Antieke bedels en bedelarmbanden

Inhoudsopgave:

Antieke bedels en bedelarmbanden
Antieke bedels en bedelarmbanden
Anonim
Antieke bedelarmband
Antieke bedelarmband

Duizenden jaren lang hebben mensen decoratieve voorwerpen gedragen ter bescherming tegen het kwaad of om de eigenaar geluk en voorspoed te brengen. Hoewel deze oude charmes en amuletten nog steeds gretig worden gezocht door verzamelaars, zijn latere voorbeelden uit de Victoriaanse en twintigste eeuw net zo aantrekkelijk. Het dragen, delen en verzamelen van bedels blijft een populair tijdverdrijf, en het verhaal van bedelarmbanden is gevuld met mysterie, magie en stijl.

Oude charmes

Amuletten zijn speciaal gemaakt om vloeken en slechte wensen van de drager weg te houden. In het oude Egypte kon een amulet worden gedragen ter bescherming tegen een aanval van het grote rivierpaard, ook wel nijlpaard genoemd. Als het amulet uit een bepaalde steen was gesneden, zou dat op zichzelf zelfs een grote zekerheid kunnen bieden voor de drager, die zou kunnen kiezen voor een groene steen zoals beryl voor voorspoed (het groen vertegenwoordigt vegetatie en hergroei) of een rode steen zoals carneool (de rode steen). vertegenwoordigt bloed en leven) voor veiligheid tegen de dodelijke beet van een slang.

Amuletten werden gedragen als sieraden, maar ook weggestopt in de mummieverpakkingen. Dit zorgde ervoor dat de doden bescherming zouden hebben in de volgende wereld. Bedels daarentegen werden gemaakt om de drager geluk te schenken en werden vaak aan touwtjes om de nek gedragen.

Romeinen

De Romeinen hielden ook van de aantrekkingskracht van charmes en droegen ze op ringen, armbanden en halskettingen. Oude voorbeelden lijken erop te wijzen dat de charmes en amuletten op verschillende tijdstippen werden verzameld en vervolgens aan een halsketting of armband werden toegevoegd, net zoals we dat vandaag de dag doen.

  • Soms werden oude godinnen en goden afgebeeld in charmes, die zowel geluk als hun kracht aan de drager boden. Bepaalde patronen zorgden ook voor geluk.
  • De Romeinen geloofden in de kracht van vruchtbaarheid, dus vertegenwoordigden charmes vaak mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen en werden ze gedragen door mensen van alle rangen en klassen.

Midden-Oosten

Hamsa-hand charme
Hamsa-hand charme

In het Midden-Oosten was de hamsa, of hand van Fatima (ook wel de hand van Maria of Miriam genoemd), zowel een amulet (die voorspoed bracht) als een amulet (het boze oog weghouden). Hamsa's werden gedragen kettingen of armbanden en waren vooral belangrijk voor moeders, die hun kinderen het symbool gaven als bescherming.

De donkere middeleeuwen en daarna

Voorbeelden van charmes als religieuze symbolen zijn gevonden uit de donkere middeleeuwen of het vroegchristelijke tijdperk (toen charmes op papier werden geschreven en naast het lichaam van de drager werden geplaatst), de Vikingperiode en later tijdens de Renaissance en daarna.

Van koningin Victoria tot vintage bedels

Charms beleefden als het ware een renaissance toen koningin Victoria eind 19e eeuw de stijl bepaalde. Victoria was een toegewijde echtgenote van prins Albert en samen brachten ze negen kinderen groot. Albert begon een traditie om Victoria bij de geboorte van elk kind een hartbedel te geven. De bedels waren ook medaillons en bevatten haarlokken van elk kind. Een tweede bedelarmband had bedeltjes met daarin een foto van Albert, geëmailleerd met afbeeldingen van kruisen en versierd met diamanten en inscripties. Albert stierf op 42-jarige leeftijd en Victoria overleefde hem 40 jaar. Ze gaf opdracht de bedelarmband nooit door iemand anders te dragen.

Bedelarmbanden werden in de 20e eeuw steeds populairder. Bezweringen werden door terugkerende soldaten bij vrouwen en vriendinnen thuisgebracht. Voor armbanden zijn nieuwe materialen gebruikt, waaronder platina, celluloid en edelstenen.

  • De meest populaire celluloidbedeltjes waren waarschijnlijk de Cracker Jack-prijzen in de jaren dertig en veertig. Bij elke doos Cracker Jack zat een kleine prijs, waaronder veel bedeltjes in de vorm van dieren, stripfiguren, thema's uit het Wilde Westen en sport.
  • Vintage Art Deco bedelarmband
    Vintage Art Deco bedelarmband

    In de jaren twintig en dertig werden bedelarmbanden kunstwerken voor polsen die het geluk hadden rijke eigenaren te hebben. Art Deco bedelarmbanden waren vaak over-the-top, gemaakt van goud, pavé diamanten en robijnen. Christie's veilinghuis verkocht bijvoorbeeld een met edelstenen ingelegde schoonheid met bedeltjes met afbeeldingen van een vliegtuig, Felix de Kat, een zeeman en een hond (zoals de Cracker Jack-mascotte!) en andere lekkernijen.

  • In de jaren zestig werden bedelarmbanden gedragen door filmsterren, die pronkten met hun stijl en rijkdom, en de armbanden werden steeds populairder. Elizabeth Taylor stond bekend om haar liefde voor charmes, en ze had verschillende armbanden in haar collectie - allemaal van goud en diamanten natuurlijk.
  • Tieners begonnen armbanden te dragen met de charmes van populaire zangers, tekenfilms en cultuur; Elvis Presley was natuurlijk een van de meest populaire armbandsterren. Armbanden werden vaak gegeven als cadeau voor verjaardagen of andere belangrijke evenementen, waardoor de drager kennis maakte met de wereld van het verzamelen van charmes.
  • In Mexico werden ook milagro- of 'wonder'-bedels aan armbanden toegevoegd, die de dankbaarheid aan de heiligen vertegenwoordigden voor hun hulp.

Bedels en armbanden verzamelen

Bedelarmbanden zijn terug en zeer verzamelbaar, met prijzen variërend van een paar dollar voor een vintage bedel tot duizenden dollars voor goud en met juwelen ingelegde exemplaren. Of u nu een hele armband- en bedelcollectie koopt, of uw eigen armband bedel per bedel samenstelt, u kunt het volgende overwegen:

  • Bedels zijn er in verschillende soorten. Er zijn medaillons (zoals die van koningin Victoria) die opengaan en een foto of aandenken onthullen. Er zijn mechanismen, charmes met bewegende delen of open om een verrassing te onthullen. Wanneer u deze koopt, zorg er dan voor dat de scharnieren werken en dat de bedel compleet is (er ontbreken geen onderdelen of stukjes).
  • Bedelarmbanden van sterling zilver waren vanaf de Victoriaanse tijd erg populair. Over het algemeen zijn bij Engelse bedels en armbanden ergens op het stuk merktekens gestempeld, die het jaar en de plaats van vervaardiging aangeven. Amerikaanse stukken moeten de markering "ss" of sterling zilver hebben. Mexicaanse bedels en armbanden hebben merktekens die de zuiverheid van het zilver aangeven. Inheems Amerikaans zilver (Navajo, Zuni) hoeft volgens de wet niet te worden gemarkeerd. Zorg ervoor dat u voor zilver beta alt - let op de markeringen. In het geval van Indiaans zilverwerk, ken uw dealer.
  • Vintage bedelarmband
    Vintage bedelarmband

    Vintage en antieke gouden bedels zijn erg duur en moeten worden gestempeld met 14k of 18k om de zuiverheid van het goud aan te geven. Prijzen voor complete armbanden lopen vaak in de duizenden dollars.

  • Stanhope-charms zijn een klasse apart. Het bedeltje heeft een opening met een lens waardoor je een microfoto kunt bekijken, en hun geschiedenis gaat terug tot het midden van de negentiende eeuw. Zorg er bij aankoop van een Stanhope voor dat de lens perfect is.
  • Celluloid-bedels lijken op hard plastic en zijn vaak geverfd. Verwacht wat slijtage aan de bedels, maar de verf is belangrijk, en het meeste ervan zou aanwezig moeten zijn.
  • Potmetaal (een legering van tin en lood) werd gebruikt voor goedkope charmes. Verguld metaal kan je soms doen denken dat het zilver is. Deze charmes missen vaak de details die je wel in duurdere exemplaren vindt.

Antieke bedelarmbanden zijn er in alle soorten en maten, en sommige kunnen tientallen bedels bevatten. Antieke exemplaren van sterling zilver beginnen bij $ 70 en met de bedels kunnen de kosten oplopen tot honderden dollars.

Waar te koop

Charm-onderwerpen zijn bijna eindeloos en weerspiegelen alles, van technologie (vliegtuigen en telefoons) tot cancandansers met beweegbare benen. De jacht is net zo leuk als het vinden van de perfecte charme. Rommelmarkten, antiekwinkelcentra en retrowinkels hebben allemaal bedels en armbanden te koop. Etsy.com heeft dealers die vintage en antieke bedels verkopen, maar je moet snel handelen; geweldige oude charmes verkopen snel.

Voor mooie voorbeelden, kijk online bij deze winkels, waar ook aanbiedingen in het buitenland te vinden zijn:

  • Gouden babyslofjes charme van echte vintage sieraden
    Gouden babyslofjes charme van echte vintage sieraden

    True Vintage Jewellery heeft een verbazingwekkende selectie oudere bedels, waaronder zilver en goud. Prijzen beginnen rond de $ 50 en gaan vanaf daar omhoog, en ze garanderen de leeftijd. De bewegende vogelverschrikker van negen karaat goud is prachtig en kost ongeveer $ 225.

  • Jennifer Lynn's Timeless Jewelry heeft antieke en vintage bedels en armbanden, waaronder een exemplaar van Charlie McCarthy voor $ 85.

Charmante stukken

Het verzamelen van charmes is uitdagend en leuk. De kleine snuisterijen zijn een venster op het verleden en laten je kijken naar de liefdes, levens en bezigheden van lang vervlogen dames. Begin je verzameling antieke en vintage bedels en houd je eigen verhaal bij de hand.

Aanbevolen: