Wat is de beste tijd om struiken te planten? Tips voor elke tuinman

Inhoudsopgave:

Wat is de beste tijd om struiken te planten? Tips voor elke tuinman
Wat is de beste tijd om struiken te planten? Tips voor elke tuinman
Anonim

Als het om struiken gaat, is timing niet alles.

vrouw die een boom plant
vrouw die een boom plant

Heesters worden vaak over het hoofd gezien ten gunste van felgekleurde bloemen en torenhoge bomen, maar ze kunnen een van de meest veelzijdige delen van het ecosysteem in je achtertuin worden. Stimuleer vogels om te gaan zitten en andere planten om te groeien door een paar struiken toe te voegen. Nieuw bij het planten van iets dat niet in een kleine pot komt? De herfst is de beste tijd om je struiken te planten, maar je kunt ze ook op andere momenten planten. Leer meer over de grote wijde wereld van het kweken van struiken.

Hoe laat moet je struiken planten?

Hoewel het klimaat een grote bepalende factor is voor het planten van allerlei soorten planten, is de herfst over het algemeen de beste tijd om uw nieuwe struiken in de grond te zetten. Hoewel je in de lente kunt planten, is de herfst beter geschikt, omdat hun wortels niet strijden om voedingsstoffen en ze niet vatbaar zijn voor wilde hitteveranderingen. Zorg er wel voor dat je de struiken in de grond zet voordat er grote nachtvorst optreedt, aangezien de wortelsystemen ongeveer een maand nodig hebben om zichzelf te beschermen tegen een koudegolf.

Maakt het uit welk type struik je hebt?

Zowel bladverliezende als groenblijvende heesters kunnen in dezelfde tijd van het jaar worden geplant. De enige grote verschillen tussen de twee zijn dat bladverliezende bladeren veranderen en vallen, terwijl groenblijvende planten het hele jaar groen blijven.

Hoe u nieuwe struiken op de juiste manier plant

Heesters zijn niet zo moeilijk om te planten, zolang je de juiste stappen volgt.

Inspecteer de wortels vóór het planten

Gerichte man-tuinman onderzoekt de wortels van Monstera
Gerichte man-tuinman onderzoekt de wortels van Monstera

Niet elke struik wordt in pot geleverd, maar degenen die dat wel doen, kunnen wortelgebonden raken waar de wortels in elkaar geknoopt groeien. Wortelgebonden struiken zijn niet de gemakkelijkste om te planten als je geen ervaring hebt met het ontwarren en snoeien van de geweven wortels. Een gemakkelijke manier om wortelgebonden struiken te vermijden is dus eerst de wortels grondig te onderzoeken. Spoel de potgrond af en inspecteer deze op oprollen. Als ze zonder problemen naar beneden komen, zijn ze klaar om te planten.

Graaf een gat in je grond

De standaardregel voor het planten van struiken is om een gat te graven dat ongeveer 2-3x zo breed is als de kluit. Overschrijd de diepte van de kluit echter niet, omdat struikwortels zich tijdens het groeien liever naar buiten uitstrekken dan naar beneden.

Snelle tip

Heesters kunnen net zo wispelturig zijn als bloeiende planten, dus houd in de gaten hoeveel zonlicht verschillende delen van je tuin krijgen, zodat je de juiste soort op de juiste plek kunt planten.

Zet de struik in het gat

Cipres planten
Cipres planten

Als je je wortels hebt geïnspecteerd, hoef je de kluit niet los te breken, omdat je dat al hebt gedaan. Plaats de wortels in het gat en zorg ervoor dat de wortels niet in de grond begraven liggen.

Bedek met nieuwe grond en andere additieven

Een struik planten
Een struik planten

Bedek het blootgestelde wortelsysteem met aarde en andere materialen zoals mulch of compost om ze voedingsstoffen te geven. Als je de groei echt wilt stimuleren, kun je alle andere materialen die je gebruikt baseren op de resultaten van grondtests. De voedingsstoffen die uw natuurlijke bodem mist, kunnen worden aangevuld om te voldoen aan de behoeften van de specifieke struiksoort die u hebt gekozen.

Nieuwe struiken water geven om ze af te maken

Nieuwe struiken moeten de eerste paar weken na het planten één keer per week worden bewaterd, maar ze hoeven niet te veel water te krijgen. Zorg ervoor dat je ze langzaam water geeft, zodat het tot ongeveer 25 cm diep in de wortelsystemen doordringt.

Timing is niet alles bij struiken

Het onderhouden van buitenplanten kan een van de meest intimiderende hobby's zijn. Elke plant heeft zijn eigen behoeften en elke omgeving kent zijn eigen uitdagingen. Toch zijn struiken een universeel geliefde flora omdat ze in heel veel verschillende gebieden gedijen. Toch is timing niet alles als het om struiken gaat. De perfecte tijd om te planten kan de herfst zijn, maar als je ze in oktober in de grond stopt, kun je niet garanderen dat ze in de lente gedijen. Als je ze op de juiste manier plant, wel.

Aanbevolen: