Ultieme gids voor het zindelijk maken van een peuter

Inhoudsopgave:

Ultieme gids voor het zindelijk maken van een peuter
Ultieme gids voor het zindelijk maken van een peuter
Anonim

Leer hoe je een peuter zindelijk kunt maken en de stress kunt minimaliseren met deze eenvoudige gids en door ouders goedgekeurde tips.

zindelijkheidstraining
zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een enorme stap voor zowel peuters als ouders! Het is spannend, maar het kan ook een beetje overweldigend voelen. Wanneer begin je met zindelijkheidstraining? Hoe weet je dat je peuter er klaar voor is? En als je dat eenmaal doet, hoe begin je dan?

Het klinkt als veel, maar zeg nog geen tweeën tegen het idee van zindelijkheidstraining! We zijn hier om je angsten weg te spoelen en je te informeren over hoe je je kind kunt helpen met zindelijk worden als een rockster.

Wanneer moet je beginnen met zindelijkheidstraining

De meeste ouders willen zo snel mogelijk uit de fase van het verschonen van luiers komen, maar als je baby nog niet klaar is om de overstap te maken naar onafhankelijkheid op het potje, zul je merken dat succes moeilijk te behalen zal zijn. Wil je het geheim van zindelijkheidstraining kennen? Het antwoord is simpel: de bereidheid van uw kind.

Tekenen dat een kind zindelijk is

De meeste kinderen vertonen tekenen van zindelijkheidstraining tussen de leeftijd van 18 maanden en drie jaar. De leeftijd voor zindelijkheidstraining is echter relatief. Het hangt allemaal af van het vermogen van uw kind om bepaalde taken uit te voeren, zijn groeiende bewustzijn van zijn lichaam en zijn leergierigheid.

Signalen waar ouders op moeten letten zijn:

  • Je kind begint aan te kondigen dat hij of zij vies is.
  • Uw kind kan woorden als kak, plas en potje overbrengen.
  • Uw kind volgt de basisinstructies.
  • Je kind trekt zich terug op een privéplekje om te plassen. (Ze stoppen bijvoorbeeld met spelen om naar een hoek of hun kamer te gaan en komen terug als ze klaar zijn.)
  • Je kind kan zijn broek naar beneden trekken en weer omhoog trekken.
  • Je kind houdt er niet van om in een vuile luier te zitten.
  • Uw kind kan zonder hulp op het toilet lopen en zitten.
  • Je kind kan minimaal twee uur droog blijven.
  • Je kind toont interesse om naar het potje te gaan als 'een groot kind'.
  • Je kind lijkt het doel van de activiteit te begrijpen.

Als uw kind de meeste van deze vakjes aanvinkt, bent u wellicht klaar om door te gaan met de zindelijkheidstraining!

Moet weten

Dit zijn de signalen en de gemiddelde leeftijd waarop kinderen overdag zindelijk worden. De meeste kinderen kunnen echter pas 's nachts droog blijven als ze vijf of zes jaar oud zijn. Tekenen dat u 's nachts klaar bent voor zindelijkheidstraining zijn onder meer droog of licht vochtig wakker worden en 's nachts wakker worden met de vraag om zindelijk te worden.

Tekenen van de bereidheid van een ouder

Een andere grote factor bij zindelijkheidstraining is je schema. Dit is een project dat tijd kost en een regelmatig schema vereist. Het doel is dat u minimaal een paar weken de tijd heeft om aan dit project te wijden, waarbij de enige focus is dat uw kind leert zindelijk te worden als een professional!

Ouders mogen niet doorgaan met zindelijkheidstraining als:

  • Uw kind is ziek of herstellende van een ziekte.
  • Uw kind heeft gedragsproblemen.
  • Je agenda staat op het punt druk te worden, bijvoorbeeld:

    • Je werkschema wordt beter.
    • Je hebt vakanties of reizen gepland.
    • De feestdagen komen eraan.
    • Familie of vrienden komen op bezoek.
  • Er staan nog andere grote veranderingen op stapel, zoals:

    • Ze gaan voor het eerst naar school.
    • Er komt binnenkort een nieuw broertje of zusje aan.
    • Je gaat scheiden.
    • Je maakt je klaar om te verhuizen.

Moet weten

De American Academy of Pediatrics merkt op dat dit enkele van de belangrijkste redenen zijn waarom een kind een achteruitgang in de zindelijkheidstraining zal ervaren. Al deze scenario's kunnen een grote stressfactor zijn voor kinderen en een plotselinge achteruitgang kan grote hoofdpijn veroorzaken voor ouders, dus het is het beste om te wachten tot iedereen in het gezin er klaar voor is.

Onthoud dat dit een marathon is, geen race. Zorg ervoor dat u de juiste tijd en aandacht aan dit project kunt besteden. Het goede nieuws is dat wanneer gezinnen deze mijlpaal bereiken wanneer ze er allemaal klaar voor zijn, uw kind het meestal sneller zal begrijpen dan u denkt!

Voordat je begint met zindelijkheidstraining: hoe je je voorbereid

Ondersteunende ouders die hun peuterdochter leren het potje te gebruiken
Ondersteunende ouders die hun peuterdochter leren het potje te gebruiken

Dus je denkt dat je baby klaar is voor zindelijkheidstraining? Hier zijn een paar stappen om je te helpen ze klaar te maken om een groot kind te worden.

Introduceer het concept

Privacy bestaat doorgaans niet als je een peuter in huis hebt. Dat betekent dat uw kind waarschijnlijk veel tijd met u heeft doorgebracht terwijl u naar het potje ging. De vraag is: begrepen ze werkelijk wat je deed?

Voordat je in het diepe duikt, zorg ervoor dat ze weten waarvoor het potje dient en wanneer het geschikt is om te gebruiken. De eenvoudigste manier om dit te doen is:

  • Lees boeken over kinderen die het potje gebruiken.
  • Bekijk geanimeerde potjesvideo's die het concept bespreken.
  • Gebruik een pop of knuffeldier om te simuleren dat je op het toilet gaat.
  • Koop een zindelijkheidstrainingpop die het proces simuleert.

Ouders kunnen hun kinderen ook 'voor en na' laten zien hoe het eruit ziet om op het toilet te plassen als ze naar het toilet gaan. Praat over wat je tijdens het hele proces doet en hoe grote kinderen en volwassenen dit doen. Laat ze in het toilet kijken, vragen stellen en laat ze weten dat het oké is om over hun lichaam te praten en over de dingen die daarmee gepaard gaan.

Als je ten slotte al een oefenpotje hebt, laat ze dan oefenen met het uittrekken van hun broek en het bij je komen zitten. Dit kan hen helpen te zien dat dit een normale activiteit is en niet iets engs.

Bespreek ze door het proces van elke keer dat je gaat naar het potje gaan

Onbenullig worden is een tweede natuur voor jou, maar dit is allemaal nieuw voor je kind! Een groot deel van het zindelijk maken van een peuter bestaat uit het helpen begrijpen van de verschillende stappen. Splits het daarom op door elke stap te beschrijven die moet worden voltooid:

  1. Trek je broek en ondergoed naar beneden.
  2. Ga op het potje zitten. Zorg ervoor dat je kont over het gat zit!
  3. Plant je voeten op de grond of op het potje.
  4. Ga naar het potje!
  5. Veeg je billen van voren naar achteren af. Eenmaal schoon, trek je broek omhoog, stap van het potje en spoel door!
  6. Was ten slotte altijd je handen.
peuter handen wassen
peuter handen wassen

Wij zeggen 'ga naar het potje', maar wat betekent dat eigenlijk?Zoals hierboven vermeld, wanneer ouders hun kinderen meenemen naar het potje en hun kinderen laten kijken, het kan hen helpen het proces van plassen op het potje beter te begrijpen. Het concept introduceren met boeken en potjespoppen kan ook helpen.

Vervolgens moet je ze helpen beseffen wanneer het tijd is om te gaan. Signalen kunnen moeilijk op te merken zijn als het gaat om plassen. Dat wil zeggen - tenzij ze naakt zijn! Dit is eigenlijk een onderdeel van de driedaagse zindelijkheidstraining. Verlies de billen gedurende twee dagen en laat ze elke keer dat ze beginnen te plassen naar het potje lopen. Na een tijdje zullen ze beginnen te herkennen wat er gebeurt.

Moet weten

De beste manier om uw kind te helpen het gevoel van poepen te associëren met het gebruik van het potje, is door erop te wijzen wanneer hij of zij dat doet. Het beste van alles is dat dit kan worden gedaan met hun broek aan. De meeste kinderen hebben signalen als ze poepen. Let goed op en als ze beginnen, neem dan de tijd om uit te leggen dat ze aan het poepen zijn! Laat ze weten dat wanneer dat gevoel zich voordoet, ze in plaats van zich terug te trekken in een hoek, naar het potje moeten gaan.

Vraag uw kind om de stappen te herhalen

Bij zindelijkheidstraining, terwijl uw kind elke stap voltooit, vraag hem wat hij doet, en als hij klaar is, vraag wat zijn volgende stap zal zijn. Dit vergroot hun begrip van wat ze tijdens het hele proces moeten doen! Onthoud dat zodra ze met zindelijkheidstraining beginnen, consistentie uiterst belangrijk is.

Dit betekent dat het niet uitmaakt of ze gewoon op het toilet zitten, op het potje gaan plassen of poepen, of een ongelukje krijgen op weg naar het potje, laat je kind elke keer alle stappen doorlopen. Dit zal niet alleen het proces versterken, maar het zal hen ook goede hygiënegewoonten aanleren.

Leer ze hoe ze moeten vegen

Leg vervolgens uit hoe je moet vegen! Nogmaals, dit lijkt gezond verstand, maar het is allemaal een nieuwe ervaring voor hen. Het is meestal het beste om jongens met zindelijkheidstraining te beginnen terwijl ze zitten, en dan over te schakelen naar staan zodra ze het onder de knie hebben, dus deze tips werken voor elk kind:

  1. Trek een X aantal vierkantjes wc-papier eraf (ouders kunnen beslissen hoeveel zij het beste vinden).

    Leg uit dat ze meer toiletpapier nodig hebben om te poepen en minder om te plassen

  2. Vouw hem op en leg hem plat tegen je hand.

    Demonstreer hoe u dit doet

  3. Veeg je billen van voor naar achter af.

    1. Demonstreer dit ook! Dit kun je het beste op een pop doen, maar je kunt ook laten zien hoe je het zelf kunt doen. Laat ze het proces voor zichzelf herhalen.
    2. Voor meisjes: benadruk het belang van deze stap en wat er kan gebeuren als ze het niet correct doen (ze kunnen ziek worden).
  4. Controleer het toiletpapier om er zeker van te zijn dat het schoon is. Zo niet, veeg dan opnieuw!

Hoe u uw kind leert een poepbilletje af te vegen:

Hoewel het een beetje vies is, is er een heel gemakkelijke manier om je kinderen te helpen oefenen met het afvegen van een poepbilletje met ballonnen en pindakaas. Het enige wat je nodig hebt is:

  • Een kinderstoel
  • Twee ballonnen
  • Tape
  • Pindakaas
  • Toiletpapier

De ballonnen simuleren hun kont en de pindakaas is de kak. Je plaatst de ballonnen naast elkaar en plakt ze aan de achterkant van de stoel. Smeer pindakaas tussen de wangen en laat ze afvegen tot het oppervlak schoon is!

Deze video laat zien hoe je dit kunt doen:

Benodigdheden om te kopen

Jonge moeder traint haar peutermeisje om het potje te gebruiken
Jonge moeder traint haar peutermeisje om het potje te gebruiken

Een andere belangrijke stap die je moet nemen voordat je met zindelijkheidstraining begint, is het aanschaffen van alle benodigdheden. Ouders kunnen hun kinderen enthousiast maken over het proces door hun kind hun zindelijkheidstrainingspullen te laten uitkiezen!

De belangrijkste dingen die je moet kopen voordat je begint, zijn:

  • Ondergoed voor grote kinderen
  • Een peuterpotje
  • Training van toiletvoeringen (om de rommel te beperken)
  • Een zindelijkheidstrainingszitje voor het grote toilet

    Zoek naar exemplaren met een ladder of koop een opstapje zodat ze gemakkelijk kunnen komen waar ze heen moeten

  • Een reispotje of wegwerptoiletbrilhoezen
  • Desinfectiedoekjes - de eerste paar dagen kunnen rommelig zijn!
  • Een grote beloning om naartoe te werken (dit kan een speeltje of een traktatie zijn)

Je zult ook een aantal leuke zindelijkheidstrainingschema's willen afdrukken en stempels of stickers kopen om hun successen te markeren!

Een noodpakket voorbereiden

Voordat je met de zindelijkheidstraining begint, bereid je voor op het moment dat je langzaam weer de echte wereld in gaat om boodschappen te doen of naar de dokter te gaan. Zorg er naast een reispotje of toilethoezen voor dat u altijd benodigdheden bij de hand heeft voor het geval er zich een ongeluk voordoet. Dit omvat het vervangen van kleding (broek of korte broek, overhemd, sokken, ondergoed, enz.), een grote ritssluitingszak voor vuile kleding, desinfecterende doekjes en handdesinfecterend middel.

Ongevallen zullen gebeuren, en dat is oké. Als u benodigdheden bij de hand heeft, kunnen deze gevallen veel gemakkelijker worden gemaakt voor u en uw kind.

Beslis over een zindelijkheidstrainingmethode

Veel mensen realiseren zich niet dat er twee belangrijke zindelijkheidstrainingsmethoden zijn: de driedaagse methode en de Brazelton "kindgerichte" aanpak. De eerste stap in je zindelijkheidstraining begint met het beslissen welke het beste is voor je gezin.

Driedaagse methode:Deze techniek is precies hoe het klinkt: drie dagen gewijd aan zindelijkheidstraining. Ouders zullen een grote show maken over het weggooien van de luiers en dan zullen ze hun kinderen vrij rond laten lopen in hun verjaardagspak en ze als een havik gadeslaan. Als ze merken dat hun kind klaar is om te gaan, of al gaat, zullen ze het zo snel mogelijk naar het potje brengen. Deze methode vereist veel geduld en lof, maar veel ouders zweren erbij.

De Brazelton-aanpak: Deze methode introduceert het potje bij het kind rond de leeftijd van 18 maanden, lang voordat het daadwerkelijk met zindelijkheidstraining begint. Ouders kunnen ze volledig gekleed op het potje laten zitten en langzaam proberen er zonder billen op te gaan zitten. De volgende stap is om elke keer dat ze gaan de inhoud van de luier in het potje te legen, zodat ze het concept beter kunnen begrijpen. Zodra ze klaar zijn om met zindelijkheidstraining te beginnen, laten de ouders ze elke dag gedurende korte perioden luierloos gaan.

Moet weten

In de Brazelton-aanpak krijgen ouders de opdracht om, als het kind desinteresse toont, een paar weken een pauze te nemen van de zindelijkheidstraining. De bedoeling is om het kind aan het stuur te zetten en het proces niet te forceren.

Andere benaderingen: Er zijn ook veel andere benaderingen die ouders volgen, die niet noodzakelijkerwijs een specifiek genoemde methode zijn. Deze kunnen zijn:

  • Ontspannen en door het kind geleid, waarbij de ouder het kind laat beslissen wanneer het begint op basis van het tonen van interesse en dit in een langzaam maar gestaag tempo doet (vergelijkbaar met de Brazelton-methode, maar zindelijkheidstraining wordt mogelijk niet geïntroduceerd als vanaf 18 maanden)
  • Geleidelijke huur voor volwassenen, waarbij de volwassene het kind kan aanmoedigen om te gaan of een tijdsbestek kan instellen waarbinnen het kind moet gaan, maar zonder een specifieke einddeadline
  • Op beloning gebaseerd, waarbij de nadruk meer ligt op beloningen of een einddoel tijdens het proces
  • Op datum gebaseerd, waarbij ouders een bepaald tijdsbestek voor de training aangeven en een verwachte datum waarop het kind mogelijk luiervrij zal zijn
  • Andere snelle methoden vergelijkbaar met driedaagse zindelijkheidstraining
  • Luierloze of blote zindelijkheidstraining (voor een langer tijdsbestek dan drie dagen)
  • Specifieke, op boeken gebaseerde methoden, zoals Oh Crap! Zindelijkheidstraining
  • Ondergoed thuis en luiers als je weg bent - geleidelijke training

Ouders kunnen ook verschillende elementen van deze benaderingen (of hun eigen voorkeuren) combineren om een strategie voor zindelijkheidstraining te ontwerpen die voor hen werkt.

Hoe je zindelijk wordt: aanvullende stappen die tot succes kunnen leiden

Welke methode u ook kiest, het zal minstens een paar weken duren voordat uw kind overdag ongevalvrij is. Met deze eenvoudige tips kunnen ze sneller hun doel bereiken!

vader die potjesboeken leest
vader die potjesboeken leest

Plan potjespauzes

Het plannen van zindelijkheidspauzes om op het toilet te zitten en te 'proberen' kan zeer nuttig zijn bij het vaststellen van de routine en het voorkomen van ongelukken. Ouders kunnen beslissen hoe vaak ze deze toiletbezoeken plannen, maar we raden ook aan om op specifieke tijden van de dag te gaan wanneer de behoefte groter is.

Ouders moeten hun kind altijd meenemen om te 'proberen' naar het potje te gaan:

  • Direct nadat ze wakker zijn
  • Voor en na het dutje en bedtijd
  • Na de ma altijd, vooral als ze veel drinken tijdens de ma altijd
  • Voordat ze het huis verlaten (nadat ze het proces onder de knie hebben)

Handige hack

Het instellen van timers kan een goede manier zijn om uw kinderen eraan te herinneren dat het tijd is om het opnieuw te proberen. Het is ook een spectaculaire methode om te bepalen hoe lang ze nodig hebben tussen elke potjessessie. Ouders kunnen timers instellen met een leuke beltoon op hun telefoon of ze kunnen investeren in een potjeshorloge voor hun peuter! Dit kan de ervaring nog spannender maken.

Laad uw kind met vloeistoffen

Hoe meer ze drinken, hoe meer ze zullen plassen, en hoe sneller ze deze cruciale levensvaardigheid kunnen oefenen! Zorg er daarom voor dat de drinkbeker van uw kind tijdens de zindelijkheidstraining altijd vol is.

Beloon vooruitgang

klein meisje kijkt en wijst naar haar plas- en kakkalender
klein meisje kijkt en wijst naar haar plas- en kakkalender

Een van de beste manieren om uw kinderen enthousiast te maken voor zindelijkheidstraining is door een beloningstabel te hebben. Elke keer dat ze hun werk goed doen, krijgen ze een stempel of een sticker op hun voortgangsgrafiek. Hiermee kunnen ze een leuke prijs verdienen. Enkele van de beste opties zijn speelgoed, een spannende excursie, hun keuze voor een plek om te eten of een heerlijke traktatie!

Moet weten

Geef niet elke keer een beloning. De meesten van ons hebben de verhalen gehoord achter het succes van M&M's en zindelijkheidstraining, maar helaas kan dit leiden tot ongezonde zindelijkheidsgewoonten, zoals het achterhouden van urine of ontlasting voor een grotere traktatie. Het kan ook leiden tot machtsstrijd en andere problemen. Werken aan een beloning bespaart ook ouders die de behoefte vinden om naar het potje in de winkel te gaan en geen lekkers bij de hand hebben.

Praten over poepen

Poepen kan een eng concept lijken voor kleine kinderen. Van de druk om te presteren tot het idee om erin te vallen: een nummer twee doen kan een worsteling zijn. Eén manier om te helpen is door u te concentreren op het dieet van uw kind. Volvette voedingsmiddelen houden de boel in beweging en hydratatie zorgt ervoor dat de poep van uw kind zacht is, waardoor het gemakkelijker wordt om op natuurlijke wijze te gaan. Dit kan worden verbeterd door over dit normaal gesproken taboe-onderwerp te praten.

Iedereen poept is een klassiek boek over dit proces, maar er is een scala aan opties waaruit ouders kunnen kiezen. Hoewel enigszins ongemakkelijk, is een andere gemakkelijke manier om de angsten van uw kind te verminderen, hem of haar in de kamer te laten terwijl u uw zaken afrondt. Dit kan hen helpen inzien dat iedereen dit doormaakt en dat het makkelijker is dan ze denken!

Belangrijke dingen die ouders moeten onthouden als ze hun peuter zindelijk maken

Eerst en vooral is zindelijkheidstraining een proces. Sommige mensen vinden echt succes in de driedaagse methode, maar dat betekent niet dat het voor iedereen zal werken. Welke methode je ook kiest, er zijn een paar dingen die alle ouders moeten onthouden:

  • Er gebeuren ongelukken:Word niet boos en scheld uw kind niet uit. Zeg gewoon: "Dat is oké! We zullen het later opnieuw proberen als je weer naar het potje moet." Ruim vervolgens de rommel op en ga door met de routine zoals normaal.
  • Focus op het veroveren van de dag: Zorg ervoor dat uw kind overdag een potjesprofessional is voordat u de nachtelijke zindelijkheidstraining probeert. Koop pull-ups voor het slapengaan en gebruik ze alleen 's nachts.
  • Negeer angsten niet: Toiletten zijn luid. Ze laten dingen verdwijnen. En het allerbelangrijkste: dit is allemaal gloednieuw. Er is een reden waarom je zindelijkheidstraining wilt doen als er geen andere veranderingen plaatsvinden in het leven van je peuter. Erken hun angsten en bagatelliseer nooit hun gevoelens.
  • Wees geduldig: Kinderen hebben gemiddeld zes maanden nodig om het gebruik van het potje onder de knie te krijgen. Net als bij slaaptraining zullen er regressies optreden. Houd tijdens deze momenten het grote geheel in gedachten en weet dat uw inspanningen de moeite waard zijn.

Zindelijkheidstraining is persoonlijk

Elk kind krijgt in zijn eigen tempo zindelijkheidstraining. Een laatste opmerking voor ouders is dat ze in gedachten moeten houden dat meisjes doorgaans sneller zindelijk worden dan jongens en hun training twee tot drie maanden eerder voltooien. Bij eerstgeboren kinderen duurt het normaal gesproken ook langer dan hun jongere broers en zussen.

Daarom is het zo belangrijk dat je je op elk individueel kind concentreert en hun specifieke aanwijzingen volgt. Begin wanneer ze klaar zijn en vergeet niet om elk succesvol toiletbezoek te prijzen! Binnenkort hoef je je geen zorgen meer te maken dat ze nummer één of nummer twee worden!

Aanbevolen: