Charmante, historische Tussie-Mussies maken (& wat ze zijn)

Inhoudsopgave:

Charmante, historische Tussie-Mussies maken (& wat ze zijn)
Charmante, historische Tussie-Mussies maken (& wat ze zijn)
Anonim

Alles wat je nodig hebt is een posy-houder en een paar mooie bloemen om een vintage-geïnspireerde schat te creëren.

Een klein boeket blauwe seringen in een papieren verpakking.
Een klein boeket blauwe seringen in een papieren verpakking.

Als er een wedstrijd zou zijn voor de meest charmante antieke voorwerpen ooit, zouden tussie-mussies bovenaan de lijst staan. Deze kleine boeketten en hun kleine draagbare vazen, ruikerhouders genoemd, waren populair in de 19e eeuw en zijn nog steeds een schattig accessoire. Ze voegen het perfecte nostalgische tintje toe aan bruiloften en speciale gelegenheden, en je kunt helemaal je eigen tussie-mussie maken als je een paar vrije minuten hebt.

Wat zijn Tussie-Mussies?

De geschiedenis van Tussie-mussie is eigenlijk behoorlijk fascinerend. Vanaf de middeleeuwen (die behoorlijk kunnen stinken) droegen mensen kleine boeketten om de geuren om hen heen te verhullen en af te leiden. Mensen begonnen deze kleine boeketten ook te dragen om hen te beschermen tegen ziekten, waarvan ze dachten dat ze veroorzaakt konden worden door slechte geuren. In de 19e eeuw begon koningin Victoria (beroemd vanwege het instellen van allerlei modetrends, zoals het dragen van witte bruiden) tussie-mussies te gebruiken, en ze werden een van de populairste modeartikelen van die tijd.

Snel feit

De term 'tussie mussie' komt waarschijnlijk van het Middelengelse woord 'tussemose', wat waarschijnlijk een groep bloemen en mos betekent.

Een Tussie-Mussie maken

Je hoeft geen professionele bloemist of ambachtsman te zijn om een tussie-mussie te maken. Deze schattige boeketten zijn eigenlijk vrij eenvoudig, en er zijn niet zoveel regels over hoe je ze moet maken of welke bloemen je moet gebruiken.

1. Kies een posyhouder

Zilveren posyhouder, of tussie mussie
Zilveren posyhouder, of tussie mussie

Voordat je de tussie-mussie maakt, kies je er een posy-houder voor. Als je al een antiek exemplaar hebt, ben je helemaal klaar. Kijk anders eens naar antiekwinkels en veilingen om er een te vinden die je leuk vindt. Dit zijn enkele van de stijlen waarmee u rekening moet houden:

  • Pin-on- Veel posyhouders spelden op een jurk of revers. Zorg ervoor dat vintage en antieke exemplaren pinnen hebben die goed werken.
  • Clip-on - Sommige houders zijn ontworpen om op een chatelaine te klemmen en om de taille van een vrouw te worden gedragen. Deze zijn tegenwoordig niet zo handig, omdat de meeste mensen geen chatelaines dragen.
  • Ring - Een van de meest charmante stijlen is de ringruikerhouder. Je zou de tussie-mussie aan je hand kunnen dragen.
  • Staand - Sommige ruikerhouders kunnen een tijdje vastgehouden worden (op een evenement of speciale avond), en dan kun je kleine voetjes uitvouwen zodat ze op een bureau kunnen staan of tafel.

De meeste posyhouders zijn van porselein of metaal, inclusief sterlingzilver, tin of zelfs goud. Sommige zijn geëmailleerd met kleurrijke versieringen of zelfs bezet met edelstenen. Ze zijn zeer verzamelbaar.

2. Bepaal welke bloemen je wilt gebruiken

Klein boeket roze anjers in een vrouwelijke hand
Klein boeket roze anjers in een vrouwelijke hand

Er is geen verkeerde bloemkeuze voor het maken van een tussie-mussie, dus maak je geen zorgen over het kiezen van iets perfects. De Victorianen kenden betekenis toe aan veel verschillende bloemen, dus het kan leuk zijn om daar bij je keuze rekening mee te houden. Elke kleur roos heeft bijvoorbeeld een betekenis, dus u kunt er een of meer selecteren die de boodschap weergeven die u in gedachten heeft. Of je kunt gewoon kiezen wat mooi is!

3. Verzamel je benodigdheden

Je hebt een paar eenvoudige hulpmiddelen en benodigdheden nodig om je arrangement te maken:

  • Bloemen
  • Groen, zoals varens
  • Naald en draad
  • Een meter lint, satijn aan beide kanten
  • Een meter kant, minstens vijf centimeter breed
  • Schaar
  • Bloementape

4. Start het Tussie-Mussie-boeket

Studio-opname van een schaar, een stuk papier en diverse gedroogde bloemen
Studio-opname van een schaar, een stuk papier en diverse gedroogde bloemen

De grootte en stijl van het boeket zijn afhankelijk van de posy-houder die je hebt. Over het algemeen heeft een tussie-mussie een steel van ongeveer vijf inch, maar deze kan korter of langer zijn, afhankelijk van de houder.

Selecteer drie bloemen en knip ze op de gewenste lengte. Verwijder eventuele bladeren. Wikkel de stelen samen met bloementape.

5. Voeg groen en kleinere bloemen toe

Zodra het midden van je tussie-mussie is gemonteerd, kun je beginnen met het toevoegen van groen en kleinere bloemen. Snij de stelen op de lengte van de andere bloemen en wikkel deze accenten met de bloementape in het kleine boeket. Ga door met het toevoegen van groen en kleinere bloemen totdat de tussie-mussie een ronde vorm heeft. Wikkel de stelen in tape. Controleer af en toe of het boeket in de posy-houder past.

6. Wikkel de Tussie-Mussie in lint en kant

Rode en witte knoopsgatbloemen
Rode en witte knoopsgatbloemen

Maak een eenvoudige kanten kraag voor de tussie-mussie door het kant eromheen te wikkelen, vlak onder de bloemen. Gebruik een naald en draad om hem stevig op zijn plaats te naaien.

Wikkel de stelen vervolgens in lint en knoop een eenvoudige strik. Laat de lintuiteinden naar beneden hangen voor een mooi tintje.

7. Voeg de Tussie-Mussie toe aan de Posy Holder

revers speld vaas tussie mussie boutonniere broche
revers speld vaas tussie mussie boutonniere broche

Houd je bloemen in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken, zodat ze lekker fris blijven. Als het tijd is, plaats je ze in de poefhouder. Als je bang bent dat ze eruit kunnen vallen, gebruik dan een kleine hoeveelheid bloemenplamuur om ze op hun plaats te houden.

Unieke en gedenkwaardige geschenken en decoraties

Tussie-mussies zijn unieke bruidsmeisjescadeaus of mooie souvenirs voor lente- en zomerevenementen zoals het schoolbal. Als je het boeket zelf maakt en een mooie posy-houder kiest, wordt het een gedenkwaardig cadeau voor een speciaal iemand.

Aanbevolen: