12 beste varenkamerplanten voor weelderig binnengebladerte

Inhoudsopgave:

12 beste varenkamerplanten voor weelderig binnengebladerte
12 beste varenkamerplanten voor weelderig binnengebladerte
Anonim

Weelderige, groene varens voegen levendige kleuren toe aan je huis. Ontdek de beste varenkamerplanten om in jouw ruimte te brengen.

varen kamerplant
varen kamerplant

Of je nu je kamerplantencollectie wilt starten of uitbreiden, varens zijn een goede keuze. Met hun levendig groene bladeren en weelderige bladeren brengen ze de levendigheid van het buitenleven naar binnen. Er zijn veel soorten varens, elk met onderscheidende bladeren en andere kenmerken. Maar ongeacht hun grootte of vorm, ze zijn allemaal prachtig en een geweldige manier om elke binnenruimte op te fleuren.

Beste kamervarens met samengestelde bladeren

Samengestelde varens hebben gevederde bladeren met veel kleine blaadjes die uit een centrale stengel groeien. Veel van de meest populaire kamervarens zijn van dit type.

Aspergevaren

asperge varen
asperge varen

Aspergevaren (Asparagus aethiopicus) is eigenlijk geen varen. In tegenstelling tot echte varens produceert hij zaden in plaats van sporen. Toch is het een populaire kamerplant die een ‘varen’ wordt genoemd, dus hij verdient een plekje op deze lijst. Het heeft gevederde bladeren die op een aspergeplant lijken, maar produceert geen voedsel. Hij kan tot een meter hoog worden met een gelijkwaardige spreiding. Als de aspergevaren binnen wordt gekweekt, heeft hij helder indirect licht nodig.

Austral Gem Fern

Australische edelsteenvaren
Australische edelsteenvaren

Austral edelsteenvaren (Asplenium dimorphum x difforme) is een hybride vogelnestvaren die perfect is als je op zoek bent naar een kleine kamerplant. Het wordt tussen de 12 en 18 centimeter lang, met een spreiding van ongeveer tien centimeter. Ze is bijzonder geschikt voor de binnenkweek, omdat de bladeren niet zo veel afvallen als andere varens. Ze groeit onder alle lichtomstandigheden binnenshuis, van helder indirect licht tot weinig licht.

Boston Fern

Boston-varen
Boston-varen

Bostonvaren (Nephrolepis ex altata) is een klassieke kamerplant die al sinds de Victoriaanse tijd populair is. Als ze binnenshuis worden gekweekt, kunnen Boston-varens tot 60 cm hoog worden met een gelijkwaardige spreiding. Het zijn geweldige hangplanten en ze zien er ook geweldig uit in containers op voetstuk. Deze plant gedijt binnenshuis bij gemiddeld of helder indirect licht. Ze voegen weelderig, luchtig blad toe aan elke ruimte.

Suikerspinvaren

suikerspin varen
suikerspin varen

Suikerspinvaren (Nephrolepis ex altata) wordt ook pluizige ruchevaren genoemd, grotendeels vanwege de zachte, pluizige bladeren die eigenlijk een beetje op suikerspin lijken. Deze plant heeft een rechtopstaande groeiwijze, hoewel de bladeren sierlijk naar buiten uitwaaieren. Meestal wordt hij tussen de twee en één meter hoog, maar hij kan in werkelijkheid wel anderhalve meter hoog worden. Bij binnenkweek heeft deze plant helder indirect licht nodig.

Visgraatvaren

visgraat varen
visgraat varen

Visgraatvaren (Nephrolepis cordifolia 'Duffii') is een dwergversie van de Boston-varen. Het heeft een paar andere veel voorkomende namen, waaronder citroenknoopvaren en kleinbladige zwaardvaren. Deze plant zelf is klein, net als de bladeren. Deze varen wordt niet meer dan een voet lang en heeft kleine langwerpige bladeren die heel dicht bij elkaar langs de bladeren zitten. Hij doet het uitstekend bij vrijwel alle lichtomstandigheden binnenshuis, inclusief weinig, gemiddeld en helder indirect licht.

Holly Fern

hulst varen
hulst varen

Hulstvaren (Cyrtomium falcatum) wordt ook wel Japanse hulstvaren genoemd. De bladeren hebben puntige uiteinden, vandaar de bijnaam voor de beroemde puntige hulstplant. Hulstvaren heeft een klonterende groeiwijze en kan twee voet lang worden, met een spreiding van maximaal één meter. Het verdraagt een lage luchtvochtigheid beter dan andere varens. Bij binnenkweek heeft deze plant helder, indirect zonlicht nodig.

Kangoeroevaren

kangoeroe varen
kangoeroe varen

Kangoeroevaren (Microsorum diversifolium), ook wel kangoeroepootvaren genoemd, is - niet verrassend - afkomstig uit Australië en Nieuw-Zeeland. Deze plant is een zich uitbreidende varen die slechts ongeveer een voet hoog wordt, met een spreiding van tussen de drie en vier voet. Het blad is steviger dan dat van de meeste andere varens. Op de onderkant van de bladeren vormen zich soms kleine ronde structuren die sporen produceren, waardoor het een serieus coole plant is. Kangoeroevaren heeft helder indirect licht nodig als ze binnen wordt gekweekt.

Beste breedbladige varens voor binnen

Breedbladige varens hebben onverdeelde bladeren in plaats van de verdeelde, gevederde bladeren die vaker worden geassocieerd met varenplanten. Breedbladige varens zijn uitstekende kamerplanten.

Vogelnestvaren

vogelnestvaren
vogelnestvaren

Vogelnestvarens (Asplenium nidus) hebben lange, brede bladeren die meer op de bladeren van bananenbomen lijken dan op een typisch varenblad. Deze plant wordt gewoonlijk tussen de drie en anderhalve meter hoog, met een spreiding van twee tot drie voet. Ze doet het het beste bij middelmatig tot helder indirect licht als ze binnen wordt gekweekt, maar is ook enigszins tolerant ten opzichte van weinig licht.

Krokodilvaren

krokodil varen
krokodil varen

Krokodilvaren (Microsorum musifolium 'Crocodyllus') heeft kenmerkende gerimpelde, leerachtig ogende bladeren die veel lijken op de schubben op de huid van een krokodil. Het bijzondere uiterlijk trekt veel aandacht, waardoor het een geweldige plant is om in huis te hebben. Deze plant kan tussen de twee en anderhalve meter hoog worden, met een gelijkwaardige spreiding. In tegenstelling tot de meeste andere varens groeien krokodillenvarens het liefst bij weinig licht, dus ze zijn perfect voor de donkere hoeken van uw ruimte die absoluut een plant nodig hebben.

Hart's tongvaren

harttongvaren
harttongvaren

Hartongvaren (Asplenium scolopendrium) wordt ook wel paardentongvaren en brandonkruidvaren genoemd. Deze plant blijft meestal minder dan 60 cm hoog, met lange bladeren die wel 16 inch kunnen worden. Hij gedijt binnenshuis goed als hij matig/matig indirect zonlicht krijgt. Hart's tongvaren kan wat helder indirect licht aan, maar slechts drie of minder uur per dag.

Staghornvaren

staghorn varen
staghorn varen

Staghornvarens (Platycerium bifurcatum) hebben groene bladeren in de vorm van een gewei en bruine bladeren die uit de basis van de plant groeien. Ze planten zich voort door jongen te produceren (zoals een spinplant) die kunnen worden gebruikt om nieuwe planten te starten. Net als andere echte varens kun je hertshoornvarens ook via sporen vermeerderen. Deze plant heeft helder indirect licht nodig als ze binnen wordt gekweekt.

Tafelvaren

tafel varen
tafel varen

Tafelvaren (Pteris cretica), ook wel Kretenzische remvaren genoemd, is een kleine breedbladige varen die het binnenshuis heel goed doet, waar hij tot 18 centimeter lang kan worden. Bonte variëteiten hebben een crèmekleurig centrum omlijnd met een dikke groene band, terwijl andere volledig groene bladeren hebben. Deze plant heeft helder indirect licht nodig.

Welke van de beste kamervarens ga je kweken?

Welke zijn jouw favorieten? Met zoveel geweldige opties kan het moeilijk zijn om je te beperken tot slechts één of zelfs een paar. Gelukkig kun je steeds meer varens aan je kamerplantencollectie toevoegen voor nog levendiger groen.

Aanbevolen: