Montessori thuis: transformeer uw ruimte & Help uw kinderen leren

Inhoudsopgave:

Montessori thuis: transformeer uw ruimte & Help uw kinderen leren
Montessori thuis: transformeer uw ruimte & Help uw kinderen leren
Anonim

Help de onafhankelijkheid van uw kind opbouwen door thuis de Montessori-methode te gebruiken!

Afbeelding
Afbeelding

De meeste ouders hebben wel eens gehoord van Montessori-onderwijs, maar deze manier van leren is niet alleen bedoeld voor in de klas! Ouders kunnen de Montessori-methode eenvoudig thuis implementeren en hun kinderen nog meer kansen geven om te leren en te groeien.

Als je wilt ontdekken hoe je deze zeer gerespecteerde lestechniek in je woonruimte kunt brengen, leggen we uit hoe je Montessori thuis kunt beoefenen, van eenvoudige manieren om je ruimte te veranderen tot eenvoudige tips voor het implementeren van de oefening.

De Montessori-methode begrijpen

De Montessori-methode is een door kinderen geleide manier van leren die orde, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid stimuleert. Kinderen nemen deel aan zorgvuldig voorbereide activiteiten die hen praktische, taal-, zintuiglijke (kleuren, texturen, vormen, enz.), wiskundige en culturele vaardigheden bijbrengen.

De belangrijkste principes van Montessori draaien rond praktijkgericht leren, vrijheid (met redelijke grenzen), observatie, de overtuiging dat spelen de manier is waarop kinderen leren, en een voorbereide omgeving.

Snel feit

Als de omgeving van een kind overzichtelijk en toegankelijk is, heeft het de vrijheid om deel te nemen aan praktische activiteiten waarmee het essentiële levensvaardigheden kan verwerven. Hierdoor kunnen ze zich op hun eigen unieke manier ontwikkelen.

Montessori thuis: hoe u uw ruimte kunt transformeren

Montessori-kleuterschool met kinderen
Montessori-kleuterschool met kinderen

Om Montessori thuis toe te passen, is een essentiële stap het voorbereiden van je ruimte. De sleutels tot het creëren van de ultieme Montessori-ervaring bij u thuis zijn eenvoud en zelfvoorziening.

Dit betekent dat je de rommel wegha alt, speelgoed in Montessori-stijl en praktische spullen selecteert om mee te spelen, en je speelruimte georganiseerd houdt. Hier zijn drie eenvoudige manieren om dit te realiseren, zodat je het meeste uit Montessori-activiteiten kunt halen.

Vereenvoudig uw ruimte

vereenvoudigde speelkamer
vereenvoudigde speelkamer

Wist je dat te veel speelgoed de creativiteit en focus kan belemmeren? De beste manier om ontdekken en leren te bevorderen, is door uw kind een beperkte selectie hoogwaardig en doelgericht speelgoed te geven. Veel Montessori-activiteiten bevatten multifunctionele objecten waarmee kinderen het meeste uit de achtervolging kunnen halen.

Om dit te doen, verwijdert u onnodige items die het leren van praktische vaardigheden niet bevorderen en organiseert u wat overblijft zodat uw kind gemakkelijk toegang heeft tot deze items om te spelen.

Moet weten

De Montessori-organisatie maakt gebruik van open rekken die slechts 30 cm hoog zijn. Op elke plank staat dan een bepaald soort speelgoed dat duidelijk in de ruimte wordt weergegeven. Onthoud dat minder meer is. Als een van de activiteiten bouwstenen omvat, wilt u bovendien een brede en ondiepe bak of mand met open bovenkant gebruiken, zodat uw kind de voorwerpen duidelijk kan zien en deze gemakkelijk naar de speelruimte kan vervoeren.

Kies het juiste speelgoed

Montessorispeelgoed
Montessorispeelgoed

We hebben het verwijderen van items met een lage waarde genoemd, maar wat komt als zodanig in aanmerking? Fijn dat je het vraagt!Montessori-speelgoed vereist dat uw kind de handen, het verstand en de verbeeldingskracht gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Speelgoed sorteren en stapelen
  • Bouwstenen
  • Magnetische tegels
  • Puzzels
  • Speel Doh
  • Bezette borden
  • Muziekinstrumenten
  • Klimspeelgoed
  • Kunstbenodigdheden
  • Speelkeukens
  • Houten snijsets

Montessori-speelgoed bevat ook geen felle lichten en geluiden. Met andere woorden: als je ouders of de ouders van je ouders dit soort speelgoed in hun kindertijd niet hadden, is het waarschijnlijk niet in lijn met de Montessori-aanpak.

Geef uw kind toegang tot basisitems

Een ander doel van de Montessori-aanpak is het aanleren van zelfredzaamheid. Dit betekent dat ze hun eigen handen kunnen wassen, hun eigen water kunnen halen en kunnen helpen met bepaalde dagelijkse taken. Hier zijn enkele eenvoudige manieren waarop ouders hun huis toegankelijker kunnen maken voor hun kinderen.

Keuken:

kind met speelgoedkeuken
kind met speelgoedkeuken

Ouders kunnen investeren in kleine speelkeukens om de plastic waterbekers, borden en handdoeken van hun kinderen op te bergen (om hun eigen rommel op te ruimen) of ze kunnen een lage plank in de keuken opruimen en de spullen van hun kind inslaan daar.

Voor toegang tot de gootsteen of het aanrecht kunnen ouders een basisopstapje kopen (te gebruiken onder toezicht) of ze kunnen investeren in een opstapje voor peuters dat wordt geleverd met beugels. Deze materialen zijn belangrijk om uw kind in staat te stellen verschillende soorten praktisch spel te spelen, zoals helpen bij het bereiden van ma altijden, afwassen of tafeldekken.

Als je de ruimte hebt, kun je ook overwegen om een tafel en stoelen op kinderformaat toe te voegen. Dit kan het voor hen ook gemakkelijker maken om deel te nemen aan bepaalde huishoudelijke taken en het geeft hen een extra speeloppervlak voor kunstactiviteiten.

Slaapkamer:

kind kleding kiezen
kind kleding kiezen

Net zoals er te veel speelgoed kan zijn, kan er ook te veel kleding zijn. Dat wil niet zeggen dat je de kast van je kind moet opruimen, maar dat je hele outfits op hangers moet groeperen om het nemen van beslissingen gemakkelijker te maken.

Plaats deze ensembles vervolgens op een kastrek waar je kind bij kan. Dit geeft hen de verantwoordelijkheid om zich voor te bereiden op de dag en de vrijheid om te kiezen wat ze willen dragen.

Speelplekken:

kind spelen op deken
kind spelen op deken

Zoals hierboven vermeld, zijn goede planken en organisatie essentieel om speelruimtes toegankelijk te maken voor kinderen. Een ander belangrijk onderdeel van Montessori-speelplekken is het gebruik van kleine vloerkleden, dekens en matten.

Deze "werkmatten" creëren een gestructureerd gebied voor het voltooien van activiteiten. Hierdoor kan uw kind zich beter concentreren op de activiteit die voorhanden is. Ze zijn ook handig als er meerdere kinderen in dezelfde ruimte spelen. Kinderen hebben meer respect voor elkaars werk als het zich op een aangewezen plek voor dat kind bevindt.

Snelle tip

Yogamatten kunnen een goede keuze zijn, omdat ze niet alleen een stevig speeloppervlak bieden, maar je kinderen ze ook gemakkelijk kunnen oprollen en opbergen als de speeltijd voorbij is. Hierdoor kunnen ouders duidelijk herkennen wanneer een kind wil gaan spelen en wanneer alles klaar is.

Montessori thuis doen

kind helpt in de keuken
kind helpt in de keuken

Zodra je je ruimte hebt voorbereid, wordt het vrij eenvoudig om de Montessori-methode thuis te implementeren! Geef uw peuter eenvoudigweg een rondleiding door alle ruimtes waartoe hij nu toegang heeft en laat hem verkennen.

Begin dan met het modelleren en oefenen van verschillende praktische vaardigheden en doe mee aan open spel. Voorbeelden van deze activiteiten zijn:

Model dagelijkse klusjes

Ouders kunnen beginnen door kinderen te laten zien hoe ze bepaalde dagelijkse klusjes moeten uitvoeren. Denk hierbij aan het dekken van de tafel, het buitenzetten van het afval of het voeren van uw huisdieren. Onthoud: spelen is werk en werk is spelen in de wereld van Montessori. Het is hoe kinderen leren en groeien.

Nodig ze uit om te helpen

Ze uitnodigen om te helpen in de keuken is een goed begin. Een gemakkelijke manier om Montessori thuis te implementeren is door een weekmenu op te stellen met vaste items die uw kind mag helpen bereiden. Als ze eenmaal begrijpen hoe ze deze taken moeten voltooien, maak dat dan tot een onderdeel van hun dagelijkse verantwoordelijkheden. Enkele ideeën zijn onder meer:

  • Pizza:Vergeet afhalen! Koop kant-en-klare korst en ingrediënten en laat uw kinderen elke week hun eigen pizza's samenstellen.
  • Pastasalade: Dit is weer een veilige en gemakkelijke ma altijd die peuters kunnen helpen bereiden. Laat ze de ingrediënten snijden met een peuterveilig mes, de juiste porties afmeten en de verschillende etenswaren door elkaar mengen.
  • No-Bake Energy Bites: Je peuter kan zijn handen vuil maken door deze eiwitrijke lekkernijen te maken. Dit zorgt voor een geweldige zintuiglijke activiteit om van te genieten!
  • Fruitsalade: Dit is een andere gemakkelijke optie. Peuters kunnen het fruit wassen, snijden en vervolgens door elkaar mengen.
  • Bevroren lekkernijen: IJslolly's en yoghurtschors zijn ook eenvoudige recepten die uw kinderen helemaal zelf kunnen maken. Ze vinden het ook niet erg om ze op te eten!

Laat kinderen in hun eigen tempo meedoen

Ouders kunnen beginnen met het uittrekken van speelmatten en het selecteren van activiteiten om te spelen. Ouders moeten de activiteiten eerst zelf spelen met hun peuter in de kamer. Als uw peuter mee wil doen, laat hem dan! Als ze gewoon willen kijken, ga dan verder met de activiteit zelf.

Laat kinderen zien hoe ze spullen kunnen opbergen

Ouders kunnen Montessori ook thuis modelleren door voorwerpen op te bergen zodra het spelen is afgelopen. Een foto zegt meer dan duizend woorden! Vertel uw kind niet alleen dat hij zijn speelgoed en matjes moet opbergen, maar laat hem ook zien waar hij heen moet. Na een paar speelsessies beginnen ze je acties na te bootsen en te onthouden waar dingen thuishoren.

De Montessori-methode thuis en op school zorgt voor onafhankelijkheid

Montessori is niet alleen een manier van leven en leren. Het is een hulpmiddel om capabele en zelfverzekerde mensen groot te brengen. Uit onderzoek blijkt dat slechts twee jaar Montessori-onderwijs gepaard gaat met een aanzienlijk hoger welzijn van volwassenen, evenals met verbeterde betrokkenheidsvaardigheden, sociaal vertrouwen en zelfvertrouwen. Het is een eenvoudige manier om een basis te leggen voor de toekomst van uw kind - en u kunt beginnen door thuis kleine veranderingen aan te brengen.

Aanbevolen: