Bananenboomplant

Inhoudsopgave:

Bananenboomplant
Bananenboomplant
Anonim
Bananenplant
Bananenplant

Bananenbomen (Musa spp.) zijn een van de beste tropische bladplanten voor de zomerpatiotuin. In vorstvrije klimaten kunnen ze het hele jaar door in de volle grond worden gekweekt en zelfs smakelijke vruchten opleveren, maar in de rest van het land zijn ze gemakkelijk in een pot te kweken en voor de winter naar binnen te brengen.

Basisprincipes van bananen

Bananen zijn planten met een enorme gest alte, die zorgen voor een krachtig statement, waar ze ook in het landschap worden gebruikt.

Uiterlijk

Bananen variëren van anderhalve tot vijf meter hoog, afhankelijk van de variëteit, en hebben enorme bladeren - tot anderhalve meter lang en dertig centimeter breed bij de grootste exemplaren. Bananen worden beschouwd als kruidachtige vaste planten en hun stengels zijn zacht en pittig in plaats van hard en houtachtig, maar ze groeien tot de proporties van een kleine boom. De bladeren ontkiemen alleen aan de bovenkant van de plant en worden tijdens het groeiseizoen voortdurend afgestoten en vervangen.

Bananenbloem
Bananenbloem

In klimaten met een lang seizoen van warme dagen en warme nachten zullen bananenbloemen uit de top van de boom komen op een lange, naar beneden gebogen stengel met aan het uiteinde een cluster van bloemblaadjes ter grootte van een kop. Er zijn nog een paar maanden warm weer nodig om het fruit te laten rijpen, waardoor het alleen mogelijk is om rijpe bananen te oogsten in Zuid-Californië, Zuid-Florida en Hawaï.

Gebruik in landschapsarchitectuur

banaan in het landschap
banaan in het landschap

Bananen vormen van nature bosjes met meerdere stammen die dicht bij elkaar groeien, waardoor ze kunnen worden gebruikt als bosje in grootschalige landschappen. Ze zijn vooral aantrekkelijk in zwembadomgevingen, omringd door kleinere tropische bladplanten en felgekleurde bloeiende exemplaren.

In potten kunnen ze op dezelfde manier in het landschap worden gebruikt alsof ze in de grond zouden worden geplant, behalve dat ze slechts één van de weinige stammen zullen hebben, in plaats van zich in bosjes te verspreiden. De potten kunnen op terrassen, terrassen, balkons of buiten in het landschap worden geplaatst. De potten kunnen tijdens de warmere maanden van het jaar zelfs worden begraven om het uiterlijk van een plant in de grond na te bootsen.

Hoe te groeien

Plant bananen buiten nadat alle gevaar voor vorst geweken is. Ze hebben volle zon en rijke grond nodig. Ze gedijen op vocht en zijn tolerant ten opzichte van slecht gedraineerde locaties. De voorkeur gaat uit naar een beschermde locatie, omdat bananenbladeren gemakkelijk door de wind worden versnipperd, waardoor hun esthetische uiterlijk afneemt.

dwerg banaan
dwerg banaan

Grondloze potgrond is geschikt voor potplanten. Een goede vuistregel voor de containergrootte is om een pot te gebruiken die evenveel liter aarde kan bevatten als het aantal voet dat de plant naar verwachting in de hoogte zal bereiken - dat wil zeggen dat een dwergbanaan van anderhalve meter een pot van vijf liter nodig heeft.. Potten met een breed, ondiep profiel hebben de voorkeur.

Als de planten direct de grond in gaan, verrijk de grond dan tijdens het planten zwaar met compost.

Ze zijn in de zomer overal verkrijgbaar in tuincentra als tropische accentplanten, zelfs in koude klimaten. Ze worden altijd gekweekt uit transplantatie, niet uit zaad.

Verzorging en onderhoud

Bananen hebben constante irrigatie nodig - zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Ze gedijen ook op kunstmest; producten met een hoog stikstof- en hoog kaliumgeh alte zijn ideaal. Geef minimaal één keer per maand vloeibare mest voor het beste resultaat.

Het enige andere onderhoud dat nodig is bij bananen is het verwijderen van de bladeren zodra ze verwelken. Snijd eenvoudigweg de bladstelen zo dicht mogelijk bij de stam. Bij aanplantingen in de volle grond zal de hele boom na de vruchtzetting afsterven en moet deze tot op de grond worden gekapt. Er zullen echter voortdurend nieuwe stammen uit de klomp groeien om de vruchtbare stammen te vervangen.

Als de nachttemperaturen in de herfst afkoelen, kun je indien gewenst bananen in pot binnenbrengen voor de winter. Ze hebben veel zon nodig, dus hebben ze de neiging om binnenshuis te lijden, tenzij er een kas, een solarium of op zijn minst een helder raam op het zuiden is waar ze kunnen overwinteren. Geef in de winter geen bemesting en laat de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen.

Bananenplanten zijn over het algemeen vrij van ziekten en plagen.

variëteiten

Buiten tropische gebieden telen tuinders over het algemeen bananen die zijn ontwikkeld als sierplant, in plaats van als vruchtdragende plant. Sommige hiervan kunnen korte periodes van vriesweer verdragen. De onderstaande winterhardheidszones verwijzen naar de winterhardheid van de wortels: de stammen en bladeren zijn minder winterhard.

gele bloem
gele bloem
  • 'Abessijn' - Een puur siervariëteit die ongeveer 3 meter hoog wordt met bordeauxrode gevlekte bladeren; USDA-zones 8 tot 10
  • 'Ice Cream' - De bladeren van deze 4,5 meter hoge vruchtvariëteit hebben een zilveren glans; USDA-zones 8 tot 10
  • 'Golden Lotus' - Een 1,80 meter hoge siervariëteit die wordt gekweekt vanwege zijn opvallende gele bloemen; USDA-zones 8 tot 10

Een verklaring afleggen

Het opzetten van een paar bananenplanten in pot is een snelle en gemakkelijke manier om een krachtig statement te maken in het landschap. Ze zijn de koningen van de tropische containertuin en creëren overal waar ze worden gebruikt een zwoele sfeer.