Waarom reizen een goede methode is om stress los te laten

Inhoudsopgave:

Waarom reizen een goede methode is om stress los te laten
Waarom reizen een goede methode is om stress los te laten
Anonim
glimlachend paar hand in hand zittend in een hangmat
glimlachend paar hand in hand zittend in een hangmat

Hoe vaak ben je op vakantie gegaan en ben je ontspannen en verjongd teruggekomen? Reizen is een van de beste manieren om stress los te laten, omdat het je wegneemt van je problemen, zowel mentaal als fysiek. Sterker nog, alleen al het plannen van een vakantie kan u helpen uw gedachten af te leiden van zaken die angst en spanning veroorzaken. Dromen over waar je naartoe zou willen gaan en wat je zou willen doen als je daar aankomt, kan een welkome afleiding bieden van vervelende dagelijkse ergernissen.

Hoe reizen stress helpt verminderen

Mensen worden vaak overweldigd door werk, dagelijkse klusjes en routines die vol verplichtingen zijn. Vakanties bieden daarentegen de mogelijkheid om ontspannende tijd door te brengen met familie en dierbaren. Zelfs een soloreis kan mensen de kans geven om even weg te zijn van de dagelijkse druk van het leven. Slechts een kort verlof kan ontspanning en herstel bieden. Reizen kan zelfs op de volgende manieren stress helpen verlichten:

Blootstelling aan de natuur

De meeste werkruimtes zijn compact en functioneel ontworpen. Hoewel dit in zekere zin praktisch is, kan het ervoor zorgen dat mensen gedurende langere tijd niet aan natuurlijke elementen worden blootgesteld. Reizen en vakantietijd geeft mensen de kans om buitenelementen zoals zonneschijn te ervaren die ze hebben gemist.

Blootstelling aan het buitenleven is goed voor je gezondheid. Buiten zijn, ondergedompeld in natuurlijke elementen en groene ruimtes, kan de bloeddruk verlagen, de aandacht vergroten en zelfs de symptomen van depressie en angst verminderen. Frisse lucht kan de alertheid van een persoon vergroten en de symptomen van misselijkheid verminderen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zonneschijn de stemming verbetert en mensen kan helpen hun inname van vitamine D te verhogen.

Verhoogde activiteit

Familie op het strand
Familie op het strand

Een andere reden waarom vakantie goed is om te ontspannen, is omdat je erdoor in beweging komt. Of u nu besluit om met uw kinderen te spelen, rond te lopen of te gaan zwemmen, u kunt de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging ervaren. Actief blijven helpt vermoeidheid te verminderen en het energieniveau te verhogen, de symptomen van stress en angst te verminderen en je zelfs te helpen een betere nachtrust te krijgen.

Ga eropuit en ga bergbeklimmen, loop door een pretpark of gooi een bal rond. Je zult merken dat het doen van de dingen die je leuk vindt stress verlicht.

Tijd om voor jezelf te zorgen

Soms hebben mensen wat tijd alleen nodig. Als je elke dag werkt en een druk schema hanteert, kan het moeilijk zijn om tijd te vinden om bij jezelf te komen en aan je eigen behoeften te voldoen.

Vakantietijd is een geweldige manier om op de pauzeknop te drukken. U kunt uw mobiele telefoon, laptops en andere afleidingen opbergen om uw mentale, emotionele en sociale welzijn te controleren. En door aan al uw verplichtingen te ontsnappen, heeft u de tijd om u op zelfzorg te concentreren. Dit is het moment om te ontspannen en jezelf op de eerste plaats te zetten.

Gezondheidsvoordelen van reizen

Volgens een onderzoek uit 2022 van de Journal of Frontiers in Sports and Active Living helpen vakanties mensen om verschillende redenen stress te verminderen. Bij het onderzoek waren ruim 500 deelnemers betrokken en werd gemeten welke aspecten van vakantie mensen daadwerkelijk gelukkig maken. Deelnemers bleven thuis tijdens hun vakantie of reisden ergens heen en beantwoordden enquêtevragen om hun welzijn een maand vóór, onmiddellijk erna en een maand na hun vakantie te meten.

De resultaten toonden aan dat mensen die voor vakantie buiten hun normale woonomgeving reisden, een statistisch significant hoger welzijnsniveau ervoeren. Bovendien rapporteerden deelnemers die voor hun vakantie reisden een hogere mate van ontspanning, minder gedachten over stressfactoren, een grotere tevredenheid met het leven en een verbeterd algemeen welzijn.

Andere gezondheidsverbeteringen die verband houden met vakantietijd zijn onder meer:

Een boost in stemming

Als je op vakantie gaat, merk je misschien een verbetering in je humeur. Reizen en vrije tijd zijn vaak gevuld met sociale activiteiten waarmee u contact kunt maken met dierbaren, plezier kunt hebben en kunt lachen. Dit alles kan uw dopaminegeh alte, de geluksstof in de hersenen, verhogen en uw stress verminderen. En uit ten minste één onderzoek van het International Journal of Environmental Research and Public He alth (IJERPH) is gebleken dat deze gunstige effecten van een vakantie van een week kunnen aanhouden tot 30 dagen nadat uw vakantie is afgelopen.

Verminderde herkauwers

Ben je zelfs thuisgekomen van je werk en merkte je dat je herhaaldelijk aan de gebeurtenissen van de dag dacht? Het wordt herkauwen genoemd en het gaat om constante en vaak negatieve gedachten die van invloed kunnen zijn op uw algehele welzijn. Onderzoek toont aan dat vakantietijd het piekeren kan verminderen en mensen kan helpen niet langer stil te staan bij aspecten uit het verleden die verontrustend zijn. Als je geniet van het huidige moment, zul je merken dat het gemakkelijker is om je gedachten gefocust te houden op het moment dat voor je ligt.

Verbeterde creativiteit en werkprestaties

Als je moe bent, is het moeilijk om het motivatieniveau hoog te houden. En hoewel u van uw werk geniet, heeft u ook tijd nodig om te ontspannen en te spelen. Zie het als het opladen van je mentale batterij. Uit onderzoek is gebleken dat vakanties iemands creativiteit kunnen stimuleren. Wanneer u zich ontspannen en verfrist voelt, heeft uw geest meer ruimte om te experimenteren met verschillende manieren om dingen gedaan te krijgen. Bovendien is gebleken dat reiservaringen de werkprestaties verbeteren door de vaardigheden, de zelfeffectiviteit en de communicatie van een algemeen persoon te vergroten.

Verbeterde hartgezondheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat reizen en vakantietijd de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen. In feite kan een vakantie van een week zowel de bloeddruk als de hartslag verlagen en de hartfunctie verbeteren.

Bovendien bleek uit de Framingham Heart Study, een baanbrekend onderzoek op het gebied van de gezondheid van het hart, dat vrouwen die slechts één keer in de zes jaar of minder op vakantie gingen, bijna acht keer zoveel kans hadden om coronaire hartziekten te ontwikkelen of een hartaanval te krijgen als hun tegenhangers die minstens twee vakanties per jaar namen. Voor mannen hadden degenen die geen vakantie namen een 32% hogere kans om te overlijden aan een hartaanval dan degenen die wel op vakantie gingen.

Een betere nachtrust

Jonge vrouw wordt wakker met een gloednieuwe dag
Jonge vrouw wordt wakker met een gloednieuwe dag

Volgens onderzoek uit het bovengenoemde IJERPH-onderzoek kan vakantiereizen ook slaapvoordelen hebben. Een tijdje weg van de drukte van de werkomgeving kan bijvoorbeeld de slaapkwaliteit verbeteren. En misschien merkt u dat u tijdens uw vakantie meer tijd kunt besteden aan het oefenen van betere slaapgewoonten. Bovendien kunt u dankzij uw vrije tijd de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht krijgen die u nodig heeft om uw welzijn op peil te houden.

Tips om u te helpen genieten van uw vakantie

Ben je klaar om je volgende vakantie te plannen? Het is nooit te vroeg om te beginnen. Gebruik deze tips om er even tussenuit te gaan en uw gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Reis ergens nieuw

Waar is een plek die je altijd al wilde bezoeken? Als uw budget het toelaat, is dat misschien een plek waar u naartoe wilt tijdens uw volgende vakantie. Uit onderzoek blijkt dat reizen voor uw vakantie u meer gezondheids- en welzijnsvoordelen kan opleveren dan wanneer u besluit thuis te ontspannen. Als je de investering kunt doen, plan dan het uitje dat je altijd al wilde hebben en gun jezelf echt plezier.

Geniet van de tijd buiten

Vergroot tijdens uw afwezigheid uw toegang tot de natuur, groene ruimten en frisse lucht. Het belangrijkste is dat een wandeling door het bos of gewoon een wandeling in de buitenlucht budgetvriendelijk is. Probeer te genieten van de tijd buiten om jezelf een extra boost te geven aan je gezondheid.

Niet echt een buitenmens? Maak je geen zorgen, je hoeft niet te kamperen of de diepe bossen in te trekken om de natuur te ervaren. Maak een uitstapje naar het strand en dompel uw tenen in het water, wandel over een pad in een natuurreservaat of bezoek een park of monument. Je kunt zelfs gewoon een uurtje buiten in de frisse lucht bij jou in de buurt doorbrengen.

Oefen zelfzorg

Vakanties gaan over ontspannen. Je hebt tijd voor jezelf nodig om aan je eigen behoeften te voldoen, zodat je de beste persoon, ouder of partner kunt zijn die je kunt zijn. Neem deze vakantie wat tijd voor jezelf.

Oefen zelfzorgactiviteiten, zoals een ontspannend bad nemen of een rustgevend gezichtsmasker proberen. Eet voedsel waar je blij van wordt en geef jezelf de tijd om te rusten wanneer je dat nodig hebt. Alles wat je doet om voor je lichaam te zorgen, ook al is het zo simpel als stretchen als je 's ochtends wakker wordt of je favoriete outfit aantrekken, is een vorm van zelfzorg.

Als je dit jaar nog niet een tijdje weg hebt gepland, overweeg dan om dat nu te doen. Studies hebben aangetoond dat reizen een goede manier is om stress los te laten, en dat het je algehele gezondheid kan verbeteren. Bovendien kan het uw productiviteit en reactietijd op het werk verbeteren. Investeer nu om er later de vruchten van te plukken.

Aanbevolen: