Recept voor eend met vijgensaus

Inhoudsopgave:

Recept voor eend met vijgensaus
Recept voor eend met vijgensaus
Anonim
Eend met vijgensaus
Eend met vijgensaus

Eend heeft een rijke smaak die goed past bij fruitsauzen, zoals dit recept voor eend met vijgensaus laat zien.

Vijgen bestaan al een tijdje

Sommige archeologen geloven dat de vijg vóór granen werd gedomesticeerd. De vijg maakt deel uit van de geschiedenis, de literatuur en natuurlijk het diner, zolang er geschiedenis, literatuur en het diner bestaat. Cato, die de Carthigiërs zo wantrouwde dat hij elke toespraak eindigde met "Carthago delenda est" (Carthago moet vernietigd worden), gebruikte de beschikbaarheid van vijgen als een van de redenen dat Carthago zou worden binnengevallen. Homerus noemt ze in de Odyssee en er werden manden met vijgen gevonden in de graven van Egyptische koningen. De vijg is ook de meest genoemde vrucht in de Bijbel, omdat het vijgenblad als kledingstuk wordt gebruikt, dus de vijg is ook betrokken bij couture.

Met een lange en kleurrijke geschiedenis zoals de vijgen, zou je denken dat er eindeloze vijgenrecepten zouden zijn, zoals een recept voor eend met vijgensaus, en daar zou je gelijk in hebben. Welkom bij elke ma altijd, de zoete smaak van vijgen kan alles waaraan ze worden toegevoegd versterken. Ze maken heerlijke conserven, sauzen, garnituren en snacks.

Wat is een vijg?

Het korte antwoord zou 80 procent water zijn. Vijgen, leden van de moerbeiboomfamilie, zijn te vinden in drie kleuren: groen, bruin en paars. Vijgen drogen goed in de zon en zijn lang houdbaar. Meestal wordt het droogproces aan de boom gestart en vervolgens afgerond door te drogen in de zon.

Vijgen staan eigenlijk dichter bij bloemen dan bij fruit. Het lichaam van de vrucht is de vlezige basis van de bloem met een open porie. Binnenin zitten kleine vrouwelijke roosjes die zich ontwikkelen tot kleine vruchten die op zaden lijken. De roosjes worden bestoven door kleine wespen of in sommige gevallen mieren die via de porie de vrucht binnendringen. Sommige vijgenbomen zullen vruchten ontwikkelen zonder bestuiving, terwijl andere geen vruchten zullen voortbrengen tenzij ze bestoven worden. Vijgen bevatten een zeer hoog geh alte aan mineralen en een hoog calcium-, ijzer- en kaliumgeh alte.

Recept voor eend met vijgensaus

Ik gebruikte zwarte missievijgen voor dit recept voor eend met vijgensaus, maar je kunt elke gedroogde vijg gebruiken die je het lekkerst vindt. In dit recept heb ik groentebouillon gebruikt, maar als je wilt kun je ook kippenbouillon gebruiken. Ik gebruik bij voorkeur groentebouillon met eend, omdat dit de eendensmaak niet maskeert zoals kippenbouillon dat zou kunnen doen. Een eendenbouillon of zelfs een eendenbouillon zou nog beter zijn, maar ik ken niet veel mensen die eendenbouillon bij de hand hebben. Voor de dadels heb ik Medjool-dadels gebruikt, omdat deze groot en zoet zijn. Zorg ervoor dat u de pitten van de dadels verwijdert voordat u ze gaat koken.

Ingrediënten

  • 4 eendenborsten, met vel
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 kopje droge witte wijn zoals een chardonnay
  • 1 kop groente- of kippenbouillon
  • 10 gedroogde Black Mission-vijgen, gehalveerd
  • 4 gedroogde Medjool-dadels in vieren
  • Zout en peper

Instructies

  1. Snijd met een heel scherp mes door de huid en bijna helemaal door het vet van de eendenborst.
  2. Kruid met zout en peper.
  3. Giet de olijfolie in een koekenpan van 30 cm en plaats deze op middelhoog vuur.
  4. Als de koekenpan warm is, plaats je de eendenborsten met het vel naar beneden in de koekenpan.
  5. Kook 7-10 minuten of tot de schil goudbruin is.
  6. Draai de eendenborsten om en laat nog 5 minuten koken.
  7. Haal de eendenborsten uit de pan en leg ze op een bord. Bedek met folie.
  8. Giet op drie na alle eetlepels eendenvet uit de koekenpan.
  9. Voeg de wijn toe en blus de koekenpan.
  10. Reduceer de wijn met de helft.
  11. Voeg de groentebouillon, gedroogde vijgen en dadels toe.
  12. Smaak naar zout en peper.
  13. Kook tot de bouillon met de helft is ingekookt en doe de eendenborsten terug in de pan.
  14. Kook nog drie minuten.
  15. Serveer met pastinaak en polenta.

Aanbevolen: