Mullein plantenverzorging en kweektips

Inhoudsopgave:

Mullein plantenverzorging en kweektips
Mullein plantenverzorging en kweektips
Anonim
toorts planten
toorts planten

Mullein (Verbascum spp.) is een opvallende tweejarige plant die in één groeiseizoen bloemstengels voortbrengt die groter zijn dan een mens. Het verspreidt zich vaak vanuit zaad en is een van de gemakkelijkste planten om in uw tuin te verwilderen.

Een botanisch wonder

Er zijn een paar verschillende soorten toorts, maar de meest voorkomende is Verbascum thapsus, eenvoudigweg bekend als gewone toorts. Deze plant heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak in het wild langs de kant van de weg gezien, vooral op geërodeerde hellingen, hoewel hij zulke spectaculaire sierkwaliteiten heeft dat tuinders hem ook in hun bloembedden planten.

Uiterlijk

Mullein begint zijn leven als een laaggroeiende groep enorme grijsgroene bladeren, die wel zestig centimeter lang kunnen worden. Het blad heeft een vage textuur, vergelijkbaar met het oor van een lam.

Omdat het een tweejaarlijkse plant is, brengt hij het eerste jaar zonder bloemen door, maar in de lente van het volgende jaar sturen toortsplanten een enorme bloemsteel omhoog die bedekt raakt met gele bloemen van 2,5 tot 5 cm. In plaats van in één keer te bloeien, ontwikkelen de bloemen zich langzaam terwijl de stengel naar de hemel groeit en zich over een periode van enkele maanden opent, van de late lente tot de vroege herfst. De hoogte van de bloemstengel varieert van 45 cm bij dwergcultivars tot 2,5 meter bij bijzonder robuuste exemplaren.

toorts pluizig foliaat
toorts pluizig foliaat
toorts bloeit
toorts bloeit
toorts in bloei
toorts in bloei
toorts zaadkoppen
toorts zaadkoppen

Cultuur

Naast zijn ongewone uiterlijk, v alt toorts op omdat hij op de moeilijkst denkbare locaties groeit. Het is niet ongebruikelijk om deze enorme plant in het wild vanaf de zijkant van een klif te zien groeien en tuinders zullen het nuttig vinden om te groeien in kale, rotsachtige grond waar weinig anders zal gedijen. Het groeit ook goed in typische tuinbedden. Zolang de grond niet constant nat is, zal toorts bijna overal groeien. Het is winterhard in USDA zones 5-10.

In de tuin

toorts op veld met wilde bloemen
toorts op veld met wilde bloemen

Mullein is nuttig in gemengde vaste plantenborders, waar hij als een verrassing tussen de andere bloemen opduikt, omdat hij zichzelf van jaar tot jaar op verschillende plaatsen zaait. Het trekt veel nuttige insecten aan, waardoor het een goede keuze is om op te nemen in genaturaliseerde omgevingen, zoals bloemenweiden.

Mullein komt niet oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is al eeuwenlang op het hele continent genaturaliseerd. Hoewel de soort zich via zaad verspreidt, groeit hij alleen in het wild in sterk verstoorde gebieden. Daarom wordt hij niet beschouwd als een invasieve soort die de potentie heeft om inheemse soorten te verdringen.

Groeiende toorts

Er zijn talloze cultivars van toorts die in kwekerijen kunnen worden gekocht die al in volle bloei staan of die met zaad zijn begonnen. Zaad ontkiemt gemakkelijk door het in de lente op een stukje kale grond te werpen. Hij geeft de voorkeur aan volle zon, hoewel sommige van de hieronder genoemde cultivars gedeeltelijke schaduw verdragen.

Verzorging en onderhoud

Mullein hoeft niet te worden bewaterd, bemest of gemulleerd en heeft geen last van plagen en ziekten. Als de stengels worden geplant in een bedje met ultrarijke grond, of als er kunstmest uit andere aanplantingen komt, kunnen de stengels zwak worden en omvallen. Het is dus het beste om te voorkomen dat je ze op deze locaties plant.

Het enige karwei met toorts is het afsnijden van de planten aan de basis nadat ze in de herfst van hun tweede jaar zijn uitgebloeid. Als je wilt dat het opnieuw wordt gezaaid, laat het dan staan totdat alle zaadkoppen bruin en droog zijn geworden. Als je liever niet hebt dat er toortszaailingen in de buurt opduiken, zorg er dan voor dat je deze afsnijdt terwijl de zaadknoppen nog groen zijn.

Oogst

Mullein heeft een lange geschiedenis van medicinale toepassingen, hoewel deze toepassingen alleen van toepassing zijn op de gewone toorts (Verbascum thapsus), niet op de siercultivars. Zowel bladeren als bloemen worden gebruikt. Als het blad gewenst is, moet het tijdens het eerste groeijaar worden geoogst, omdat de plant zijn energie in het tweede jaar richt op de bloei en het zetten van zaad.

Knip de jongere, zachtere bladeren af met een schaar in plaats van ze eraf te trekken, wat de plant zou kunnen beschadigen. De bloemen moeten worden geoogst zodra ze opengaan, omdat ze snel vervagen en je ze wilt hebben als ze vers zijn.

Gemeenschappelijke cultivars

Siercultivars van toorts zijn doorgaans korter dan de basissoort en hebben kleinere bladeren. Deze cariës worden vaak gezien als potplanten in kwekerijen. Zaad voor de basissoort is algemeen verkrijgbaar bij zaadbedrijven.

  • 'Southern Charm' wordt twee tot één meter hoog en draagt een mix van gele, roze en paarse bloemen in zachte pasteltinten; het is winterhard in USDA zones 5-10.
  • 'Carribean Crush' wordt maximaal 1,20 meter hoog en heeft een mix van gele, oranje en paarse bloemen in opvallende, verzadigde tinten; het doet het het beste in USDA zones 5-9.
  • 'Wedding Candles' wordt ongeveer een meter hoog met zuiver witte bloemen; plant het in USDA zones 5-11 voor de beste resultaten.
  • 'Jackie in Pink' is een dwergroze bloemige vorm die minder dan zestig centimeter lang blijft; het is winterhard in USDA zones 5-9.

Mooi en nuttig

Mullein is niet alleen nuttig in de tuin, het is ook een waardevol kruidengeneesmiddel, vooral tegen luchtwegaandoeningen en oorpijn. De bloemstelen zijn aantrekkelijk in grote kamerarrangementen.

Aanbevolen: