  • Versterking van zichtbaarheid/geloofwaardigheid - Sommige organisaties nodigen beroemdheden, politici, experts of andere prominente personen of personen met een hoge status uit om zitting te nemen in hun adviesraden. Dit kan de algehele zichtbaarheid en/of geloofwaardigheid van de organisatie helpen vergroten.
  • Leiderschapsontwikkeling - Betrokken vrijwilligers die worden geïdentificeerd als toekomstige leiders met een hoog potentieel, worden vaak uitgenodigd om zitting te nemen in een adviesraad. De ervaring die ze daar opdoen, kan hen helpen om in de toekomst BOD-lid te worden.
  • Voortdurende verbinding - Non-profitorganisaties nodigen soms voormalige BOD-leden uit om in een adviserende rol te blijven dienen. Dit zorgt ervoor dat ze betrokken blijven, maar zonder dat ze zoveel specifieke verantwoordelijkheden hebben als toen ze nog in de BOD zaten.
  • Donorrelaties - Donateurs met grote bedragen, waaronder individuen en bedrijfsleiders die invloed hebben op liefdadigheidsdonaties in hun bedrijven, worden vaak uitgenodigd om zitting te nemen in de adviesraden. Dit moedigt voortdurende financiële steun aan.

Heeft uw non-profitorganisatie een adviesraad nodig?

Adviesraden zijn in een bepaalde hoedanigheid bijna altijd gunstig voor een non-profitorganisatie. Als het antwoord op sommige (of alle!) van de onderstaande vragen "ja" is, dan wil je misschien verdergaan met het vormen van een adviesraad.

  • Hebben de raad van bestuur of bedrijfsfunctionarissen advies nodig op een gebied dat buiten hun expertise ligt? De raad van bestuur kan deskundigen op het terrein benoemen in een adviesraad voor input.
  • Is er een kwestie waarvoor onbevooroordeelde meningen van een niet-bestuursorgaan nodig zijn? Een adviesraad kan vanuit een onbevooroordeelde houding analyseren en antwoorden geven, omdat zij geen bestuursbevoegdheid over de entiteit hebben.
  • Kunnen de raad van bestuur en het personeel een speciaal project met de huidige middelen afhandelen? Als dat niet het geval is, kan een adviesraad input, vaardigheden of middelen voor het speciale project leveren.
  • Zou de organisatie er baat bij hebben om snel geloofwaardigheid op een bepaald gebied aan te tonen? Het benoemen van deskundigen uit het veld in een adviesraad is een snelle manier om geloofwaardigheid te verwerven op een nieuw terrein.
  • Heeft de organisatie een bredere pool van potentiële bestuursleden nodig? Gebruik een adviesraad als een vorm van opvolgingsplanning voor toekomstige vrijwilligersleiders.
Groep mensen in een zakelijke bijeenkomst op kantoor die een nieuw lid van het team introduceert
Groep mensen in een zakelijke bijeenkomst op kantoor die een nieuw lid van het team introduceert

Hoe u een non-profitadviesraad vormt

Wanneer u voor de eerste keer een adviesraad vormt, begin dan met het beslissen of de groep ad hoc of permanent zal zijn. Creëer alleen ad-hocadviesraden voor speciale evenementen of beperkte projecten. Een vaste commissie is geschikter als de adviseurs voor de lange termijn nodig zijn. Volg deze stappen om een adviesraad te vormen.

  1. Beschrijf de rol van de adviesraad schriftelijk door een charter voor de adviesraad op te stellen waarin de reikwijdte en het doel van de groep duidelijk worden gedefinieerd, evenals de algemene richtlijnen en verwachtingen voor de leden.
  2. Maak een reeks statuten voor de adviesraad waarin de taken en beperkte bevoegdheden van de adviesraad worden vastgelegd, evenals eventuele vereisten die van toepassing zijn, zoals termijnen of periodieke verplichte vergaderingen (indien van toepassing).
  3. Neem een algemene beschrijving van de taken van de adviesraad op in de statuten. Dit zorgt ervoor dat zowel de adviesraad als de BOD-leden zich bewust zijn van de werkelijke rol van de adviseurs.
  4. Identificeer donateurs, vrijwilligers en anderen die worden uitgenodigd om in het bestuur te dienen. Selecteer potentiële leden zorgvuldig op basis van uw doelstellingen voor de adviesraad en hoe hun talenten of invloed op elkaar aansluiten.
  5. Wijs BOD-leden of leidinggevend personeel toe om potentiële leden van de adviesraad persoonlijk uit te nodigen om lid te worden. Persoonlijk contact moet worden gevolgd door een schriftelijke uitnodiging (e-mail of brief) met het verzoek om een schriftelijk antwoord.
  6. Organiseer een eerste vergadering van de adviesraad om degenen die dit accepteren te verwelkomen. Introduceer leden bij de BOD en het executive team en leid een discussie over de visie van de organisatie, evenals de doelstellingen voor de groep.
  7. Benoem een voorzitter die de adviesraad kan leiden, toezicht kan houden op effectieve vergaderingen en kan optreden als tussenpersoon tussen de formele raad van bestuur en de adviseurs. De adviesraad moet regelmatig bijeenkomen en een gedetailleerde agenda hebben.

Voorbeelden van de Adviesraad

Er zijn veel voorbeelden van adviesraden in de non-profitsector, waaronder overheidsinstanties, liefdadigheidsorganisaties en beroepsverenigingen.

  • De National Institutes of He alth (NIH) heeft een National Cancer Advisory Board (NCAB), bestaande uit artsen en andere leiders uit de gezondheidszorgsector.
  • Het Global Water Institute heeft een adviesraad die bestaat uit activisten, wetenschappers en bedrijfsleiders die gepassioneerd zijn over het garanderen van toegang tot schoon water over de hele wereld.
  • De Tennessee Wildlife Federation heeft een adviesraad bestaande uit inwoners uit de hele staat die gepassioneerd zijn door het buitenleven en natuurlijke hulpbronnen.
  • De Amerikaanse Kamer van Koophandel Foundation heeft een adviesraad die bestaat uit succesvolle bedrijfsleiders en individuen die samenwerken met locatiespecifieke kamers van koophandel.
  • De Society for Human Resource Management heeft een Membership Advisory Council (MAC) die bestaat uit haar leden en een Young Professional Advisory Council (YPAC) die uitsluitend bestaat uit leden uit de vroege loopbaan.

Adviesraden voor non-profitorganisaties

Adviesraden kunnen veel waarde bieden aan non-profitorganisaties. Een adviesraad met de juiste leden die effectief functioneert, kan alleen maar een meerwaarde zijn. Non-profitorganisaties profiteren van adviesraden omdat leden kunnen helpen bij het vinden van middelen om projecten uit te voeren, geld in te zamelen en het broodnodige advies en expertise te bieden. Degenen die deelnemen aan adviesraden profiteren hier ook van, omdat ze leiderschapsvaardigheden verwerven, sterkere netwerken opbouwen en de kans krijgen om een zaak te bevorderen die voor hen belangrijk is.

Aanbevolen: