Janis Joplin Memorabilia: waar je het kunt vinden en verzamelen

Inhoudsopgave:

Janis Joplin Memorabilia: waar je het kunt vinden en verzamelen
Janis Joplin Memorabilia: waar je het kunt vinden en verzamelen
Anonim
Amerikaanse zanger Janis Joplin, in Londen, 1969
Amerikaanse zanger Janis Joplin, in Londen, 1969

Janis Joplin-memorabilia zijn net zo maf en soulvol als haar muziek en behoren tot de meest populaire verzamelobjecten uit de jaren zestig. Hoewel ze vóór haar dood in 1970 slechts twee soloalbums opnam en op twee andere optrad met de groep Big Brother and the Holding Company, wordt Joplin vaak omschreven als een van de meest iconische vrouwelijke muzikanten van de jaren '60. De invloed van haar unieke bluesachtige rock-'n-roll, gepassioneerde zang en songwritingtalent is nog steeds voelbaar in de moderne platenindustrie, en haar muziek blijft elk jaar nieuwe fans winnen.

Soorten Janis Joplin-memorabilia

Oude poster met Janis Joplin in een straat van San Francisco
Oude poster met Janis Joplin in een straat van San Francisco

Ondanks dat haar ambtstermijn in de muziekindustrie slechts een paar jaar duurde, heeft Janis Joplin een onuitwisbare stempel gedrukt op de cultuur van het midden van de eeuw, en de stukken uit het verleden die verband houden met haar snelle opkomst tot roem worden nog steeds gekocht en verkocht tussen toegewijde verzamelaars en gewone muziekfans. Het meest voorkomende type Joplin-memorabilia dat je kunt vinden, zijn de soorten items die het gewone publiek tijdens haar leven zou kunnen kopen en die de afgelopen decennia misschien hebben vastgehouden. Dingen als originele lp's, concertkaartjes en concertposters behoren tot de meest voorkomende dingen die momenteel op de markt zijn. Af en toe kun je echter ongelooflijke stukken uit de persoonlijke collectie van Joplin vinden op een veiling waar serieuze Janis Joplin-verzamelaars van watertanden. Neem bijvoorbeeld de beroemde psychedelische Porsche uit 1964 van de rockmuzikant, die in 2015 op een Sotheby's-veiling voor bijna $ 1 werd verkocht.8 miljoen. Meer voorkomende soorten memorabilia gerelateerd aan 'Pearl' zijn:

  • Concertposters
  • Concertkaartjes
  • Gesigneerde posters
  • Handtekeningen
  • Items die Joplin persoonlijk bezat
  • Woodstock-tickets
  • Gesigneerde muziekinstrumenten
  • Tijdschriftafdrukken
  • Vintage bladmuziek

In termen van waarde hebben deze stukken allemaal aanzienlijk grote variaties op basis van de schommelingen van de belangstelling op de markt, hun zeldzaamheid, het huidige niveau van interesse die kopers hebben in Janis Joplin-memorabilia zelf, en ook of deze items eventuele verbindingen met andere culturele fenomenen. Zo kunnen zaken als een originele uitgave uit 1970 van haar album Pearl voor slechts $ 20 worden aangeboden, terwijl zeldzamere items zoals gesigneerde gitaren kunnen worden geschat op een waarde tussen $ 10.000 en $ 15.000. Uiteindelijk zijn de prijzen van Janis Joplin-memorabilia zijn voortdurend in beweging, vooral omdat het grootste deel van het verzamelen is overgegaan naar online retailers waar verkopers meer controle hebben over hun aanbiedingsprijzen en minder toezicht op hun evaluaties.

Janis Joplin-memorabilia verzamelen

Janis Joplin albumhoes
Janis Joplin albumhoes

Zoveel van de vintage memorabilia van Janis Joplin komen uit de kasten van haar fans en niet uit privécollecties of grote instellingen. Van vinylplaten tot posters tot gebruikte concertkaartjes, je kunt vrijwel elk type relevant Joplin-verzamelobject ergens op internet te koop vinden. Toch zijn de beste plaatsen om naartoe te gaan als je iets wilt toevoegen aan je muziekcollectie uit het midden van de eeuw:

  • eBay: Wanneer de meeste mensen nadenken over het online vinden van verzamelobjecten, gaan hun gedachten uit naar eBay. Deze online veilingwinkel staat bekend om zijn eindeloze pagina's met variabele producten en is perfect voor het zoeken naar vintage Janis Joplin-memorabilia. Houd er echter rekening mee dat de website niet zo goed is ontworpen om te functioneren voor hyperspecifieke zoekopdrachten, en dat ook niet alle vermeldingen door gerenommeerde bronnen worden geverifieerd om er zeker van te zijn dat de items echt zijn.
  • Etsy: Etsy, een andere website voor onafhankelijke retailers, is een gestaag groeiende gemeenschap van verkopers van kleine dozen die een indrukwekkende hoeveelheid (vaak ongeziene) vintage muziekmemorabilia hebben.
  • Eil.com: Deze online verkoper heeft momenteel een kleine selectie memorabilia, hoewel hun items een groter aantal decennia bestrijken dan de meeste andere verkopers. Blijf op de hoogte van hun huidige vermeldingen, aangezien hun inhoud nogal periodiek kan komen en gaan.
  • Fine Art America: Als je op zoek bent naar hedendaagse memorabilia om je huis of kantoor mee te versieren, dan is Fine Art American een geweldige optie voor jou. Ze hebben allerlei soorten muurkunst die Joplin in al haar psychedelische glorie weergeven - van canvassen tot ingelijste prints, ze hebben het allemaal.
  • Record Mecca: Record Mecca is gespecialiseerd in muziekverzamelobjecten, en hun inventaris verandert voortdurend, hoewel ze soms een aantal echt unieke items tegenkomen die betrekking hebben op Janis Joplin tijdens haar tijd bij Big Brother & the Holding Company en ook op haar solocarrière.
  • Lead Pipe Posters: Lead Pipe Posters heeft absoluut het neusje van de zalm als het gaat om vintage Janis Joplin-posters. Houd er rekening mee dat deze website echte vintage items van hoge kwaliteit verkoopt en daarom aanzienlijk hogere prijzen hanteert dan veel andere verkopers. Posters op de website variëren gemiddeld tussen $ 100 en $ 200 per stuk.
  • Old Glory: Perfect om cadeau te geven. Old Glory biedt een heleboel coole, vintage-geïnspireerde kleding waar je doorheen kunt bladeren.
  • Postergeist.com: Poltergeist is een knaller uit het verleden en emuleert het beste van het internet uit begin jaren '00. Het biedt een heleboel hoogwaardige concertposters van Big Brother & the Holding Company uit de jaren zestig. Voor $ 100-$ 200 kun je je woonkamer transformeren met deze onmiskenbaar hippe posters.

Janis Joplin-fansites

Fanclubs gewijd aan Janis Joplin zijn een andere bron voor het vinden van memorabilia die niet vaak bij mensen opkomen. Sommige fansites beschikken zelfs over forums waar fans met elkaar kunnen netwerken en hun overtollige merchandise kunnen ruilen voor de items waarnaar ze op zoek zijn. Het leren kennen van andere verzamelaars kan zeer nuttig zijn bij het zoeken naar nieuwe bronnen voor nieuwe items die u aan uw persoonlijke verzameling kunt toevoegen. Dit zijn enkele van de fansites die speciaal zijn gewijd aan wijlen en geweldige Janis Joplin.

  • JanisJoplin.net - Deze website werd eind jaren negentig opgericht door twee Joplin-fans en webontwerpers en biedt een holistisch perspectief op Joplin's leven en biedt inzicht in haar jeugd, de teksten van haar liedjes en zelfs haar astrologische grafiek.
  • Officiële Janis Joplin-website - Om op de hoogte te blijven van alles wat met Janis Joplin te maken heeft, kun je naar haar officiële website gaan, die niet alleen informatie bevat over haar carrière en leven, maar ook over aankomende projecten over haar avonturen, zodat je zal nooit de release van nieuwe Joplin-inhoud missen.
  • Fanpop Janis Joplin Fan Club - Deze Fanpop-fanclub is ongelooflijk vergelijkbaar in zijn constructie met Pinterest en beschikt over veel door gebruikers samengestelde inhoud waar bezoekers van kunnen genieten. De website bestaat voornamelijk uit een collage van foto's en posters die tijdens haar leven zijn gemaakt/gemaakt en biedt een geweldige visuele verkenning van de geleefde ervaring van Janis Joplin.

Memorabilia-exposities om te bezoeken

Janis Joplin-memorabilia tijdens de opening van het Hard Rock Cafe op Times Square met Worlds
Janis Joplin-memorabilia tijdens de opening van het Hard Rock Cafe op Times Square met Worlds

Er zijn natuurlijk veel items in privécollecties die in de nabije toekomst waarschijnlijk niet te koop zullen worden aangeboden, maar gelukkig betekent dat niet dat je niet de kans hebt om je ogen op enkele van deze unieke goodies. Op de volgende locaties worden spullen van Janis Joplin tentoongesteld, wat behoorlijk aantrekkelijk kan zijn voor verzamelaars en fans:

Het Museum of the Gulf Coast in Port Arthur, Texas, de geboorteplaats van Janis Joplin, heeft een permanente tentoonstelling met een uitgebreide collectie memorabilia. Daarnaast kunnen museumbezoekers een van de live gefilmde concerten van de kunstenaar en de biografische film 'Southern Discomfort."

  • De Rock and Roll Hall of Fame heeft verschillende Joplin-memorabilia tentoongesteld, waaronder haar vintage Porsche Cabriolet en items uit haar kast zoals een paar sieraden, een sjaal en een aantal andere items die de zangeres heeft eenmaal gebruikt.
  • De memorabilia-tentoonstelling van het Hard Rock Café in Los Angeles omvat een paar paarse suède broeken gedragen door Janis in de jaren zestig.

Neem een klein stukje van Janis Joplin mee naar huis

Helaas kan de verzamelwereld soms traag zijn, omdat items niet zo vaak te koop worden aangeboden als sommige verzamelaars leuk vinden. Raak niet gefrustreerd als u de items die u aan uw verzameling wilt toevoegen niet meteen kunt vinden. Het kan een tijdje duren om authentieke items van tientallen jaren geleden te vinden; denk er eens over na - misschien is die speciale editie-litho nog niet gevonden en zal hij de komende drie jaar niet van iemands stoffige zolder worden gehaald. Dus wees geduldig en blijf je favoriete bronnen controleren op nieuwe items, en onthoud dat de helft van het plezier van verzamelaar zijn het zoeken naar nieuwe schatten is!

Aanbevolen: