Hoe werkt therapie? Een inleidende gids

Inhoudsopgave:

Hoe werkt therapie? Een inleidende gids
Hoe werkt therapie? Een inleidende gids
Anonim
Therapeutische ontmoeting met een patiënt
Therapeutische ontmoeting met een patiënt

Wat komt er in je op als je het woord 'therapie' hoort? Veel mensen geloven dat therapie gewoon een proces is waarbij je over je gevoelens praat. Er zit echter veel meer wetenschap, ondersteuning en persoonlijke zorg achter dan je zou denken. Therapie is een complex proces dat mensen op verschillende manieren kan helpen hun geestelijke gezondheid te verbeteren en te behouden.

Als je hebt overwogen om contact op te nemen met een geestelijke gezondheidszorgadviseur, kan het begrijpen hoe therapie werkt je helpen om die eerste stap te zetten. Deze close-up van de elementen van de therapie kan u meer vertrouwen geven in de praktijk en u aanmoedigen contact op te nemen met een hulpverlener.

Hoe werkt therapie?

Therapie is een op bewijs gebaseerd proces, net als de meeste vormen van fysische geneeskunde. In 2005 heeft de American Psychological Association (APA) een beleid voor op bewijs gebaseerde therapeutische praktijken ontwikkeld als onderdeel van een baanbrekende presidentiële taskforce. Dit beleid heeft een positieve verandering in het gezondheidszorgsysteem teweeggebracht door een uniforme standaard voor de geestelijke gezondheidszorg vast te stellen.

Volgens de Journal of Neurotherapeutics is therapie effectief, kostenefficiënt en kan deze worden gebruikt om veel geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken. Het tijdschrift verdeelt de fundamenten van psychotherapie in drie categorieën. Wanneer deze elementen worden gecombineerd, creëren ze een effectieve therapeutische ervaring.

Op bewijs gebaseerde technieken

Er is een grote verscheidenheid aan therapietechnieken beschikbaar die in een klinische omgeving zijn getest en waarvan is vastgesteld dat ze effectief zijn. Er is bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie (CGT) en desensibilisatie en opwerking van oogbewegingen (EMDR). Deze verschillende soorten therapie maken gebruik van verschillende technieken om mensen te helpen probleemoplossende vaardigheden en coping-strategieën te ontwikkelen.

Enkele andere veelgebruikte technieken die in therapie worden gebruikt, zijn onder meer mindfulness, gedachte-uitdaging, meditatie of activiteitenplanning. Het soort strategieën dat in het therapeutische proces van een individu wordt gebruikt, hangt af van zijn of haar persoonlijke behoeften, de aanpak van de therapeut en de meest recente bevindingen uit de psychologie.

Deze technieken zijn herhaaldelijk getest in klinische omgevingen om positieve verbeteringen te bewerkstelligen in het algehele welzijn van een persoon. Daarnaast worden er voortdurend nieuwe en verbeterde technieken gevonden en geïmplementeerd in de praktijk.

De expertise van een aanbieder

Er zijn niet alleen verschillende therapeutische strategieën, maar er is ook een grote verscheidenheid aan professionals in de geestelijke gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in verschillende gebieden. Sommige therapeuten zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in specifieke geestelijke gezondheidsproblemen. Of ze kunnen geïnformeerde zorg faciliteren voor specifieke bevolkingsgroepen, zoals veteranen of leden van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Bovendien kan de expertise van een therapeut betrekking hebben op zijn persoonlijke en professionele achtergrond, zijn unieke benadering van de therapie en zelfs zijn persoonlijkheid. Met al deze factoren moet rekening worden gehouden wanneer u op zoek bent naar een therapeut die mogelijk goed bij u past.

Gedurende het therapeutische proces moet een zorgverlener de problemen identificeren die zijn cliënt deelt en het meest recente onderzoek evalueren dat voor hem nuttig zou kunnen zijn. Vervolgens moeten ze deze bevindingen meenemen naar therapiesessies, een behandelplan bespreken en vervolgens evalueren of de strategieën nuttig zijn geweest voor die specifieke persoon.

Patiëntvoorkeuren en achtergrond

Therapie is een hulpmiddel dat een geïndividualiseerde aanpak hanteert om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken. Het therapeutische proces houdt bijvoorbeeld rekening met iemands achtergrond, cultuur, persoonlijke behoeften en voorkeuren, religieuze voorkeuren en politieke voorkeuren.

Informatie uit al deze gebieden wordt verzameld om een zorgplan op maat te maken dat tegemoetkomt aan de behoeften van een individu. Om deze reden zullen geen twee mensen ooit hetzelfde type therapie ervaren. Zelfs als jij en je beste vriend allebei CGT-therapiesessies bij dezelfde therapeut zouden bijwonen, zou het proces of de ervaring niet identiek zijn.

Dit kan mensen geruststellen dat hun persoonlijke gezondheids- en welzijnsbehoeften ertoe doen. Bovendien kan het het idee bevestigen dat zij gepersonaliseerde zorg zullen ontvangen die rekening houdt met alle aspecten van hun identiteit.

Hoe helpt therapie?

Therapie kan mensen helpen gebeurtenissen uit het verleden te verwerken, nutteloze gedachten en gedragingen op te merken en hun humeur te verbeteren, aldus het National Institute of Mental He alth (NIMH). Om deze en nog veel meer redenen wordt de praktijk in verband gebracht met positieve welzijnsvoordelen.

Het NIMH merkt op dat deze winst te danken is aan de verschillende strategieën die door professionals in de geestelijke gezondheidszorg worden gebruikt tijdens zowel persoonlijke als virtuele therapie. Deze hulpmiddelen kunnen mensen helpen om te praten over, om te gaan met en verder te gaan met wat hen ook belast. Je kunt de onderstaande lijst raadplegen om enkele van de redenen te ontdekken waarom therapie mensen helpt hun mentale en emotionele gezondheid te verbeteren volgens de NIMH.

Therapie biedt emotionele steun

Een van de meest fundamentele (maar uiterst belangrijke) grondslagen van therapie is dat het mensen kan helpen zich gezien, gehoord en begrepen te voelen. Deze relatie tussen cliënt en therapeut kan soms moeilijk te navigeren zijn, maar legt de basis voor het begin van de genezing. Het kan moeilijk zijn voor mensen om te praten over worstelingen uit het verleden, moeilijke levensgebeurtenissen en negatieve gedachten. Therapie geeft mensen echter een veilige, besloten en oordeelvrije ruimte waar ze eindelijk alle dingen kunnen delen die ze binnenin hebben opgekropt.

Je hoeft je therapeut niet meteen alles te vertellen. Tijdens de sessies bouwen jij en je hulpverlener geleidelijk een band met elkaar op totdat jij en de hulpverlener een gevoel van vertrouwen ontwikkelen. Vervolgens kun je beginnen alleen te delen wat je prettig vindt om te delen, totdat je het gewicht dat je met je meedraagt volledig hebt losgelaten.

Therapie bevordert de communicatie

Therapie is effectief omdat het mensen kan helpen aan hun communicatieve vaardigheden te werken. Misschien heb je niet de perfecte woorden om je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties te beschrijven, en dat is oké. Het belangrijkste is dat je erover praat.

Door open communicatie met uw therapeut leert u hoe u deze gedachten kunt onderzoeken en leert u gaandeweg meer over uzelf. Bovendien kan therapie u helpen deze nieuwe communicatieve vaardigheden onder de knie te krijgen en deze buiten de sessie toe te passen. Het kan je aanmoedigen en kracht geven om broodnodige gesprekken te voeren met dierbaren om de lucht te zuiveren, grenzen te stellen en gevoelens te onthullen.

Therapie helpt mensen zich bewust te worden van hun gedachten

We hebben duizenden gedachten per dag, waarvan sommige positief kunnen zijn, en andere die misschien niet nuttig zijn. Negatieve gedachten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor uw humeur, stressniveau en zelfs de relaties die u met uzelf en anderen heeft.

Therapie helpt mensen hun gedachten te monitoren en triggers te onderzoeken. Uiteindelijk zul je leren hoe je negatieve gedachten kunt uitdagen en veranderen in gedachten die nuttiger zijn. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die vastzitten in cycli van piekeren en piekeren.

Therapie ondersteunt gedragsverandering

Therapie helpt mensen patronen in hun gedrag op te merken en te analyseren. Misschien reageer je bijvoorbeeld elke keer op dezelfde manier als je stress ervaart of als je een meningsverschil hebt. Dit gedrag kan zo vaak voorkomen dat mensen eraan deelnemen zonder er zelfs maar over na te denken.

Therapie geeft mensen de mogelijkheid om hun gedrag te identificeren, te onderzoeken of dit nuttig is, en vervolgens een plan voor de toekomst te maken dat wellicht beter aan hun behoeften voldoet. Dit gebeurt echter niet van de ene op de andere dag. Het kan een tijdje duren voordat mensen hun gedragspatronen herkennen, en nog langer voordat ze deze daadwerkelijk veranderen. Therapie kan u stap voor stap door dit proces leiden.

Therapie leert waardevolle copingvaardigheden

Copingvaardigheden zijn strategieën die u kunt gebruiken om uw gedachten, gevoelens en gedrag te beheersen. Ze kunnen je helpen door ongemakkelijke situaties te navigeren en een gevoel van kalmte te vinden als de dingen overweldigend beginnen te worden.

Er is een grote verscheidenheid aan copingtechnieken voor u beschikbaar. Uw therapeut kan u bijvoorbeeld zelfzorgactiviteiten en ademhalingstechnieken laten proberen, of u aanmoedigen een dankbaarheidsdagboek te houden. Niet elke coping-vaardigheid zal goed bij u passen. Je bouwt geleidelijk aan een lijst met strategieën op waarvan je weet dat je ze kunt gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Daarnaast leer je misschien ook probleemoplossende vaardigheden die je kunnen helpen andere uitdagingen het hoofd te bieden.

Volgens de National Alliance on Mental Illness (NAMI) ervaart één op de vijf volwassenen in de Verenigde Staten elk jaar een psychische aandoening, evenals één op de zes kinderen. Dit betekent dat vooral miljoenen mensen in de VS baat zouden kunnen hebben bij het verkennen van therapie. Maar u hoeft niet per se een diagnose te hebben om baat te hebben bij therapie. Mensen gebruiken therapie eenvoudigweg om typische levensproblemen het hoofd te bieden.

Er is echter een bepaald niveau van vertrouwen en comfort tijdens het therapieproces nodig om hulp te zoeken. Als je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent, is dat oké. Wees zacht voor jezelf en leun op de steun die je om je heen hebt, totdat je klaar bent om een therapeut te zoeken die aanvullende zorg kan bieden.

Aanbevolen: