Soorten vintage gereedschapskisten en hun waarden

Inhoudsopgave:

Soorten vintage gereedschapskisten en hun waarden
Soorten vintage gereedschapskisten en hun waarden
Anonim
vintage gereedschapskist
vintage gereedschapskist

Of je nu een plek nodig hebt om je antieke gereedschap op te bergen of je wilt een creatieve manier om alles te ordenen, van kunstbenodigdheden tot make-up, antieke en vintage gereedschapskisten bieden veel mogelijkheden. Gereedschapskisten bestaan al sinds de 17e eeuw en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen. Sommige kunnen ongelooflijk mooi zijn, en er zijn voorbeelden van antieke gereedschapskisten die bijzonder waardevol zijn.

Populaire materialen gebruikt in vintage gereedschapskisten

Als het om antieke gereedschapskisten gaat, zijn vooral metaal en hout gebruikelijk. Je vindt ook plastic voorbeelden. Elk materiaal bood duidelijke voordelen en leende zich voor bepaalde ontwerpelementen.

Hout - Mooi en op maat

Antieke Union 8 Laden Eikenhout Machinist Gereedschapskist
Antieke Union 8 Laden Eikenhout Machinist Gereedschapskist

Antieke houten gereedschapskisten behoren tot de oudste en mooiste. Gereedschapskisten van hout stonden op scheepsmanifesten uit de 17e eeuw en waren een belangrijk onderdeel van de timmer- en schrijnwerkerij in koloniaal Amerika. Hout bood onbeperkte mogelijkheden voor maatwerk, en dit type gereedschapskist kon van alles zijn, van een eenvoudige open caddy tot een uitgewerkt ontwerp met laden en fijne houtbewerking. De vroegste antieke houten gereedschapskisten hadden zwaluwstaartverbindingen op de hoeken, een scharnierend deksel en soms een rek op het deksel voor het opbergen van beitels, hamers en ander antiek handgereedschap.

Latere voorbeelden waren uitgebreider met enkele 19e-eeuwse houten gereedschapskisten die waren ontworpen voor 300 of meer gereedschappen. Vintage houten gereedschapskisten uit de 20e eeuw hebben soms gespecialiseerde compartimenten en laden voor specifieke ambachten. Een vintage houten gereedschapskist met laden kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor een machinist die de apparatuur in een fabriek soepel liet draaien. In elke met vilt beklede lade zaten specifieke spullen voor de klus, waaronder kleine schroevendraaiers, remklauwen, tangen en andere spullen.

Metaal - Eenvoudig en duurzaam

vintage metalen gereedschapskist
vintage metalen gereedschapskist

In het begin van de 20e eeuw werd metaal een populair materiaal voor het opbergen van gereedschap. Dit type gereedschapskist kan in massa worden geproduceerd, dus het is gemakkelijk om vintage metalen gereedschapskisten in verschillende stijlen te vinden. De eenvoudigste voorbeelden waren een metalen doos met een scharnierend deksel en een sluiting om het deksel gesloten te houden. Er kon een bakje in de doos zitten voor kleinere spullen zoals spijkers en schroeven, en veel eenvoudige antieke metalen gereedschapskisten hadden handvatten.

Meer uitgebreide ontwerpen kwamen tevoorschijn en hadden nestbakken met scharnieren. Sommige ontwerpen hebben ook laden voor kleiner gereedschap of gespecialiseerde hardware. Veel vintage metalen gereedschapskisten hebben gekleurde verf op emaille, waardoor ze een prachtig uiterlijk krijgen dat decoratief en leuk is.

Plastic - Betaalbaar en licht

Vintage Oxwall rode plastic gereedschapskist
Vintage Oxwall rode plastic gereedschapskist

In de tweede helft van de 20e eeuw werd plastic een populair materiaal voor gereedschapskisten. Deze zijn echter moeilijk te vinden als vintage exemplaren, omdat vroege kunststoffen niet altijd goed slijten. Bovendien werden deze stukken aanzienlijk gebruikt en misbruikt. Deze gereedschapskisten waren goedkoop te vervaardigen en betaalbaar in aanschaf.

Veel plastic vintage gereedschapskisten zijn volledig gemaakt van gegoten plastic. Ze hadden plastic handvatten, plastic scharnieren en plastic bakjes en compartimenten. Stukken die veel gebruikt en bewogen werden, hadden de neiging kapot te gaan, vooral als ze werden blootgesteld aan veranderingen in temperatuur en licht. Scharnieren faalden vaak, net als handgrepen.

Belangrijke vintage en antieke gereedschapskistmerken

Vintage ambachtsman Crown Logo metalen grafsteen gereedschapskist
Vintage ambachtsman Crown Logo metalen grafsteen gereedschapskist

Veel antieke gereedschapskisten hebben geen merk, vooral als ze met de hand zijn gemaakt of op kleine schaal zijn vervaardigd. Tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw werden bepaalde gereedschapskistmerken echter populair. Sommige hiervan hebben tegenwoordig extra waarde als antiek. Dit zijn enkele van de merken die u tegen kunt komen als u de gereedschapsgebieden van kringloopwinkels en antiekwinkels doorzoekt:

  • Craftsman- Craftsman vintage gereedschapskisten, meestal gemaakt van metaal, waren vooral populair in de laatste helft van de 20e eeuw. Ze waren er in verschillende stijlen, waaronder die met dubbel scharnierende deksels en uitklapbare compartimenten.
  • Stanley - Stanley is populair bij verzamelaars van vintage gereedschap en is ook een belangrijke naam in antieke gereedschapskisten. Je ziet antieke voorbeelden in hout en metaal, waaronder gereedschapskisten met wielen, vintage houten gereedschapskisten met laden, dozen met dubbel scharnierende deksels en meer.
  • Union - Door Union gemaakte metalen en houten gereedschapskisten voor gespecialiseerde ambachten, maar ook meer algemene gereedschapkistontwerpen voor dagelijks gebruik. Ze zijn vaak voorzien van het Union-logo, maar sommige van deze kisten zijn omgedoopt tot Craftsman en andere namen.
  • H. Gerstner & Sons - H. Gerstner & Sons maakte gespecialiseerde gereedschapskisten voor machinisten, vaak van hout. Ze hadden veel kleine lades en vakjes, en ze zijn meestal bekleed met vilt.

Factoren die de waarden van vintage gereedschapskasten beïnvloeden

Als je op zoek bent naar een vintage gereedschapskist te koop of overweegt er een te verkopen die je al hebt, helpt het om iets te weten over de waarde van deze praktische verzamelobjecten. Ze kunnen variëren van minder dan $ 30 tot honderden, maar er zijn verschillende factoren die de waarde kunnen beïnvloeden:

  • Materiaal - Vintage plastic gereedschapskisten zijn veel minder waard dan zorgvuldig geconstrueerde antieke houten gereedschapskisten. Een plastic gereedschapskist kan bijvoorbeeld minder dan vijf dollar waard zijn, maar een prachtig gemaakte vintage houten gereedschapskist met lades wordt verkocht voor $350.
  • Merk - Gereedschapskisten met een gevestigde merknaam zijn vaak waardevoller dan dozen zonder merkteken. Bepaalde merken zijn bijzonder waardevol. Een eikenhouten gereedschapskist van H. Gerstner & Sons met 11 laden en een vilten voering, verkocht voor $ 735.
  • Leeftijd - De leeftijd van een gereedschapskist kan ook van invloed zijn op de waarde ervan. Een vintage gereedschapskist uit de jaren zestig is bijvoorbeeld meestal niet zoveel waard als een handgemaakte gereedschapskist uit de 19e eeuw. Een gereedschapskist van notenhout uit de 19e eeuw werd verkocht voor ongeveer $ 250.
  • Condition - Gereedschapskisten in uitstekende staat worden altijd verkocht voor vergelijkbare gereedschapskisten in ruwe staat, als alle andere factoren gelijk zijn. Terwijl een versleten houten gereedschapskist misschien minder dan $ 100 opbrengt, wordt een antieke houten gereedschapskist van Union met een handvat en originele sleutels verkocht voor $ 1.500.

Modern gebruik voor vintage gereedschapskisten

Vintage grijze metalen gereedschapskist
Vintage grijze metalen gereedschapskist

Als je een vintage gereedschapskist hebt, kun je deze op verschillende manieren goed gebruiken. Het hoeft niet alleen voor het vasthouden van gereedschap te zijn. Dit zijn veelzijdige opbergoplossingen die passen bij moderne boerderijdecors en vele andere decoratiestijlen. Probeer een van deze ideeën:

  • Houd foto's en andere memorabilia netjes geordend in een antieke gereedschapskist.
  • Gebruik een gereedschapskist om je make-up en toiletartikelen te ordenen.
  • Bewaar sieraden in een oude gereedschapskist met veel lades.
  • Houd poppenkleding en accessoires georganiseerd in een gereedschapskist met veel met vilt beklede lades.
  • Gebruik een gereedschapskist als onderdeel van een display op een plank of dressoir.

Mooie en waardevolle verzamelobjecten

Het maakt niet uit hoe je een antieke gereedschapskist gebruikt, ze vormen prachtige en waardevolle verzamelobjecten. Ze zijn ook een goede manier om ander vintage gereedschap op te bergen dat geld waard is, omdat ze bescherming bieden en een handig organisatiesysteem bieden. En als je gereedschap nodig hebt om te naaien, kun je ook vintage naaidozen gebruiken. Geniet van de schoonheid van deze nuttige schatten.

Aanbevolen: