Beroemde Franse ontdekkingsreizigers

Inhoudsopgave:

Beroemde Franse ontdekkingsreizigers
Beroemde Franse ontdekkingsreizigers
Anonim
kompas en notitieblok op de kaart
kompas en notitieblok op de kaart

Vooral in de 16e en 17e eeuw was Frankrijk behoorlijk ijverig als het ging om het koloniseren van de Nieuwe Wereld en als gevolg daarvan zijn er veel beroemde Franse ontdekkingsreizigers. Ze richtten koloniën en nederzettingen op in veel delen van Noord-Amerika, meestal als handels- en exportposten. Er zijn veel bekende Franse ontdekkingsreizigers. Hoewel deze lijst zeker niet volledig is, richt deze zich wel op enkele van de meer bekende expedities.

Beroemde Franse ontdekkingsreizigers die u moet kennen

Je zult merken dat Frans tegenwoordig in heel veel delen van de wereld wordt gesproken, waaronder Noord-Amerika, Afrika en zelfs Azië. Dit is te wijten aan de eenmalige agressieve ontdekkingscampagne van Frankrijk. In het bijzonder hebben deze ontdekkingsreizigers op de een of andere manier aanzienlijk bijgedragen aan het Franse erfgoed in Noord-Amerika.

Jacques Cartier 1491-1557

Cartier was de eerste die claimde wat nu Canada heet voor Frankrijk. Hij bracht de Golf van St. Lawrence en een groot deel van de St. Lawrence-rivier in kaart en is feitelijk de ontdekkingsreiziger die Canada vernoemde nadat hij het inheemse woord Huron-Iroquois voor nederzetting had gehoord. Hij probeerde verschillende nederzettingen, maar ze waren allemaal tamelijk noodlottig.

Hij wordt grotendeels gecrediteerd voor het verkennen van de St. Lawrence-regio, inclusief Quebec. Vanwege de manier waarop hij omging met de Iroquois die hij tegenkwam en het feit dat hij binnenkomende kolonisten in de steek liet, heeft hij echter een minder dan geweldige reputatie als grondlegger van Canada. Hij slaagde er niet in om enige vorm van permanente regeling te bereiken en probeerde diamanten en goud te 'stelen'. Dit was een slechte keuze en leidde mogelijk tot het einde van zijn carrière omdat de diamanten en het goud waardeloos bleken te zijn.

Jacques Cartier
Jacques Cartier

Samuel de Champlain 1575-1636

Samuel de Champlain wordt beschouwd als de 'vader van Nieuw-Frankrijk'. Hij stichtte de stad Québec en woonde daar het grootste deel van zijn leven als bestuurder. Maar nog belangrijker dan het vinden van Quebec City, opende Champlain de bonthandel van Noord-Amerika naar Frankrijk.

Naast Quebec verkende Champlain een groot deel van Canada en slaagde erin bondgenoten te worden van enkele inheemse stammen en de Iroquois te verslaan, wat essentieel was voor de vestiging van de Fransen in Canada en het noordelijke deel van de Verenigde Staten. Hij schreef uitvoerig over zijn verkenningen toen hij ouder werd.

Samuel de Champlain
Samuel de Champlain

Louis de Buade de Frontenac 1622-1698

Frontenac zal de annalen van de Canadese geschiedenis ingaan als de man die Quebec verdedigde tegen de Britse invasie in de King William's War, evenals een succesvolle militaire campagne tegen de Iroquois.

Hij steunde de bonthandel, wat er ongetwijfeld voor zorgde dat het gebied economisch groeide, maar hij kwam in de problemen met zijn superieuren omdat hij ook de verkoop van cognac aan de bevriende stammen in de omgeving steunde. Leden van de raad beschouwden dit over het algemeen als een doodzonde.

Louis de Buade de Frontenac
Louis de Buade de Frontenac

Louis Hennepin 1626-1705

Louis Hennepin, gedoopt Antoine, was een katholieke priester en missionaris/ontdekkingsreiziger die een groot deel van het binnenland van Noord-Amerika verkende. Hij staat bekend om het ontdekken van Niagara Falls en Saint Anthony Falls. Saint Anthony Falls is de enige waterval aan de rivier de Mississippi.

Helaas had Hennepin een vreselijke reputatie onder zijn mede-ontdekkingsreizigers. Hij publiceerde meerdere verslagen waarin werd gesuggereerd dat hij de monding van de Mississippi had ontdekt, samen met andere onware verhalen over zijn avonturen. In werkelijkheid was de enige reden dat hij de watervallen ontdekte, omdat hij werd gevangengenomen door indianen. Niettemin beschreven zijn geschriften aanzienlijke delen van Noord-Amerika, vanaf de basis van de Mississippi tot het huidige Canada.

Louis Hennepin
Louis Hennepin

Jacques Marquette 1637-1675

Jacques Marquette richtte Sault Ste. Marie, de eerste Europese nederzetting van Michigan. Bovendien worden hij en Louis Jolliet gecrediteerd voor het in kaart brengen van het meest noordelijke punt van de rivier de Mississippi. Jolliet was een Frans-Canadese.

Ook opmerkelijk is dat Marquette een missionaris was. Veel van zijn expedities met collega-ontdekkingsreiziger Joliet hadden tot doel de inheemse bevolking met het christendom te bereiken. Als gevolg hiervan werd hij een expert in de Huron-taal en sprak hij vloeiend verschillende andere inheemse dialecten.

Jacques Marquette
Jacques Marquette

Robert de La Salle 1643-1687

La Salle wordt gecrediteerd voor het claimen van het stroomgebied van de rivier de Mississippi voor Frankrijk. Hij dacht dat het de grote rivier zou zijn die naar China stroomde. Hij verkende ook het gebied van de Grote Meren, evenals de Golf van Mexico.

Hij stichtte ook een kolonie aan de Golf van Mexico. De kolonie was echter niet succesvol en werd voortdurend aangevallen door inboorlingen en ziekten. Lokale inboorlingen hebben de kolonie uiteindelijk in een hinderlaag gelokt, en de overgebleven jongen die nog leefde, werd meegenomen om onder hen te gaan wonen. Robert de La Salle zelf werd gedood door zijn eigen bemanning toen ze muitten.

Robert de La Salle
Robert de La Salle

Jean François de La Pérouse 1741-1788?

Jean François de La Pérouse is een Franse ontdekkingsreiziger en marineofficier van wie bekend is dat hij de kusten van Californië, Japan, Rusland en Alaska heeft verkend. Hij kon ook de kaarten van Captain Cook voltooien.

Hij vond Botany Bay, waar hij een groep Engelse kolonisten ontmoette. In zijn geschriften wordt opgemerkt hoe Europeanen 'één' zijn, om zo te zeggen, als ze ver van huis zijn. La Pérouse kon de nederzetting van voldoende voorraden voorzien voor een paar jaar en van daaruit ging hij naar huis. Helaas is hij nooit meer in Frankrijk teruggekomen en is hij nooit meer gezien of gehoord.

Jean François de La Perouse
Jean François de La Perouse

Joseph Nicollet 1786-1843

Joseph Nicollet was een bekende geograaf, wiskundige en astronoom. Je hebt misschien nog nooit van hem gehoord, maar hij bracht een groot deel van het binnenland van de Verenigde Staten, tussen de rivier de Mississippi en de rivier de Missouri, in kaart en deed zulke belangrijke ontdekkingen dat zijn kaarten de standaard werden waarop alle andere kaarten werden gemaakt.

Iets dat uniek is aan Nicollet vergeleken met zijn tijdgenoten, is dat hij niet als missionaris op pad ging. Ondanks dat hij vroom rooms-katholiek was, respecteerde hij de inheemse bevolking die hij ontmoette en probeerde hij hen niet te bekeren.

Jozef Nicollet
Jozef Nicollet

Jacques Cousteau 1910-1997

Hoewel je vaak aan ontdekkingsreizigers denkt als die mannen van weleer die nieuw terrein in kaart brachten, is de waarheid dat er ook hedendaagse ontdekkingsreizigers zijn. Geen enkele is zo bekend als Jacques Cousteau, die onvermoeibaar werkte aan het bestuderen en behouden van de oceanen.

Zijn lijst met prestaties is uitgebreid; Een van zijn meest opmerkelijke bijdragen aan de ontdekkingswereld is echter de ontwikkeling van de Aqua-Lung. Met dit apparaat konden duikers langer onder water blijven en oceaandiepten op film vastleggen die nog nooit eerder waren vastgelegd.

Jacques Cousteau
Jacques Cousteau

Jean-Louis Etienne 1946-

Jean-Louis Étienne is een ontdekkingsreiziger en arts die gespecialiseerd is in sportgeneeskunde. Hij was de eerste man die tijdens een solo-expeditie de Noordpool bereikte, waarbij hij ruim twee maanden lang zijn eigen slee voorttrok.

Terwijl hij heeft deelgenomen aan verschillende expedities die bedoeld waren om het publiek bewust te maken van de benarde situatie in de poolgebieden, nam hij met name deel aan de Sea-Ice Mission (Mission Banquise), waar hij rond het Noordpoolgebied zweefde op een poolijskap om gegevens over de opwarming van de aarde en andere milieuverschijnselen bij te houden.

Jean-Louis Etienne
Jean-Louis Etienne

Franse verkenning

Franse verkenningen speelden een belangrijke rol in het begrip van de wereld over verschillende Noord-Amerikaanse regio's. Moderne Franse wetenschappers hebben ook uitgebreid bijgedragen aan inspanningen op het gebied van natuurbehoud en milieu. Is de huidige wetenschap of aardrijkskunde die je bestudeert feitelijk gebaseerd op een beroemde Franse ontdekkingsreiziger?

Aanbevolen: