Zeldzame Matchbox-auto's: waar ze begonnen en waar ze nu zijn

Inhoudsopgave:

Zeldzame Matchbox-auto's: waar ze begonnen en waar ze nu zijn
Zeldzame Matchbox-auto's: waar ze begonnen en waar ze nu zijn
Anonim

Verhoog je motoren en zoek naar deze zeldzame Matchbox-auto's. Ze kunnen een aardig stuk wisselgeld waard zijn.

Een verzameling zeer bijzondere oldtimers
Een verzameling zeer bijzondere oldtimers

Een ongebruikelijk gekleurde zeegroene Opel Diplomat uit 1966, een kraanwagen uit 1968 met een zwenkarmradius van 360 graden en een swingende Londense dubbeldekkerbus zijn slechts enkele van de zeldzame Matchbox-auto's waar verzamelaars wereldwijd van dromen om toe te voegen aan hun miniatuurautocollecties. Van monteurs tot speelgoedliefhebbers, iedereen kan genieten van deze verkleinde auto's, en als je snel geld wilt verdienen, is het misschien tijd om door de dozen vol souvenirs uit je kinderkamer te snuffelen naar de Matchbox-auto's van vroeger.

De eerste Matchbox-auto

Kort na de Tweede Wereldoorlog richtten Leslie en Rodney Smith Lesney Products op, een speelgoedproductiebedrijf. Ze kregen al snel gezelschap van Jack O'dell, een maker van gereedschappen en matrijzen. Van 1947 tot 1953 vervaardigde het bedrijf grotere gegoten voertuigen en ander speelgoed om in de Londense winkels op de markt te brengen om op tijd zaken te doen om kerstbestellingen te doen. Hun eerste gegoten speelgoed was een wals uit 1947, en deze wals werd het eerste Matchbox-voertuig toen Jack O'dell er een kleinere versie van maakte die zijn dochter mee naar school kon nemen. Dit was eigenlijk ingegeven door een schoolregel die bepaalde dat alleen speelgoed dat in een luciferdoosje paste op school mocht. Vanaf dat moment begon het idee om de kleine voertuigen van een doos die op een luciferdoosje leek op de markt te brengen, en de rest is geschiedenis.

Zeldzame Matchbox-auto's om op te letten

Dingen als fabrieksfouten en prototypes van modellen hebben verzamelaars altijd gefascineerd dankzij hun beperkte aantal en bijzondere aantrekkingskracht. Hetzelfde geldt voor verzamelaars van modelauto's zoals Matchbox, Hot Wheels en nog veel meer. Ondanks hoeveel van deze speelgoedauto's er halverwege de eeuw zijn vervaardigd, kunnen Matchbox-auto's veel geld opleveren op veilingen of bij particuliere verkopen tussen verzamelaars. Bekijk enkele van de meest waardevolle en gewilde Matchbox-auto's en kijk of je er misschien een in je kast of op zolder hebt verstopt.

Matchbox-collectie
Matchbox-collectie

Opel Diplomat Sedan

Een van de zeldzaamste Matchbox-auto's is een Opel Diplomat, geschilderd in een ongebruikelijk mooi turkoois, ook wel zeegroen genoemd. Deze felbegeerde Matchbox, geïntroduceerd in 1967 als onderdeel van de autotransporter-cadeauset G2e, heeft prijzen van ongeveer $ 9.000. Ondertussen kan de gewone metallic goudkleurige Opel ergens tussen de $ 25 en 50 verkopen. Deze Lincoln Matchbox-auto uit 1964 toont deze turkooiskleurige verf en kan op zichzelf ongeveer $ 25 opleveren, afhankelijk van de staat ervan.

Nee. 30 Kraanwagen

Veel van de meest zeldzame auto's van Matchbox worden als waardevol beschouwd dankzij hun unieke verfbeurten of beperkte productieruns. Dit is het geval voor het ongebruikelijke bruinkleurige nr. 30 kraanwagen geproduceerd van 1961-1965. Onlangs werd een exemplaar van een van deze kraanwagens op een veiling verkocht voor ongeveer $ 13.000 aan de beroemde autoverzamelaar Jim Gallegos.

Wrakwagen Matchbox
Wrakwagen Matchbox

Aveling Barford Road Roller

De eerste Matchbox-auto in 1:64-formaat, deze groene wals, werd voor het eerst uitgebracht in 1953. Verkrijgbaar in twee versies - een met een kort dak en een met een uitschuifbaar dak - je kunt kopieën vinden van deze gedenkwaardige stukje Matchbox-geschiedenis dat voor ongeveer $ 50- $ 100 per stuk wordt verkocht, afhankelijk van hoe goed ze het door de jaren heen hebben volgehouden.

BP Dodge Wrecker

Halverwege de jaren zestig bracht Matchbox een nieuwe speelgoedkraker uit van het bedrijf BP; Veel van deze auto's waren echter verkeerd gedrukt en verschenen met de omgekeerde kleur. Bedoeld en op de markt gebracht als een vrachtwagen met een groene cabine en een geel bed. Een deel van het speelgoed dat werd verscheept, had in plaats daarvan gele taxi's en groene bedden. Door deze fabrieksdrukfout ontstond een van de beruchtste Matchbox-auto's, waarvan kopieën van hoge kwaliteit tussen de $ 150 en $ 200 waard waren, afhankelijk van het huidige marktklimaat.

Matchbox Foden Breakdown-tractor
Matchbox Foden Breakdown-tractor

Grote steengroevetruck

Er zijn slechts acht grootschalige steengroevetrucks bekend, die zijn gemaakt als prototypes, ontworpen door Ken Wetton, voor een speelgoedauto die nooit op de markt is gekomen. Er is bekend dat slechts één exemplaar bewaard is gebleven in de Lesney-archieven totdat het in 2010 voor $ 15.000 werd verkocht aan een Japanse speelgoedverzamelaar, Takuyo Yoshise.

Mercury Cougar

In tegenstelling tot het gebruikelijke avocadogroen uit de jaren zeventig, was de originele Mercury Cougar uit 1968 van Matchbox geschilderd in een crèmekleur met een wit interieur. Als je toevallig een van deze crèmekleurige Mercury Cougars tegenkomt, sta je misschien op het punt om ongeveer $ 4.000 rijker te worden.

Luciferdoosje KINGSIZE
Luciferdoosje KINGSIZE

Wat maakt een Matchbox-auto zeldzaam?

Omdat het zo'n productief speeltje is voor babyboomers en daaropvolgende generaties, is het voor mensen moeilijk om het kaf van het kaf te scheiden, om zo te zeggen, van de verzamelobjecten uit hun kindertijd. Natuurlijk zal niet elke vintage Matchbox meer financiële waarde hebben dan sentimentele waarde, maar sommige wel. Als u denkt dat u misschien wel een vakantiewinnende auto in handen heeft, dan wilt u een paar criteria bekijken (waarvan sommige professioneel advies of een beetje extra onderzoek kunnen omvatten) om erachter te komen welke auto u zoekt. wat ik heb is echt de moeite waard.

Speelgoed oldtimers op houten achtergrond
Speelgoed oldtimers op houten achtergrond
  • Oorspronkelijke productiejaren- Elke Matchbox-auto die werd geprint tijdens de eerste run van een specifiek model zal meer waard zijn dan alle volgende modellen. Je moet echter een gids raadplegen over alle Matchbox-auto's die ooit zijn gemaakt om te bepalen of je een eerste productie hebt.
  • Fabriekslakproblemen - Veel van de meest waardevolle Matchbox-auto's worden als zeldzaam beschouwd omdat ze een fabrieksfout vertonen met hun verfbeurten, zoals omgekeerde kleuren, beperkte oplages van een specifieke tint of unieke onderstelkleuren. U wilt dus een modelgids opzoeken met afbeeldingen van de auto's die u momenteel in uw bezit heeft, om te zien of u een van deze unieke drukfouten heeft.
  • Staat van de auto - Een andere substantiële factor die de waarden van uw Matchbox-auto's kan beïnvloeden, is de staat ervan. Is er vaak mee gespeeld? Vertonen ze ernstige tekenen van roest of hebben ze een verslechterende verflaag? Zijn ze een wiel of een ander origineel onderdeel kwijtgeraakt? Een luciferdoosje in optimale verkoopconditie zal zeer weinig tekenen van feitelijk gebruik vertonen.
  • Box inbegrepen - De verpakking kan de prijs van een duur artikel maken of breken, en Matchbox-auto's kunnen aanzienlijke prijsverschillen hebben, afhankelijk van of ze in de originele verpakking worden geleverd of niet. Zelfs een versleten verpakking kan wat extra waarde aan een auto toevoegen, vergeleken met helemaal geen verpakking.

De Hot Wheels voordat Hot Wheels cool was

Gezinnen verzamelen al generaties lang Matchbox-auto's, en iedereen kan die fakkel de komende decennia blijven dragen. Hoewel de financiële kosten die gepaard gaan met de geïdealiseerde, zeldzame Matchbox-auto's misschien buiten uw bereik liggen, kunt u, als u ernaar blijft zoeken, er misschien wel een in het wild tegenkomen die u aan uw persoonlijke verzameling kunt toevoegen of doorverkopen om te investeren. in een ander gebied van verzamelobjecten waar je fan van bent.

Aanbevolen: