Wat de hoofdgrootte van uw baby betekent

Inhoudsopgave:

Wat de hoofdgrootte van uw baby betekent
Wat de hoofdgrootte van uw baby betekent
Anonim

Kinderartsen gebruiken gegevens over de gemiddelde hoofdomtrek van pasgeborenen om de voortgang van uw pasgeborene te helpen volgen.

Shot van een kinderarts die het hoofd van een baby meet in een kliniek
Shot van een kinderarts die het hoofd van een baby meet in een kliniek

Bij elk babybezoek van uw pasgeboren baby zal uw kinderarts een meetlint gebruiken om de hoofdomvang of hoofdomtrek (HC) te meten. Het meten van de hoofdomtrek van uw baby is een gemakkelijke, niet-invasieve manier voor een kinderarts om de groei en ontwikkeling van uw baby te volgen, wat een belangrijke indicator voor de gezondheid is. Als u meer te weten komt over de gemiddelde hoofdomtrek van een pasgeboren baby en hoe het hoofd van uw baby zich verhoudt tot dat getal, kunt u dit deel van de ontwikkeling van uw kind beter begrijpen.

Hoe en waarom de hoofdomvang van uw baby wordt gemeten

De hersenen van baby's en peuters groeien snel in de eerste drie levensjaren, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Tot uw baby twee jaar wordt, zal het meten van de hoofdomtrek een routineonderdeel zijn van elke babyafspraak.

Proces voor het meten van de hoofdomtrek

De hoofdomtrek wordt bepaald door de omvang van het hoofd rond het grootste gebied te meten. Deze meet de afstand van boven de wenkbrauwen en oren tot de achterkant van het hoofd. Uw kinderarts zal een groeimeter gebruiken om de hoofdomtrek van uw baby te registreren en deze te vergelijken met eerdere metingen van de hoofdomtrek van uw baby. De arts kan dit ook vergelijken met de gemiddelde hoofdomtrek van een pasgeboren baby (de normale, verwachte omvang van de hoofdomvang van een baby op basis van zijn leeftijd en geslacht).

Als uw jongensbaby bijvoorbeeld 3,5 maanden oud is en een hoofdomtrek van 41 heeft. Met een lengte van ongeveer 7 centimeter bevinden ze zich in het 50e percentiel, volgens gegevens verzameld door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Als die baby 6,5 maanden oud is, zou zijn hoofd ongeveer 44 cm moeten meten om in het 50e percentiel te vallen.

Groeigrafieken en percentielen

De hoofdomtrekgrafiek voor baby's biedt een online groeimetercalculator die laat zien hoe de hoofdomtrek van uw baby zich verhoudt tot die van andere baby's van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Kinderartsen verwijzen vaak naar groeipercentielen als ze de ontwikkeling van een kind volgen. Deze gegevens worden doorgaans weergegeven als een gebogen lijnenpatroon op een kaart.

De kinderarts van uw kind zal de groeimeter gebruiken om het groeipatroon van uw kind te volgen. Naarmate uw kleintje groeit, zal de kinderarts naar de eerdere percentielen van uw kind verwijzen om er zeker van te zijn dat deze op de goede weg zijn met zijn individuele groeipatroon. Als de hoofdomtrek van uw kind zich bijvoorbeeld altijd in het 50e percentiel bevond, maar plotseling naar het 35e percentiel is verschoven, kan de kinderarts beeldscans en andere diagnostische tests bestellen om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen.

Vergeleken met de gemiddelde hoofdomtrek van een baby

Houd er rekening mee dat er verschillende dingen zijn die ertoe kunnen leiden dat je denkt dat het hoofdje van je baby groter of kleiner is dan gemiddeld. Als u thuis meet, meet u mogelijk niet op de juiste plaats. En er zijn enkele meetlinten die nauwkeuriger zijn dan andere. Neem altijd contact op met uw kinderarts als u zich zorgen maakt. De hoofdomvang van uw baby kan een indicatie zijn van een bepaald gezondheidsprobleem, maar het kan ook betekenen dat uw baby een iets groter of kleiner hoofd heeft.

Groter dan gemiddelde hoofdomtrek van baby

Als uw baby een hoofdomvang heeft die groter is dan normaal, kan dit komen doordat grote hoofden in de familie voorkomen. Maar het kan ook andere zorgen signaleren.

Macrocefalie is de term die wordt gebruikt om de hoofdomtrek van een baby te beschrijven die groter is dan gemiddeld. Ongeveer 5% van de zuigelingen heeft macrocefalie. Soms kan macrocefalie een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand.

Voor de zekerheid kan uw kinderarts uw baby doorverwijzen naar een kinderneurochirurg, die een lichamelijk en neurologisch onderzoek van uw baby zal uitvoeren en beeldvormende tests kan bestellen om de oorzaak vast te stellen.

Kleiner dan gemiddelde hoofdomtrek van baby

Microcefalie beschrijft een kleiner dan gemiddelde hoofdomtrek van een baby. Microcefalie komt niet vaak voor. In de Verenigde Staten wordt ongeveer 1 op de 800 tot 5.000 baby's geboren met een hoofd dat kleiner is dan verwacht.

In sommige gevallen treedt microcefalie op als gevolg van genetische mutaties. Bepaalde infecties tijdens de zwangerschap, blootstelling aan schadelijke stoffen in de baarmoeder, ernstige ondervoeding en een onderbreking van de bloedtoevoer naar de hersenen van de baby kunnen ook microcefalie veroorzaken. Een Zika-virusinfectie tijdens de zwangerschap kan ook een oorzaak zijn van microcefalie.

Sommige baby's ondervinden geen problemen vanwege hun kleine hoofdomvang. Anderen kunnen ontwikkelingsachterstanden hebben tijdens de kindertijd en de kindertijd, en anderen kunnen onderliggende gezondheidsproblemen hebben die behandeling vereisen.

Hoofdomvang en risico op autisme

Sommige onderzoeken suggereren dat baby's met een groter hoofd een verhoogd risico op autisme kunnen hebben. Veel van de baby's met grote hoofden bij wie later de diagnose autisme werd gesteld, bleken ook ongewoon grote hersenen te hebben. Maar niet alle onderzoekers zijn het daarmee eens.

Andere onderzoeksresultaten zeggen dat er geen bewijs is dat suggereert dat groter dan gemiddelde hoofdomvang verband houdt met autisme. Deze gemengde bevindingen suggereren dat verder onderzoek nodig is om het verband tussen de hoofdgrootte van een baby en een autismespectrumstoornis te onderzoeken.

Hoofdgrootte en intelligentie

Als uw baby een groter hoofd heeft, heeft hij of zij mogelijk ook grotere hersenen. Een groter hoofd en grotere hersenen betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je baby een genie is.

Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Molecular Psychiatry bleek dat er significante verbanden bestonden tussen de hoofdomtrek van het kind en de cognitieve vaardigheden. De onderzoekers vonden echter 17 genen die cognitieve vaardigheden, hersengrootte en lichaamsvorm beïnvloeden. Dit suggereert dat het genetica is die een rol speelt in de intelligentie van een baby, en niet de grootte van het hoofd.

De hoofdomvang van uw baby controleren

De grootte van het hoofd van een baby is een goede indicator voor de gezondheid en kan kinderartsen helpen potentiële problemen op te sporen. De kinderarts van uw baby zal bij elk bezoek aan de baby de hoofdomtrek meten. Als u wilt, kunt u thuis de hoofdomtrek van uw baby meten met een niet-elastisch meetlint. Als u zich zorgen maakt over het feit dat uw baby zijn of haar ontwikkelingsmijlpalen of de hoofdomvang bereikt, neem dan contact op met uw kinderarts.

Aanbevolen: