Ontdek Syroco-hout en zijn retro-aantrekkingskracht

Inhoudsopgave:

Ontdek Syroco-hout en zijn retro-aantrekkingskracht
Ontdek Syroco-hout en zijn retro-aantrekkingskracht
Anonim

Vintage Syroco-hout is het "Ik kan niet geloven dat het geen boter is" van de houtwereld.

Gouden antieke spiegel
Gouden antieke spiegel

Syroco Wood is het "ik kan niet geloven dat het geen boter is" van de decoratieve wereld. Dit houtachtige product is in de 20eeeuw in populariteit gestegen en gedaald, en we zijn te laat voor een toename van de belangstelling. Spring dus vroeg op de kar en ontdek het vintage New Yorkse decor dat het hele land veroverde.

Syrocohout en zijn bescheiden begin

In 1890 richtte een immigrant uit New York genaamd Adolph Holstein de Syracuse Ornamental Company op, beter bekend als Syroco. Volgens de Universiteit van Syracuse "waren ze vooral bekend om hun gegoten houtpulpproducten die op handgesneden leken." En dankzij de techniek van Holstein kon Syroco duizenden producten per kwartaal oppompen.

Na verloop van tijd veranderde het bedrijf van eigenaar en ging het over op de kunststofindustrie, maar vintage SyrocoWood uit de jaren dertig en zestig brengt vandaag de dag nog steeds behoorlijk wat op op veilingen.

Wat is syroccohout?

Zeldzame vintage Syroco hout Syracuse sier Co.
Zeldzame vintage Syroco hout Syracuse sier Co.

Syroco-hout is een gespecialiseerd houtpulpmateriaal dat is gemaakt op basis van een combinatie van ingrediënten (houtpulp en meel, om er maar een paar te noemen). Dankzij hun specifieke samenstelling kon het bedrijf Syroco het materiaal in compressiemallen persen, die uithardden tot vormen die op gesneden hout leken. Nadat ze uit de mal waren gehaald, konden de verschillende producten worden geverfd en gelakt om de echte houtlook echt te verkopen.

Welke soorten producten hebben ze gemaakt?

SYROCO Houten sierlijk gesneden goudvergulde wandplank met kwastjes
SYROCO Houten sierlijk gesneden goudvergulde wandplank met kwastjes

Je vindt een heleboel willekeurige stukken Syroco-hout in kringloopwinkels in heel Amerika, maar er zijn een paar veelvoorkomende stukken waar ze meer bekend om stonden. Deze producten omvatten:

  • Spiegels
  • Klokken
  • Boekensteunen
  • Planken
  • Schansen
  • Sigaretten-/sigarendoosjes
  • Menselijke beeldjes
  • Muurkunst
  • Mantelkunst

Welke ontwerpstijlen hebben ze gebruikt?

Hoewel je geen kenmerkende Syroco-stijl kunt identificeren, zijn de vintage stukken die je het vaakst op de markt ziet, meestal gemaakt in een decoratieve of Hollywood Regency-stijl. Ze zijn niet allemaal geverfd, maar degenen die dat wel zijn, hebben de neiging om in glinsterende goudtinten te komen. Net als bij het vervaardigde snijwerk, werden deze stukken gemaakt om er duur uit te zien, ondanks dat ze niet met dure materialen of met behulp van bekwame technieken waren gemaakt.

Hoe kan ik een Syroco-houtproduct identificeren?

Syroco Wood-identificatiesticker
Syroco Wood-identificatiesticker

Syroco-hout werd vervaardigd met vele afwerkingen, verven en stijlen. De eenvoudigste manier om vast te stellen dat iets een echte Syroco uit de jaren zestig of later is, is door aan de onderkant te kijken of er het gebruikelijke zwart-gouden label op zit. Op een zwarte sticker is in goud reliëf de naam "SyrocoWood" aangebracht. Daaronder staan de woorden "Syracuse, N. Y." en "Made in USA."

Als het eerder is, kun je zoeken naar markeringen met het label 'Syroco' of 'Syracuse Ornamental Company'. Bovendien vindt u productnummers die beginnen met C of D.

Hoeveel zijn vintage stukken Syroco-hout waard?

Je zou verbaasd zijn hoe duur deze rijke bedriegers zijn. Natuurlijk kun je online kleine doosjes of beeldjes vinden die slechts voor €10-€20 verkocht worden. Maar de spiegels, schansen en klokken zijn behoorlijk wat waard. Wanneer ze zich in onberispelijke staat bevinden en uit de jaren dertig tot zestig kunnen deze Syroco-houtdecoraties gemiddeld voor meer dan $ 500 worden verkocht. Een opwindbare sunburst-klok is bijvoorbeeld onlangs op eBay verkocht voor $ 375.

Bovendien doen Syroco's Disney-stukken uit het midden van de eeuw het erg goed op veilingen. Dit is natuurlijk logisch, aangezien Disney een lucratieve melkkoe is en iedereen die een licentie voor zijn personages kon krijgen, er geld aan moest verdienen. Tegenwoordig zijn deze stukken ongeveer $ 500-$ 1.000 waard. Neem bijvoorbeeld deze Mickey Mouse-radioklok die voor $ 1.100 werd verkocht of deze Geppetto-lamp die voor $ 450 werd verkocht.

Verfraai uw ruimte met vintage Syroco-houtdecor

Je kunt gemakkelijk stukken Syroco-hout sparen omdat ze niet te duur zijn en zeker niet moeilijk te vinden zijn. Blader gewoon door een plaatselijke kringloopwinkel en je zult waarschijnlijk een paar decoraties vinden die wachten om gekocht te worden.

Maar het feit dat iets in massa is geproduceerd, betekent niet dat het niet de moeite waard is om te kopen. Er zijn veel te veel unieke Syroco-houtstukken die net rijp zijn om te plukken en die wat gebudgetteerde elegantie aan je huis kunnen toevoegen.

Hier zijn enkele manieren waarop u vintage Syroco-hout in uw moderne inrichting kunt integreren:

  • Degradeer uw Syroco-houten boekensteunen niet naar een boekenplank. Plaats ze in plaats daarvan aan weerszijden van uw zwevende planken, zodat u en uw gasten deze kunnen bewonderen.
  • Voeg een goudgeverfde spiegel van Syroco-hout toe aan uw gang of foyer om de anders bijzaak van een ruimte naar een hoger niveau te tillen.
  • Leun in de oude Hollywood-glamour door houten schansen rond je woonkamer te plaatsen. Bonuspunten als je er retrobehang achter hebt aangebracht.
  • Laat je inspireren door een plantenouder te zijn en hang een paar Syroco-houten wandplaten met bloemen op.

Syroco Wood: hoogwaardig design met een beperkt budget

Syroco-hout keek je grootouders dood in de ogen en zei: "echt uitziend hout voor een prijs van nephout." Net zoals kunststoffen zich ontwikkelden uit het experimentele en consumentgerichte verleden, werd Syroco-hout geboren uit vindingrijkheid in het industriële tijdperk en werd het een dominante aanwezigheid in het interieurontwerp uit het midden van de vorige eeuw. En voor een relatief kleine prijs kan het ook bij jou een opvallend kenmerk zijn.

Aanbevolen: