Wat is een traditionele dans in Nicaragua

Inhoudsopgave:

Wat is een traditionele dans in Nicaragua
Wat is een traditionele dans in Nicaragua
Anonim
Traditionele dans in Nicaragua
Traditionele dans in Nicaragua

Nicaragua, gelegen tussen Costa Rica en El Salvador in Midden-Amerika, heeft een dramatische geschiedenis van nederzettingen, kolonisatie, rebellie en onafhankelijkheid. Traditionele dansen in het land weerspiegelen een veelheid aan culturele referenties en de ontembare geest van de bevolking.

Beweging en de marimba

De muziek van Nicaragua is doordrenkt met de traditionele klanken van de inheemse culturen en de sterke invloed van de 16e-eeuwse Spaanse kolonisten. Dit is het geval in veel Caribische en Midden-Amerikaanse landen, maar de doordringende klanken van de marimba begeleiden veel van de verhalen die op muziek zijn gezet en bewaard zijn gebleven in de Nicaraguaanse cultuur. De volksdansen zijn verhalen en symbolen die de lange dramatische geschiedenis van Nicaragua weergeven, evenals de kenmerkende gebruiken en overtuigingen die het land zijn rijke en gevarieerde smaak geven. Gemeenschappelijke thema's zijn mestizaje, een mengelmoes of mix van culturen; de dualiteit van Spaans en inheems erfgoed; religieuze gevoelens; en de legendes van helden en geschiedenis. Maar de meeste volksdansen zijn, in welke vorm dan ook, vieringen van het gewone leven.

Zoek dit

Uitgebreide trajes, of kostuums, bestaan doorgaans uit volumineuze rokken en haarversieringen, versierde hoeden of extravagante hoofddeksels. De muziek is levendig en de dansen leunen sterk op ensemblechoreografie. Humor is een kenmerk, vooral als een optreden een aloude onderdeel is van een straatfestival. Een van de beste manieren om lokale uitvoeringen van traditionele volksdansen te zien, is door een reis te plannen tijdens de beschermheiligefestivals. Elke stad heeft zijn eigen heilige en zijn eigen kleurrijke interpretatie van de populaire dansen.

Bailar Es Vivir -- Dansen is leven

De muziek is meeslepend en de choreografie is uitbundig. De Nicaraguaanse volksdans besteedt niet veel tijd aan reflectieve modus. Sommige dansen zijn sluw en geestig, sommige zijn verleidelijk en flirterig, andere zijn slechts parodie en slapstick. Neem de tijd om de dansen te leren in een regio die je gaat bezoeken om je waardering voor het kunstenaarschap te vergroten en op de hoogte te blijven van subtiele referenties en humor.

El Palo De Mayo

De Meiboomdans is een zeer sensuele Afro-Caribische interpretatie van een traditioneel meiboomfeest, waarschijnlijk geïmporteerd uit Europa. Het is populair langs de Caribische kust, vooral in het Bluefields-gebied, en dateert mogelijk al uit de 17e eeuw.

El Güegüense

El Güegüense is een van de beroemdste Nicaraguaanse volksvoorstellingen: een theatraal stuk dat muziek, dans en satire combineert en elk jaar wordt opgevoerd voor de feestdag van San Sebastian. Het werk dateert uit het koloniale tijdperk, waarschijnlijk begin 18e eeuw, en plaatst een sluwe inheemse ouderling (El Güegüense) tegenover de Spaanse functionarissen die hem in de val proberen te lokken. De slimme oude man is hen elke keer te slim af terwijl dansers met houten maskers de komische ontmoetingen begeleiden.

Las Inditas

Masaya is een departement ten zuiden van Managua dat bekend staat om zijn folkloristische tradities. Las Inditas is een traditionele dans die de ijverige vrouwen uit de regio eert. Het wordt uitgevoerd onder begeleiding van marimba en is een sierlijke en trotse dans gewijd aan danseressen in witte jurken, geaccentueerd door rode linten, met manden op hun hoofd. De mannen mogen slechts een kort moment respect tonen aan het einde van de dans.

Las Vaquitas - Koedansen

De rundvleesproductie is een belangrijke Nicaraguaanse industrie. De Spanjaarden brachten in de 16e eeuw koeien naar het land en sindsdien wordt vee gezien als een symbool van rijkdom. Rundvlees wordt beschouwd als een feestfeest en in de hoofdstad Managua worden op het jaarlijkse patroonheiligefestival, het feest van Santo Domingo, vaquistas of koeiendansers geroemd. De belangrijkste dansers zijn altijd vrouwen en dragen altijd een uitgebreid koeienkopkostuum.

Kunst voor altijd

Nicaragua heeft moeten werken om zijn rijkdom aan volksdansen als nationale schat te behouden. Maar tijdens de kolonisatie, religieuze bekering, politieke onrust en revolutie hield elke stad en regio van het land zijn eigen pittige danstradities levend. U kunt een voorproefje krijgen van de enorme verscheidenheid aan traditionele folkloristische dansen in het Ruben Dario Nationaal Theater in Managua. Maar met de juiste timing, als je geluk hebt, kun je daar een productie van eigen bodem vinden, die je kunt bekijken in een kleine zocalo of terwijl je door de plaatselijke calle principal paradeert.

Aanbevolen: