Hoe kleedden tieners zich in de jaren 80?

Inhoudsopgave:

Hoe kleedden tieners zich in de jaren 80?
Hoe kleedden tieners zich in de jaren 80?
Anonim
Tieners uit de jaren 80 gekleed in kleurrijke kleding
Tieners uit de jaren 80 gekleed in kleurrijke kleding

Vraag je je wel eens af: "Hoe kleedden tieners zich in de jaren '80?" De jaren tachtig worden vaak gezien als een tijd van gekke mode waarin mode-iconen als Madonna, Jennifer Beal's personage in Flashdance en clubtrends de boventoon voerden. Gedurende dit decennium kwam ook de meer verheven mode van ontwerpers die nog steeds iconoclastisch zijn, zoals Calvin Klein, Ralph Lauren en Giorgio Armani, op een afgrond. Deze ontwerpers werden grotendeels populair vanwege hun casual, ‘straat’-stijlen.

Hoe kleedden tieners zich in de jaren 80?

Verschillende trends in de jaren tachtig werden populair in de mode, zoals:

  • Meer casual kleding zoals jeansjasjes, stonewash en oversized kleding.
  • Felle neonkleding stond ook voorop
  • Kleding in geleistijl, zoals geleischoenen, armbanden en andere accessoires
  • Workoutkleding zoals sportbeha's, truien en sportschoenen
  • Legging
  • Schouderpads
  • Bomberjacks
  • Witte sneakers

Casual stijlen

Denim werd populairder bij ontwerpers die meer ontspannen denim op catwalks en winkelmodellen plaatsten. Het spijkerjack werd het ultieme accessoire van het decennium en veel tieners vonden de look comfortabel en weervriendelijk. Stonewashed denimmixen kwamen in meer stijlen beschikbaar, zoals de relaxte boyfriend-pasvorm die de afgelopen tien jaar steeds populairder werd. Tieners begonnen in de jaren tachtig ook met de trend om gescheurde of vervaagde denimblues te dragen. In tegenstelling tot latere decennia werden deze stijlen echter allemaal zelfgemaakt en niet in de winkel gekocht. Tieners pakten scheermesjes gewoon op de knieën van hun spijkerbroek en 'schuurden' ze open.

Kleding in jaren 80-stijl met gescheurde jeans
Kleding in jaren 80-stijl met gescheurde jeans

Neonkleuren

Een van de grotere kleurentrends van het decennium was om zo groot en helder mogelijk te gaan. Neonkleuren als paars, roze en groen waren niet alleen populair als kleuren waarmee iemand zijn of haar haar zou verven! Kleding was verkrijgbaar in een grote overvloed aan patronen en kleuren, en het was gebruikelijk om geruite ontwerpen te zien waarin deze kleuren werden gebruikt. Felle kleuren sloten goed aan bij andere vormstijlen van het decennium, zoals jelly-sieraden, die vaak in de helderste kleuren onder de zon verkrijgbaar waren.

Wat droegen meisjes in de jaren 80?

Tienermode voor meisjes was in de jaren 80 op zijn hoogtepunt. Niet alleen hadden de jaren 80 groot haar en kleurrijke make-up, maar de stijlen voor meisjes volgden ook.

Jelly Styles

Jelly was een transparant, plastic materiaal dat populair werd. De stijl stond vooral bekend om zijn schoenstijlen, maar ook om dikke armbanden en sprankelende kettingen. Jelly-schoenen werden vaak Jellies genoemd en waren vaak plat en ondersteunend aan de voetboog van een vrouw. Het kwam ook vaak in felle neonkleuren om tegemoet te komen aan andere trends uit de jaren 80.

Trainingskleding

Als je je afvraagt: "Hoe kleedden tieners zich in de jaren 80?", is het antwoord grotendeels te vinden in de film Flashdance. In de film is de hoofdpersoon regelmatig aan het sporten. Haar stijl werd een kenmerk voor tieners uit die tijd. Stijlen zoals katoenen trainingshoofdbanden, beenwarmers, polsbandjes, oversized truien waarvan de nek zo was uitgerekt dat ze maar op één schouder pasten, en spandex werden allemaal acceptabele kledingkeuzes voor tieners. Strakke leggings en sneakers maakten het geheel compleet.

Tienermeisjes in trainingskleding
Tienermeisjes in trainingskleding

Legging

Ken je die strakke en gekleurde broekachtige panty's die tieners in de jaren 2000 droegen onder net te korte jurken? In de jaren tachtig werden leggings voor het eerst ontwikkeld als onderdeel van populaire stijlkleding. Vaak in felle kleuren was het acceptabel om leggings als broek te dragen en deze te versieren met sterke sieraden. Tieners in de jaren tachtig combineerden leggings vaak met opvallend, krullend haar voor een complete stijl.

Meisjes die kleurrijke beenwarmers dragen
Meisjes die kleurrijke beenwarmers dragen

Schoudervullingen

Hoewel we nu misschien spotten met het dragen van schoudervullingen, was dit vormopbouwende kussen populair in veel silhouetten van die tijd. De vulling hielp bij het ontwikkelen van meer boxy-stijlen die goed pasten bij andere trends, zoals jeansjasjes en truien die de schouder naar voren lieten komen. Het was ook een populaire stijl om te dragen in veel meer formele werkensembles, zoals die welke een tiener alleen naar zijn werk draagt om thuis te komen en het met vrienden te dragen.

Meisjes jaren 80 stijl met schoudervullingen
Meisjes jaren 80 stijl met schoudervullingen

80s tienerjongensmode

Jongens hadden hun eigen stijl, die verder ging dan hun liefde voor denim en neon. Niet alleen waren t-shirts de boventoon, maar ook jassen en sneakers waren onderscheidend.

Bomberjacks

Een must-have voor een man in de jaren 80 was een bomberjack over een wit T-shirt. Kun je nog een Top Gun krijgen? Als ze geen bomberjack zouden dragen, zouden jongens uit de jaren 80 misschien een leren jack of windjack aantrekken. Truien kunnen ook gedragen worden als je voor een ietwat preppy look gaat.

Jongen in bruin leren bomberjack
Jongen in bruin leren bomberjack

Sneakers

Je sneakers moeten een statement maken. Of het nu om hoge of lage topjes gaat, wit was in de jaren 80 de favoriete kleur van tienerjongens. Combineer deze met een stonewashed jeans met pegging en je bent klaar om de stad in te gaan. En met een paar Converse kan het niet fout gaan.

Kleding in jaren 80-stijl met converse sneakers
Kleding in jaren 80-stijl met converse sneakers

Wit pak

Als je een fan was van Miami Vice, dan kun je niet fout gaan met een wit pak zoals Crockett. Combineer dit met een felgekleurd shirt en een paar knallende zonnebrillen en je was een hit. Maar de look was niet compleet zonder een paar loafers. Of je nu preppy was of gewoon te cool voor school, deze look werkte voor veel jongens uit de jaren 80.

80s tienermode

Naarmate de tijd verandert, ontwikkelt de mode zich. Stijlen komen, stijlen gaan. Reeën komen op en sterven dan heel snel. Terwijl de jaren tachtig het hoogtepunt van talrijke rages zagen, zijn deze rages een onderdeel van het decennium gebleven en een serieus onderdeel geworden van ons modelexicon.

Aanbevolen: