Juiste volgorde van stappen voor correct handenwassen

Inhoudsopgave:

Juiste volgorde van stappen voor correct handenwassen
Juiste volgorde van stappen voor correct handenwassen
Anonim
Persoon handen wassen met zeep
Persoon handen wassen met zeep

Als je je handen op de juiste manier wast en de juiste volgorde van de stappen volgt, zullen je handen oneindig veel schoner zijn dan wanneer je ze alleen maar snel onder de kraan zou afspoelen. Volg gewoon deze eenvoudige richtlijnen voor het wassen van de handen om van die vervelende ziektekiemen af te komen.

Exacte volgorde van stappen voor handenwassen

Volgens de Centers for Disease Control (CDC) is het volgen van de juiste volgorde van stappen voor het correct wassen van de handen een van de meest effectieve manieren om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen, waaronder schadelijke bacteriën, virussen zoals COVID - 19 en andere micro-organismen.

1. Maak uw handen nat met stromend water en draai vervolgens de kraan dicht om water te besparen.

Persoon die de handen nat maakt met water
Persoon die de handen nat maakt met water

2. Breng een ruime hoeveelheid zeep aan op uw handen.

Zeep op de handen aanbrengen
Zeep op de handen aanbrengen

3. Schuim je handen goed in en zorg ervoor dat je tussen je vingers, onder je ringen, onder je nagels en de achterkant van je handen schrobt.

Persoon die nagels schrobt met zeep
Persoon die nagels schrobt met zeep

4. Blijf je handen minimaal 20 seconden samen schrobben.

Persoon die de handen inzeept met zeep
Persoon die de handen inzeept met zeep

5. Spoel de zeep af onder schoon stromend water en gebruik een papieren handdoek om de kraan dicht te draaien.

Persoon die zeep van de handen spoelt
Persoon die zeep van de handen spoelt

6. Droog je handen af met een nieuw keukenpapiertje en gooi het dan weg.

Persoon handen drogen met papieren handdoeken
Persoon handen drogen met papieren handdoeken

Verdere richtlijnen voor het wassen van de handen

Nu u de algemene stappen voor het handenwassen in de juiste volgorde kent, zullen deze aanvullende tips u helpen elke keer dat u zich wast de meeste voordelen te behalen.

Je zeep kiezen

Vloeibare, schuimende en stukzeep zijn allemaal even nuttig, hoewel je waarschijnlijk vloeibare en schuimende zeep zult tegenkomen als je in het openbaar bent. Verrassend genoeg zegt de FDA dat er niet genoeg bewijs is dat antibacteriële zeep nodig is om de klus te klaren, ondanks advertentiecampagnes die erop gericht zijn het publiek iets anders te laten geloven.

Beste watertemperatuur

Hoewel de watertemperatuur echt geen rol speelt bij het doden van ziektekiemen tijdens het handenwassen, werkt warm water doorgaans beter dan koud water voor het opbouwen van een goed schuim. Gebruik gewoon de watertemperatuur waarmee u zich prettig voelt, zodat u gedurende de juiste tijd wast.

Hoe lang handenwassen moet duren

Zoals gezegd moet je je handen ruim 20 seconden lang inzepen om ziektekiemen te doden. Je kunt de oude "1, duizend, 2, duizend" -methode gebruiken om de seconden te tellen, of je kunt het Happy Birthday-liedje twee keer zingen. Deze tweede methode is vooral goed om kinderen te helpen begrijpen hoe lang ze moeten wassen voordat ze gaan spoelen.

Onmiddellijke herbesmetting vermijden

De handgreep van de gootsteenkraan is een van de meest voorkomende oppervlakken die vatbaar zijn voor ziektekiemen. Dit betekent niet te veel als je handen zeepachtig zijn, omdat de zeep is ontworpen om ziektekiemen te doden. Het probleem is het aanraken van de kraan nadat je de zeep hebt afgespoeld. Daarom is het belangrijk om een papieren handdoek te gebruiken om de kraan dicht te draaien en die handdoek vervolgens weg te gooien.

Veilig en effectief drogen

Gebruik altijd een nieuw keukenpapiertje om je handen af te drogen, en gooi dit dan onmiddellijk weg. Volgens Harvard University is het beter om die heteluchtdrogers te vermijden, omdat ze de neiging hebben microben rond te blazen. Ze stellen ook dat het belangrijk is om het drogen van de handen niet over te slaan, omdat als je je handen nat maakt, bacteriën kunnen overleven.

Wanneer moet u uw handen wassen

Misschien heb je al een goed idee wanneer je je handen moet wassen, maar het is toch goed om enkele herinneringen door te nemen. Volgens de Mayo Clinic moet je altijd wassen:

  • Voordat je je gezicht aanraakt, inclusief je mond, neus en ogen
  • Na het snuiten van je neus
  • Na hoesten of niezen in je handen
  • Voor en na gebruik van het toilet
  • Nadat je een kind of iemand anders hebt geholpen met het gebruik van de badkamer
  • Voor en na het verschonen van luiers
  • Tijdens alle fasen van de voedselbereiding
  • Voor en na het eten
  • Na het omgaan met afval
  • Voor en na de zorg voor iemand die ziek is
  • Voor en na de behandeling van wonden
  • Na het aanraken van dieren, het opruimen ervan en het hanteren van hun voedsel

Over het gebruik van handdesinfecterend middel

Je handen wassen is de beste manier om ziektekiemen te verwijderen, maar het gebruik van handdesinfecterend middel is beter dan niets als je je niet goed kunt wassen. Dat komt omdat het ontsmettingsmiddel niet noodzakelijkerwijs vuil en olie verwijdert die bacteriën kunnen bevatten. Idealiter wast u altijd eerst uw handen en daarna eventueel een handdesinfecterend middel.

Onderschat nooit het belang van handenwassen

Het volgen van de juiste handenwasprocedure is eigenlijk heel eenvoudig, maar het biedt een belangrijke verdediging tegen veel overdraagbare ziekten. Zorg ervoor dat u deze richtlijnen met anderen deelt en oefen met uw kinderen op de juiste wijze de handen wassen, zodat iedereen gezonder kan blijven.

Aanbevolen: