Werkloosheid tijdens de Grote Depressie

Inhoudsopgave:

Werkloosheid tijdens de Grote Depressie
Werkloosheid tijdens de Grote Depressie
Anonim
Grote Depressie Werkloosheid
Grote Depressie Werkloosheid

De Grote Depressie begon in 1929 en duurde tot 1939, en eindigde pas met de impuls van een oorlogseconomie. De werkloosheid steeg tijdens de Grote Depressie naar niveaus met dubbele cijfers en bleef dat bijna tien jaar lang.

Begin van de Grote Depressie

De Grote Depressie begon in de Verenigde Staten toen de aandelenmarkt op 29 oktober 1929 crashte. Deze dag werd bekend als 'Zwarte Dinsdag'. Tot dan toe leenden (en terugbetaalden) Amerikaanse consumenten steeds meer geld, was er sprake van ongebreidelde speculatie op de aandelenmarkt en waren de aandelenkoersen vaak te hoog. De aandelenkoersen begonnen in de zomer van 1929 te dalen en in oktober bereikten de verkopen een paniekniveau.

Het dieptepunt van de markt vond plaats in juli 1932 en 1933 werd beschouwd als het hoogtepunt van de Grote Depressie. Tegen die tijd was bijna 50 procent van de Amerikaanse banken gesloten of bijna failliet. Het totale aantal banken daalde tussen 1929 en 1934 met ongeveer 30 procent, waarbij tussen 1921 en 1929 gemiddeld 600 banken failliet gingen.

Als gevolg hiervan kelderden de handelsniveaus (export van goederen), banen en persoonlijk inkomen in heel Amerika, waardoor de inkomsten uit door de overheid geïnde belastingen dramatisch daalden. In sommige regio’s kwam de bouw vrijwel tot stilstand. Boeren hadden het moeilijk toen de grondstoffenprijzen hun dieptepunt bereikten. Sommige landbouwproducten daalden met maar liefst 60 procent. Het bruto binnenlands product (bbp) werd met bijna de helft verminderd, van $104 miljard in 1929 tot $56 miljard in 1933.

Depressie-tijdperk Werkloosheid

Deze financiële crisis heeft geleid tot een aanzienlijke (en negatieve) impact op de werkgelegenheid, zowel in de VS als daarbuiten. De werkloosheid is aanzienlijk gestegen in steden, vooral in de steden waar veel werknemers in dezelfde bedrijfstak werkzaam waren.

Record werkloosheid in de VS

In de Verenigde Staten steeg de werkloosheid tot 25 procent, op het hoogste niveau tijdens de Grote Depressie. Letterlijk een kwart van de beroepsbevolking van het land zat zonder werk. Dit aantal vertaalde zich naar 15 miljoen werkloze Amerikanen. Het werkloosheidscijfer daalde pas onder de tien procent nadat het land in december 1941 aan de Tweede Wereldoorlog deelnam.

De wijdverbreide werkloosheid gedurende deze jaren heeft een aanzienlijke impact op de Amerikaanse bevolking. Socialebijstandsprogramma's die vandaag de dag bestaan om mensen door moeilijke tijden heen te helpen, waren toen nog niet beschikbaar. Er was geen werkloosheidsverzekering die uitkeringen verstrekte aan mensen die zonder werk zaten. Mensen die het geluk hadden een baan te hebben, waren bang hun baan te verliezen en te eindigen als de vele ontheemden die op zoek waren naar werk.

Werkloosheid over de hele wereld

De impact van de Grote Depressie op de werkgelegenheid strekte zich uit tot ver buiten de Verenigde Staten.

  • De Canadese werkloosheidscijfers waren zelfs hoger dan in de Verenigde Staten, met 30 procent van de Canadese beroepsbevolking zonder werk.
  • In Glasgow steeg de werkloosheid in totaal tot 30 procent. In gebieden als Newcastle, waar de scheepsbouw de belangrijkste industrie was, was de situatie veel erger. De scheepsbouwindustrie kende een bijzonder diepe inzinking, waardoor het werkloosheidspercentage opliep tot maar liefst 70 procent.
  • Meer dan 200 arbeiders uit Jarrow, in het noordoosten van Engeland, marcheerden in oktober 1936 naar Londen om een petitie af te leveren, ondertekend door meer dan 12.000 mensen, waarin ze de regering vroegen actie te ondernemen, aangezien de regio te lijden had extreme armoede. De premier, Stanley Baldwin, weigerde hen te ontmoeten, maar ze slaagden erin de petitie aan het parlement te bezorgen.

De regering-Roosevelt

Een van de eerste acties die Franklin Roosevelt ondernam toen hij in 1933 president van de Verenigde Staten werd, was het afkondigen van een feestdag die duurde van 6 tot 13 maart 1933. Zijn regering was ook verantwoordelijk voor het invoeren van wetgeving om verzekeringen te verzekeren banken.

Bovendien was de regering van Roosevelt verantwoordelijk voor het aannemen van wetten om hypotheekverlichting te verlenen aan boeren en mensen die huizen bezaten. Als gevolg hiervan kwamen staatsleninggaranties beschikbaar voor nieuwe huiseigenaren en kregen miljoenen mensen overheidssteun.

Een einde maken aan de Grote Depressie

De komst van de Tweede Wereldoorlog in 1939 creëerde banen voor werkloze arbeiders, zowel binnen als buiten de strijdkrachten, en hielp uiteindelijk een einde te maken aan de Grote Depressie. Fabrieken begonnen wapens, uitrusting en andere voorwerpen te maken die het leger kon gebruiken. Vrouwen kwamen massaal op de arbeidsmarkt en deden banen die voorheen door mannen werden vervuld, waardoor een trend ontstond die zich gedurende de hele oorlogsinspanning zou voortzetten.

Aanbevolen: