Oorzaken en gevolgen van werkloosheid

Inhoudsopgave:

Oorzaken en gevolgen van werkloosheid
Oorzaken en gevolgen van werkloosheid
Anonim
Vrouw in de rij bij het werkloosheidskantoor
Vrouw in de rij bij het werkloosheidskantoor

Inzicht in de oorzaken en gevolgen van werkloosheid laat zien hoe ernstig een baanverlies kan zijn voor de getroffen personen en hun families. De werkloosheid heeft gevolgen voor de samenleving, hele gemeenschappen en naties. Het kennen van de oorzaak kan gegevens opleveren die kunnen worden gebruikt om bepaalde vormen van werkloosheid te verhelpen.

Problemen met werkprestaties

Een werknemer die is ontslagen vanwege slechte werkprestaties klinkt overtuigend dat de werknemer niet aan specifieke functievereisten heeft voldaan. Er zijn echter veel redenen waarom een werknemer slecht presteert. Werkgevers en ontslagen werknemers kunnen van deze problemen leren en de informatie gebruiken om te voorkomen dat dergelijke problemen zich in de toekomst herhalen.

Werkgever berispt werknemer op kantoor
Werkgever berispt werknemer op kantoor

Gebrek aan beroepsvaardigheden

Het probleem van slechte prestaties op het werk als gevolg van een gebrek aan beroepsvaardigheden kan een alarmsignaal zijn dat er een slechte keuze is gemaakt voor het aannemen van personeel. Het kan betekenen dat de werkgever de werknemer geen adequate of geen opleiding heeft aangeboden. Het kan zijn dat de werknemer een goede opleiding heeft gekregen, maar geen geschiktheid heeft voor de baan of geen vooruitgang heeft geboekt in een baan waarvoor nieuwe vaardigheden nodig zijn. Andere redenen zijn:

  • Mismatch tussen beschikbare werknemers en in te vullen posities
  • Overschot aan werknemers versus beschikbare posities
  • Openstaande vacatures niet ingevuld vanwege gebrek aan geschoolde werknemers

Een onderzoek uitgevoerd door Robert Half Finance & Accounting bracht verschillende prestatieproblemen aan het licht. Uit het onderzoek bleek dat 36% van de prestatieproblemen van medewerkers te wijten was aan een slechte match tussen de vaardigheden en de baan.

Gebrek aan ervaring

De werkloosheidscijfers onder jongeren zijn doorgaans hoger dan onder andere segmenten van de bevolking. Het gebrek aan ervaring maakt het voor jongeren moeilijker om een baan te vinden. Het wordt een Catch 22: ze kunnen niet de praktische ervaring opdoen die ze nodig hebben, tenzij ze iemand kunnen vinden die hen wil inhuren. Als werkgevers specifieke vaardigheden of ervaring nodig hebben voor specifieke banen, zijn er veel oplossingen beschikbaar, zoals training op de werkplek, een door de werkgever gesponsord stageprogramma en andere verschillende vormen van training/onderwijs.

Slechte houding en gedragsproblemen

Een ander probleem met slechte prestaties is een werknemer die gewoonlijk te laat of afwezig is, een slechte houding of andere gedragsproblemen. Dit soort prestatieproblemen kunnen variëren van persoonlijkheidsconflicten met collega's of management. Uit hetzelfde onderzoek van Robert Half bleek dat 17% van de problemen met slechte prestaties te wijten was aan persoonlijkheidsconflicten. Dit type werknemer kan problemen ondervinden in toekomstige banen, tenzij er een aanpassing van de houding plaatsvindt.

Vrouw met een slechte houding
Vrouw met een slechte houding

Slecht gedefinieerde baanverwachtingen

Een veelvoorkomend probleem met de werkprestaties is het gebrek aan inzicht van de werknemer in de functietaken. De werkgever heeft niet duidelijk gedefinieerd en met de werknemer gecommuniceerd wat de verwachtingen inzake werkprestaties zijn. Uit het onderzoek van Robert Half bleek dat maar liefst 30% van de slechte prestaties op het werk te wijten was aan het feit dat de verwachtingen van de werkgever niet duidelijk waren voor de werknemer. Robert Half geeft aan dat banen vaak verder gaan dan de laatste officiële functiebeschrijving en dat wervingsmanagers deze informatie moeten overbrengen om deze problemen te voorkomen.

Gevolgen van slechte werkprestaties voor werknemers

De gevolgen van slechte prestaties op het werk vanwege verschillende redenen, zoals vaardigheden, ervaring, houding en functieverwachtingen, kunnen van invloed zijn op werknemers die onmiddellijk of uitgesteld worden ontslagen. Een ander gevaar voor slecht presterende werknemers is het ontslag van bedrijven. Wanneer een bedrijf werknemers moet ontslaan, zijn degenen met slechte werkprestaties meestal de eersten die worden ontslagen.

Bedrijfsontslagen

Er zijn twee soorten veelvoorkomende ontslagen. De ene zijn seizoensontslagen, de andere zijn permanente ontslagen. Er zijn veel redenen waarom een bedrijf zijn toevlucht neemt tot ontslagen.

Gestresste man aan de telefoon die slecht nieuws hoort.
Gestresste man aan de telefoon die slecht nieuws hoort.

Tijdelijke ontslagen

Er zijn verschillende redenen voor een tijdelijk ontslag. Dit kan een seizoensontslag zijn als gevolg van een jaarlijkse vertraging in de sector. Een werknemer die tijdelijk ontslagen is en wacht tot hij weer aan het werk wordt geroepen, kan als werkloos worden beschouwd. In de meeste van deze gevallen krijgt de werknemer werkloosheid.

Bedrijfsinkrimping

De meest voorkomende reden voor ontslagen is inkrimping. Een bedrijf gaat inkrimpen om kosten te besparen. De redenen waarom een bedrijf mogelijk kosten moet besparen, kunnen onder meer concurrentie, omzetverlies, tekorten en verschillende economische factoren zijn.

Vrijwillige ontslagprikkels voor werknemers

In sommige situaties waarin een bedrijf kosten moet besparen en moet inkrimpen, kan aan werknemers een stimulans worden geboden om vervroegd met pensioen te gaan. Deze geldelijke betalingen kunnen welkom zijn voor werknemers die hun pensioen overwegen of bijna met pensioen gaan.

Herstructurering van het bedrijfsmodel

Vanwege concurrentie, nieuwe technologieën, economie, markteisen of koerswijzigingen kan het zijn dat een bedrijf zijn bedrijfsmodel moet herstructureren. Hierdoor veranderen vaak banen die nodig zijn om noodzakelijke veranderingen door te voeren. Dat betekent dat sommige banen kunnen worden geschrapt, wat resulteert in ontslagen van werknemers.

Fusie of overname van bedrijf

Bedrijven die betrokken zijn bij een fusie of overname moeten doorgaans werknemers ontslaan om de bedrijven tot één bedrijf te kunnen consolideren. Deze scenario's brengen ook problemen met overbodige posities met zich mee, waardoor het kosteneffectiever wordt om twee soortgelijke of identieke posities in één te consolideren.

Bedrijfssluiting

Sommige bedrijven kunnen besluiten de activiteiten stop te zetten en het bedrijf te sluiten. Dit is een drastische maatregel en kan allerlei redenen hebben, zoals het niet langer kunnen concurreren op de markt, problemen met leveranciers, wanbeheer bij bedrijven, natuurrampen of andere oorzaken.

Gevolgen van ontslagen voor werknemers

Er zijn veel negatieve gevolgen van ontslagen. De ontslagen werknemers moeten een andere baan zoeken en zullen doorgaans via de Employment Security Commission zich aanmelden voor een werkloosheidsuitkering. Het moreel van de werknemer kan eronder lijden, en het kan zijn dat hij of zij geen vergelijkbare baan kan vinden of een baan die vergelijkbaar is met zijn oude baan. Dit zorgt voor financiële, emotionele en psychologische ontberingen.

Benadrukte vrouw achter haar bureau
Benadrukte vrouw achter haar bureau

Persoonlijke impact van baanverlies

De National Institutes of He alth meldt dat de werkloosheidscijfers in de VS tussen 2009 en 2011 tussen de 9% en 10% lagen, het hoogste sinds het begin van de jaren tachtig. De gevolgen van baanverlies voor werknemers omvatten zowel psychologische problemen als fysieke stress. Werknemers ondergaan vaak een herwaardering van hun persoonlijke waarde, waarden en plaats in de samenleving. Hun relaties met familie en leeftijdsgenoten ondergaan veranderingen die niet altijd positief zijn.

Gevolgen van ontslagen voor werkgevers

De reputatie van de werkgever kan eronder lijden, en het kan moeilijk zijn om nieuwe werknemers aan te trekken, uit angst voor verdere ontslagen. Het moreel van de overige werknemers neemt doorgaans af. Volgens de Harvard Law Review zullen overlevenden van een recent ontslag te maken krijgen met een daling van hun werkprestaties met 20%. Een ander rapport van Teresa Amabile van de Harvard Business School onthult een daling van 24% in nieuwe uitvindingen voor een bedrijf dat 15% van zijn werknemers heeft ontslagen.

logistieke netwerkdistributie van goederen
logistieke netwerkdistributie van goederen

Verdere gevolgen van ontslag op vrijwillige omzet

Een onderzoek uitgevoerd door Charlie O. Trevor en Anthony J. Nyberg van de Universiteit van Wisconsin-Madison concludeerden: "Onze analyse van de marginale effecten voorspelt bijvoorbeeld voor een gemiddeld bedrijf een stijging van 31% in het vrijwillige personeelsverloop na inkrimping, zelfs als de inkrimping slechts 0,01% van het personeelsbestand bedraagt.." Bovendien voorspelt de analyse ook dat als een bedrijf geen goede bedrijfspraktijken hanteert en niet aan de overlevende werknemers kan overbrengen dat inkrimping gunstig is, het bedrijf kan verwachten dat 112% van de resterende werknemers zal stoppen.

Stop met gedrag

Een ander gevolg van ontslagen is de ontwikkeling van stopgedrag bij werknemers. De Wisconsin School of Business van de Universiteit van Wisconsin-Madison publiceerde een onderzoek waarin onderzoekers ontdekten dat de verdiensten van de ontslagenen gedurende hun hele leven lager waren, en dat hun werkhouding eronder leed, evenals hun fysieke en mentale gezondheid.

Vrijwillige omzet na ontslag

Vrijwillig personeelsverloop is een directe reactie na ontslag voor deze werknemers. Onderzoekers vonden de verzwakte verbinding met hun nieuwe werkgevers als gevolg van hun ontslag. In het onderzoek gedefinieerd als stopgedrag, slaagden deze werknemers er niet in loyaliteit of toewijding aan hun volgende werkgever op te bouwen.

  • Het onderzoek concludeerde dat 56% na hun eerste ontslag waarschijnlijk een baan zou opzeggen.
  • Als die werknemers die voor het eerst ontslagen werden, gingen werken voor een bedrijf dat ontslagen had, zou 65% van hen waarschijnlijk onmiddellijk hun baan opzeggen.
  • De onderzoekers concludeerden dat geïnstitutionaliseerde inkrimping mogelijk "zeer consequente gevolgen" zou kunnen hebben voor de stabiliteit van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Mondiale gevolgen van werkloosheid

De Harvard Law Review rapporteert ook over stappen die sommige Europese regeringen hebben genomen om vrijwillig personeelsverloop als gevolg van ontslagen tot een minimum te beperken. Deze landen hebben wetten opgesteld om werknemers tegen ontslagen te beschermen door van werkgevers te eisen dat zij de economische en/of sociale redenen rechtvaardigen die de ontslagen noodzakelijk maken.

Gevolgen van hoge werkloosheid

Global Finance rapporteert dat "hoge werkloosheidscijfers de groei en de sociale cohesie bedreigen." Door de stijging van de werkloosheid verliezen individuen inkomen en lijden overheden onder een daling van de geïnde belastingen.

Verzwakkende maatschappelijke effecten

Afgezien van de verwachte gevolgen van werkloosheid, vallen sociale structuren tijdens langdurige perioden van werkloosheid uiteen. De psyche van de samenleving lijdt negatief, met een verzwakt vertrouwen in de overheid en de industrie.

Wereldwijd werkloosheidscijfer

Global Finance meldt dat het mondiale werkloosheidspercentage in 2009 is gestegen tot 5,9% als gevolg van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Pas in 2014 bereikte het werkloosheidspercentage een niveau van 5,5%.

Verenigde Staten laagste werkloosheid in 50 jaar

Volgens het Bureau of Labor Statistics blijft de groeiende economische kracht van de Verenigde Staten van Amerika meer banen opleveren en heeft het werkloosheidspercentage verlaagd. In 2018 daalde het werkloosheidspercentage van 3,9 in augustus naar 3,7 in september 2018, het laagste werkloosheidspercentage in 50 jaar. In juli 2019 bedroeg het werkloosheidspercentage ook 3,7%.

Onderzoek naar oorzaken en gevolgen van werkloosheid

De oorzaken en gevolgen van werkloosheid zijn complex en vaak moeilijk te analyseren zonder rekening te houden met alle factoren die hieraan bijdragen. De impact op zowel werknemers als werkgevers kan langdurig zijn en onvoorziene schadelijke gevolgen hebben.

Aanbevolen: