6 manieren om kinderen zelfbeheersing te leren & Minimaliseer impulsief gedrag

Inhoudsopgave:

6 manieren om kinderen zelfbeheersing te leren & Minimaliseer impulsief gedrag
6 manieren om kinderen zelfbeheersing te leren & Minimaliseer impulsief gedrag
Anonim

Voorkom impulsief gedrag en help uw kinderen de impact van hun acties beter te begrijpen door deze handige technieken te gebruiken!

Meisje winkelen in een supermarkt
Meisje winkelen in een supermarkt

Raak dat niet aan. Je moet op mama wachten. Berg je speelgoed op voordat je een tussendoortje gaat eten.

Vanaf het moment dat je baby mobiel wordt, wil hij de wereld verkennen. Hoewel dit iets geweldigs is, wordt hun behoefte aan onmiddellijke bevrediging naarmate ze ouder worden, gezien als een gebrek aan respect en een veiligheidsprobleem. Om gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen, moeten ouders hun kinderen het belang van zelfbeheersing leren.

Wat is zelfbeheersing voor kinderen?

Zelfbeheersing is het vermogen van een persoon om na te denken voordat hij handelt. Dit vereist dat een kind weerstand biedt aan de onmiddellijke verleiding om iets aan te raken, te zeggen of te doen. De meeste ouders merken dat dit onstuimige gedrag tussen de leeftijd van drie en zeven jaar een hoogtepunt bereikt. Dit gebrek aan terughoudendheid is normaal. Zo onderzoeken en leren kinderen. Om kinderen zelfbeheersing te leren, moeten ouders de concepten van zelfdiscipline of zelfregulering introduceren.

Hoe je kinderen zelfbeheersing kunt leren

Impulsbeheersing vereist oefening en geduld. Dit betekent dat u regelmatig met uw kind werkt en hem voldoende tijd geeft om te leren, de concepten toe te passen en te groeien.

Leer oorzaak en gevolg

De eerste stap bij het aanleren van zelfbeheersing voor kinderen is hen helpen het concept van oorzaak en gevolg te begrijpen. Waarom gebeurt er iets? Wat veroorzaakt een verandering? Wat gebeurt er als je één factor in het scenario verandert? Vaak herhalen kinderen dezelfde impulsieve acties omdat ze de gevolgen van de activiteit niet begrijpen.

Hoe leer je dit? Je begint met speelse situaties. Bouw bijvoorbeeld een toren van blokken en gooi deze vervolgens met je handen omver. Herhaal deze actie. Verwoord vervolgens wat er is gebeurd. 'Mama heeft een toren gebouwd, maar toen ze erop duwde, viel de toren om.' Zoek gedurende de dag mogelijkheden om oorzaak-en-gevolgscenario's aan te wijzen.

Als uw kind eenmaal een basiskennis van dit concept heeft, geef hem dan de kans om voorspellingen te doen over hoe bepaalde situaties zullen verlopen. Je kunt dit eenvoudig bereiken via verhalenboeken! Ga zitten om een boek te lezen en pauzeer terwijl je door het verhaal vordert en laat ze raden wat er daarna gaat gebeuren. If You Give a Mouse a Cookie is een fantastische keuze om kinderen oorzaak en gevolg te helpen begrijpen.

Ten slotte wil je de tijd nemen om uit te leggen hoe een actie tot een slechte reactie kan leiden. “We moeten eerst naar beide kanten kijken voordat we de straat oversteken. Zo kunnen we zien of er auto’s aankomen. Als ze niet stoppen, kunnen we echt gewond raken." Door te begrijpen dat al onze acties met elkaar verbonden zijn, kun je zelfbeheersing veel gemakkelijker aan een kind uitleggen.

Label verwachtingen en geef keuzes

Als een kind niet weet dat een handeling problematisch is, is de kans groter dat het zich op een ongepaste manier bezighoudt. Ouders moeten dus, voordat ze met een activiteit beginnen, duidelijke richtlijnen opstellen voor wat hun kinderen wel en niet kunnen doen. Bijvoorbeeld: "We gaan naar de supermarkt en we houden onze handen in de kar."

Als u eenmaal in de winkel bent, is het belangrijk om uw kinderen bij het winkelproces te betrekken. Dit vermindert verleidingen en verbetert hun besluitvormingsvaardigheden. "Welk tussendoortje moeten we kopen? De mueslirepen of de zakjes appelmoes?" Zodra ze besloten hebben, laten ze het artikel in de winkelwagen plaatsen. Door ze een integraal onderdeel van het proces te maken, is de kans groter dat ze zich gedragen en zelfs onder woorden brengen wat ze nodig hebben, in plaats van er haastig naar te streven.

Emoties herkennen

Een andere trigger voor problemen met zelfbeheersing is het onvermogen van een kind om zijn gevoelens te identificeren. Dit kan leiden tot agressief gedrag zoals slaan en bijten. Een van de gemakkelijkste manieren om uw kinderen emoties te helpen begrijpen, is door verhalen te lezen waarin deze verschillende gevoelens worden belicht.

De Slumberkins-boekenreeks is een spectaculaire keuze die is gemaakt door een leraar in het speciaal onderwijs en een gezinstherapeut. Deze boeken dienen als emotionele leermiddelen die kinderen kunnen helpen beter te begrijpen hoe emoties ons laten voelen en handelen. We vinden het ook geweldig dat ze affirmaties geven om de emotionele gezondheid en het welzijn van een kind te verbeteren.

Moet weten

Voor jongere peuters is het moeilijk om emoties te herkennen. Het is de taak van ouders om de tijd te nemen om deze gevoelens te benoemen. Dit kan uw kleintje helpen het gevoel met een woord te associëren en in de toekomst beter met deze situaties om te gaan. Dat betekent dat je opmerkt wanneer je blij of verdrietig bent en uitlegt waarom je je zo voelt.

Slecht gedrag omleiden

Zodra je hebt opgemerkt wat ze verkeerd hebben gedaan, is het absoluut noodzakelijk dat je ze het juiste gedrag of de juiste actie laat zien. Anders blijven ze actie ondernemen. Als u bijvoorbeeld merkt dat uw kind uw huisdier slaat wanneer hij/zij gefrustreerd is, ga dan op zijn/haar niveau zitten, maak oogcontact en zeg resoluut nee. Neem vervolgens hun hand en laat ze zien hoe ze hun huisdier op de juiste manier kunnen aanraken.

Erken ten slotte dat je begrijpt dat ze boos zijn, maar anderen slaan zal het probleem niet oplossen. Vraag waarom ze boos zijn en probeer een constructieve oplossing te bieden. Als het slaan aanhoudt, geef ze dan één waarschuwing. Laat ze weten dat ze een time-out van vijf minuten krijgen als ze anderen niet aardig kunnen behandelen. Volg de time-out als het gedrag aanhoudt. De bedoeling is niet alleen om slecht gedrag te stoppen, maar om uw kind ook te helpen begrijpen dat er gevolgen zijn voor zijn daden.

Beloon vooruitgang

Positieve bekrachtiging is een geweldig hulpmiddel om positief gedrag te bevorderen. Als je wilt dat je kinderen zelfbeheersing tonen, prijs ze dan als ze stappen in de goede richting zetten. Laten we zeggen dat uw kind vroeger sloeg als het boos werd, maar vandaag pauzeerde het en haalde diep adem totdat het zijn emoties terugkreeg. Stop met waar je mee bezig bent en laat ze weten hoe trots je op ze bent!

Voor kinderen die wat extra motivatie nodig hebben, kun je een beloningssysteem overwegen. Elke keer dat ze bijvoorbeeld controle tonen over hun emoties of acties, krijgen ze een ster. Als ze 20 sterren krijgen, mogen ze een excursie kiezen of kiezen wat je op een avond als avondeten eet. Als u besluit deze route te volgen, let dan op hoe ze zich in alle situaties gedragen. Zaten ze geduldig bij de dokter? Behielden ze hun kalmte toen hun broertje hun speelgoed stal? Wachtten ze tot iedereen ging zitten en bidden voordat ze aan het avondeten begonnen? Deze kleine momenten zijn belangrijk en verdienen erkenning!

Bevorder impulsbeheersing door te spelen

Kinderen leren door middel van imitatie en spel! Dit maakt games als Simon Says en Red Light, Green Light de perfecte hulpmiddelen om zelfbeheersingstechnieken aan te leren. Het beste van alles is dat uw kind waarschijnlijk niet eens weet dat het praktische levensvaardigheden oefent.

Hoe je impulsief gedrag bij een kind onder controle kunt houden

Zelfbeheersing voor kinderen kan moeilijk zijn, maar door deze technieken regelmatig toe te passen, zal het niet lang duren voordat je merkbare veranderingen in het gedrag van je kind ziet. Het is echter belangrijk dat ouders onthouden dat een gebrek aan impulsbeheersing bij kinderen ook kan voortkomen uit verveling, stress of uitputting. Kinderen gedijen goed bij routine en hebben zowel stimulatie als een goede nachtrust nodig. Dit betekent dat u zich aan een schema moet houden, regelmatig over gevoelens moet praten en elke dag een tijdstip moet vaststellen waarop u uw kinderen kunt uitputten! Onderzoek heeft aangetoond dat fysieke activiteit kinderen kan helpen met zelfregulatie, het stressniveau kan verlagen en de cognitieve ontwikkeling kan ondersteunen. Deze stappen kunnen, samen met de bovenstaande technieken, een grote rol spelen bij het aanleren van zelfbeheersing, geduld en zelfregulering aan uw kinderen.

Aanbevolen: