Hoe je de olifantsoorplant kunt laten bloeien

Inhoudsopgave:

Hoe je de olifantsoorplant kunt laten bloeien
Hoe je de olifantsoorplant kunt laten bloeien
Anonim
Olifant oor
Olifant oor

Olifantenoor (ook bekend als colocasia) produceert enorme hartvormige bladeren die in de tropen vaak een meter lang en zestig centimeter breed worden. Onder ideale omstandigheden kan een enkele plant met dezelfde spreiding 2,5 meter hoog worden. Zelfs in koude streken kan de plant waarschijnlijk een meter of zes meter worden, wat een tropisch, dramatisch tintje geeft, waar hij ook wordt geplant.

Waar olifantenoren planten: vereisten voor licht en bodem

Olifantenoorplanten groeien het beste in lichtzure grond. Ze geven de voorkeur aan halfschaduw in warme klimaten, maar aan de volle zon in koelere gebieden.

Colocasia's worden gekweekt als meerjarige tuinplanten in tropische en subtropische gebieden. Ze kunnen in de grond overwinteren tot Zone 8. In koudere klimaten kunnen de planten voor de winter vóór de eerste nachtvorst naar binnen worden verplaatst, of kunnen olifantenoorbollen na de vorst worden opgetild en opgeslagen.

Olifantenoorplanten water geven en bemesten

Colocasia Esculenta groeit
Colocasia Esculenta groeit

Deze planten zijn zware eters. Ze moeten wekelijks worden bemest met een vloeibare meststof met een hoog stikstofgeh alte. Als ze geen weelderige groei produceren, hebben ze meer warmte, meer stikstof of meer water nodig. Hoewel je waarschijnlijk niet veel aan de hitte kunt doen, kun je beginnen door ze wat meer water te geven. Als dat niet tot een krachtigere groei leidt, is het zelfs nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je regelmatig bemest. basis.

Olifantenoren hunkeren naar water. Sommige colocasia's in pot kunnen zelfs in stilstaand water worden gekweekt, en alle soorten moeten in vochtige omstandigheden worden gekweekt.

Snoeien van olifantenoorplanten

Er zijn een paar snoeitaken die u regelmatig moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw olifantenoorplant er op zijn best uitziet.

  • Naarmate de bladeren ouder worden, gaan ze er hangend uitzien en niet zo levendig gekleurd zijn als jongere bladeren. Als het uiterlijk afbreuk doet aan het algehele uiterlijk van de plant, kun je deze bij de basis van de stengel afknippen met een scherpe snoeischaar of schaar.
  • Het is om dezelfde reden belangrijk om dode bladeren te verwijderen.
  • Als je in een koud klimaat leeft en de bol binnenshuis gaat overwinteren, kun je het beste alle stengels en bladeren afknippen nadat ze door de eerste herfstvorst zijn gedood.
  • Als je colocasia als kamerplant kweekt, verwijder dan alle bladeren die er oud, rafelig of anderszins onaantrekkelijk uitzien als je ze opmerkt.

Plagen en ziekten van olifantenoorplanten

Olifantenoren kunnen schade oplopen door een aantal insectenplagen. Als je merkt dat er op de bladeren wordt gekauwd of dat er gaten in zitten, is de kans groot dat slakken of sprinkhanen de schuld krijgen.

Schade aan de stengels, inclusief bladvergeling en afsterven, is vaak te wijten aan bladluizen en pompoenwantsen. Als de stengels van de plant vrij dicht bij de grond worden afgeknipt, moet je halsbanden of andere afschrikmiddelen installeren om te voorkomen dat snijwormen je planten verder aanvallen.

Het enige echte ziekteprobleem waar olifantenoren mee te maken hebben, is bladziekte. Als je kleine ronde vlekjes op de bladeren ziet die vloeistof sijpelen en uiteindelijk een soort paarsachtige kleur krijgen, is dat een duidelijk teken van schimmelziekte.

Om bladziekte op olifantenoren te behandelen, snoeit u de aangetaste bladeren weg om te voorkomen dat deze zich verspreiden. Als het al is verspreid, breng dan een koperfungicide aan volgens de instructies op de verpakking.

Vermeerdering van olifantenoren

Het kweken van olifantenoren is niet moeilijk, maar vereist wel wat planning en geduld. Je kunt geen nieuwe planten laten groeien uit stengelstekken, maar het is vrij eenvoudig om de knollen te verdelen om meer planten te maken.

  1. Graaf de plant voorzichtig op als het blad in de herfst begint af te sterven, meestal als de temperatuur da alt tot ongeveer 40 graden Fahrenheit. Als je in een koud gebied woont, waar de temperatuur onder de 40 graden Celsius komt, moet je olifantenoren toch binnenshuis overwinteren, dus dit is een goed moment om ze te vermeerderen.
  2. Zodra je de knollen hebt uitgegraven, schud of borstel je voorzichtig de overtollige aarde eraf en inspecteer je de knol zorgvuldig, zodat je kunt zien of er kleine knollen zijn die je van de hoofdknol kunt scheiden. Deze zien eruit als miniatuurversies van de grotere hoofdknol, verbonden met de zijkanten ervan, maar met hun eigen wortels.
  3. Zodra je hebt geïdentificeerd welke knollen je uit de hoofdplant wilt verwijderen, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat ze geen vlekken, rotting of andere problemen hebben.
  4. Nadat je een gezonde uitloper hebt geselecteerd, gebruik je eenvoudig een scherp mes om deze van de moederplant te verwijderen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het deel dat je verwijdert zijn eigen wortels heeft, omdat het deze nodig heeft om vocht en voedingsstoffen op te nemen.
  5. Als je de knol binnenshuis overwintert, kun je hem het beste in een papieren zak op een koele, droge plaats bewaren, zoals een kelder of een kast langs een buitenmuur. Als je in een warm klimaat leeft, kun je de plant eenvoudig opnieuw planten op de plek waar je hem in je tuin wilt laten groeien.

Mooie olifantenoorplanten om in uw tuin te laten groeien

Olifantenoorplanten zijn verkrijgbaar in een groter aantal kleuren. Je zult er zeker een vinden die perfect in je tuin past, of je nu de voorkeur geeft aan donker, dramatisch gebladerte of iets kleurrijkers.

Fontanesia

Colocasia esculenta 'Fontanesia' is winterhard tot Zone 7 en heeft aantrekkelijke violette stengels en bladnerven. De bladeren zijn donker paarsgroen en de plant groeit goed met ochtendzon en middagschaduw.

Illustris

'Illustris' heeft heldere geelgroene stengels en bladnerven en donkerpaarse bladeren, wat voor een vleugje contrast zorgt. De planten worden 36 tot 60 centimeter lang en zijn winterhard in zones 8 tot en met 10.

Zwarte magie

Zwarte Magische Olifantoor/Colocasia Esculenta Plant
Zwarte Magische Olifantoor/Colocasia Esculenta Plant

Als je van donker blad houdt, is 'Black Magic' olifantsoor een uitstekende keuze. Het heeft donkere, dramatische paarszwarte bladeren en wordt tot 1,80 meter hoog, waardoor dit een echte blikvanger is. 'Black Magic' is winterhard in zones 8 tot en met 10.

Nancy's wraak

Afgezien van de zeer merkwaardige naam is Colocasia esculenta 'Nancy's Revenge' een absoluut schitterende plant. De bladeren zijn stevig, middelgroen, maar naarmate ze ouder worden, worden de bladranden crèmewit, waardoor de plant een dramatische schakering krijgt. (Leuk weetje: deze cultivar is vernoemd naar de zakenpartner van de veredelaar. Het is nog steeds niet duidelijk waarvoor ze wraak nam!)

Jet Black Wonder

Colocasia esculenta 'Jet Black Wonder' heeft donkerpaarse bladeren met witte nerven. Hij wordt ongeveer een meter hoog.

Gele plons

Geel plonsolifantoor
Geel plonsolifantoor

Als je van fellere kleuren houdt en fan bent van variatie, wil je misschien 'Yellow Splash' eens proberen. Het heeft lichtgroene bladeren die gemarmerd zijn met een mooie hoeveelheid crèmegele schakeringen.

Diamantkop

Een andere plant die perfect is voor liefhebbers van donker, dramatisch blad: 'Diamond Head' olifantenoren hebben glanzende bladeren met een diepe, donkere chocoladekleur. Uniek aan deze cultivar is ook dat de bladeren van colocasia's over het algemeen naar boven proberen te wijzen, maar de bladeren van 'Diamond Head' naar beneden wijzen, waardoor ze een ruitvormig uiterlijk krijgen.

Elena

Elena Olifantenoor
Elena Olifantenoor

'Elena' heeft levendige chartreuse bladeren met lichtgroene nerven en een paars centrum. Vaak zijn de stengels ook paarsachtig van kleur. 'Elena' wordt ongeveer een meter hoog en is goed voor kleine tuinruimtes of zelfs voor het kweken in containers.

Hawaiiaanse punch

Dit is een speelse, kleurrijke cultivar, en is ook iets kleiner dan de anderen op deze lijst. Colocasia esuclenta 'Hawaiian Punch' heeft limoengroene bladeren en felrode stengels en wordt ongeveer een meter hoog, waardoor het een goede keuze is voor containers of zelfs binnentuinen.

Zwarte schoonheid

'Black Beauty' heeft fluweelzachte zwarte bladeren met groene nerven, wat voor veel dramatisch contrast zorgt. Deze cultivar wordt ongeveer 6,5 meter hoog en zendt uitlopers uit; als je tuiniert in Zone 8 of warmer, zal 'Black Beauty' zich uiteindelijk via uitlopers verspreiden en kolonies planten vormen.

Kleur en drama voor uw tuin

Olifantenoren geven elke tuin een tropische, dramatische uitstraling. Met een beetje zorg en planning groeien ze goed, zelfs in koude klimaten, en je kunt er een vinden die past bij zowel de grootte als de stijl van je tuin.

Aanbevolen: