Een warmtepomp schoonmaken zonder er een puinhoop van te maken

Inhoudsopgave:

Een warmtepomp schoonmaken zonder er een puinhoop van te maken
Een warmtepomp schoonmaken zonder er een puinhoop van te maken
Anonim

Maak je middag vrij! Het is tijd voor een jaarlijkse warmtepompreiniging. Wij laten je zien hoe.

warmtepompen
warmtepompen

Je krijgt er twee voor de prijs van één wanneer je huis wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. Deze efficiënte machines vergen vrij weinig onderhoud, maar hebben wel een jaarlijkse schoonmaakbeurt nodig. Maak dus je middag vrij en pak wat spullen. We leren vandaag warmtepompen reinigen.

Wat is een warmtepomp?

We zullen je een geheim verklappen: we weten niet wat alles in ons huis doet, en het is ook prima als jij dat niet weet. Als het om verwarming en koeling gaat, komt het misschien niet bij u op om, zolang uw thermostaten werken, onderhoud te plegen aan de apparaten die u heeft.

Mensen gooien graag AC en HVAC rond als ze het hebben over verwarming en koeling, maar dit zijn niet de enige apparaten die worden gebruikt om huizen te verwarmen en te koelen. Warmtepompen zijn een alternatief. Volgens het ministerie van Energie "gebruiken warmtepompen elektriciteit om warmte over te dragen van een koele ruimte naar een warme ruimte, waardoor de warme ruimte koeler en de koele ruimte warmer wordt."

Er zijn drie soorten warmtepompen, waarvan er twee gebruikelijk zijn voor woningen: luchtwarmtepompen en mini-split-warmtepompen.

Hoe worden warmtepompen vuil?

De lucht zit vol deeltjes die, wanneer ze door de warmtepomp circuleren, vast kunnen komen te zitten en zich na verloop van tijd kunnen ophopen. Te veel stof en vuil zorgt ervoor dat uw machine niet zo goed zal werken als waarvoor hij is ontworpen. Dus elk jaar moet u een schoonmaakbeurt in uw agenda noteren.

Moet u uw warmtepomp schoonmaken of een professional bellen?

Technisch gezien kun je warmtepompen thuis reinigen. Er zijn echter een paar gespecialiseerde gereedschappen die u nodig heeft, en afhankelijk van hun locatie heeft u de nauwkeurigheid en zorg van een expert nodig. Als u het beschikbare inkomen heeft om een professional in te huren om uw warmtepomp één keer per jaar te onderhouden, raden wij u in de eerste plaats aan deze handelwijze te volgen.

Maar als de budgetten krap zijn, kunt u de klus nog steeds klaren. Houd er rekening mee dat u voornamelijk de ophoping van vuil verwijdert en geen versleten of defecte onderdelen inspecteert en vervangt. Als u vermoedt dat uw machine een onderhoudsbeurt nodig heeft, moet u investeren in professioneel onderhoud.

Eenvoudige methode voor het reinigen van uw binnenwarmtepomp

Binnenwarmtepompen zijn meestal kanaalloos en worden vaak aan de muur tegen het plafond gemonteerd. Het schoonmaken van deze lange, dunne apparaten kost niet veel tijd.

Materialen die je nodig hebt

  • Een plastic hoes of vuilniszak
  • Schroevendraaier
  • Handstofzuiger
  • Speciaalreiniger zonder spoeling
  • Zachte borstel

Instructies

  1. Schakel de warmtepomp uit.
  2. Verwijder het deksel, gebruik indien nodig een schroevendraaier.
  3. Bevestig een plastic schoonmaakhoes of vuilniszak om te voorkomen dat al het vuil en de schoonmaakoplossing op uw muren en vloeren terechtkomen.
  4. Zuig met een handstofzuiger al het vuil uit alle hoeken en gaten. Je kunt het ook doen met een zachte borstel om krappe ruimtes te bereiken.
  5. Lokaliseer de verdamperspiralen en spuit ze af met een spoelreiniger die niet hoeft te worden gespoeld.
  6. Zet de hoes op zijn plaats.

Eenvoudige methode voor het reinigen van uw buitenwarmtepomp

Buitenwarmtepompen zijn beter geschikt voor een snelle, rommelvrije reiniging. Gewapend met een schroevendraaier en waterslang kun je je warmtepomp laten stralen.

Materialen die je nodig hebt

  • Schroevendraaier
  • Waterslang
  • Spoelreiniger

Instructies

  1. Schakel de stroom naar het apparaat uit.
  2. Verwijder de buitenkap van de pomp om bij de spoelen te komen. Bij sommige modellen kun je hem er gewoon afschuiven, bij andere heb je een schroevendraaier nodig om hem te verwijderen.
  3. Verwijder indien mogelijk ook de ventilator.
  4. Spuit de spoelen in met een spoelreiniger (je kunt deze bij elke bouwmarkt kopen).
  5. Was de reiniger af met de waterslang en spuit heen en weer.
  6. Plaats de hoes er weer op.
  7. Wacht ongeveer 15 minuten voordat u de stroom weer inschakelt.

Snelle tip

Terwijl je daarbinnen bent, kijk of een van de vinnen gebogen is, en gebruik een vinnenkam om ze recht te trekken.

3 tips om te voorkomen dat uw warmtepomp vuil wordt

Volg deze preventieve tips en u zult verrast zijn hoe weinig schoonmaak u hoeft te doen bij uw jaarlijkse controle.

  • Voor buitenpompen: zorg ervoor dat het gras rondom de unit wordt gemaaid. Dit kan voorkomen dat insecten, beestjes en organisch materiaal het rooster blokkeren/vuilen.
  • Voorkom dat zich in de winter sneeuw ophoopt rond uw buitenwarmtepomp om de efficiëntie ervan te verhogen.
  • Controleer de warmtepompfilters één keer per maand om te zien of ze vervangen moeten worden.

Lucht is vuiler dan je denkt

Helaas is lucht veel vuiler dan je zou denken, en alle kleine deeltjes klonteren samen om je warmtepompen te vervuilen. Houd uw huis comfortabel bij extreme temperaturen door uw warmtepomp één keer per jaar schoon te maken. En als je geen professional kunt inschakelen, kun je het altijd zelf aanpakken met deze eenvoudige schoonmaakmethoden.

Aanbevolen: