Doe-het-zelf yogamatreinigers & Sprays die je helpen zen te blijven

Inhoudsopgave:

Doe-het-zelf yogamatreinigers & Sprays die je helpen zen te blijven
Doe-het-zelf yogamatreinigers & Sprays die je helpen zen te blijven
Anonim

Hoewel je eraan kunt denken om je lichaam te reinigen, vergeet dan niet je mat te reinigen.

vrouw rollende yogamat
vrouw rollende yogamat

Hoe meer je zweet, hoe beter de training, maar hoe slechter je yogamat is. Ondanks dat je veel lome en doelbewuste bewegingen maakt, kan de weerstandsbelasting die je tijdens het beoefenen van yoga op je lichaam uitoefent, behoorlijk wat zweet en vuil veroorzaken dat zich heel snel op je yogamat ophoopt. En met je lichaam zo dicht tegen je mat gedrukt, kun je gerust zijn in de wetenschap dat er een aantal doe-het-zelf yogamatreinigers zijn zonder agressieve chemicaliën die je thuis kunt maken.

Gebruik zuiveringszout om meteen schoon te maken

Als je iemand bent die veel zweet en/of een vette huid heeft, dan kom je waarschijnlijk uit elke sessie met een glinsterende mat. In plaats van een week of twee te wachten met het goed schoonmaken, kun je zuiveringszout gebruiken om wat van die olie op te zuigen.

Zo kun je baking soda op je yogamat gebruiken na de training:

  1. Neem een ¼ kopje zuiveringszout en strooi het over je mat alsof je een berg deeg met bloem bestrooit.
  2. Wrijf de baking soda met je handen in de mat. Maal het niet in, maar wrijf het voldoende in om de oliën vast te houden.
  3. Laat het 30 minuten zitten.
  4. Het overtollige stofzuigen of mee naar buiten nemen en afborstelen.
  5. Als je het gevoel hebt dat er nog wat resten achterblijven, neem dan een vochtige microvezeldoek en veeg het overgebleven zuiveringszout weg.

Azijn en Water Yoga Mat Spray

Een snel mengsel dat je thuis kunt samenstellen met ingrediënten uit de voorraadkast is een azijn- en waterspray. Volg deze aanwijzingen om er zelf een te maken:

  1. Meng ¼ kopje gedistilleerde azijn met 1 kopje water in een spuitfles.
  2. Voeg twee druppels van je favoriete etherische olie toe om eventuele azijngeur af te weren.
  3. Spuit je hele yogamat in met het mengsel en zorg ervoor dat je het niet laat weken, omdat het waarschijnlijk in de mat zal trekken.
  4. Veeg het af met een schone handdoek.
  5. Als het droog is, doe je hetzelfde met de andere kant van je mat.
  6. Laat het een dag volledig drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

Snelle tip

Als je geen fan bent van azijn, kun je toverhazelaar vervangen of aan het mengsel toevoegen voor een krachtig schoonmaakmiddel voor thuis.

Zeepwater is een geweldige doe-het-zelf yogamatreiniger

Als zeep en water goed zijn voor je gezicht, is het ook goed genoeg voor je yogamatten. Het enige wat je nodig hebt is wat afwasmiddel, warm water en een washandje.

  1. Doe een paar kopjes warm water en een paar druppels afwasmiddel in een kom.
  2. Beweeg de zeep met je vinger om wat schuim te maken.
  3. Leg je yogamat op een tegel- of linoleumvloer, of op de bodem van je badkuip.
  4. Doop je washandje in het mengsel en boen het in de mat. Als je eenmaal klaar bent met één kant, kun je hem omdraaien en de andere kant aanpakken.
  5. Spoel de mat af met wat schoon water (dompel hem alleen onder of gebruik een douchekop/kraan als het etiket zegt dat dit in orde is).
  6. Gebruik een schone handdoek om overtollig vocht eruit te drukken.
  7. Laat het liggen of hang het op om te drogen.

Snelle tip

Als je geen afwasmiddel bij de hand hebt, kun je Castiliaanse zeep vervangen.

Hoe vaak moet ik een yogamat schoonmaken?

vrouw spray yoga mat schoonmaken
vrouw spray yoga mat schoonmaken

Net als je beddengoed was je je yogamat waarschijnlijk niet zo vaak als zou moeten. Als je elke dag of een paar keer per week yoga beoefent, moet je je mat één keer per week wassen. Voeg het toe aan je lijst met huishoudelijke klusjes of je schoonmaakroutine in het weekend, zodat je het niet vergeet.

Is het veilig om je yogamat in de wasmachine te doen?

Technisch gezien houdt niets je tegen om een yogamat in je wasmachine te stoppen, ook al is het een onverstandig avontuur. Omdat yogamatten veerkrachtig en ondersteunend moeten zijn, zijn ze meestal gemaakt van absorberend schuimmateriaal. Nu zie je dat het misschien geen goed idee is om het gedurende 30 minuten in een gigantische bak vol water te plaatsen. Dat wil zeggen, tenzij je een industriële pers of bestratingsroller hebt die je kunt gebruiken om al het opgezogen water eruit te persen.

Controleer altijd het etiket voordat u iets wast

Labels bestaan niet voor niets, hoe vervelend ze ook zijn. Ze vertellen je niet alleen van welke materialen je yogamatten zijn gemaakt, maar ze moeten ook informatie over onderhoud en reiniging bevatten. Op het etiket moet bijvoorbeeld worden vermeld of uw mat in de wasmachine kan worden gewassen of veilig in water kan worden ondergedompeld.

Ter plaatse testen is een trefzekere manier om te zien of er een chemische reactie zal plaatsvinden, maar het zal niet altijd de blijvende schade aantonen die gaat komen. Verpest je yogamat niet; controleer de labels voordat u ze schoonmaakt met zelfgemaakte of in de winkel gekochte sprays.

Reinig je lichaam en je mat

Yoga is een populaire praktijk die werkt aan het versterken van het lichaam door middel van weloverwogen houdingen en bewegingen zonder andere apparatuur dan een mat. Je yogamat is een broedplaats voor ziektekiemen en bacteriën, dus zorg ervoor dat je hem elke week schoonmaakt. Maak u geen zorgen over het vinden van de beste vrij verkrijgbare producten. Gebruik in plaats daarvan deze eenvoudige doe-het-zelf yogamatreinigers.

Aanbevolen: