Appelbomen planten

Inhoudsopgave:

Appelbomen planten
Appelbomen planten
Anonim
Het correct planten van appelbomen zorgt voor succes
Het correct planten van appelbomen zorgt voor succes

Het correct planten van appelbomen geeft jonge bomen een voordeel. Bomen zullen sterker en groter worden en meer fruit dragen. Van het selecteren van de juiste variëteiten voor bestuiving tot bodemverbeteringen: het planten van appelbomen vereist een beetje planning voor succes.

Tips voor het planten van appelbomen

Hoewel je in de herfst of lente appelbomen en andere fruitbomen kunt planten, raden de meeste experts aan om in de herfst te planten. De koelere temperaturen en toch warme grond minimaliseren de transplantatieschok en bieden bomen meerdere weken optimale groeiomstandigheden, zodat ze een sterk wortelstelsel kunnen opbouwen voordat ze in de wintermaanden inactief worden. Als de lentewarmte de wintertemperaturen overtreft, zijn de appelbomen klaar om weer te groeien.

Zoek een locatie voor uw appelboomgaard die minimaal zes uur per dag volledig zonlicht krijgt. Ochtendzonlicht is ideaal, omdat het de bladeren droogt en op natuurlijke wijze appelziekten zoals roest en schimmels voorkomt of vermindert. Zorg ervoor dat je bomen plant met voldoende ruimte uit de buurt van huizen, elektriciteitsleidingen en gebouwen, en met voldoende ruimte ertussen zodat de bomen elkaar niet verdringen.

Appelbomen kiezen

Bij het selecteren van bomen voor uw tuin of erf zijn er verschillende belangrijke punten waarmee u rekening moet houden, vooral bij het selecteren van appelbomen.

  • Denk aan bestuivingsbehoeften: De meeste appelvariëteiten hebben bomen van een ander ras nodig om te bestuiven. Door de bestuiving van appelbloesems in de lente ontstaat het fruit dat in de herfst wordt geoogst. Wanneer u appelbomen plant, zorg er dan voor dat u ten minste één bestuivervariëteit koopt en deze op de aanbevolen afstand van uw bomen plant. Uw plaatselijke staatscoöperatieve uitbreidingskantoor kan u mogelijk een lijst geven met boomvariëteiten die geschikt zijn voor uw tuingebied en bestuivervariëteiten.
  • Kies de juiste variëteiten: Niet alle appelbomen gedijen in alle klimaten. McIntosh-appels, een favoriet onder veel mensen, gedijen goed in koele klimaten en geven geen goede vruchten in warmere zuidelijke klimaten. Nog andere soorten kunnen gedijen in het zuidoosten. Blader door tuincatalogi, plaatselijke kwekerijen en tuincentra en informatie verkregen via staatslandbouw-, appeltelers- of coöperatieve voorlichtingswebsites om variëteiten te kiezen die geschikt zijn voor uw klimaat. De University of Illinois Extension biedt informatie over veel appelvariëteiten.
  • Selecteer de beste hoogte voor uw tuin: Standaard appelbomen worden 9 meter hoog. Semi-dwergbomen variëren tussen 10 en 15 voet lang. Dwergbomen worden ongeveer 8-10 voet lang. Voor thuisboomgaarden bieden dwergbomen een beter beheersbare grootte voor routinebeheer, snoeien en oogsten.

Zoek naar appelbomen in uw plaatselijke kwekerij of tuincentrum. De meeste worden verkocht in containers of potten, hoewel sommige met blote wortel kunnen zijn of wortelkluiten hebben die in jute zijn gewikkeld. Wanneer u bomen per post bestelt, worden de meeste als slapende zaailingen verzonden. Het kan een grotere uitdaging zijn om deze te starten en het duurt langer om te rooten en zich te ontwikkelen, maar als je van erfgoedappelvariëteiten of ongebruikelijke variëteiten houdt, of gewoon op zoek bent naar een grotere selectie, kan dit een economische keuze zijn.

Succesvol appelbomen planten

Nadat u uw locatie en de juiste variëteiten heeft gekozen, bent u klaar om te beginnen met het planten van appelbomen.

  • Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit of de container. Graaf voor zaailingen of zwepen een gat zoals aanbevolen in de plantinstructies. Als je niet zeker weet hoe groot je het gat moet graven, wees dan voorzichtig en graaf een groter gat dan je denkt dat nodig is.
  • Pas indien nodig de grond aan. Appelbomen hebben een goede drainage nodig, dus als je zware kleigrond hebt, voeg dan veel goede compost en andere aanpassingen toe om het water te laten weglopen.
  • Controleer de diepte van het gat door de boom voorzichtig in het gat te plaatsen. Er zal een bult op de stam zijn die de knopunie wordt genoemd. Je wilt dat de bult zich ongeveer vijf centimeter boven het grondoppervlak bevindt. Deze bult of knopvereniging is waar de telg, of het bovenste deel van de boom, op de onderstam werd geënt. Veel kwekerijen creëren verschillende bomen door unieke variëteiten te raspen op sterke, krachtige onderstammen. Enten is gebruikelijk en bij sommige variëteiten zelfs wenselijk.
  • Verspreid de wortels voorzichtig in het gat. Knip de wortels niet af, wikkel ze niet en trek er niet aan. Als de bomen jute om de kluit hebben gewikkeld, verwijder dan de koorden en de jute. Haal potbomen uit de potten door zachtjes op de zijkanten van de pot te tikken en aan de stam te trekken om de boom te verwijderen. Trek nooit aan takken. Ze kunnen afbreken.
  • Terwijl de boom in het gat staat, en voordat je het gat met aarde vult, geef je hem water. Dit helpt eventuele luchtzakken te bezinken.
  • Voeg compost of wijzigingen toe aan het gat. Je kunt ze ook door de grond mengen om aan het gat toe te voegen.
  • Vul het gat met aarde. Druk het stevig aan.
  • Nogmaals water.
  • Voeg mulch toe op het grondoppervlak.
  • Om de stammen recht en hoog te laten groeien, wil je misschien twee palen aan weerszijden van de appelbomen plaatsen. Gebruik touw of koord om de stam aan de palen vast te maken, zodat deze aan beide kanten steun heeft. Dit kan worden gedaan voor jonge bomen om ervoor te zorgen dat de stam niet door de heersende wind buigt en een kromme vorm vormt.

Aanbevolen: