13 stille activiteiten & Spellen voor kinderen om op te laden

Inhoudsopgave:

13 stille activiteiten & Spellen voor kinderen om op te laden
13 stille activiteiten & Spellen voor kinderen om op te laden
Anonim

Stille activiteiten en spelletjes voor kinderen kunnen hen de rest van de dag de tijd geven om te resetten!

Jong meisje dat zelfgemaakte kroon draagt en door zelfgemaakte telescoop kijkt
Jong meisje dat zelfgemaakte kroon draagt en door zelfgemaakte telescoop kijkt

Heeft uw peuter driftbuien na lang spelen? Wordt uw 10-jarige meteen na het ophalen van school snauwerig? Het is misschien tijd om stille tijd voor kinderen in te voeren. Dit kan een uiterst nuttige activiteit zijn om toe te voegen aan uw dagelijkse routine. Dit is waarom stille tijd zo belangrijk is - en 13 stille activiteiten om dit mogelijk te maken!

Wat is stille tijd voor kinderen?

Stille tijd is een periode waarin kinderen stil en zelfstandig spelen. Dit kan dienen als een goede voorloper van het naar bed gaan, of ouders kunnen deze rustige activiteiten implementeren als vervangende onderneming wanneer dutjes uit de schema's van hun kind verdwijnen.

Waarom is stiltetijd voor kinderen belangrijk?

Stille tijd is een belangrijk ritueel voor zowel kinderen als volwassenen. Onderzoek toont aan dat deze mini-periodes van stilte een geweldige manier kunnen zijn om de geest te resetten. Enkele van de grootste voordelen zijn:

  • Piek in creativiteit
  • Verbeteringen in focus
  • Betere zelfreguleringstechnieken
  • Verhoogt het begrip van concepten
  • Kalmerende effecten en ontspanning
  • Mindfulness

Met andere woorden: het is een fantastische activiteit om prioriteit te geven aan iemands geestelijke gezondheid! De vraag blijft dus: hoe zorg je ervoor dat je kinderen daadwerkelijk deelnemen aan rustige tijden?

Rustige activiteiten voor kinderen van alle leeftijden

Een van de gemakkelijkste manieren om je kinderen het zwijgen op te leggen, is door hun handen bezig te houden! Wanneer we ons bezighouden met tactiele activiteiten, helpt het om de geest tot rust te brengen en onze aandacht te richten op de taak die voor ons ligt. Daarom zijn zintuiglijk spelen en fidgetspeelgoed zo effectief om kinderen bezig te houden. Ze maken mindfulness tot een noodzaak. Als je op zoek bent naar dit soort rustige activiteiten, dan is hier een lijst met opties die je kunt proberen.

Kleuren

Meisje kleurt vrolijk een kleurboek in
Meisje kleurt vrolijk een kleurboek in

Hoewel het zo eenvoudig is, is kleuren een absoluut geweldige activiteit. De Mayo Clinic merkt op dat "het de hersenen kalmeert en je lichaam helpt ontspannen. Dit kan de slaap en vermoeidheid verbeteren en tegelijkertijd lichaamspijn, hartslag, ademhaling en gevoelens van depressie en angst verminderen." Over de ultieme stille tijdsactiviteit gesproken! De sleutel is om deze activiteit elke keer anders te maken, zodat het niet saai wordt. Ouders kunnen dit eenvoudig bereiken door:

  • Kleurgereedschappen verwisselen:Kleurpotloden, stiften, kleurpotloden, bingoklodders en krijt zijn allemaal fantastische opties voor kinderen van elke leeftijd. Oudere kinderen kunnen ook aquarelverf en fijne penselen gebruiken om afbeeldingen in te kleuren.
  • Accessoires toevoegen: Stickers, washi-tape en stempels kunnen het decoratieproces veel spannender maken. Oudere kinderen zullen ook genieten van Elmer's lijm en glitter.
  • Uw papierproducten upgraden: We leven in een driedimensionale wereld, dus waarom zouden we de kleurproducten niet hetzelfde maken? Kartonnen kastelen en staande decoraties zijn geweldige opties voor kinderen om te versieren en later te gebruiken.

Puzzels

Een andere geweldige manier om de handen bezig te houden en de hersenen van kinderen te helpen vertragen, is door rustig te puzzelen! Pak bijpassende puzzels met pinnen en vormen voor peuters en tangrammen en puzzels voor oudere kinderen.

Beeldhouwen

Ovenbakklei en Play-Doh zijn andere handige hulpmiddelen om kleine handjes bezig te houden. Ouders kunnen Play-Doh-sets kopen met alle benodigdheden die hun kinderen nodig hebben voor een leuke middag, of ze kunnen investeren in koekjesvormers, mini-deegrollers en deegranders om de creatieve sappen van hun kinderen te laten stromen.

Handige hack

Voor de Bath- en Body Works-fans onder ons: de kaarsen met drie lonten worden vaak geleverd met prachtige 3D-gedecoreerde deksels. Bewaar deze! Ze zijn geweldig voor het stempelen van uitgerolde delen van deze vormmassa! Je kunt voor hetzelfde doel ook postzegels kopen.

Bouwstenen

Kleine jongen gehurkt op de vloer
Kleine jongen gehurkt op de vloer

Bouwstenen zijn ook uitstekend speelgoed voor zelfstandig en rustig spelen. Niet alleen kunnen uw kinderen elke keer iets unieks bouwen, maar u kunt ook langzaam meer blokken toevoegen om de speelperiodes te verlengen. Als je jongere kinderen hebt, wil je misschien investeren in een bouwstenenstandaard. Dit kan frustraties beperken door een solide basis te bieden voor hun creaties.

Sieraden maken

Veerspelletjes zijn fantastisch voor het ontwikkelen van de fijne motoriek bij jonge kinderen, maar naarmate uw kleintjes wat volwassener worden, kunnen ouders overstappen op het maken van sieraden! Dit is een uitstekende rustige activiteit die kinderen een uitlaatklep geeft om creatief te zijn, en het heeft kalmerende effecten die vergelijkbaar zijn met kleuren. Jongere kinderen kunnen projecten doen zoals eenvoudige kralenarmbanden, terwijl oudere kinderen iets geavanceerder kunnen proberen, zoals het maken van Starburst-wikkelarmbanden.

Origami

Origami bestaat al sinds de 17e eeuw! Deze ingewikkelde papierkunst leert kinderen zich te concentreren en aanwijzingen te volgen, het verbetert hun behendigheid en het is nog een geweldige uitlaatklep voor creativiteit. Van eenvoudige origami-papieren zakjes tot origami-bloemen die iets ingewikkelder zijn: er is iets voor alle leeftijden.

Snelle tip

Origami Way is een geweldige website met stapsgewijze instructies om kinderen te helpen deze papieren kunstprojecten te voltooien!

Sensorische bakpret

Onherkenbare kinderen spelen in sensorische bak
Onherkenbare kinderen spelen in sensorische bak

Zintuiglijke bakken zijn de ultieme activiteit als je op zoek bent naar langere momenten van stilte voor kinderen! Deze containers zorgen ervoor dat ze geconcentreerd blijven, verminderen hun stressniveau en kunnen zelfs helpen bij het opbouwen van behendigheid bij jongere kinderen. Het beste van alles is dat als je merkt dat je kinderen het leuk vinden om aan deze rustige activiteit deel te nemen, je ook drukke tassen kunt maken om ze onderweg rustig en bezig te houden!

Ontdekkingspotten

Discovery-potten, ook wel sensorische flessen en I Spy-potten genoemd, zijn net als een sensorische bak, maar handig verpakt in een afgesloten container, wat rommel helpt voorkomen. Deze zijn geweldig voor kinderen die in het dagelijks leven graag naar verschillende dingen zoeken. Vul je potten met allerlei voorwerpen en maak vervolgens een lijstje van wat erin zit. Kijk dan of ze rustig alle items kunnen vinden.

Kalmerende yogahoudingen

Kleine broer of zus geniet van online yogales
Kleine broer of zus geniet van online yogales

Meditatie en yoga zijn beide activiteiten in rustige tijd die onze focus centreren, mindfulness bevorderen, en ze vereisen een rustige sfeer. Headspace biedt geweldige meditatieoefeningen voor kinderen en ouders kunnen online yogavideo's voor kinderen vinden voor verschillende vaardigheidsniveaus.

Moet weten

Als je oudere kinderen hebt, zijn andere rustige activiteiten die mindfulness bevorderen onder meer lezen en schrijven in een dagboek.

Stille spelletjes voor kinderen

Voor ouders die meerdere kinderen hebben, zijn rustige spelletjes voor kinderen een ideale optie. Deze kunnen meerdere leeftijdsgroepen vermaken en tegelijkertijd de zaken stil houden. Het enige voorbehoud is dat bij veel van deze activiteiten de deelname van een ouder is inbegrepen.

Stille beelden

Jongen die twee bananen op het hoofd houdt
Jongen die twee bananen op het hoofd houdt

Daag je kinderen uit om creatief aan de slag te gaan met dit gekke spel! De regels zijn eenvoudig. Praten is niet toegestaan, en zodra de timer afgaat, moeten ze volkomen stil blijven staan!

Om te spelen:

  1. Laat ze allemaal een dier uit een hoed tekenen.
  2. Elke persoon mag twee rekwisieten hebben, als hij of zij deze nodig heeft.
  3. Zet een timer op vijf minuten en laat iedereen rustig verzamelen wat ze nodig hebben.
  4. Instrueer vervolgens iedereen om terug te keren naar een aangewezen kamer voordat de timer afgaat.
  5. Als ze terugkomen, moeten ze zich voordoen als hun toegewezen dier.
  6. Nadat het alarm afgaat, komt mama of papa binnen en probeert te ontcijferen welk dier elke persoon doet alsof hij is!

Ouders kunnen een handvol rondes van dit spel met hun kinderen spelen om het stille plezier voort te zetten.

Snelle tip

Als u van plan bent om dagelijks rustige momenten te doen, kunt u overwegen om de activiteiten regelmatig af te wisselen, zodat uw kinderen het meeste uit de oefening halen.

Heads-up, zeven voor

Dit is een geweldig spel voor grote groepen, vooral in klaslokalen en op familiebijeenkomsten. Om het spel te winnen, moet iedereen zwijgen totdat de laatste vraag wordt gesteld.

Om te spelen:

  1. Laat iedereen zijn hoofd op zijn bureau leggen, of op een ander oppervlak in de buurt, en dan zijn duimen omhoog steken.
  2. Vervolgens zal een volwassene die het spel niet speelt (we zullen hem de scheidsrechter noemen) willekeurig een persoon selecteren die "het" zal zijn.
  3. Deze persoon duwt dan de duimen van zes andere mensen naar beneden en leunt achterover op hun oorspronkelijke plek met hun hoofd en duim naar beneden.
  4. Als iedereen weer zit, roept de scheidsrechter "head's up, seven up!".
  5. Iedereen die geselecteerd is, inclusief "it", gaat dan naar de voorkant van de kamer.
  6. Tenslotte moeten alle anderen proberen te raden wie "het" is door op elke persoon te stemmen. De mensen die het goed raden, winnen het spel!

Kleursorteerrace

Dit is een eenvoudig spel dat ouders samen kunnen spelen! Het enige wat je nodig hebt is een bak of emmer voor elk kind dat meedoet aan het kleurensorteerspel.

Voordat het spel begint:

Loop door je huis en verzamel een regenboog van kleuren aan snuisterijen, speelgoed, etenswaren en andere spullen die in de container passen. We raden aan om verschillende formaten te kopen, zodat ze een aanzienlijk aantal dingen kunnen sorteren. De enige vereiste is dat elke bucket hetzelfde aantal items bevat.

Om te spelen:

  1. Geef elk kind zijn/haar bakje.
  2. Schreeuw "klaar, klaar, klaar!" en laat het sorteren beginnen.
  3. Het eerste kind dat alle kleuren correct sorteert, wint!

Handige hack

Voor peuters en kleuters kan het helpen om identificatiegegevens te hebben. Pak dus gekleurde cadeauzakjes of plak gekleurde stukjes papier op de vloer, zodat ze de bijbehorende gekleurde voorwerpen op hun juiste plaats kunnen zetten.

Bezige bordcompetitie

Jongen speelt met het interactieve bord
Jongen speelt met het interactieve bord

Busy boards zijn spectaculair fidgetspeelgoed voor peuters en kleuters dat hun fijne motoriek traint. Ze kunnen echter ook een extra doel dienen. Ze kunnen de behendigheid van uw oudere kinderen testen en een bron voor competitie vormen. Deze omvatten puzzels, sorteer- en labeltaken, en het knippen, vastklemmen en dichtknopen van verschillende items. Help de energie van kinderen te kanaliseren en kijk wie de taken het snelst kan voltooien!

Je kinderen zullen het zo druk hebben met proberen door de planken heen te komen, dat ze de hele race stil zullen blijven. Ouders kunnen ook hun eigen versie van drukke bordraces maken met spullen uit het hele huis. Laat uw kinderen puzzels voltooien, kleuren labelen en items sorteren op grootte of type. Wees creatief en ze zullen urenlang bezig en stil blijven!

Stille tijd voor kinderen is een geweldige manier om driftbuien te bestrijden

Het doel van stille tijd is om de deelnemers de kans te geven om op te laden van de lange en stressvolle momenten van de dag. Dit is uitzonderlijk belangrijk voor kinderen die snel overprikkeld raken. Ouders kunnen kiezen uit een van de bovenstaande activiteiten om hun kinderen te helpen nieuwe energie op te doen en in een betere hoofdruimte te komen.

Aanbevolen: