Grondbeginselen van tuberoos: het kweken van de geurige vaste plant

Inhoudsopgave:

Grondbeginselen van tuberoos: het kweken van de geurige vaste plant
Grondbeginselen van tuberoos: het kweken van de geurige vaste plant
Anonim
Witte Tuberoos bloementuin
Witte Tuberoos bloementuin

Tuberose (Polianthes tuberosa) is een ouderwetse tuinplant met een extreem krachtige geur. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, wordt hij al eeuwenlang gekweekt als snijbloem, maar ook voor de parfumindustrie.

Tuberose Essentials

Tuberose is verwant aan agaveplanten en heeft dunne, piekerige bladeren die doen denken aan zijn neven in de dorre streken van het zuidwesten van de VS en Mexico. De stengels komen in de nazomer een meter boven de grond uit en ontvouwen in de loop van vele weken één voor één een reeks buisvormige bloemen van vijf centimeter.

Tuberose groeit uit een langwerpige knol die winterhard is in USDA zones 8 tot 10, maar de knollen kunnen worden opgegraven en binnen worden overwinterd in koudere klimaten.

Nachtroos kweken in de tuin

Tuberose is een goede keuze voor een snijbloementuin, samen met planten als lisianthus en Shasta-madeliefjes. Hij is geschikt voor vaste plantenborders en cottagetuinen, maar ook voor potten en plantenbakken op terras of terras. Je kunt ze ook op een groot veld verzamelen, maar wees erop voorbereid dat je overweldigd wordt door de geur.

Witte tuberoosbloemen in massa met bladeren
Witte tuberoosbloemen in massa met bladeren

Hoe tuberoos te laten groeien

Plant tuberoos in de volle zon in een bedje met rijke, goed doorlatende grond. Het is een warmteminnende plant, dus in noordelijke gebieden of koele kustklimaten kan hij het beste tegen een muur op het zuiden worden geplant voor extra warmte. De knollen moeten ongeveer vijf centimeter diep op hun kant worden geplant en op een afstand van twintig tot tien centimeter van elkaar.

Verzorging

Over het algemeen is tuberoos vrij gemakkelijk te verzorgen, maar als je tuiniert in een kouder klimaat (kouder dan zone 8), heb je wel een extra stap als je ze jaar na jaar wilt bewaren.

  • Tuberoses hebben regelmatig water nodig, maar het is het beste om de grond tussen de gietbeurten door te laten drogen. Eén keer per week irrigeren als er geen regen is geweest, is meestal voldoende.
  • Bemest tuberoos maandelijks tijdens het groeiseizoen met een uitgebalanceerde universele meststof, zoals 10-10-10.
  • Laat het blad aan de plant blijven nadat de bloemen verwelkt zijn, zodat ze kunnen doorgaan met fotosynthese en energie kunnen opslaan in de wortels voor het volgende seizoen. Wanneer de bladeren geel worden, knipt u de stengels aan de basis af.
  • In koude winterklimaten graaft u de knollen op nadat de stengels in de herfst verwelkt zijn, laat ze een paar dagen drogen en bewaar ze vervolgens in een doos met licht vochtig zand of zaagsel.
  • Graaf de knollen om de paar jaar op en verdeel ze, zodat ze niet te druk worden. Plant de grootste knollen opnieuw op een afstand van 25 cm.
  • Tuberose heeft vrijwel nooit last van ziekten en plagen.

Tuberose-variëteiten

Tuberose is niet overal verkrijgbaar in kwekerijen, maar is wel te vinden bij veel postorderbedrijven. Ze zijn verkrijgbaar in zowel enkelbloemige als dubbelbloemige varianten.

Enkele tuberoos

Enkelvoudige variëteiten hebben delicate bloemen met één blad en een bijna stervormige vorm.

  • 'Mexican' is een veel voorkomende erfstukvariëteit met enkele witte bloemen.
  • 'Shringar' is een enkele variëteit met zachtroze knoppen die uitmonden in voornamelijk witte bloesems.
  • 'Yellow Baby' heeft citroengele bloemen op dwergplanten van slechts 25 cm hoog.

Dubbele tuberoos

Dubbele tuberoosvariëteiten hebben bloemen die er bijna roos- of pioenachtig uitzien, met hun meerdere bloemblaadjes en vollere bloemen.

  • 'Double Pearl' is een dubbele witbloemige hybridevorm met een vleugje roze op de bloemknoppen.
  • 'Sensation' is een zeer lichtroze dubbele tuberoos die bloeit op stelen van 24 tot 36 inch.
Tuberoos met dubbele parel
Tuberoos met dubbele parel

Tuberose-geur

Tuberose is een populaire geur in zowel bad- en lichaamsproducten als huisparfums. Het kan het beste worden omschreven als een romige, honingachtige geur met een zachte bloemige noot. Over het algemeen is het een zachte, zomerse geur.

Tuberose-symboliek

Tuberose is een symbool geworden voor veel verschillende dingen, waarvan sommige nogal tegenstrijdig zijn met andere, zoals je hieronder zult zien.

  • De Victorianen, die bekend stonden om het toekennen van symboliek aan bloemen, associeerden tuberoos met wellust en liefde.
  • Door zijn puur witte kleur kan tuberoos ook staan voor puurheid, vrede en onschuld, en om deze reden was het een populaire bloem om toe te voegen aan bruidsboeketten.
  • En ten slotte (en in tegenstelling tot de voorgaande symboliek) kan het vanwege zijn ietwat exotische geur soms ook hartstochtelijke of verboden liefde symboliseren.

Zoals bij de meeste soorten symboliek, zul je de betekenis vinden die voor jou werkt als je met tuberoos werkt.

Tuberose Heaven

Als je een fan bent van geurige bloemen, zal tuberoos je meteen overtuigen. Er zijn maar weinig planten die zo'n zoete, pure en krachtige geur bezitten - plant een paar knollen en verras je tuinbouwvrienden met dit bijna vergeten juweeltje.

Aanbevolen: