Handige gids voor Pyrex-identificatiemerken, patronen, &-waarde

Inhoudsopgave:

Handige gids voor Pyrex-identificatiemerken, patronen, &-waarde
Handige gids voor Pyrex-identificatiemerken, patronen, &-waarde
Anonim

Probeer onze superhandige trucs om te bepalen of je Pyrex vintage is, of hij iets waard is en hoe oud hij is.

Een tros bananen in een pyrexkom
Een tros bananen in een pyrexkom

Of je ze nu herinnert uit de keuken van je oma of ze zelf verzamelt, Pyrex-schalen zijn slechts een van die iconische armaturen in Amerikaanse huizen. Pyrex-identificatietekens kunnen u helpen begrijpen hoe oud een gerecht is, welk patroon het kan hebben en zelfs hoeveel uw vintage Pyrex waard kan zijn.

Pyrex is een vertrouwde merknaam voor ovengerei die al meer dan een eeuw bestaat en begon als onderdeel van Corning Glass Works. Vintage stukken worden nog steeds gebruikt in de hedendaagse keukens, dus als je houdt van dat gouden ontwerp uit de jaren 70, ben je helemaal niet de enige. De eenvoudigste manier om te bepalen of uw stuk antiek of vintage is, is door het te onderzoeken.

Hoe weet je of Pyrex vintage is met behulp van patronen en kleuren

Het patroon is het eerste dat je moet bekijken op je Pyrex. Pyrex-glaswerk gemaakt door Corning Glass Works was oorspronkelijk helder. Halverwege de jaren veertig begonnen er echter gekleurde en gedessineerde schalen en ovenschalen te verschijnen, waar veel verzamelaars tegenwoordig naar op zoek zijn. Pasteltinten blauw, groen, roze en meer werden gebruikelijk, hoewel heldere primaire kleuren ook hun tijd hadden, samen met meer gedempte aardetinten.

De Pyrex-patroonbibliotheek van het Corning Museum of Glass heeft een tijdlijn met populaire kleuren en patronen door de jaren heen. Dit zijn slechts een paar opvallende:

Primaire kleuren (rood, geel, blauw en groen) waren populair van 1945 tot 1950

Vintage Pyrex nestschalen uit de jaren 40
Vintage Pyrex nestschalen uit de jaren 40

Sneeuwvlokken (zowel wit op blauw als wit op zwart) regeerden vanaf het midden van de jaren vijftig tot eind jaren zestig

Vintage Retro JAJ Pyrex Black Deep Gaiety Sneeuwvlok Spacesaver Braadpan Schotel
Vintage Retro JAJ Pyrex Black Deep Gaiety Sneeuwvlok Spacesaver Braadpan Schotel

Boerderijscènes met mannelijke en vrouwelijke figuren, hanen en planten versierd met Pyrex uit de late jaren vijftig tot eind jaren zestig

Vintage Pyrex boterafdruk amish
Vintage Pyrex boterafdruk amish

Kruisbes, met de bessen op wijnstokken met bladeren, was populair van eind jaren vijftig tot het grootste deel van de jaren zestig

Vintage Pyrex roze kruisbes
Vintage Pyrex roze kruisbes

Stads- en plattelandsontwerpen bevatten abstracte sterachtige motieven uit de jaren zestig

Vintage Pyrex stad en land
Vintage Pyrex stad en land

New Dot had eind jaren zestig grote kleurrijke stippen op wit

Vintage Pyrex nieuwe stippen
Vintage Pyrex nieuwe stippen

Vriendschap benadrukte diep oranje en gele hanen in de jaren zestig

Vintage Pyrex-vriendschap
Vintage Pyrex-vriendschap

Butterfly Gold had in de jaren zeventig een bloemmotief

Vintage Pyrex vlinder gouden bloemen
Vintage Pyrex vlinder gouden bloemen

Autumn Wheat" toonde schoven tarwe in de jaren tachtig.

Vintage Pyrex herfstoogst roest
Vintage Pyrex herfstoogst roest

Soms wordt naar groepen patronen samen verwezen. De patronen Kruisbes, Boterafdruk Amish en Lentebloesem worden bijvoorbeeld allemaal als Americana-patronen beschouwd, zegt BonAppetit. Er zijn in de loop der jaren ook beperkte patronen en promotiepatronen uitgebracht, hoewel deze misschien moeilijker te vinden zijn. Helder getinte glaswerklijnen, zoals Flameware, Fireside en Vision, waren ook gebruikelijk, en hun individuele tinten kunnen helpen bij het identificeren en dateren ervan. World Kitchen is nu eigenaar van het merk Pyrex en heeft een aantal van de populaire patronen opnieuw geïntroduceerd, dus het is belangrijk om te verifiëren dat je de vintage versie hebt.

Moet weten

Weten hoe je kunt zien of Pyrex vintage is, is een belangrijke vaardigheid. Begin met het zoeken naar het Pyrex-identificatiemerk of -logo. Kijk vervolgens naar het patroon en de vorm om te zien of ze overeenkomen met ontwerpen uit de afgelopen decennia. Bovendien zullen oudere stukken uit de jaren vijftig en daarvoor dunner zijn dan moderne, en zeer oude stukken van helder glas kunnen een lichte amberkleurige tint hebben.

Pyrex-identificatiemerken en stempels

De kleur en het patroon zijn niet het enige dat je zal helpen bepalen of je Pyrex antiek of vintage is. Gebruik de glasmarkeringen, stempels en logo's op de stukken zelf om aan te geven wanneer het glas is geproduceerd.

Vintage Pyrex-stempel en logo

Klap je stuk om en bekijk het aandachtig. Er zit een stempel op die je kan helpen het te dateren:

  • jaren 40 en 50- De oudste Pyrex-markeringen moeten op de onderkant van de glasstukken staan en bevatten Pyrex in hoofdletters in een cirkel met CG voor Corning Glassworks. Sommige vroege postzegels bevatten een klein figuurtje dat glas blaast.
  • Jaren 50 en 60 - "Made in the USA" in hoofdletters werd halverwege de jaren vijftig toegevoegd, samen met een handelsmerksymbool en/of handelsmerkbewoording. Het cirkelformaat eindigde in de jaren zestig en ging over op rechte lijnen.
  • Jaren 70 en later - Sommige stukken kunnen informatie bevatten over waar/hoe ze te gebruiken, zoals 'niet braden', wat aangeeft dat ze na 1970 zijn gemaakt.

Wat betekenen de cijfers op Pyrex?

Bij veel vintage Pyrex ovenschalen en kommen staat een inventarisnummer of model op de onderste stempel. Dit nummer is een superhandige aanwijzing voor het daten van je pyrex, maar het kan een beetje verwarrend zijn. Deze handige Pyrex-identificatiemarkeringsgids kan helpen.

  • Modelnummers die beginnen met 0 - Veel oudere onderdelen hebben modelnummers die beginnen met 0, maar dit nummer betekent eigenlijk niets. Sla de 0 over en ga verder met het modelnummer erna.
  • Pyrex-modelnummers op deksels - Deksels en schalen of ovenschalen hadden vaak overeenkomende nummers. Soms heeft het gerecht een -B en het deksel een -C.
  • Eindnummer - Het laatste getal geeft soms de capaciteit van het gerecht in pinten aan, dus een schaal van 2½ liter kan een getal hebben dat eindigt op 5.

Verwacht variatie in Pyrex-markeringen

Er zijn door de jaren heen talloze variaties op de Pyrex-markeringen geweest. Als je op geen van de stukken een stempel ziet, vooral niet op de gekleurde borden, betekent dit niet dat het geen Pyrex kan zijn. Soms slijten postzegels tijdens gebruik en schoonmaken. Neem contact op met een plaatselijke antiektaxateur of -expert als u niet zeker weet of uw stuk vintage Pyrex is.

Vintage Pyrex-glasmarkering
Vintage Pyrex-glasmarkering

Meest waardevolle vintage Pyrex-patronen en stukken

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je gerecht zowel Pyrex als vintage is, vraag je je misschien af of je het moet gebruiken, in bewaring moet nemen of moet proberen het te verkopen. Als u algemene patronen voor afzonderlijke stukken wilt kopen of verkopen, beta alt of ontvangt u waarschijnlijk een redelijke prijs voor een stevig stuk keukengerei (ongeveer $ 25). Volledige sets in goede staat zijn meer waard, net als patronen in beperkte oplage, die moeilijk te vinden zijn en een hogere prijs kunnen opleveren. Sommigen verkopen zelfs voor duizenden dollars.

Er zijn enkele vintage Pyrex-stukken die voor recordprijzen zijn verkocht. Controleer je kasten op deze superwaardevolle patronen en stukken.

Vintage Pyrex-stuk Geschatte waarde
Lucky in Love ovenschotel $6.000
Gypsy Caravan mengkom $4, 700
Roze Tulp ovale schaal $4, 400
Hertogin Assepoester schaal $4, 300
Gouden Trillium ovenschaal $3, 800
Dianthus ovenschotel $3, 000
Zodiac gerecht $2, 700
Delphine Bluebelle schaal $2, 500

Lucky in Love ovenschotel

Wat is het meest gewilde Pyrex-patroon? Het zou discutabel zijn, maar een grote kanshebber voor de titel is Lucky in Love, een heilige graalpatroon uit 1959 met harten, klavers en groen gebladerte op een witte achtergrond. Een ongelooflijk zeldzame Lucky in Love ovenschotel werd in 2017 door Goodwill geveild en verkocht voor iets minder dan $ 6.000.

Zigeunercaravan mengkom

De waarde van een vintage Pyrex-kom kan afhankelijk zijn van een aantal factoren, waaronder de grootte, het patroon en de staat. Het superzeldzame Gypsy Caravan-patroon in rood op een witte achtergrond is een favoriet van verzamelaars. Een exemplaar in prachtige vorm verkocht voor bijna $ 4.700.

Roze Tulp Ovaal Schotel

Sommige patronen komen vaker voor in bepaalde kleuren en zijn in andere vrijwel ongehoord. In het geval van het tulpenpatroon is het vrij gemakkelijk te vinden in blauw of bruin, maar bijna onmogelijk in roze. Deze zeldzaamheid voegt een ton toe aan de waarde. Een schaal met roze tulpenpatroon, mogelijk een prototype, verkocht voor meer dan $ 4.400.

Hertogin Assepoester Kom Met Warmer

Promotiestukken kunnen ook extreem zeldzaam zijn, omdat ze in het begin meestal in kleine aantallen werden gemaakt. Een driedelige set met een Assepoester schaal in het Duchess-patroon, de bijpassende deksel en een warmer (een standaard waar een kaars op stond) was onderdeel van een give-away voor de gastvrouw op een feestje voor Stanley Home Products. Het werd verkocht voor meer dan $ 4.300.

Gouden Trillium-braadpan met deksel

Nog een promotiestuk, een rode ovenschaal in het Golden Trillium-patroon, verkocht voor bijna $ 3.800. Dit patroon is erg moeilijk te vinden in de rode kleur, en de schaal was in uitstekende staat met slechts wat slijtage en het originele deksel.

Dianthus braadpan met deksel

Een heel zeldzaam patroon, Anjer kan uiterst waardevol zijn. Dit blauwe bloemdessin is moeilijk in goede staat te vinden, dus het gaat om de beste prijs. Een braadpan met het originele deksel in perfecte staat, verkocht voor ongeveer $ 3.000.

Nemacolin Country Club Zodiac Pyrex Dish

Vintage Pyrex-stukken voor specifieke bedrijven of organisaties kunnen super waardevol zijn, vooral als het zeldzame patronen zijn die in zeer goede staat verkeren. Een dierenriemontwerp in rood op wit glas, gemaakt voor de Nemacolin Country Club, werd verkocht voor ongeveer $ 2.700. Het had vrijwel geen schade en slechts lichte krassen van keukengerei.

Delphine Bluebelle mengkom

Ongebruikelijke kleurveranderingen of vlekken kunnen een vintage Pyrex-kom waardevol maken. Een Delphine Bluebelle-kom met een lichte kleurverandering die een overgang in twee glaskleuren aangeeft, verkocht voor meer dan $ 2.500.

Moet weten

Hoe weet u of uw Pyrex geld waard is? Zoek vooral naar oude stukken in goede staat (in principe geen chips of scheuren en minimale krassen). Controleer op zeldzame Pyrex-patronen of stukken die zijn gemaakt voor speciale situaties zoals promoties.

Het faillissement van Pyrex en hoe dit de waarden kan beïnvloeden

In juni 2023 heeft Instant Brands (het moederbedrijf van Pyrex) het faillissement aangevraagd. Volgens het bedrijf kwam dit onder meer door dalende verkopen. Het bedrijf sloot zijn deuren niet als onderdeel van het faillissement, maar het duidt wel op een mogelijk gebrek aan stabiliteit.

Als gevolg van het faillissement vragen verkopers mogelijk meer voor hoogwaardige Pyrex-stukken. Velen staan voor duizenden dollars op Etsy en eBay vermeld. Een set mengkommen in het Pyrex-patroon Amish Butterprint werd bijvoorbeeld onmiddellijk na het faillissement aangeboden voor $ 5.000. Een soortgelijke set werd in maart 2023 voor ongeveer $ 1600 verkocht. Op de lange termijn zou deze prijsinflatie de waarde van de vintage Pyrex-stukken kunnen opdrijven. Wanneer antiekverzamelaars iets als schaars beschouwen, is het doorgaans waardevoller.

Snelle tip

Houd er rekening mee dat verkopers alles kunnen vragen wat ze willen voor vintage Pyrex, maar dat betekent niet dat kopers de vraagprijs zullen betalen. Toch zou een stijging van de hogere vraagprijzen zich kunnen vertalen in hogere waarden in het algemeen.

Waar is Pyrex van gemaakt?

Pyrex-stukken zijn gemaakt van glas, hoewel het type glas door de jaren heen is veranderd.

  • Pyrex-ovengerei werd oorspronkelijk gemaakt van borosilicaatglas vanwege de duurzaamheid bij hitte. U kunt identificatiemarkeringen gebruiken, zoals glastint, datumstempel en meer om te bepalen of Pyrex borosilicaat is; een expert kan dit echter bevestigen.
  • Toen opaalglas in 1936 werd gemaakt, was het de katalysator voor het maken van de kleurrijk getinte kommen waar veel verzamelaars tegenwoordig naar op zoek zijn, hoewel het in de jaren tachtig niet meer voor Pyrex werd gemaakt.
  • Een natronkalkmengsel werd rond de Tweede Wereldoorlog gemaakt ter vervanging van borosilicaat.
  • Verschillende lijnen hebben mogelijk andere soorten glas of mengsels gebruikt, zoals het aluminosilicaat dat in Flameware wordt gebruikt.
  • Het bedrijf stopte in de jaren negentig met het gebruik van borosilicaat en ging strikt over op natronkalksilicaatglas voor keukenproducten in de detailhandel, wat voor enige controverse heeft gezorgd onder Pyrex-gebruikers omdat het niet zo hittebestendig is als borosilicaat.

Verzamel vintage en antieke Pyrex-stukken

Thuiskoks gebruiken tegenwoordig nog steeds veel vintage Pyrex-kommen en ovenschotels in hun huis. Als je op zoek bent naar stukken om toe te voegen aan je keukencollectie of om te gebruiken, neem dan contact op met oudere familieleden, tuinverkopen en consignatiewinkels om het gerecht te krijgen dat je nodig hebt. Ontdek vervolgens wat vintage CorningWare, want het past heel mooi in elke keukencollectie.

Aanbevolen: