Wat is vaselineglas? Identificatietips & Hoogtepunten uit de geschiedenis

Inhoudsopgave:

Wat is vaselineglas? Identificatietips & Hoogtepunten uit de geschiedenis
Wat is vaselineglas? Identificatietips & Hoogtepunten uit de geschiedenis
Anonim
Een gloeiend uranium glazen theekopje en schotel
Een gloeiend uranium glazen theekopje en schotel

Vaselineglas is een van de meest ongewone soorten antiek glas die verzamelaars kunnen onderzoeken en is absoluut fascinerend vanwege zijn kleur, geschiedenis en radioactieve componenten. Dit ongelooflijke glas heeft bepaalde chemische eigenschappen waardoor het in het donker onder zwart licht kan gloeien.

Wat is vaselineglas?

Vaselineglas dankt zijn naam aan de geelachtige kleur die lijkt op vaseline. Het wordt ook wel uraniumglas genoemd, omdat in elk stukje vaselineglas uraniumdioxide zit. Het uraniumdioxide geeft het de kenmerkende geelgroene kleur.

De term 'vaselineglas' wordt in andere landen gebruikt om te verwijzen naar verschillende glasformuleringen:

  • In Australië is vaselineglas de naam voor glas met een opalen rand. Glas dat uranium bevat, wordt eigenlijk uranium- of citroenglas genoemd.
  • Glasmakers en verzamelaars in het Verenigd Koninkrijk gebruiken de term vaselineglas voor glas dat opaalachtig is. Dit type vaselineglas heet "Primrose Pearline."

Veiligheid van vaselineglas

Omdat vaselineglas uranium bevat, vragen veel mensen zich af of het gevaarlijk is. Zolang je het op de juiste manier gebruikt, kun je vaselineglas veilig in huis hebben.

Vaselineglas is radioactief

Volgens de Environmental Protection Agency (EPA) is vaselineglas een van de weinige antieke voorwerpen die als radioactief worden beschouwd. Het uranium dat in het glas werd gebruikt, was belangrijk vanwege de kleur, maar het maakt het glas ook licht radioactief.

Vaselineglas is veiliger dan huishoudelijke elektronica

Hoewel vaselineglas wel een kleine mate van radioactiviteit bevat, maar niet in niveaus die schadelijk zouden zijn voor de mens. De gloed wordt ook niet veroorzaakt door straling, maar doordat ultraviolet licht ervoor zorgt dat de elektronen in het glas opgewonden raken en fotonen uitzenden. Vaselineglas werd door de U. S. Nuclear Regulation Commission als veilig aangemerkt in een rapport uit 2001 waarin de kans op schade werd onderzocht en werd vastgesteld dat de kans groter is dat u wordt blootgesteld aan hogere straling van alledaagse elektronische huishoudelijke artikelen dan wanneer u vaselineglas in uw kleding bewaart. thuis.

Je mag niet eten of drinken uit vaselineglas

Ook al zijn de stralingsniveaus in vaselineglas laag, suggereert de EPA dat mensen niet eten of drinken uit voorwerpen die van dit materiaal zijn gemaakt. Dat komt omdat het mogelijk zou kunnen zijn om kleine chips of fragmenten van het radioactieve materiaal in te nemen.

Vaseline-glasgeschiedenis

Uraniumdioxide wordt al eeuwenlang gebruikt om glas te maken en er zijn stukken gevonden die zo oud zijn als 79 na Christus. Het werd populair om uraniumdioxide aan glas toe te voegen in de jaren 1830 en de belangstelling voor vaselineglas nam rond de jaren 1880 een hoge vlucht. Enkele van de meest voorkomende glasmakers waren Adams & Company, Steuben Glass, Baccarat en Cambridge Glass Company. Vaseline-glasmakers begonnen met de gele stukken en voegden uiteindelijk ijzeroxide toe om stukken met de groene kleur te maken, die uraniumglas werd genoemd. Technisch gezien zijn de gele en groene stukken beide uraniumglas.

Geelgroen uraniumglas in de expositie van het Bunker 703 museum
Geelgroen uraniumglas in de expositie van het Bunker 703 museum

Het glas vervaagde in populariteit na de jaren twintig toen er in 1943 regelgeving werd uitgevaardigd, die het gebruik van uranium ernstig aan banden legde vanwege het gebruik ervan in de Tweede Wereldoorlog. Dit duurde tot 1958, toen de wetten werden versoepeld en glasmakers opnieuw in beperkte hoeveelheden vaselineglas begonnen te produceren, maar in 1970 meldt de EPA dat alle Amerikaanse fabrikanten de productie van radioactief glas stopzetten. Er wordt nog steeds een deel van uraniumglas in het buitenland gemaakt.

Hoe vaselineglas te identificeren

Je kunt vaselineglas vooral herkennen aan de kleur en of het kan gloeien onder black light. Vaseline-glasverzamelaars hebben een gezegde over het glas gepopulariseerd: "Als het niet groen gloeit, is het geen vaseline." Met deze tips kunt u echt vaselineglas identificeren:

  • Color- Onderzoek de kleur. Het glas kan in kleur variëren van heldergeel tot groenachtig geel.
  • Glow - Wanneer het onder ultraviolet of fluorescerend licht wordt geplaatst, zou het een heldergroene kleur moeten gloeien.
  • Textuur - Kijk eens naar de textuur. Het glas is meestal doorschijnend en er wordt beschreven dat het er "olieachtig" uitziet.
  • Type - Ken de soorten stukken. Vaseline- en uraniumglasstukken waren meestal serviesgoed, kannen, mokken, antieke flessen, vazen, kroonluchters, sieraden en beeldjes.

Vaselineglas versus depressieglas

Er zijn nog een paar andere soorten antiek glas die mensen verwarren met vaselineglas. Een daarvan is depressieglas, dat rond dezelfde periode populair was als vaselineglas, en veel van dezelfde bedrijven vervaardigden het. Het kan vaak worden aangezien voor vaselineglas, omdat het de neiging heeft doorschijnend te zijn en een groene of gele tint kan hebben. Het wordt echter alleen als vaselineglas beschouwd als het de kenmerkende geelachtige tot geelgroene kleur heeft. Depressieglas was verkrijgbaar in een uitgebreid scala aan kleuren, zoals rood, roze, paars, blauw, wit en zwart.

Vintage groene depressie glazen mal
Vintage groene depressie glazen mal

Vaselineglas versus vlaglas

Vlaglas is een ander type geel glas dat in dezelfde periode populair was. Het is ook gemaakt met uranium en zal gloeien onder ultraviolet licht. Custardglas heeft echter eerder een ondoorzichtig dan doorschijnend uiterlijk. Het heeft ook een "brandtest" die verzamelaars kunnen gebruiken om het te identificeren. Als een stuk custardglas tegen het licht wordt gehouden, zou er een roodachtige opaalachtige glans moeten verschijnen. Dit gebeurt niet met vaselineglas, dus het is een goede manier om de twee uit elkaar te houden.

Vaseline-glaswaarden

Veel individuele stukken vaselineglas worden tussen de €20 en €50 verkocht, maar ze kunnen meer of minder waard zijn, afhankelijk van een aantal factoren. De staat van het stuk is erg belangrijk, waarbij krassen, schilfers en reparaties een negatief effect hebben op de waarde. Oudere items zijn doorgaans waardevoller dan nieuwere items, als alle andere factoren gelijk zijn. Bovendien kunnen zeldzame stukken, zoals die met meerdere kleuren glas of met unieke en interessante ontwerpen, veel meer opbrengen dan gemiddeld.

De beste manier om te weten of een stuk vaselineglas waardevol is, is door naar de recente verkoopprijzen voor soortgelijke artikelen te kijken. Hier zijn enkele voorbeeldwaarden voor stukjes vaselineglas:

  • Een paar vintage kandelaars van vaselineglas in goede staat, verkocht voor $ 40 in april 2021. Ze hadden een eenvoudig ontwerp.
  • Een vaseline-glazen schaal in de vorm van een waaier werd in april 2021 verkocht voor ongeveer $ 75. Hij was in uitstekende staat en had een mooi decoratief motief.
  • Een veelkleurige vaseline-glazen epergne in de vorm van drie trompetbloemen werd in maart 2021 voor meer dan $ 1.000 verkocht. Het dateerde uit 1890 en verkeerde in uitstekende staat.

Een gloeiende collectie vaselineglas bouwen

Terwijl sommige verzamelaars graag vaseline-glasstukken vinden vanwege hun nieuwigheid, genieten anderen van het glas vanwege zijn unieke schoonheid en kleur. Als je bij de plaatselijke antiekwinkel op zoek wilt gaan naar stukken vaselineglas, zorg er dan voor dat je een zaklamp met zwart licht meeneemt om de gloeiende eigenschappen ervan te testen. Je zult verrast zijn door de schoonheid die je ontdekt. En als u denkt dat u geïnteresseerd bent in andere onconventionele glazen verzamelobjecten, vindt u het misschien leuk om meer te leren over antieke glasisolatoren.

Aanbevolen: