30 verschillende soorten tulpen voor een kleurrijke tuin

Inhoudsopgave:

30 verschillende soorten tulpen voor een kleurrijke tuin
30 verschillende soorten tulpen voor een kleurrijke tuin
Anonim
Tuinman die voor bloemen zorgt op de tulpenplantage in de kas
Tuinman die voor bloemen zorgt op de tulpenplantage in de kas

Er zijn honderden verschillende soorten tulpen. Als je de verschillende soorten in je tuin mengt, kun je zowel een langere bloeiperiode als heel veel interesse en variatie krijgen. Sommige werken beter in tuinbedden in grote stuiken, terwijl sommige van deze tulpenvariëteiten absoluut perfect zijn voor het kweken in containers. Welke u kweekt, hangt uiteindelijk af van uw visie voor uw tuin en uw eigen specifieke smaak. Wat je ook kiest, het wordt prachtig.

Soorten tulpen

Over het algemeen zijn tulpen verkrijgbaar in bloeiende variëteiten in het vroege voorjaar, het midden van de lente en het late voorjaar. Door voor elke periode een of twee soorten te kiezen, kunt u de hele lente tulpen in uw tuin laten bloeien.

Vroege tulpenvariëteiten

Vroege tulpenvariëteiten zijn de eerste die u in uw tuin ziet bloeien en bevatten enkele beproefde favorieten. Omdat ze zo vroeg bloeien, zijn deze soorten ideaal om onder bomen te planten; tegen de tijd dat ze uitgebloeid zijn, beginnen de bomen meestal net uit te lopen en hebben de tulpen nog voldoende tijd om energie in hun bollen op te slaan voor de bloei van volgend seizoen.

Kaufmanniana Tulpen

Kaufmanniana-tulpen zijn betrouwbare tulpen die betrouwbaar meerjarig zijn. Ze worden ongeveer 10 tot 12 centimeter lang, afhankelijk van de variëteit. De bloemen hebben een sterachtige, waterlelie-achtige vorm als ze open zijn, daarom worden ze vaak 'waterlelie-tulpen' genoemd. Enkele prachtige Kaufmanniana-tulpen zijn:

Tulp Kaufmanniana
Tulp Kaufmanniana
  • 'Chopin, 'wat een heldergele bloem is met intens rode "vlammen" langs de bloembladen. 'Chopin' wordt ongeveer 15 tot 25 centimeter lang en is geweldig voor zowel verwildering in de tuin als voor binnen forceren.
  • 'Oriental Beauty' heeft prachtige, intens rode bloemen, die groeien op planten die ongeveer 25 cm hoog worden.
  • 'Heart's Delight' is een dramatische tulp, met lichtroze en witte bloemblaadjes met rode strepen en geaccentueerd met geel aan de basis van de bloemblaadjes.

Fosteriana Tulpen

Fosteriana, ook wel de keizertulp genoemd, heeft grote, majestueuze bloemen op stelen van 25 tot 50 cm. Fosteriana zijn uitstekende snijbloemen als je van tulpenarrangementen in vazen houdt, en er bovendien prachtig uit wilt zien als ze in stuifmeel of bosjes in tuinbedden worden geplant. Ze staan bekend om hun levendige kleuren en sterke stelen. Enkele van de meest populaire Fosteriana-tulpen zijn:

Fosteriana Tulp 'Oranje Emporer'
Fosteriana Tulp 'Oranje Emporer'
  • 'Golden Emperor'wat helder, goudgeel is.
  • 'Red Emperor' heeft robijnrode bloemen.
  • 'Orange Emperor' produceert levendige mandarijn-oranje bloemen.

Enkel vroeg

Single Vroege tulpen hebben enkele, komvormige bloemen op planten van 30 tot 50 cm hoog. Veel Single Early-tulpen zijn ideaal om binnen te broeien en te kweken en zijn doorgaans behoorlijk geurig. Enkele van de meest populaire cultivars zijn:

Lente paarse tulpen bij zonsondergang
Lente paarse tulpen bij zonsondergang
  • 'Beauty Queen, 'met geurige bloemen in een mix van roze, zalm en abrikoos.
  • 'Purple Prince' heeft dieppaarse bloesems en licht gegolfde bloemblaadjes.
  • 'Christmas Marvel, ' met heldere, geurige roze bloemen en een tot zestig centimeter hoog.

Soort Tulp

Er zijn veel verschillende soorten van deze vroege bloeiers, die als groep meestal korter zijn en beter geschikt zijn voor de voorkant van het tuinbed of voor het kweken in containers. De meeste zijn vier tot tien centimeter lang. Een paar populaire varianten zijn:

Roze en witte bonte tulpen in een tuin
Roze en witte bonte tulpen in een tuin
  • 'Lilac Wonder'heeft prachtige paarsroze bloemen met felgele middelpunten.
  • 'Bright Gem' heeft strak gevormde bloemen met een delicate geel-abrikoos tint.
  • 'Cynthia' is een tweekleurige tulp met grijsgroene bladeren en roze en wit gestreepte bloemblaadjes.
  • 'Peppermint Stick' produceert slanke witte en donkerroze gestreepte bloesems.

Tulpvariëteiten uit het middenseizoen

Middenseizoensvariëteiten overbruggen op prachtige wijze de kloof tussen de eerste bloei van de lentebloei en de bijna losbandige bloeiperiode die de late lentetuin symboliseert. Deze tulpen vertegenwoordigen een verscheidenheid aan vormen en maten, waardoor er veel belangstelling is voor de lentetuin.

Triumph Tulpen

Deze variëteiten worden doorgaans als eenjarige planten beschouwd, omdat ze niet bijzonder langlevend zijn. Ze hebben traditionele komvormige bloemen en worden wel 60 cm hoog.

Witte lentetulpen
Witte lentetulpen
  • 'Abrikozenschoonheid'heeft geurige abrikozenbloemen.
  • 'Atila' is een dramatisch violetpaars.
  • 'Calgary' is een prachtige witte bloem.

Darwin-hybriden

Deze grote, klassieke bloem is de hoogste en een van de beste om te verplanten. Ze zijn perfect als snijbloem en ideaal om te broeien. Cultivars zijn onder meer:

Brandende harttulpen
Brandende harttulpen
  • 'Apledoorn, 'met heldere, appelrode bloemen
  • 'Koningin van de Nacht, ' met bijna zwarte bloemen
  • 'Burning Heart, ' met romige bloemen gevlamd in rood en geel

Tulpen met franjes

Deze midden- tot laatbloeiende cultivars hebben komvormige bloemen met aantrekkelijke, omzoomde randen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Cultivars zijn onder meer:

Rode tulpen met witte rand in het voorjaar in de tuin
Rode tulpen met witte rand in het voorjaar in de tuin
  • 'Blauwe Reiger, 'met paarse bloemen
  • 'Hamilton, ' met levendige gouden bloemen
  • 'Bourgondië Kant, ' met diepe bordeauxrode bloesems en goed presterend als vaste plant, die jaar na jaar betrouwbaar terugkomt

Late tulpenvariëteiten

Net zoals tulpen uit het middenseizoen de kloof overbruggen tussen het vroege voorjaar en het late voorjaar, helpen tulpen uit het late voorjaar de tuin bij de overgang van lentebloei naar de eerste bloei van de vroege zomer.

Dubbele late tulpen

Deze worden vaak pioentulpen genoemd, omdat ze zoveel bloemblaadjes hebben. De bloemen bloeien laat en zijn zeer lang houdbaar. De meeste Double Late zijn ongeveer 45 cm lang.

Pioenroos bloeiende tulpen
Pioenroos bloeiende tulpen
  • 'Angelique'heeft lichtroze bloemen die blozen met donkerder roze.
  • 'Lilac Perfection' lijkt qua uiterlijk op een lavendelroos.
  • 'Carnaval de Nice' heeft een opvallend contrast van witte en karmozijnrode strepen langs de bloembladen.

Leliebloemige tulpen

Deze bloemen hebben een unieke, gereflecteerde vorm die lijkt op die van een lelie. De meeste worden 14 tot 24 centimeter lang. Cultivars zijn onder meer:

Paarse enkele late tulpen
Paarse enkele late tulpen
  • 'West Point'is helder, levendig geel.
  • 'Aladdin' heeft rode bloemblaadjes met gele randen.
  • 'White Triumphator' heeft zuiver witte, sierlijk ogende bloemen.

Papegaai Tulpen

Gegolfde, gekrulde bloemblaadjes in opvallende kleurencombinaties geven Parrot-tulpen een dramatische, elegante uitstraling. De hoogte van deze verdovers varieert van 12 tot 28 inch, en de bloeitijden variëren van midden tot laat in de lente. Papegaaitulpvariëteiten zijn onder meer:

Papegaaitulpen gloeit in gouden zonlicht
Papegaaitulpen gloeit in gouden zonlicht
  • 'Zwarte Papegaai, 'die paarszwarte bloemblaadjes heeft
  • 'Orange Favorite, ' met oranje bloemblaadjes met ruches en subtiele strepen van geeloranje
  • 'Texas Flame, ' die geel en rood bloeit

Een grote verscheidenheid aan prachtige tulpen

Door variëteiten uit een paar verschillende soorten te selecteren, kunt u van het vroege voorjaar tot het late voorjaar continu tulpen in uw tuin laten bloeien, waarna de zomerbloeiende eenjarige en vaste planten in uw tuin het over kunnen nemen. Met het grote aanbod aan tulpenkleuren, maten en soorten heb je volop diversiteit in je tuin, ook al zijn tulpen het enige dat op dat moment bloeit!

Aanbevolen: