Antieke bronpompen

Inhoudsopgave:

Antieke bronpompen
Antieke bronpompen
Anonim
groene antieke bronwaterpomp
groene antieke bronwaterpomp

Antieke bronpompen zijn overal in het land te zien, in de buurt van boerderijen die nog steeds werken, of in antiekwinkels als herinnering aan het verleden. Deze pompen waren een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en waren ooit net zo gewoon als de keukenkraan nu. Hoewel oude pompen misschien op elkaar lijken, zijn er door veel fabrikanten verschillende soorten gemaakt.

Verzamelaars zijn dol op hun unieke ontwerpen en het vleugje eigenzinnigheid dat ze toevoegen aan huizen en tuinen.

Soorten pompen

Er waren verschillende soorten pompen.

De eenvoudige handpomp

Het vroegste antieke pompontwerp was de eenvoudige handpomp. Dit type pomp had een hendel en kon alleen met de hand worden gepompt. Elke hendelslag veroorzaakte een stromende waterstroom door de cilinder van de pomp en uit de uitloop van de pomp.

Dubbele cilinderpomp

De dubbele cilinderpomp was een efficiëntere methode om het water uit de put te pompen. De twee cilinders van de pomp strekten zich uit in het bronwater. Wanneer de hendel werd gepompt, werd het water door de cilinder naar de tuit gebracht. Terwijl de ene cilinder het water aan het afvoeren was, werd de andere cilinder opnieuw gevuld. De dubbele cilinders brachten met elke pompbeweging van de hendel twee keer zoveel water naar de oppervlakte, waardoor er minder werk nodig was.

Windmolenpomp

windmolenwaterpomp met tank op boerderij
windmolenwaterpomp met tank op boerderij

Door gebruik te maken van de kracht van de bries die voortdurend over de open landerijen blies, verving de windmolenpomp de werking van de pomphendel. Windmolenpompen maakten het leven gemakkelijker voor de boeren die ze hadden, omdat de zware taak van het pompen van bronwater werd geëlimineerd.

Force pomp

Boeren gebruikten een krachtpomp als ze water naar een afgelegen gebied van hun boerderij moesten brengen. De waterstroom werd verhoogd en er ontstond druk in de pompcilinder. Speciale onderdelen, een pakkingbus en een zuigstang genoemd, werden in de cilinder ingebouwd om de nodige druk te creëren om het water te verdrijven waar het nodig was.

Bronpompfabrikanten

rode bronwaterpomp
rode bronwaterpomp

Fabrikanten van vroege bronpompen waren meestal kleine, regionale bedrijven. Het was gebruikelijk dat er in elk gebied meerdere pompfabrikanten waren die vele stijlen en typen pompen produceerden. Vanwege het grote aantal putpompcombinaties konden de kleine lokale bedrijven de grote bedrijven ervan weerhouden bronpompen te verkopen toen ze de regionale gebieden binnenkwamen. In plaats daarvan vervaardigden en verkochten de grotere bedrijven, zoals International Harvester Company en Deere & Company, pompaccessoires zoals bronwaterpompmotoren en pompvijzels.

Verschillende van de vroege bedrijven waren inbegrepen:

  • Aermoter Company
  • Enterprise Wind Mill Company
  • Fairbanks, Morse en Company
  • Red Jacket Manufacturing Company
  • Dempster Manufacturing Company
  • A. Y. McDonald-bedrijf
  • F. E. Meyers Bedrijf

Ongewone pumps

Veel mensen geloofden destijds dat drinken uit gietijzer niet gezond was. Deze overtuiging leidde tot verschillende kwaliteitsgraden en ongebruikelijke stijlen en ontwerpen van sommige antieke waterpompen. Er waren cilinders die sierlijk waren ontworpen en bekleed met messing en porselein. Er werden leren cups gebruikt om lekkage te voorkomen en om de cilinders af te dichten om te voorkomen dat het water het gietijzer zou raken.

Waar vind je antieke pumps

Verzamelaars kunnen antieke pompen lokaal vinden bij kringloopwinkels, garage- en boerderijverkopen en antiekwinkels. Veruit het grootste aanbod zal echter op internet te vinden zijn. Er is niet per se een site die gespecialiseerd is in antieke pompen, maar je kunt ze vaak tussen het antiek vinden op de volgende sites.

Mijn Tractorforum

Mijn Tractor Forum is een site voor oude tractoren en landbouwwerktuigen en ze hebben een off-topic gebied waar u vragen kunt stellen over andere boerderijartikelen, zoals bronpompen.

Landleven

Country Life is een andere site die gespecialiseerd is in informatie over homesteading en andere aspecten van het leven op het platteland. De leden zijn een geweldige bron voor iedereen die op zoek is naar informatie over bronpompen en ander vintage gereedschap.

eBay

Ebay heeft alles, inclusief bronpompen. Zoek naar verkopers die in de Verenigde Staten zijn gevestigd en die uitstekende feedback en reputaties hebben.

Ruby Lane

Ruby Lane is een online antiekwinkelcentrum. Er zijn honderden verschillende artikelen te koop en van tijd tot tijd is er tussen de duizenden aangeboden artikelen een bronpomp te vinden.

Tias

Net als Ruby Lane is Tias een online antiekwinkel waar je van alles een beetje kunt vinden.

Tips voor het kopen van oude bronpompen

Voordat je op zoek gaat naar een antieke pomp, moet je weten waarom je die wilt. Wil je een werkende pomp die je kunt gebruiken of gewoon iets ter display en decoratie? U beta alt uiteraard meer voor een werkende pomp dan voor een pomp die niet werkt, en het kan moeilijk zijn om onderdelen te vinden om een niet-werkende pomp te repareren. Deze tips zullen helpen:

  • Zoek naar pompen in werkende staat; ze zullen op de lange termijn meer waard zijn.
  • Ongebruikelijke pompen zullen uiteindelijk meer waard zijn dan de gewone pompen.
  • Intacte verf helpt een pomp tegen de elementen te beschermen.
  • Als u uw pomp online koopt, stel dan vragen en zorg ervoor dat u het retourbeleid en de garanties van de verkoper begrijpt.
  • Lees altijd feedback over de verkoper als deze beschikbaar is.

Antieke bronpompen verzamelen

Er zijn tegenwoordig verzamelaars die antiekwinkels en boerderijshows afzoeken in de hoop authentieke antieke pumps te vinden om als decoratieve accenten in hun tuinen te gebruiken. Vaak worden deze prachtige ijzeren relikwieën trots tussen bloemen en struiken gevonden, teruggetrokken van hun jarenlange harde werk. Anderen worden in fonteinen gemonteerd terwijl water uit hun tuiten stroomt door het gebruik van moderne elektrische pompen. Velen zijn hersteld in hun oorspronkelijke natuurlijke schoonheid. Anderen zijn geschilderd in kleuren die passen bij het decor van hun omgeving, en sommige blijven zoals ze werden gevonden, verroest door jaren in de elementen. Hoe ze er ook uitzien, ze brengen allemaal visioenen uit vervlogen tijden met zich mee, als we denken aan de belangrijke rol die antieke putpompen vele jaren geleden speelden.

Aanbevolen: