Zoete aardappelen planten

Inhoudsopgave:

Zoete aardappelen planten
Zoete aardappelen planten
Anonim
zoete aardappelen
zoete aardappelen

Het te vroeg planten van zoete aardappelen kan resulteren in bevroren of beschadigde planten. Als de grond warm is, zo'n 70 tot 80 graden, en het laatste gevaar voor vorst geweken is, is het tijd om te planten.

Tips voor het kweken van zoete aardappelen

Zoete aardappelen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel er veel variëteiten beschikbaar zijn voor de moestuin, hebben ze allemaal ongeveer 100 of meer groeidagen nodig om te rijpen. Dit betekent dat zoete aardappelen over het algemeen gedijen in de warmere zuidelijke klimaten van tuinzones 9, 8, 7 en mogelijk ook 6. Voor meer noordelijke zones kunt u contact opnemen met uw plaatselijke County Cooperative Extension Office voor specifieke variëteiten die in uw regio goed zullen gedijen.

Aankoopbonnen

Koop zoete aardappelslipjes of startplanten bij een tuincentrum of een postordercatalogus. Het is belangrijk om slippen of starterwortels van een betrouwbare bron te kopen om ervoor te zorgen dat de planten ziektevrij zijn.

Selecteer de site

Zoete aardappelen hebben veel ruimte nodig. Ze groeien in wijnranken en verspreiden zich met ranken die door knooppunten wortelen. Ze hebben volledig zonlicht nodig, gedefinieerd als zes of meer uren zonneschijn per dag, en hoe meer licht, hoe beter. Nadat je zoete aardappelen hebt geplant, moet je het gebied goed bewaterd houden. Door het tuinbed in de buurt van een slang of sproeier te plaatsen, wordt het water geven gemakkelijker.

Bodem en ruggen

Zoete aardappelen geven de voorkeur aan rijke, leemachtige grond, dus werk ten minste twee weken vóór het planten in compost of goed verteerde mest. De pH van de bodem moet rond de 5 liggen.6 tot 6,5 of licht zuur. Zoete aardappelen zijn gevoeliger voor ziekten als ze in neutrale of alkalische bodems worden geplant, dus test de pH en pas deze indien nodig aan om de grond een beetje aan de zure kant te krijgen.

Een van de unieke aspecten van het planten van zoete aardappelen is het creëren van richels in het tuinbed. In de ruggen worden zoete aardappelslippen of -wortels geplaatst. Om een heuvelrug te creëren, stapelt u de grond in lange rijen op. Laat een meter tussen de rijen vrij, zodat u er gemakkelijk tussen kunt lopen. Zoete aardappelslippen moeten op een diepte van ongeveer vijftien centimeter worden geplant, dus houd de bovenkant van de rand hoog genoeg om de slippen op te vangen.

Planttijd

Plant zoete aardappelen als de dagen constant warm zijn en de nachttemperatuur niet onder de 60 graden komt. Als het een koel voorjaar is, kunt u zwart plastic over het tuinbed leggen om de bodemtemperatuur te verhogen. De plant glijdt ongeveer vijftien centimeter diep in de toppen van de ruggen, met een tussenruimte van 9 tot 12 centimeter. Als er een paar blaadjes op de strookjes zichtbaar zijn, laat die dan boven het maaiveld blijven. Dep de grond rond de slippen zachtjes en geef ze een goede slok water zodra ze zijn geplant.

Water geven

Na het planten van de slippen, geef ze dagelijks water, maar verdrink ze niet. Te veel water of door water gelogde grond zorgt ervoor dat de slippen gaan rotten. Ze hebben echter wel vocht nodig om te kunnen groeien. Je zult bladeren en scheuten uit de slippen zien verschijnen. Deze reiken zich uit en wortelen keer op keer door wijnstokken. Bush-variëteiten zullen zich niet zo ver verspreiden, maar ze zullen zich allemaal enigszins verspreiden. Sommige verspreiden zich tot wel 6 meter vanaf de plek waar je de originele stroken hebt geplant!

Meststof

Zoete aardappelen gebruiken veel voedingsstoffen uit de bodem. Overweeg om tijdens het groeiseizoen een 5-5-10-meststof op de zoete aardappelen te gebruiken. Aanbrengen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Oogst

Zoete aardappelen worden pas in de herfst geoogst, meestal na de eerste nachtvorst in de herfst. Ze moeten voorzichtig uit de grond worden opgegraven, waarbij de knollen enkele uren in de zon moeten drogen. Dit heet genezen. Nadat ze een dag in de zon hebben uitgehard, worden ze van de wijnstokken afgesneden en 10 tot 14 dagen in warme omstandigheden laten drogen, waarna ze in koele omstandigheden worden bewaard tot ze klaar zijn voor gebruik.

Aanvullende bronnen over het kweken van zoete aardappelen

Voor meer informatie over het telen van zoete aardappelen, zie:

  • Illinois Cooperative Extension factsheet over de teelt van zoete aardappelen.
  • Tips voor het kweken van geweldige zoete aardappelen, inclusief meer informatie over het planten ervan, vindt u op Gardens.org.
  • Het DIY Network biedt ook stapsgewijze instructies voor het kweken van geweldige zoete aardappelen.

Een heerlijke beloning voor je inspanningen

Of je nu zoete aardappelen kweekt als een leuk project of hoopt genoeg te kweken om je gezin de hele winter van te voeden: als ze eenmaal gevestigd zijn, zijn ze gemakkelijk te kweken. Kom in de herfst en je zult een heerlijke oogst van oranje schoonheden hebben die je smaakpapillen zullen verrassen.

Aanbevolen: