19 dingen die je leuk zult vinden aan het hebben van een peuter

Inhoudsopgave:

19 dingen die je leuk zult vinden aan het hebben van een peuter
19 dingen die je leuk zult vinden aan het hebben van een peuter
Anonim

Wanneer wordt een baby een peuter - en is dat zo eng als sommigen het laten klinken? Wij hebben de antwoorden (en het is eigenlijk best fantastisch).

schattige peuter met moeder
schattige peuter met moeder

Nieuwe ouders kennen de opmerkingen als "het wordt alleen maar moeilijker" maar al te goed en hoe ontmoedigend ze kunnen zijn in die vroege babydagen. Maar we zijn hier om het idee te verdrijven dat ouderschap alleen maar moeilijker wordt als baby's peuters worden.

In feite zijn er heel veel dingen waar je naar uit kunt kijken zodra je kind de peuterfase bereikt. Terwijl je de babydagen aan het ontspannen bent, weet dan dat er een overvloed aan spannende mijlpalen en leuke momenten op je wachten in de peuterdagen.

Wanneer wordt uw kind als een peuter beschouwd?

schattige peuter met ouders
schattige peuter met ouders

Wanneer wordt een kind precies een peuter? Het zal je misschien verbazen te weten dat baby's vanaf één jaar officieel als peuters worden beschouwd. Volgens de CDC wordenkinderen van één tot drie jaar beschouwd als peuters, hoewel de ontwikkelingsfasen worden opgesplitst in peuters van één tot twee jaar en peuters van twee tot drie jaar.

Sommige mensen beschouwen 4-jarige peuters ook als peuters, hoewel ze meestal de ontwikkelingsfase van de algemeen aanvaarde peuterkwalificaties al voorbij zijn. In feite beschouwt de CDC kinderen van drie tot vijf jaar officieel als kleuters.

Mijlpalen om naar uit te kijken in de peutertijd

schattig peuterzwemmen
schattig peuterzwemmen

Andere ouders hebben je misschien gewaarschuwd dat de peuterfase een handvol mijlpalen met zich meebrengt die je opvoedingsdynamiek drastisch zullen veranderen - en ze hebben het niet helemaal mis. Maar het is veel bemoedigender om vanuit een positief perspectief naar deze mijlpalen te kijken en alle manieren te zien waarop ze de dynamiek van je ouderschap ten goede zullen veranderen.

Dit zijn enkele mijlpalen in de peutertijd waar je misschien even aan moet wennen, maar die zeker vreugde in je leven zullen brengen.

Uw kind gaat lopen

Het kan zijn dat uw kind al een klein beetje begint te lopen voordat het officieel als peuter wordt beschouwd, maar tegen de tijd dat het zich in deze ontwikkelingsfase van de kindertijd bevindt, zal het het zeker onder de knie hebben. Hoewel lopen – en al het daaropvolgende rennen – nieuwe uitdagingen met zich mee kan brengen, brengt het uw kind enige onafhankelijkheid. En dat is iets geweldigs voor een ouder.

Uw kind kan zijn eigen speelgoed gaan pakken, uw hand vasthouden in plaats van uw armen te belasten, en ronddwalen om zijn groeiende nieuwsgierigheid te bevredigen. Wandelen is ook een leuke mijlpaal om als ouder mee te maken, omdat het de eerste grote mijlpaal is om je baby te zien opgroeien.

Het kan voor sommige ouders een emotionele ervaring zijn, maar het is zeker een vreugdevolle ervaring voor het hele gezin.

Je zult zien dat de persoonlijkheid van je peuter zich ontwikkelt

schattig peutermeisje
schattig peutermeisje

Je bent een heel jaar bezig geweest met het zorgen voor en verliefd worden op je baby. Zodra ze echter de peutertijd bereiken, word je opnieuw verliefd. Want deze keer zul je hun ontluikende persoonlijkheid gaan zien en alle kleine details opmerken die je peuter uniek maken.

Je zult hun gevoel voor humor naar voren zien komen, hun favoriete speelgoed en liedjes hun wereld beginnen te domineren, en je zult zelfs zien hoe ze kleine details over zichzelf ontdekken.

Je kunt afscheid nemen van luiers (tenminste overdag)

Ook al kan zindelijkheidstraining een uitdagend onderdeel van het ouderschap zijn, het is een opstapje naar een van de beste momenten in het ouderschap: afscheid nemen van luiers. Wanneer de talloze luierwisselingen elke dag een paar begeleide uitstapjes naar het toilet worden, zul je zien hoeveel tijd je aan de commode hebt doorgebracht. Misschien weet je niet eens wat je moet doen met de extra tijd die je wint als de zindelijkheidstraining klaar is.

Moet weten

Terwijl de meeste kinderen overdag zindelijk worden tijdens de peuterfase, kan de nachtelijke zindelijkheidstraining iets langer duren, dus maak je nog geen zorgen over training in de nacht.

Er is minder kans op nachtelijk wakker worden

Er is zeker veel variatie in ervaringen als het gaat om hoe lang het duurt voordat een baby consequent de hele nacht doorslaapt. Maar tegen de tijd dat je kleintje officieel een peuter is, zal hij er zeker veel beter in zijn dan in de eerste paar maanden van de kindertijd.

Alle kinderen worden nog wel eens wakker, of het nu komt door een nachtmerrie of gewoon door een slechte nacht, maar je kunt zeker uitkijken naar langere slaapperioden 's nachts naarmate je kind ouder wordt en naar zijn eigen bed gaat.

Snel feit

Zelfs als uw peuter nog steeds voortdurend 's nachts wakker wordt, vindt u het misschien makkelijker om ermee om te gaan als hij of zij gewoon naar uw kamer kan lopen voor comfort of zijn of haar behoeften kan uiten via de babyfoon.

Ze zullen meer praten in de peuterfase

De woordenschat en communicatieve vaardigheden van uw kind zullen zich nog een paar jaar blijven ontwikkelen, maar tegen de tijd dat u ver in de peutertijd bent, zal er waarschijnlijk een soort gesprek plaatsvinden.

Als je ziet hoe je kleintje nieuwe woorden leert en leert hoe hij zijn behoeften kan communiceren, neemt het ouderschap veel giswerk weg. Wanneer ze hun verlangen naar meer melk of hun behoefte aan knuffelen onder woorden kunnen brengen, zul je veel minder tijd besteden aan het begrijpen van hun geschreeuw en meer tijd aan het voeren van die lieve kleine gesprekken.

Ze ruilen korte dutjes in voor één lang dutje

Het idee van minder dutjes klinkt in eerste instantie misschien eng, maar wees gerust: dat ene lange dutje midden op de dag is eigenlijk een wonder van ouderschap. U hoeft niet meer rond te rennen om dingen in stappen van twintig minuten voor elkaar te krijgen. Je zult waarschijnlijk een lang dutje doen, van 45 minuten tot meer dan twee uur, om even te pauzeren en dingen gedaan te krijgen. Als je gewend bent aan heel korte tijd voor ouderschapspauzes, kan 45 minuten aanvoelen als een heel leven.

Je ruilt warmhoudflessen voor het maken van snacks

Deze is misschien een beetje bitterzoet en de grappen van andere ouders doen je misschien opzien tegen het tussendoortje, maar er is iets heel belangrijks aan deze overgang: je krijgt een hands-off benadering zodra dat tussendoortje klaar is. In plaats van meerdere keren per dag lang te moeten eten, kun je snacks uitdelen en dichtbij blijven terwijl je kleintje zichzelf voedt.

Lieve en nuttige dingen die peuters kunnen doen

schattige peuter helpt
schattige peuter helpt

Je weet dat er belangrijke mijlpalen zijn die met de peutertijd gepaard gaan, maar er zijn ook enkele onverwachte kleine dingen die in de loop van de tijd gebeuren en onderdeel worden van je routine, die echt geweldig zijn en zorgen voor wat gemakkelijkere ouderschapsmomenten. Uw peuter is misschien actiever dan tijdens de kindertijd, maar hij kan ook onafhankelijker, behulpzamer en ronduit lief zijn.

Ze kunnen in hun autostoeltje klimmen

Dit is een van de meest bevrijdende aspecten van het opvoeden van een peuter. Ja, het kan langer duren voordat ze zelf in het autostoeltje klimmen en ze zullen dit waarschijnlijk elke keer blijven doen.

Maar jij mag ademen terwijl ze zich een weg banen naar de stoel. Je hoeft niet het risico te lopen je hoofd (of dat van je baby) te stoten terwijl je ze erin probeert te persen. Je kunt je volledig concentreren op het genieten van een korte pauze en ze vervolgens vastbinden zodra ze eindelijk hun klim hebben voltooid.

Peuters kunnen echt helpen met klusjes

Dat klopt, een peuter kan een aantal kleine en eenvoudige karweitjes aan. Het beste is dat ze dit waarschijnlijk graag zullen doen. Het uitruimen van het onderste rek van de vaatwasser, het oppakken van speelgoed en zelfs helpen bij het dekken van de tafel: het is allemaal mogelijk voor peuters van verschillende leeftijden. Het kan langer duren voordat ze deze dingen doen dan jij, maar de helpende handen zijn zeker een extraatje.

Ze kunnen vrienden maken

Je kleintje vrienden zien maken en zien oplichten bij het zien ervan is een ouderschapsvreugde waar maar weinig mensen over praten. Het is echt opmerkelijk om kleine mensen te zien spelen, knuffelen en gewoon genieten van elkaars gezelschap - zelfs de soorten spel waarmee ze als peuter bezig zijn, zijn niet altijd wat je verwacht. Als je tegen die tijd nog geen officiële speelafspraak hebt gehad, is de peuterfase zeker een plek om plannen te maken met andere kinderen en ouders.

Ze zullen je aan het lachen houden

Uit de mond van baby's, toch? Als je op het punt staat de peuterfase te betreden, weet dan dat je de komende jaren veel zult lachen. Peuters doen en zeggen de grappigste dingen en doen dat vanuit het liefste en meest onschuldige perspectief van de wereld. Maak je klaar om enkele van je meest memorabele buiklachen te ervaren.

Peuters worden zelfs nog leuker

schattige peuter op het strand
schattige peuter op het strand

Kijk, baby's zijn schattig. Maar er gaat niets boven het warrige haar van een peuter na een dutje of de manier waarop die lieve handjes naar de jouwe reiken. Als je bang bent dat de schattigheid verdwijnt als je de babyfase verlaat, weet dan dat peuters barsten van schattigheid die niet vaak gepaard gaat met een stinkende luier.

Ze kunnen zichzelf vermaken

Dit kleine extraatje wordt nog beter naarmate je kind ouder wordt. Met de onafhankelijkheid van de peutertijd komt het vermogen van uw kind om zichzelf te vermaken met speelgoed, fantasierijk spel en andere kinderen.

Ze zullen zeker nog vaak met je willen spelen, maar de frequentie zal na verloop van tijd afnemen. Dat betekent dat u wat tijd terugkrijgt voor uzelf en andere verantwoordelijkheden, terwijl uw kind belangrijke tijd besteedt aan het ontwikkelen van zijn verbeeldingskracht en sociale vaardigheden. Stimuleer hun onafhankelijkheid met Montessori-activiteiten of geef ze gewoon de vrijheid om te ontdekken.

Handige hack

Stimuleer het vermogen van uw kind om zichzelf te vermaken door de speeltijden niet te onderbreken wanneer dat echt niet nodig is. Door ze aan je aanwezigheid te herinneren, zullen ze alleen maar laten vallen waar ze mee bezig zijn en naar jouw kant rennen.

Uitstapjes en uitstapjes zijn nog leuker

Naarmate uw kind groeit, worden uitstapjes en zelfs gezinsvakanties voor veel ouders veel leuker. Je zult zien hoe ze zich vermaken in het park, genieten van weekendjes weg en zich bezighouden met de wereld buiten je huis. Dit is een onderdeel van de peutertijd dat jou, de ouder, veel mogelijkheden geeft om herinneringen te creëren voor je kind en voor jezelf.

Ze zeggen lieve dingen

Wacht maar tot de eerste keer dat je peuter 'Ik hou van je' zegt. Het is alsof iedereen zijn hand om je vinger wikkelt, maal tien. Er is een eindeloze hoeveelheid lieve kleine dingen die je je peuter de komende jaren zult horen zeggen en die je als muziek in de oren zullen klinken nadat je dat zware eerste jaar als ouder hebt overleefd.

Ze zullen je routine begrijpen

Hier is er een die je misschien moet horen als je een nieuwe ouder bent en je routine volledig afhankelijk is van je baby. Dat zal veranderen naarmate je kind groeit.

Op dit moment ben je je waarschijnlijk aan het aanpassen aan de behoeften en routine van je baby, en dat kan moeilijk aanvoelen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, kom je weer terug in je eigen routine en gaat je peuter gewoon mee.

Je ziet hun verbeeldingskracht en creativiteit tot leven komen

Je zult binnenkort mobiele telefoons en buiktijdmatten inruilen voor kleurboeken en speeldeeg. Het is een absoluut genot om te zien hoe de fantasie van uw peuter zich door het spel ontwikkelt. Voor je het weet bedek je je koelkast met gekrabbelde stukjes papier en luister je hoe ze kleine scenario's uitbeelden met hun teddyberen.

Ze zullen een aantal kenmerkende dansbewegingen ontwikkelen

Heb je ooit een dansfeestje gehad met een peuter? Je staat voor een serieuze ouderschapstraktatie. Er is niets zo vreugdevol of heilzaam als je kind zijn beste moves zien uithalen en dansen alsof niemand kijkt. Misschien merk je wel dat je mee danst.

Je kunt ze alles laten zien waar je van houdt

schattige peuter met papa
schattige peuter met papa

Dit is misschien wel het allerbeste deel van de peutertijd. Eindelijk kunt u uw kind alles laten zien waar u van houdt. Bakken, wandelen, je favoriete muziek, je favoriete cheesecake-smaak en de reden waarom zaterdagochtend gemaakt is voor pannenkoeken. Het delen van de dingen waar je al zo lang van houdt met de kleine persoon op wie je onlangs verliefd bent geworden, is een surrealistische ervaring die de peutertijd biedt.

Kijk uit naar al het goede dat voor ons ligt

Ouderschap is moeilijk, ongeacht in welk seizoen je zit. Maar er zit ook een hoop vreugde in elk seizoen. Je moet er soms gewoon wat harder naar zoeken.

De peutertijd heeft zijn eigen unieke uitdagingen, net als de fase waarin je je nu bevindt. Maar het zal ook nieuwe ervaringen met zich meebrengen die het ouderschap zo de moeite en de opoffering waard maken. Er ligt zoveel goeds voor je in het verschiet tijdens dit ouderschapstraject, laat niemand je van het tegendeel overtuigen.

Aanbevolen: