Vintage fietsposters: soorten en aankoopopties

Inhoudsopgave:

Vintage fietsposters: soorten en aankoopopties
Vintage fietsposters: soorten en aankoopopties
Anonim
Stearns Cycles Yellow Fellow Felix Fournier en Knopf. Kunstenaar: Henri Thiriet. Datering: ca.1900. (Foto door Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik
Stearns Cycles Yellow Fellow Felix Fournier en Knopf. Kunstenaar: Henri Thiriet. Datering: ca.1900. (Foto door Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik

Fietsen fascineert mensen al meer dan 100 jaar, en Lance Armstrong heeft geholpen het idee van het publiek over de sport te transformeren van iets dat slechts een hobby was, in een serieuze competitie. Ondanks deze bekendheid uit de 21e eeuw is fietsen al heel lang een geliefde bezigheid, en zowel gepassioneerde fietsers als verzamelaars zoeken graag naar deze prachtige vintage fietsposters uit de hoogtijdagen van de buitenactiviteiten.

Fietsen zorgt voor een revolutie in de industriële wereld

Fietsen werd tegen het einde van de 20e eeuw ongelooflijk populair in de westerse wereld. Voor zowel plattelands- als gemeentelijke gemeenschappen democratiseerden fietsen het vervoer en lieten ze zich vrijer door hun directe regio bewegen. Deze vrijheid heeft het dagelijkse leven van mensen aan het einde van de 19e eeuw drastisch veranderd, en daarom is het alleen maar te verwachten dat concurrerende fietsbedrijven, beroemde wielrenners en wedstrijdadvertenties opduiken.

Voor het eerst gedrukt tijdens deze wielerhausse, werden fietsposters gedrukt in veel verschillende landen, waaronder Engeland, Japan, Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Maar zoals gebruikelijk tijdens deze snelgroeiende grafische kunstbeweging, concentreerden maar weinig kunstenaars zich uitsluitend op de fietskunst. Enkele van de meest opmerkelijke vintage posterkunstenaars die posters met dit thema hebben gemaakt, zijn Leonetto Cappiello, Jean de Paleologue (P. A. L.) en Jules Chéret, hoewel onbekende kunstenaars ook veel geweldige posters hebben gemaakt. Je vindt posters van een aantal illustratoren uit die periode.

Antieke en vintage fietsposter Kenmerken

Net als bij de meeste posters uit deze Gouden Eeuw van Posters variëren originele fietsposters enorm in formaat, vorm en ontwerp. Ze kunnen horizontaal of verticaal zijn en kunnen variëren van 24-40 inch breed en 20-102 inch lang. Natuurlijk zijn de meest voorkomende posters van middelgroot formaat, terwijl afdrukken op volledig formaat (wat je zou kunnen zien als een filmposter) in goede staat waardevoller zijn dan afdrukken van dezelfde kwaliteit en in kleinere formaten.

Ontwerpstijl

Naast basiskenmerken zoals staat en grootte, zijn verzamelaars behoorlijk onder de indruk van de ontwerpen van deze posters. Meestal werden fietsposters gedrukt volgens de principes van de Art Nouveau- en Art Deco-bewegingen die populair waren tussen de jaren 1880 en 1930. Het is vrij eenvoudig om deze posters op leeftijd te identificeren vanwege hun onderscheidende stilistische elementen. Art Nouveau-posters zijn bijvoorbeeld meestal voorzien van zeer wiebelige, borrelende titels en verzadigde kleurenschema's à la Henri Toulouse-Lautrec. Op dezelfde manier hebben Art Deco-posters meestal geometrische vormen, scherpe lijnen en vetgedrukte tekst.

Tegen de tijd dat de Art Deco-beweging voorbij was, was fietsen niet meer zo nieuw als het ooit was, en namen auto's hun plaats in het publieke bewustzijn in. Zo werden autoposters een ware rage, terwijl fietsposters in de vergetelheid raakten.

Populaire thema's geïllustreerd in historische fietsposters

Bij het verzamelen van fietsposters zijn er een paar specifieke categorieën waar deze illustraties vaak in vallen. Verzamelaars variëren afhankelijk van de vraag of ze hun collecties willen verzamelen op basis van deze categorieën of via andere organisatiesystemen, zoals op merk, kunststroming, grootte, enzovoort.

Bevrijding voor vrouwen

Liberator Fietsen &Auto's. Kunstenaar: Jean Pal de Paleologue, 1899 (Photo by Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik
Liberator Fietsen &Auto's. Kunstenaar: Jean Pal de Paleologue, 1899 (Photo by Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik

Een belangrijk en echt cool thema dat substantieel aanwezig was op vintage wielerposters was dat van de bevrijding voor vrouwen. Hoewel dit niet op de grens lag van feministische ideologieën, werd er wel erkend hoe de fiets het leven van een vrouw opende om minder grenzen en meer onafhankelijkheid te hebben. Vrouwen konden vrienden bezoeken, boodschappen doen en zelfstandig reizen voor werk, en ze hoefden niet rijk genoeg te zijn om de nieuwe auto's te kunnen betalen die hun weg vonden naar de sociale elite.

Op een poster uit 1899 is bijvoorbeeld een lange mythische vrouw afgebeeld, gekleed in een Vikingkostuum, die naast een fiets staat en net boven haar hoofd het vetgedrukte woord 'Liberator' staat. Ongetwijfeld moedigden dit soort beelden vrouwen aan om fietsen te kopen en hun nieuwe vrijheden te verkennen.

Fietsmerken

Gladiatorcycli - Getty redactioneel gebruik
Gladiatorcycli - Getty redactioneel gebruik

Een ander specifiek thema dat op deze posters wordt geïllustreerd, zijn de vele verschillende fietsmerken die er destijds waren. Aan het eind van de 19e eeuw viel een explosie van posterreclame samen met de pogingen van fietsenfabrikanten om hun merk bij het publiek te promoten. Een van de meest doordringende afbeeldingen uit die tijd is de Cycles Gladiator-poster waarop een naakte vrouw met lang, golvend rood haar is afgebeeld, die met haar Gladiator-fiets door de nachtelijke hemel zweeft. Deze Art Nouveau-afdruk was zelfs zo populair dat een litho uit 1895 ervan in 2018 werd verkocht voor maar liefst $ 48.000.

Beroemde wielrenners en wedstrijden

G. Poulain 1905 – 06 Wereldkampioen. Kunstenaar: A. Gallice. Datering: 1906. (Foto door Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik
G. Poulain 1905 – 06 Wereldkampioen. Kunstenaar: A. Gallice. Datering: 1906. (Foto door Pierce Archive LLC/Buyenlarge via Getty Images) - Getty Redactiegebruik

Natuurlijk vielen wielerwedstrijden samen met deze tweevoetige hausse, wat betekende dat wielerposters de beroemdheidscultuur rond deze pas ontdekte sport begonnen te weerspiegelen. Kampioenen als Jules DuBois en G. Poulan waren schrijlings op de door hen gekozen cycli te zien, waardoor de kijker werd verleid om op hen te lijken; koop een fiets en word een succesvol, wereldberoemd sporticoon.

Tips voor het verzamelen van echte fietsposters

Net als bij alle vintage verzamelobjecten vergt het verzamelen van fietsposters behoorlijk wat onderzoek. Je moet het verschil kunnen zien tussen een origineel en een herdruk, want het is het verschil tussen honderden en duizenden dollars.

Sommige verzamelaars zijn erg blij met het verzamelen van kwaliteitsreproducties. Door de stijgende vraag en de afnemende beschikbaarheid van originele fietsposters zijn reproducties voor veel verzamelaars een haalbaar alternatief geworden. Voor $100 tot $300 kunnen verzamelaars een herdruk van hoge kwaliteit kopen, gemaakt volgens hetzelfde lithografieproces als de originelen.

Een waarschuwing van veel verzamelaars is echter het kopen van posters waarvoor het woord 'vintage' wordt geadverteerd. Sommige verkopers gebruiken vintage als beschrijving van de stijl van de poster, en niet van de leeftijd, wat verwarrend kan zijn voor verzamelaars die niet weten waar ze naar op zoek zijn. Als je gewoon op zoek bent naar een goedkope fietsposter in vintage-stijl om aan je muur te hangen, kun je deze meestal kopen voor €10 tot €50.

Om het verschil te zien, moeten verzamelaars letten op tekenen van slijtage. Originele posters zijn bijna nooit in perfecte staat. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele in goede staat zijn, maar originele posters zijn gedrukt op heel dun, krantenpapierachtig papier. Sommige die door vroege verzamelaars zijn bewaard, kunnen in zeer goede staat verkeren, maar letten op kleine vouwen en scheurtjes. Een enigszins vervaagde kleur kan ook een indicatie zijn van een originele afdruk.

Hoeveel kosten originele posters?

Pieper Cycles, 1900. Uit een privécollectie. Kunstenaar Berchmans, Emile (1867-1947) - Getty Redactiegebruik
Pieper Cycles, 1900. Uit een privécollectie. Kunstenaar Berchmans, Emile (1867-1947) - Getty Redactiegebruik

Helaas kosten originele litho's en afdrukken van deze meer dan 100 jaar oude fietsposters gemiddeld ongeveer $ 1.000-$ 3.000. Natuurlijk kun je absoluut voor minder geld prenten vinden die niet in goede staat zijn, kleiner zijn, of herdrukken (maar nog steeds erg oud). Degenen waar verzamelaars echt van houden, zijn echter vaak duizenden dollars waard. Dit komt vooral door het feit dat deze posters uit de top van de posterkunst in de westerse wereld komen, en dat mensen bereid zijn veel geld te betalen voor de originelen:

Neem bijvoorbeeld deze prenten die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Jean de Paleologue "Cycles Liberator" poster circa 1900 - aangeboden voor $ 2.200
  • Franse De Dion Bouton-poster circa 1925 - aangeboden voor $ 2.500
  • Raleigh Bicycles Meilleures Bicyclettes poster circa 1890 - aangeboden voor $ 2, 257,31

Geweldige plekken om originele fietsposters te vinden

Aangezien posters zo vaak worden herdrukt en gereproduceerd, kan het moeilijk zijn om er zeker van te zijn dat je een originele afdruk krijgt. Voor geïnteresseerde verzamelaars zijn ze online beschikbaar via veilinghuizen, dealers, garage sales, antiekwinkels en rommelmarkten. Hoewel je er online naar kunt zoeken, kun je ze niet persoonlijk controleren, maar je kunt een grotere collectie ervan te koop vinden via digitale veilingen en online marktplaatsen dan op fysieke locaties. Dus als je liever op het world wide web blijft om je fietsposters te vinden, zijn dit een paar van de plaatsen die je moet bezoeken:

  • Murray Galleries - Murray Galleries, een Amerikaans bedrijf, biedt een groot aantal steenafdrukken uit verschillende categorieën, waaronder sportafdrukken zoals fietsposters.
  • Galerie 123 - Dit Zwitserse bedrijf heeft een overvloed aan fietsposters in Art Nouveau-stijl die te koop zijn op hun website. Je zult een beetje moeten omrekenen met hun prijzen, omdat ze in Zwitserse franken zijn vermeld.
  • La Belle Epoque - La Belle Epoque, een andere ongelooflijke verzameling vintage posters van hoge kwaliteit, biedt een verscheidenheid aan posters uit vele categorieën, waarbij vervoer (inclusief fietsen) een belangrijke rol speelt.
  • Chicago Center for the Print - Wanneer je door de collecties van het Chicago Center for the Print bladert, wil je je concentreren op hun sportafdeling. Ze hebben echter niet specifiek een fietscategorie, dus je moet goed in de gaten houden tijdens het winkelen hier.

Plaatsen waar u kwaliteitsreproducties kunt kopen

Hoewel je bij bijna elke denkbare online winkel goedkope reproducties kunt vinden, moet je alleen de beste kopen als je geen originele afdruk kunt vinden van degene die je zoekt. Deze online retailers staan bekend om hun hoogwaardige reproducties:

  • Art-Prints-on-Demand - Zoek eenvoudig naar fietsposters op de website van dit in New York gevestigde bedrijf en bekijk alle posterafdrukken onder de $ 50 die ze beschikbaar hebben.
  • Etsy - Je kunt lokale kunstenaars steunen door prints te kopen van individuele verkopers in de vintage stijl of reproducties die ze zelf hebben afgedrukt van de originele posters door te winkelen op de populaire online marktplaats Etsy.

Spring het fietspad op voor deze kleurrijke posters

Trek je favoriete fietsbroek aan en maak je klaar om over het fietspad te fietsen richting deze geweldige fietsposters van weleer. Deze decoratieve prints vormen een kleine subset van de Gouden Eeuw van posters en zijn geen verzamelobject voor sport dat je wilt laten liggen.

Aanbevolen: