Kinderen empathie leren op praktische, effectieve manieren

Inhoudsopgave:

Kinderen empathie leren op praktische, effectieve manieren
Kinderen empathie leren op praktische, effectieve manieren
Anonim
Meisje troost haar vriend
Meisje troost haar vriend

Kinderen helpen het perspectief te begrijpen van anderhalve kilometer lopen in de schoenen van iemand anders is geen gemakkelijke taak. Empathie is een moeilijke emotionele vaardigheid om kinderen te leren, maar empathisch leren zijn is cruciaal voor hun ontwikkeling en welzijn. Alle ouders moeten weten waarom en hoe ze een kind empathie moeten leren, zodat hun kinderen opgroeien tot vriendelijke, behulpzame en gelukkige mensen.

Wat is empathie?

Empathie is niet alleen een uitdaging om te onderwijzen, maar voor zowel jong als oud kan het moeilijk te begrijpen zijn. Dr. Brené Brown vat samen wat empathie is door uit te leggen dat empathie uit vier primaire kwaliteiten bestaat:

  • Veroordeelvrij blijven
  • De emoties herkennen die anderen ervaren
  • Erkennen dat andere mensen verschillende percepties en opvattingen over de wereld hebben die verschillen van die van henzelf
  • Empathie communiceren met iemand anders

Het kenmerk van empathie wordt door volwassenen in hun leven aan kinderen gemodelleerd en soms expliciet onderwezen. Het is een vaardigheid die op een passend ontwikkelingsniveau wordt aangeleerd en over een groot tijdsbestek wordt beoefend.

Wat empathie niet is

De keerzijde van het begrijpen van empathie is weten wat het niet is. Welke kenmerken vertoont een kind waardoor je je afvraagt of het empathietraining en -onderwijs nodig heeft? Aanwijzingen die ouders of leerkrachten kunnen opmerken als ze zich afvragen of een kind een empathiechip mist, zijn onder meer wanneer een kind: is

  • Het maken van luide, onbeschofte opmerkingen tegen andere mensen over hun uiterlijk of hun daden
  • Sociaal ongepast gedrag vertonen, zoals dingen uit de schappen gooien, speelgoed van een ander kind kapot maken, dingen van een broer of zus afpakken
  • Ongevoeligheid tonen wanneer iemand anders emotie toont

Waarom kinderen empathie leren moeilijk is

Het aanleren van fysieke vaardigheden, zoals lopen, praten en lezen, is een wandeling in het park vergeleken met het aanleren van emotionele vaardigheden op een hoger niveau, zoals empathie. Empathie bij kinderen bijbrengen is lastig, maar waarom?

Empathie is een abstract concept dat het begrip en de beheersing van vele andere concepten omvat. Het is een gelaagd en complex menselijk gevoel. Zodra kinderen empathie beginnen te begrijpen, zullen ze:

  • Besef dat andere mensen anders denken en voelen dan zij. Ze beginnen rekening te houden met de gevoelens van anderen en ontdekken dat deze anders zijn dan die van henzelf.
  • Merk en herken algemene emoties die mensen ervaren. Ze weten hoe geluk, verdriet, woede en angst eruitzien in iemands gezicht, toon en fysieke gedrag.
  • Identificeer de emotie van iemand anders en koppel deze correct aan een persoonlijke reactie om hem/haar te helpen.
  • Reguleer hun eigen emoties.

Het belang van het bijbrengen van empathie bij kinderen

Kinderen die empathisch leren zijn en die empathie in hun dagelijks leven beoefenen, groeien op tot de game-changers van de wereld. Zij zijn degenen die anderen zullen accepteren, ongeacht hun verschillen. Zij zijn de mensen die ingrijpen als er iets mis is en een einde maken aan pesten of mishandeling van leeftijdsgenoten, zelfs als dit voor hen persoonlijk een risico vormt. Ze genereren moed en de kracht om het goede te zijn dat ze hopen te zien in de wereld om hen heen.

Kinderen met een hoog niveau van empathie groeien uit tot leiders, vernieuwers en vitale mensen die de behoeften, gevoelens en gedachten van anderen boven die van henzelf stellen en een voorbeeld stellen van compassie voor de mensheid.

Empathie leren aan peuters en jonge kinderen

Een echt begrip van empathie begint zich pas te ontwikkelen als kinderen ongeveer zeven tot tien jaar oud zijn, een paar jaar of langer, afhankelijk van hun emotionele volwassenheid. Dit betekent echter niet dat ouders en opvoeders het bevorderen van empathie bij kinderen de eerste tien jaar van hun leven op een laag pitje moeten zetten. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd de essentie van een empathisch mens doorhebben.

Model-empathie

Jij bent het rolmodel en de standaard die je kinderen nastreven, dus toon empathie voor hen in je eigen dagelijkse leven. Laat ze niet alleen zien in daden, maar gebruik empathische uitspraken in de communicatie met kinderen.

  • Ik begrijp hoe moeilijk dit lijkt.
  • Je hebt gelijk als je je hier verdrietig over voelt.
  • Ik wou dat ik er was geweest om je te helpen toen dat je overkwam.
  • Wat je mij uitlegt, klinkt ongelooflijk frustrerend.
Meisje knuffelt hond
Meisje knuffelt hond

Zorg voor andere levende wezens

Er wordt algemeen aangenomen dat het bezitten en verzorgen van huisdieren een goed middel is om kinderen empathie te leren. Wanneer jonge kinderen de verantwoordelijkheid krijgen om voor een levend wezen te zorgen, ervaren ze hoeveel een ander levend wezen van hen afhankelijk is voor geluk en overleving.

Ontwikkel empathische taal

Door emoties te bespreken, krijgen kinderen een beter begrip van de basisprincipes die ze nodig hebben om later in hun leven empathie op te bouwen. Loop mondeling door de emoties die kinderen voelen. Leer kinderen 'ik-wanneer'-uitspraken te gebruiken, zoals:

  • Ik voel me verdrietig als je mijn speelgoed pakt.
  • Ik voel me gelukkig als we samen lezen.

Begin bovendien met het bespreken van de gevoelens van anderen, zodat kinderen beter begrijpen hoe anderen over iets denken en waarom. Gebruik dialoog als:

  • Mama voelt zich gefrustreerd omdat iedereen nu aan het schreeuwen en schreeuwen is.
  • Papa ziet er blij uit omdat jij hem helpt die fietsband te repareren.
  • Je vriend Johnny is verdrietig omdat hij zijn moeder mist. Wat kunnen we doen om hem gelukkiger te laten voelen?

Empathie bevorderen bij oudere kinderen

Oudere kinderen kunnen blijven voortbouwen op hun empathische neigingen en deze laten groeien. Nadat een basis is gelegd, help je kinderen verschillende gedachten en perspectieven te zien, emoties te voelen samen met andere mensen die ze ervaren, en emoties bij zichzelf en anderen te herkennen en oplossingen te vinden.

Cognitieve empathie onderwijzen

Oudere kinderen en tieners kunnen cognitieve empathie begrijpen. Dit is het moment waarop mensen zich echt verdiepen in wat anderen denken en hoe ze zich voelen. Ze kunnen er echt naar streven om te beseffen en te visualiseren hoe het voelt om anderhalve kilometer in de schoenen van iemand anders te lopen. Dit verschilt van emotionele empathie, het vermogen om samen met iemand anders iets te voelen en de bereidheid te tonen om iemand in nood te helpen. Het aanleren van cognitieve empathie vereist diepgaande gesprekken, en vaak wordt literatuur gebruikt om het concept te benadrukken.

Effectieve luistervaardigheden oefenen

Je kunt geen echt empathisch persoon zijn als je niet actief kunt luisteren naar wat iemand anders je vertelt. Oudere kinderen en tieners kunnen werken aan het aanscherpen van hun luisterstrategieën, waardoor ze empathischer van aard worden.

Activiteiten die empathie bevorderen

Deze eenvoudige activiteiten helpen kinderen het concept van empathie te verbinden met mensen in hun leven en de wereld om hen heen.

Emoties identificeren via afbeeldingen

Ouders en opvoeders kunnen jonge kinderen helpen meer te leren over emoties via prentkaarten. Zorg voor een breed scala aan foto's waarop mensen verschillende emoties laten zien. Kinderen bladeren door de afbeeldingen en identificeren wat de mensen op de afbeeldingen voelen. Naarmate kinderen slimmer worden met deze oefening, voegt u meer afbeeldingen toe aan de stapel. Een uitbreiding van deze activiteit is om kinderen te vragen welke emotie ze in de afbeelding zien en hen vervolgens te vragen een emotie te identificeren die tegengesteld is aan de afbeelding.

Een temperatuurcontrole uitvoeren

Ouders en leerkrachten kunnen een emotionele temperatuurcontrole bij kinderen doen. Het is een eenvoudige oefening waarbij volwassenen kinderen vragen hoe ze zich voelen, en kinderen hierover nadenken en gepast en eerlijk reageren. Na verloop van tijd leren kinderen hun eigen temperatuur te meten, zichzelf af te vragen hoe ze zich voelen en vervolgens op de juiste manier met de specifieke emotie om te gaan.

Rollenspel

Jongere en oudere kinderen kunnen deelnemen aan empathische rollenspellen. Kleine kinderen kunnen eenvoudige aanwijzingen gebruiken zoals:

De foto van één persoon scheurt. Hoe zouden ze zich kunnen voelen? De partner moet dan de emotie identificeren en op de juiste manier reageren

Oudere kinderen kunnen werken met complexere scenario's zoals:

Je merkt een dakloze op terwijl je door je stad loopt. Wat zouden ze kunnen voelen? Hoe voel je je? Hoe tonen mensen medeleven met een vreemde?

Mindfulness onderwijzen en oefenen

Kleine kinderen, oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen profiteren van een spoedcursus in het beoefenen van mindfulness. Het vermogen om je eigen emoties te identificeren en aan te boren is de eerste stap op weg naar het vermogen om de gevoelens en perspectieven van anderen aan te boren. Leer degenen die behoefte hebben aan empathietraining om in hun eigen gevoelens te duiken. Leer zachte oefeningen om stress te verminderen, omdat stress een barrière kan vormen voor mindfulness. Diep ademhalen, kleuren en de basisprincipes van meditatie zijn allemaal eenvoudige, bewuste ervaringen die kinderen kunnen gebruiken als ze aan een reis beginnen om empathischer te worden voor zichzelf en anderen.

Een emotiedagboek schrijven

Journaling is een uitstekende manier om na te denken over waar je bent geweest en de vooruitgang die je hebt geboekt. Kinderen kunnen een empathiedagboek bijhouden, waarin ze schrijven over hoe ze zich voelen, waarom ze zich zo voelen, waardoor ze zich beter kunnen voelen en welke hulpmiddelen ze kunnen gebruiken om eventuele negatieve emoties die ze ervaren te verwerken.

De voordelen van het bijbrengen van empathie bij kinderen

Kinderen leren empathischere mensen te worden, heeft hun hele leven voordelen. Ze ontwikkelen cruciale vaardigheden en positieve eigenschappen door empathie te leren.

Betere geestelijke gezondheid

Degenen die van nature empathisch zijn, hebben een betere geestelijke gezondheidstoestand. Ze voelen zich verbonden met andere mensen en de wereld om hen heen, en ze zien goedheid en positiviteit in veel aspecten van het leven. Een positieve houding ten opzichte van anderen helpt bij het genereren van een betere houding en gevoelens over zichzelf.

Gelukkige kleuters die samen spelen en delen in de klas
Gelukkige kleuters die samen spelen en delen in de klas

Positieve relaties

Degenen die empathie vertonen, hebben regelmatig sterkere relaties dan mensen die niet empathisch zijn. Kinderen leren betekenisvolle, wederkerige verbindingen met anderen aan te gaan, en groeien op door positieve relaties met andere mensen te onderhouden. Empathie stelt een persoon in staat om persoonlijk en diepgaand contact te maken met iemand anders, waardoor een solide band ontstaat.

Academisch succes

Studenten die empathie in hun emotionele gereedschapskist hebben, presteren doorgaans ook beter op academisch gebied. Om academisch succesvol te zijn, moeten kinderen zelfverzekerd en nieuwsgierig zijn en het vermogen hebben om hun behoeften effectief aan anderen over te brengen. Hoewel al deze eigenschappen van cruciaal belang zijn voor academisch succes, zijn het ook emotionele vaardigheden die in een bepaalde hoedanigheid worden aangeleerd tijdens empathietraining.

Verbeterde communicatieve vaardigheden

Communicatie tussen mensen is essentieel. Zonder communicatie is het onderhouden van gezonde relaties bijna onmogelijk. Empathische mensen stellen vragen aan degenen die zij zien worstelen. Ze merken de stemming van mensen op, vragen zich af wat er aan de hand is en helpen een situatie te verlichten. Al deze dingen vergroten hun vermogen om effectief met anderen te communiceren, zowel verbaal als non-verbaal.

Tolerantie en acceptatie van anderen

Empathie aanleren helpt kinderen uitgroeien tot tolerante mensen die anderen accepteren, ongeacht hun verschillen. Ze leren om te stoppen met oordelen, mensen een kans te geven, naar anderen te luisteren voordat ze ze afschrijven, en zich de situaties en perspectieven van anderen voor te stellen.

Lessen zoals empathie vergen tijd en geduld

Leren hoe je empathisch kunt zijn tegenover anderen is een emotionele vaardigheid van hoog niveau voor kinderen. Leer empathie consequent; en zorg ervoor dat u empathie toont in uw eigen leven. Hoe briljant of veelzijdig kinderen ook zijn, empathie moet herhaaldelijk worden aangeleerd en versterkt voordat het uit het hoofd wordt geleerd.

Aanbevolen: