7 Vintage GI Joe actiefiguren & speelgoed met een waarde van serieus geld

Inhoudsopgave:

7 Vintage GI Joe actiefiguren & speelgoed met een waarde van serieus geld
7 Vintage GI Joe actiefiguren & speelgoed met een waarde van serieus geld
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

In 1964 brak Hasbro met zijn speelbordvorm om de speelgoedmarkt op te schudden met een nieuw idee: actiefiguren. GI Joe was de eerste in zijn soort, en met spionageverhalen als James Bond en patriotseries als de Six Million Dollar Man konden kinderen het niet laten. Tegenwoordig zijn vintage GI Joe-actiefiguren ruimschoots meer waard dan hun verkoopprijzen. Welke van deze populaire GI Joes zou jij nooit kunnen neerleggen?

1964 GI Joe prototype-actiefiguur

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Tot nu toe is het meest waardevolle GI Joe-actiefiguur ooit verkocht het prototype uit 1964. Met een gestileerd geschilderd gezicht en een legerensemble dat vóór zijn publieke debuut slechts enkele wijzigingen onderging, komt het prototype uit de persoonlijke collectie van Don Levine. Levine was destijds Creative Director van Hasbro en pitchte dit nieuwe actiefiguurconcept. Het werd in 2003 verkocht voor maar liefst $ 200, 001.10.

1965 Afro-Amerikaanse GI Joe Action Soldier

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

GI Joe-actiefiguren debuteerden in de jaren zestig en kwamen terecht in een sociaal tumultueuze tijd. De oorlog in Vietnam begon de Amerikaanse cultuur in te halen, en de burgerrechtenbeweging had al jaren onvermoeibaar doorgewerkt. Toch was Hasbro destijds meer inclusief dan veel andere speelgoedbedrijven en vervaardigde hij meer dan alleen witte GI Joe-actiefiguren.

Toegegeven, het zou nog tientallen jaren duren voordat iemand van mening was dat deze personages hun eigen naam en achtergrondverhalen verdienden. Toch was het een kleine stap in de richting van raciale inclusiviteit, en daardoor zijn er nog steeds veel minder van hen in omloop.

Als je exemplaren uit de jaren zestig vindt, kunnen ze in elkaar worden geslagen en nog steeds een paar honderd dollar waard zijn. Op zijn hoogst kunnen Black GI Joe's uit de jaren zestig meer dan $ 1.000 verkopen. Een paar jaar geleden werd een Black GI Joe uit 1965 in een doos verkocht voor $ 1.207,50.

1964 GI Joe Action Sailor

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je aan de actiefiguren van GI Joe denkt, denk je waarschijnlijk aan de klassieke legersoldaat, maar ze imiteerden Barbie met het aantal verschillende rollen die deze soldaten op zich namen. Een vroeg type uit 1964 was de actiezeiler, uitgerust met een tas, vlag, helm, zwemvest, verrekijker en meer. Deze actiefiguren, een echte agent van de Amerikaanse marine, werden geleverd in dezelfde slanke dozen als de originele GI Joes.

Omdat dit speelgoed niet hetzelfde onmiddellijke gevoel van nostalgie oproept als de meer herkenbare legeractiefiguren, zul je deze op een veiling niet voor meer dan ongeveer $ 500 zien verkopen. Dat is nog steeds best veel voor een klein speeltje uit de kindertijd van je ouders of grootouders. Eén actiezeiler in volledige doos uit 1964, verkocht op Heritage Auctions voor $ 334,60.

1976 GI Joe Eagle Eye-actiefiguur

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Interessant genoeg zijn de jaren zeventig niet de meest productieve tijd voor vintage GI Joe-speelgoed. Ze weerspiegelen die unieke illustratiestijl en 'op zolder achtergelaten op een warme zomerdag'-look. Maar als je ze volledig in dozen kunt vinden, heb je geluk. Ongeopende GI Joe-actiefiguren uit de jaren zeventig kunnen tussen de €100 en €500 opleveren.

Hoe kitscheriger of unieker het figuur, hoe meer het waard zal zijn. Neem dit actiefiguur met 'bewegende ogen' uit 1976. Het werd op een veiling in 2022 verkocht voor $ 475.

1982 GI Joe Snake-Eyes Straight Arm-actiefiguur

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als we een sprong maken naar de jaren tachtig, toen GI Joe zijn intrede deed in je tekenfilmregime op zaterdagochtend, is er één actiefiguur uit deze periode waar je naar moet zoeken. De eerste versie van het Snake-Eyes-personage had rechte armen die niet heen en weer konden draaien, en het is moeilijk te vinden. De meest waardevolle van deze vroege Snake-Eye-figuren was niet eens in nieuwstaat, ondanks dat hij ongeopend was, en werd voor $ 26.400 verkocht op Heritage Auctions.

Kijk dus uit naar deze blisterverpakkingen van GI Joe-actiefiguren uit de jaren 80, want de figuren die je tegenkomt zijn misschien wel duizenden dollars waard.

1984 GI Joe Barones-actiefiguur

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hoewel GI Joes herinnerd worden als vintage jongensspeelgoed, mag je de talloze meisjes die het leuk vonden om ze aan te trekken en tegen denkbeeldige schurken te vechten niet buiten beschouwing laten. In de jaren tachtig waren er een aantal vrouwelijke personages in de line-up van GI Joe die waren gemaakt om een nieuwe doelgroep aan te trekken. Eén van hen was de Cobra-agente Barones.

Op zijn waardevolst wordt het Barones-actiefiguur geleverd in een ongeopende blisterverpakking. Vaak gecategoriseerd als de 'perzikserie' vanwege de perzikkleurige achterkant van het karton, kunnen deze actiefiguren in de beste staat voor ongeveer $ 1.000 worden verkocht. Eén werd in 2021 online verkocht voor $ 1.320.

1989 GI Joe Night Bomber Jet

Afbeelding
Afbeelding

Actiefiguren zijn niet het enige vintage GI Joe-speelgoed waar je naar uitkijkt. Er was ook een prachtige verzameling gadgets en transportvoertuigen die je kon kopen om je speelgoed echt op avontuur te laten gaan. Enkele van de meest waardevolle vandaag de dag zijn het exclusieve speelgoed van Toys R Us, zoals de Night Bomber Jet uit 1989. Zelfs zonder doos kunnen dit straaljagerspeelgoed voor ongeveer $ 1.000,- worden verkocht, zoals deze nauwelijks gebruikte Nachtbommenwerper, die op eBay voor $ 1.000,- werd verkocht.

Waardevolle dingen om naar te zoeken in vintage GI Joe-actiefiguren

Afbeelding
Afbeelding

GI Joe heeft actiefiguren cool gemaakt, en het is deze ruige marketing die ze vandaag de dag nog steeds populair maakt. Maar als je in een kringloopwinkel of in de opslagbakken van je ouders aan het snuffelen bent op zoek naar een waardevolle vintage GI Joe, zorg er dan voor dat je deze kenmerken in gedachten houdt.

  • Zoek naar originele dozen. Hasbro verpakte GI Joe-actiefiguren uit de jaren zestig en zeventig in slanke dozen. De vintage actiefiguren met hun originele dozen zijn dus meer waard dan die zonder.
  • Controleer op actiefiguren op kaart uit de jaren 80. De kleinere, plastic actiefiguren uit de jaren 80 die in blisterverpakkingen waren verpakt, zijn het meest waardevol als ze ongeopend zijn.
  • Vind speelgoed in perfecte staat. Zelfs als het geen zeldzaam stuk is, kunnen ze toch iets waard zijn, zolang ze maar in bijna nieuwstaat zijn.

Voltooi je missie met vintage GI Joe-actiefiguren

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Of je missie nu is om enkele van de coolste actiefiguren uit het midden van de eeuw te behouden of er een mooie winst mee te maken, je kunt deze zonder problemen voltooien met de juiste vintage GI Joe-actie figuren. Of je kunt met ze aan je zijde op avontuur gaan en enkele van die rauwe kindernachten opnieuw beleven.

Aanbevolen: