Tips voor het kweken van munt- en plantenfeiten

Inhoudsopgave:

Tips voor het kweken van munt- en plantenfeiten
Tips voor het kweken van munt- en plantenfeiten
Anonim
munt planten
munt planten

Munts (Mentha spp.) zijn zo gemakkelijk te kweken dat ze in de categorie 'planten die moeilijk te doden zijn' vallen. Dit kan een probleem zijn als ze invasief worden in uw tuin, maar pepermuntjes brengen voor het grootste deel puur reukgenot in het landschap - en vormen daarbij een weelderige, aantrekkelijke bodembedekker.

Overweeg munt

Munt is erg handig in de keuken - voor het op smaak brengen van thee, cocktails, desserts en een verscheidenheid aan etnische gerechten - en het is veel leuker om een vers takje uit de achtertuin te pakken dan om het in de winkel te kopen. Sommige soorten munt hebben ook medicinale toepassingen, zoals het kalmeren van misselijkheid.

Uiterlijk

mint uiterlijk
mint uiterlijk

Er is een verscheidenheid aan pepermuntjes met enigszins verschillende smaken en aroma's om te ontdekken. Over het algemeen hebben ze diepgroene, ovaalvormige bladeren en kleine buisvormige bloemen (wit, paars of roze) die in de zomer verschijnen in dichte trossen die de bovenste delen van de stengels omringen.

Groeigewoonte

De meeste pepermuntjes groeien als een bodembedekker van 20 tot 30 cm, en worden nog ongeveer vijftien centimeter groter als ze in bloei staan, hoewel sommige een kruipende mat vormen van minder dan vijf centimeter lang. Ze verspreiden zich via uitlopers over het grondoppervlak en kunnen zich snel uitbreiden tot grote gebieden waar de groeiomstandigheden ideaal zijn.

Tuingebruik

kleine muntplant
kleine muntplant

Mints werken goed als potplant, een tactiek die ervoor zorgt dat ze niet door de hele tuin rennen. Ze kunnen zelfs in een pot op de vensterbank van de keuken worden bewaard. Munt is nuttig als genaturaliseerde bodembedekker in schaduwtuinen, vooral onder grotere planten die zich staande kunnen houden omdat de munt de grond eromheen koloniseert.

Vermijd het planten van munt in meerjarige of eenjarige bloembedden, groente- en kruidentuinen, bloembollenaanplantingen, enz. - overal waar het risico bestaat dat planten worden verdrongen die niet minstens twee keer zo hoog worden als zij.

Groeiende munt

Mint groeit het beste op een locatie met gedeeltelijke zon en vochtige, vruchtbare grond. De meeste pepermuntjes kunnen drassige grond verdragen, maar droge grond zal hun groei beperken.

Je kunt speciale muntvariëteiten kopen bij kwekerijen, maar als je iemand kent met een pleister, kun je eenvoudig een plug opgraven en deze transplanteren. Je kunt trouwens zelfs een takje munt in een glas water doen, zodat het wortels gaat vormen en het vervolgens in de tuin planten.

Verzorging

In droge klimaten heeft munt irrigatie nodig om te groeien en bloeien, maar op vochtige plaatsen v alt er over het algemeen voldoende regen om de munt gelukkig te laten groeien.

Er is weinig reden om compost of kunstmest aan munt te verspillen, omdat deze snel zal groeien, zelfs op marginale gronden. Vocht is de belangrijkste beperkende factor, hoewel volle zon of diepe schaduw dit een beetje zal belemmeren.

Plagen en ziekten zijn doorgaans geen probleem met munt.

Onderhoud

Behalve het verwijderen als het uitgroeit tot gebieden waar het niet gewenst is, is er heel weinig onderhoud verbonden aan het kweken van munt. In feite is de enige vorm van onderhoud die nodig is een of twee keer per jaar bezuinigen.

Als je de munt in de late zomer, nadat de bloei is voltooid, terugsnijdt tot op een diepte van tien tot tien centimeter van de grond, zal hij een tweede groeigolf uitzenden - anders ziet hij er in die tijd van het jaar vaak gerafeld uit. Snijd hem in de late herfst helemaal tot aan de grond, zodat hij in de lente vers uit de wortels kan groeien.

Oogst

Pluk munt in de ochtend nadat de dauw is verdampt voor de beste smaak en aroma en gebruik alleen de bovenste bladeren die vers en groen zijn. Het is het beste om hem vroeg in het seizoen te oogsten, voordat hij gaat bloeien.

variëteiten

Er worden gewoonlijk drie primaire muntsoorten gekweekt:

weelderige muntblaadjes
weelderige muntblaadjes
  • Pepermunt (Mentha piperita) - Grote, diepgroene bladeren met pepermuntsmaak; USDA-zones 3-9
  • Kruidenmunt (Mentha spicata) - Kleinere grijsgroene bladeren met groene muntsmaak; USDA-zones 3-11
  • Pennyroyal (Mentha pulegium) - Matvormende bodembedekker met zeer kleine bladeren;deze plant heeft giftige eigenschappen en mag niet worden geconsumeerd; USDA-zones 5-9

Een greep uit cultivars met ongewone smaken, aroma's of uiterlijk:

bonte munt
bonte munt
  • 'Chocolate Mint' is een soort pepermunt met een vleugje chocoladesmaak en winterhard in USDA zone 4-10.
  • 'Apple Mint' heeft pluizige, lichtgroene bladeren en stra alt een groen appelaroma uit en groeit goed in USDA zones 5-9.
  • 'Variegata' heeft witte en gele spatten op de bladeren. Het is winterhard in USDA zones 6-9.
  • 'Curly Mint' is een soort groene munt met gekreukeld blad; laat het groeien in USDA zones 5-10.
  • 'Pineapple' heeft een tropische geur en bont blad en is winterhard in USDA zones 5-11.

Mintmagie

Mint is het gemakkelijkste kruid om te kweken en is eindeloos bruikbaar in de keuken. Door zijn weelderige groeiwijze is hij ook bruikbaar in de tuin, zolang hij maar niet uit de hand loopt.

Aanbevolen: