12 manieren om een band met je baby te krijgen op de alledaagse momenten

Inhoudsopgave:

12 manieren om een band met je baby te krijgen op de alledaagse momenten
12 manieren om een band met je baby te krijgen op de alledaagse momenten
Anonim

Een band met je baby opbouwen kan in kleine momenten in de loop van de tijd gebeuren; dit zijn enkele van de gemakkelijkste manieren om die gehechtheid aan te moedigen.

Moeder kust haar schattige kleine jongetje, thuis in haar armen gewiegd
Moeder kust haar schattige kleine jongetje, thuis in haar armen gewiegd

Of je nu een baby verwacht of net je pasgeboren baby mee naar huis hebt genomen, je denkt misschien aan manieren waarop je je verbonden kunt voelen met dit gloednieuwe kleine mensje. Een band met je baby opbouwen is een zeer persoonlijke ervaring en die van jou kan er anders uitzien dan wat anderen je hebben beschreven.

Je verbonden voelen met je baby komt voort uit een aantal verschillende interacties in de eerste paar weken. Dit zijn enkele van de meest betrouwbare en leukste manieren om een band met je baby op te bouwen. Bonus: ze zijn zo eenvoudig dat zelfs nieuwe ouders met slaapgebrek ze uitvoerbaar zullen vinden.

Wat betekent een band met je baby?

Een band hebben met je kind is een krachtig gevoel van gehechtheid dat je voelt voor je baby, dat vaak sterker aanvoelt dan welke relatiegehechtheid dan ook die je tot dan toe hebt gevoeld. Dit kan een instant gevoel zijn dat je meteen na de geboorte van je baby hebt, maar het kan zelfs tijdens de zwangerschap beginnen, maar dat werkt niet voor iedereen zo.

Hoewel het hechtingsproces belangrijk is, wanhoop niet als je je niet meteen verbonden voelt. Dit komt vaak voor en is helemaal niet representatief voor de toekomstige relatie die je zult ontwikkelen.

Je hebt zojuist dit gloednieuwe kleine persoon ontmoet en het kan enige tijd duren om die diepe band te ontwikkelen waar je op hoopt. Een band opbouwen met een baby is vaak een geleidelijk proces, dus maak je geen zorgen. Dit kan een gelegenheid zijn om een aantal bindingsactiviteiten uit te proberen waar ouders op hebben vertrouwd.

Traditionele manieren om een band met je baby op te bouwen

Er zijn enkele vertrouwde manieren om die sterke band met je kleintje te ontwikkelen waar ouders keer op keer gebruik van maken. Bij veel daarvan zijn taken en activiteiten betrokken die u al met uw pasgeboren baby gaat doen om aan zijn dagelijkse basisbehoeften te voldoen.

Babydochter slaapt op moeders borst
Babydochter slaapt op moeders borst

Borstvoeding

Het is algemeen bekend dat borstvoeding een uitstekende manier kan zijn om een band op te bouwen met je nieuwe baby, en daarom kiezen veel ouders ervoor om verder te gaan met borstvoeding (verpleging). Als u ervoor kiest om borstvoeding te geven, begint u dit traject waarschijnlijk kort nadat de baby is geboren. Veel ziekenhuizen moedigen u zelfs aan om binnen het eerste uur na de geboorte van uw baby met borstvoeding te beginnen.

Moet weten

Borstvoeding kan een geweldige manier zijn om een band op te bouwen, maar voel je niet ontmoedigd als het niet de hechtingservaring is die je verwacht. Ik vond verpleging niet zo leuk als ik had gehoopt, en het was voor mij geen bron van gehechtheid. Ik vond andere manieren om een band met mijn baby te krijgen en ging door met borstvoeding geven, simpelweg vanwege het comfort dat het haar bood. We hebben vandaag de dag een zeer sterke gehechtheid vanwege die andere ervaringen.

Huid-op-huidcontact

Die eerste knuffels na de geboorte kunnen de eerste keer zijn dat je je verbonden voelt met je baby. Als dat zo is, leun er dan tegenaan en wees aanwezig op die momenten. Je hebt volop mogelijkheden om huid-op-huidcontact met je baby te ervaren in de eerste weken van het pasgeboren leven, dus geniet er zo vaak mogelijk van.

Na het badje van je baby, tijdens de voeding, of die nachtelijke knuffels zijn perfecte momenten om te genieten van huid-op-huid momenten die de band tussen jou en je baby versterken.

Badtijd

Badtijd voor een baby kan voor jullie beiden een langzaam en ontspannend proces zijn en kan je helpen je geest voldoende te kalmeren om je te concentreren op hoeveel je van die tien wiebelende tenen houdt.

Je hebt de hele week voldoende mogelijkheden om deze tijd van verbinding te omarmen, dus plan een bad te nemen op het tijdstip van de dag waarop je je het meest ontspannen voelt. Dit is ook een geweldige manier voor je partner om een band met de baby te krijgen.

Je baby een fles geven

Ik heb mijn worsteling met borstvoeding gedeeld en een verrassend onderdeel van die reis was de ontdekking hoezeer ik me verbonden voelde met mijn dochter tijdens haar flesvoeding. Omdat dit proces voor mij veel rustgevender was dan het geven van borstvoeding, kon ik ontspannen en genieten van het voeden van haar.

Ik zou elke moeder vertellen dat je met een fles vol flesvoeding net zo gemakkelijk een band kunt opbouwen als tijdens het geven van borstvoeding, gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaring.

Spelen met baby

Spelen met je baby kan een geweldige hechtingsactiviteit zijn voor een moeder. Gewoon kunnen genieten van hun gekoer en gelach, zonder de druk van voeden, verschonen of baden, kan een broodnodige pauze zijn en ervoor zorgen dat jij en je baby zich dichter bij elkaar voelen. Nodig ook uw partner uit voor deze ervaring, zodat u als gezin kunt genieten van een luchtige tijd van verbondenheid.

Andere manieren om een band met je baby op te bouwen

Misschien merk je dat sommige van de traditionele bindingservaringen die je met je baby uitprobeert, meer gaan over het voldoen aan de behoeften van je kleintje dan over het voelen van een emotionele gehechtheid, en dat is oké. Ik ontdekte dat andere manieren om een band met mijn baby te krijgen super speciaal voelden en hielpen bij het ontwikkelen van de sterke gehechtheid die we nu hebben.

aby boy en zijn moeder hebben plezier thuis
aby boy en zijn moeder hebben plezier thuis

Ga samen naar buiten

Een beetje zonneschijn en frisse lucht kunnen je hele dag veranderen en ervoor zorgen dat je je dicht bij je baby voelt. Deze hechtingservaring is vooral nuttig tijdens de lange, moeilijke dagen van het moederschap.

Ga een paar minuten naar buiten en geniet even van de zon. Sluit je ogen en adem diep in en concentreer je vervolgens op het kijken hoe je baby ook geniet van de buitenomgeving. Je krijgt samen een humeurboost en een zoete, langzame ervaring die een klein sprankje vreugde aan je dag geeft.

Bedek ze met kussen

De nacht dat mijn dochter werd geboren, kon ik niet stoppen met het planten van zachte kusjes op haar voorhoofd. Mijn man vroeg me op een gegeven moment zelfs waarom ik me in de vroege ochtenduren bleef vooroverbuigen om haar te kussen, en ik kon niet helemaal onder woorden brengen hoe verslavend het voelde om de bovenkant van haar lieve hoofdje te kussen.

Het blijkt dat die kleine kusjes heel instinctief zijn en ervoor kunnen zorgen dat moeder en baby een emotionele band krijgen. Ik heb ook gelezen hoe die vroege kussen moeders die borstvoeding geven kunnen helpen melk te produceren.

Elke vorm van genegenheid die je je kind geeft, helpt bij het opbouwen van die emotionele gehechtheid - dus knuffel, houd hun handjes vast en kus dat onweerstaanbare voorhoofd, zelfs als je partner het een beetje vreemd vindt.

Probeer een babymassage

Wist je dat baby's net zoveel van massages houden als wij? Ze hebben misschien zelfs die extra hulp nodig om de spanning tijdens het zwangerschaps- en geboorteproces los te laten. Babymassages zijn zeker nuttig voor uw kleintje, maar bieden u ook de mogelijkheid om een speciaal moment te delen.

Terwijl je je baby een lieve en zachte massage geeft, bedenk dan hoeveel je van die kleine handjes en die kusbare wangen houdt. Terwijl u een beetje dankbaarheid oefent voor het geschenk van uw kind, voelt u misschien dat de emotionele band tussen u beiden groter wordt.

Snelle tip

Combineer de massage van je baby met een nachtelijke babylotion om je kleintje te helpen ontspannen en de slaap te bevorderen.

Heb een danspauze

Dit was een van de meest verrassende hechtingsmomenten die ik heb ervaren als nieuwe moeder en die ik nog steeds ervaar met mijn dochter terwijl ze zich een weg baant door de peutertijd. Terwijl ik in die nieuwe moederdagen door mijn huis liep te ijsberen en gewoon probeerde te bewegen in een ritme dat mijn baby kalmeerde, begon ik op een dag gewoon te dansen. Een langzame, lieve dans terwijl ik mijn dochter dicht tegen me aan hield, bleek precies wat ze nodig had om in slaap te vallen en precies wat ik nodig had om me als vermoeide en angstige moeder gekalmeerd en zelfverzekerd te voelen.

Tegenwoordig hebben we regelmatig dansfeesten in de keuken als een van ons een bijzonder frustrerende dag heeft. We zetten de muziek harder en dansen erop los. Als ik tijdens het eten klassieke muziek speel, rent ze met gestrekte armen naar me toe, klaar om mijn danspartner te zijn. Deze danspauzes hebben ons geholpen een band op te bouwen, af te koelen, te kalmeren en zelfs te lachen.

Veilig samen slapen

Als je uitgeput bent, is er niet veel anders waar je geest zich op kan concentreren dan je wanhopige behoefte aan slaap. Toen mijn dochter op vier maanden oud haar slaapregressie bereikte, was ik uitgeput meer dan ik menselijkerwijs mogelijk achtte. Op een nacht, in pure wanhoop naar slaap, krulde ik me veilig naast haar op, zodat we allebei wat konden uitrusten. De volgende ochtend voelde ik me een nieuw mens en besefte ik hoeveel ik ervan hield om met haar veilig bij mij in de buurt te slapen.

Late night knuffels en contactdutjes zijn een constante geworden in mijn moederschapsreis en een belangrijk onderdeel in mijn hechtingservaring met mijn dochter. Tegenwoordig blijf ik een tijdje hangen als ik haar 's avonds in bed help, gewoon om te genieten van die lieve knuffels zoals we die in haar eerste levensjaar deelden.

Maak van voeden een ontspannende ervaring

Of je nu borstvoeding geeft, afkolft of flesvoeding geeft, het proces van het geven van voeding aan je baby kan soms stressvol zijn. Na veel stressvolle voedingssessies leerde ik dat ik me op mijn gemak en ontspannen moest voelen om een goede band met mijn dochter te hebben terwijl ze at.

Ik raad aan om een ruimte in je huis aan te wijzen waar je graag vertoeft, waardoor het extra gezellig wordt, en een mand vol snacks, water en extra dekens bij de hand te hebben, zodat je echt achterover kunt leunen en kunt genieten van de voedingservaring.

Praat met je baby

De hele dag met je baby praten is een geweldige manier om een band op te bouwen. Het geluid van uw stem is geruststellend en het overbrengen van uw liefdevolle gevoelens jegens de baby is een goede oefening om zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Je kleintje kan misschien nog niet terug praten, maar elke keer dat je met hem praat, help je hem de nodige vaardigheden te ontwikkelen om op een dag een gesprek met je te kunnen voeren.

Moet weten

Onderschat de kracht van alle eenvoudige handelingen die u dagelijks voor en met uw baby doet niet. Uit een onderzoek naar het belang van de gehechtheid van baby's is gebleken dat zaken als kalmeren, knuffelen, de naam van de baby roepen of tegen de baby praten en oog-in-oogcontact ervoor zorgen dat baby's zich veilig voelen en een band opbouwen.

De ware band van ouderschap

Er is geen goede of foute manier om een band met je baby op te bouwen. Sterker nog, de meest oprechte band die je met je baby deelt, is het ouderschap. Het is een bijzondere rol die niemand anders kan vervullen en waarvoor jij specifiek bent uitgekozen. Of je deze baby nu negen maanden hebt gedragen en zij de enige persoon zijn die weet hoe je hartslag vanuit je lichaam klinkt, je partner de baby heeft gedragen of jij hebt geadopteerd, alleen al het ouderschap van je baby is een eeuwige verbinding. Je geeft je baby de liefde en zorg die hij of zij nodig heeft. Dat is een werkelijk onbreekbare band.

Aanbevolen: