Wat is slakkenglas? Antieke werken en waarden

Inhoudsopgave:

Wat is slakkenglas? Antieke werken en waarden
Wat is slakkenglas? Antieke werken en waarden
Anonim
Victoriaans slakkenglas
Victoriaans slakkenglas

Ernstige verzamelaars van antiek glas zullen bekend zijn met 'slakglas', dat eind 19e eeuw populair werd en nog steeds wordt gemaakt. Dit glas met ongebruikelijke kleuren heeft een interessant verhaal achter zijn naam en kleur.

Wat is slakkenglas?

Slakglas is een term die wordt gebruikt om een soort gekleurd geperst ondoorzichtig glas te beschrijven, gemaakt met behulp van de "slak" die overblijft tijdens het ijzersmeltproces. Dit antieke glas is bekend onder andere namen, waaronder:

  • Bruin malachiet
  • Bruin marmer vitroporselein
  • Mozaïekglas
  • Marmeren glas
  • Bette glas
Victoriaanse paarse slakkenkom met glazen voet
Victoriaanse paarse slakkenkom met glazen voet

Waar is slakkenglas van gemaakt?

Slakglas wordt gemaakt met behulp van verpulverde silicaatslak, een ingrediënt dat zich vormt op de bovenkant van gesmolten ijzer als het afkoelt. Slakkenglas werd oorspronkelijk in de jaren 1890 in Groot-Brittannië gemaakt door deze slaksubstantie toe te voegen tijdens het glasproductieproces. Sowerby in Gateshead, Engeland, wordt verondersteld de eerste glasgieterij te zijn die slakkenglas maakte. Slakkenglas werd ook gemaakt door twee kleuren glas te combineren en zo te creëren wat in 1902 in Pennsylvania door glasmakers Thomas Dugan en Harry Northwood "mozaïekglas" werd genoemd.

Sowerby turquoise slakken glazen schaal
Sowerby turquoise slakken glazen schaal

Slagglaskleuren

Het originele slakkenglas dat in Engeland werd gemaakt, stond bekend om zijn bruine basiskleur, vermengd met strepen van een roomwitte kleur. Dit kleurenpatroon leidde tot de namen "bruin malachiet" en "bruin marmer". Een ander vroeg slakkenglas was het paarse malachietglas van Sowerby, dat in de Verenigde Staten werd verkocht onder de naam "bramen en room". Sowerby creëerde ook verschillende andere kleurformules, waaronder Giallo (geel), Pomona (groen) en Sorbini (blauw). Het mozaïekglas dat in Pittsburgh werd gemaakt, was een mengsel van paars en wit of een opalen tint. Je vindt slakkenglas ook in blauw, bruin en groen, hoewel deze kleuren zeldzamer zijn dan de bruin/wit/crème en paarse formuleringen. Slakkenglas dat de afgelopen jaren is gemaakt, kan in veel nieuwe kleuren verkrijgbaar zijn, waaronder oranje, roze en rood.

Davidson paars slakkenglas
Davidson paars slakkenglas

Antieke slakkenglasverlichtingsarmaturen

Een item waarbij slakkenglas vaak werd gebruikt, was bij het maken van antieke olielampen, kroonluchters en lampenkappen, vooral tijdens de Art Deco- en Art Nouveau-periode aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dit is een van de meest voorkomende toepassingen voor slakkenglas, en je zult veel kroonluchters van slakkenglas en andere armaturen in antiekwinkels zien.

Patronen en ontwerpen voor slakkenglasverlichting

Veel fabrikanten gebruikten gekleurd slakkenglas om uitgebreide patronen in de lampvoeten en -kappen te creëren, terwijl anderen het glas gebruikten om alledaagse taferelen en landschappen te creëren. De lampen en lampenkappen bevatten vaak ingewikkeld brons- en kopermetaalwerk met scrollende bloemen-, blad-, reliëf- en decoratieve patronen. Egyptische patronen waren ook gebruikelijk vanwege de belangstelling voor het graf van koning Tut in het begin van de jaren twintig. Populaire vormen van lampenkappen van slakglas waren onder meer paddenstoelen, koepels en bloemblaadjes. Deze lampen en lampenkappen werden niet alleen gewaardeerd om hun schoonheid, maar ook om het gekleurde en gemarmerde effect van de lampen aan de muren van een huis.

Vintage tafellamp van slakkenglas
Vintage tafellamp van slakkenglas

Gebrandschilderd glas versus slakkenglas identificeren in verlichtingsarmaturen

Veel antieke lampen uit deze periodes zijn gemaakt met glas-in-lood in plaats van slakkenglas, en een zorgvuldige beoordeling van de opaciteit en patronen van het glas is nodig om het verschil te bepalen. Dit komt omdat de topfabrikanten van die tijd vaak identificerende merktekens op de armaturen achterlieten. Enkele van de meest populaire fabrikanten waren Miller, Bradley & Hubbard, Empire Lamp Manufacturing Company, Pittsburgh Lamp, Brass and Glass Company, H. E. Rainaud en Tiffany Studios.

Vintage tafellamp van slakkenglas
Vintage tafellamp van slakkenglas

Hoe weet ik of een artikel een antiek slakkenglas is

Slakglas wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor elk type persglas dat ondoorzichtig en kleurrijk is, maar niet al het glas dat aan deze beschrijving voldoet is echt slakkenglas. Antiek slakkenglas kunt u in een paar stappen bepalen:

  1. Kijk naar de kleuring voor een marmereffect. Het mogen niet alleen maar witte strepen zijn, vermengd met een andere kleur of één effen kleur. Je zou een romige of witte, ongelijke marmering moeten zien vermengd met de basiskleur. Het wordt soms vergeleken met schildpad of malachiet.
  2. Bekijk de kleur. Antieke slakkenartikelen zijn meestal bruin, blauw, groen of paars.
  3. Zoek naar namen en merken van fabrikanten. Bekende antieke slakkenglasfabrikanten zijn onder meer:

    • Sowerby, Greeners en Davidson uit het Verenigd Koninkrijk

      Sowerby slakkenglasmerk
      Sowerby slakkenglasmerk
    • Atterbury & Company, Challinor Taylor & Company, H. Northwood Glass Company, Akro Agate en Westmoreland uit de Verenigde Staten.
    • Antieke lampenkappen van slagglas zijn ook te vinden bij Tiffany, Roycroft en Steuben en hebben de merktekens van die bedrijven op hun basis.
    • Moderne slakkenglasfabrikanten in de VS zijn onder meer Fenton, Mosser, Summit en Boyd Glass.

Hoeveel is slakkenglas waard?

Antieke voorwerpen van slagglas kunnen qua waarde variëren van een minimum van $ 50 tot een maximum van $ 1.500. Typisch antiek van slagglas zijn vazen, schalen, schalen en decoratieve beeldjes en fotolijsten.

Hoeveel is een antieke slakkenlamp waard?

Een antieke slakkenlamp in goede staat en beoordeeld door een professionele taxateur kan worden gewaardeerd vanaf $150 tot $2.000 of meer. Je kunt antieke slakkenverlichtingsarmaturen te koop vinden op websites zoals Etsy voor slechts $ 20 of maar liefst $ 16.000. Tiffany-, Roycroft- of Steuben-lampenkappen gemaakt met slakkenglas kunnen prijzen tot $ 20.000 opbrengen.

Slakkenglas antiek waarderen

Slagglas onderscheidt zich van andere soorten glasantiek door de prachtige gemarmerde kleurpatronen. Hoewel het gemakkelijk wordt aangezien voor andere glasproducten die rond dezelfde periode zijn geproduceerd, zoals glas-in-lood, heeft slakkenglas zijn eigen unieke uitstraling en kunnen slakkenglasartikelen een breed scala aan prijzen opleveren. Werk samen met een gekwalificeerde taxateur om u te helpen bij het identificeren van de fabrikant en het type slakkenglasantiek dat u heeft, inclusief antieke glasisolatoren, om de werkelijke marktwaarde te bepalen.

Aanbevolen: