Heb je winterkolibries? Hier leest u hoe u ze kunt helpen bloeien

Inhoudsopgave:

Heb je winterkolibries? Hier leest u hoe u ze kunt helpen bloeien
Heb je winterkolibries? Hier leest u hoe u ze kunt helpen bloeien
Anonim

Niet alle kolibries migreren in de winter. Jij kunt ze helpen gezond te blijven in de koude wintermaanden.

Kolibrie die nectar drinkt op een koude winterochtend.
Kolibrie die nectar drinkt op een koude winterochtend.

Kolibriewaarnemingen komen in de winter misschien niet zo vaak voor als in andere periodes van het jaar, maar ze zijn niet ongehoord. Sommige kolibries blijven achter terwijl de meeste anderen naar de winter migreren. Sommigen die migreren vertrekken later dan de meeste anderen, terwijl anderen in het vroege voorjaar terugkomen, lang voordat de temperatuur warm wordt.

Kolibries worden tijdens de winter het meest waarschijnlijk gezien in gebieden met een mild klimaat, zoals het diepe zuiden en het woestijnzuidwesten. Ze zijn echter niet beperkt tot deze gebieden. Mensen hebben gemeld dat ze tijdens de winter kolibries hebben gezien in zeer koude gebieden, waaronder New England, Alaska en Canada.

Als u zich zorgen maakt over het welzijn van kolibries die in de winter uw gebied bezoeken of er doorheen trekken, zijn er een paar dingen die u kunt doen om ze gevoed en gezond te houden, zelfs als het buiten onder het vriespunt is.

Onderhoud een kolibrievoeder tijdens de winter

Het in de winter buiten houden van een kolibrievoederbak en deze voorzien van nectar is een geweldige manier om de kolibries het seizoen door te helpen, maar bij koud weer komt er wat meer bij kijken dan in de zomer.

Doe een seizoenslange verbintenis

Kolibrievoeders trekken kolibries aan. Zodra een kolibrie uw voerbak gebruikt, blijft hij op dezelfde plek terugkomen op zoek naar voedsel. Omdat hij elders misschien geen voedsel vindt, moet je niet stoppen met het voeren van winterkolibries als je eenmaal begint. Geef in plaats daarvan nectar totdat de lentebloemen beginnen te bloeien. Het zou beter zijn om ze helemaal niet te voeren dan halverwege de winter te stoppen.

Voorkom dat de voerbak bevriest

Als je in de winter een voerbak neerzet, moet je deze beschermen – en de vogels die er gebruik van maken. Als u op een bevroren voerbak landt of bevroren nectar probeert te drinken, kan een kolibrie ernstig gewond raken. Begin door de feeder op een plek op te hangen waar deze beschermd is tegen de wind, zoals waar uw huis, garage of schuur hem zal beschermen. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, moet je een aantal aanvullende maatregelen nemen.

Als je een voerbak met bassinontwerp hebt, overweeg dan om een kolibriehaardverwarmer aan te schaffen om te voorkomen dat de voerbak en de nectar bevriezen. Dit apparaat wordt aan de onderkant van de feeder bevestigd. Andere manieren om te voorkomen dat een feeder bevriest zijn:

  • Bevestig een klem aan een spotlight en richt deze op de feeder.
  • Plaats de voerbak in de buurt van het type warmtelamp dat mensen gebruiken voor babykippen.
  • Wikkel de voerbak in kerstverlichting (of iets dergelijks) om hem warm te houden.
  • Sluit de feeder in een wollen sok of sjaal.
  • Als uw voerbak een vlakke bodem heeft, plaats deze dan op een verwarmingskussen.

Ongeacht welke van de bovenstaande maatregelen u gebruikt, het is een goed idee om uw feeder 's nachts binnen te brengen als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Kolibries voeden zich niet in het donker, dus er is geen reden om de verwarming of het licht 's nachts aan te laten staan. Natuurlijk moet je hem 's ochtends meteen weer buiten zetten en warm houden, zodat de vogels zich kunnen voeden.

Blijf bij één feeder

Winterkolibrievoeders zijn arbeidsintensiever dan zomervoeders. Het is zinvol om slechts één feeder uit te zetten, zelfs als u er in de zomer meestal meerdere uitzet. Er zijn in de winter minder vogels in de buurt, dus het is het beste om je tijd te besteden aan het gevuld en ontdooid houden van een vogel, in plaats van met meerdere voederbakken bezig te zijn.

Snelle tip

Als je al meerdere feeders hebt, kun je je voorraad gebruiken om het je wat makkelijker te maken. Houd er één buiten en één klaar. Wanneer de buitenvoederbak bevriest of moet worden schoongemaakt, breng hem dan naar binnen en vervang hem door een andere.

Kweek planten die bloeien bij koud weer

Een voerbak is niet de enige manier om kolibries tijdens de winter gezond te houden. Je kunt ze ook helpen door winterbloeiende vaste planten te kweken, zoals hieronder. Planten als deze voorzien de vogels van een nectarbron wanneer de meeste planten die kolibries aantrekken niet in bloei staan. Ze verfraaien ook uw tuin tijdens de koudste maanden van het jaar.

Zachte streling Mahonia

Mahonia eurybracteata
Mahonia eurybracteata

Zachte streling Mahonia (Mahonia eurybracteata) produceert felgele bloemen van de late herfst tot de vroege winter. Kolibries zijn dol op de felgele bloemen. Deze plant is winterhard in USDA zones 6 - 10.

Sasanqua Camellia

Camellia Sasanqua-bloemen (dubbele bloemblaadjes)
Camellia Sasanqua-bloemen (dubbele bloemblaadjes)

Sasanqua camellia (Camellia sasanqua) is een groenblijvende struik die van de late herfst tot januari rode, roze, witte of paarse bloemen produceert. Rode exemplaren worden kerstcamelia's genoemd. Deze plant is winterhard in USDA zones 7 - 9.

Zoete doos

Close-up beeld van de prachtige winterbloeiende Sarcococca confusa witte bloemen
Close-up beeld van de prachtige winterbloeiende Sarcococca confusa witte bloemen

Sweet box (Sarcococca confusa) is een groenblijvende struik die van de late winter tot het vroege voorjaar kleine maar geurige, gebroken witte bloemen produceert. Het is winterhard in USDA zones 6 - 10.

WinterDaphne

Daphne odora / Japanse daphne / Daphne indica
Daphne odora / Japanse daphne / Daphne indica

Winterdaphne (Daphne odora) is een groenblijvende struik die van januari tot het vroege voorjaar uitbarst met roodachtig/paarse bloemen. Het is over het algemeen winterhard in USDA zones 6 - 9, hoewel sommige variëteiten winterhard zijn in zones 4 en 5.

Vermijd het gebruik van insecticiden

Als je je tuin zo kolibrievriendelijk mogelijk wilt houden, is het belangrijk om het gebruik van insecticiden en pesticiden te vermijden. Dit is altijd zo, niet alleen in de winter. Als je pesticiden spuit op planten die kolibries bezoeken voor nectar of in de buurt van hun voederplaatsen, kunnen ze de stof direct binnenkrijgen en sterven. Dat is echter niet de omvang van het risico.

Kolibries krijgen niet alleen voeding van voederbakken en planten. Ze halen de eiwitten die ze nodig hebben uit het eten van insecten. Als een kolibrie een insect eet dat pesticide heeft ingenomen, zal het pesticide de vogel aantasten en mogelijk doden. Zorg er dus voor dat je alleen pesticiden gebruikt buiten de plek waar kolibries eten, is niet echt voldoende om hen (of andere bestuivers) te beschermen. Het is het beste om deze middelen helemaal niet te gebruiken.

Herken kolibries in verdoving

Als je een kolibrie tegenkomt die eruit ziet alsof hij is gestorven tijdens koud weer, raak dan niet in paniek en til hem niet op om hem naar een warmere locatie te verplaatsen. De kans is groot dat de vogel in orde is, maar in torpor is geraakt, een natuurlijke toestand waardoor het dier energie kan besparen om extreem koude omstandigheden te overleven.

Als een kolibrie in slaap verkeert, zullen de stofwisseling, de hartslag en de lichaamstemperatuur van het dier aanzienlijk afnemen, en zal het vrijwel onmogelijk zijn om te bepalen of hij nog ademt. Het is gemakkelijk om een kolibrie in verdoving te verwarren met een kolibrie die dood is, of bijna dood.

Als je een kolibrie in deze toestand tegenkomt, kun je hem het beste met rust laten. Alles wat je doet om in te grijpen zou de vogel meer schade berokkenen dan helpen. Zodra de temperatuur voldoende stijgt, zal een kolibrie die in slaap is gevallen er langzaam uit zichzelf uit komen.

Kolibries in nood helpen

Als je een kolibrie tegenkomt die vastgevroren lijkt te zijn aan een voerbak of anderszins in nood verkeert, moet je niet proberen op eigen kracht in te grijpen. Neem in plaats daarvan contact op met een natuurrehabilitatiebureau bij u in de buurt. Als u er een moet vinden, gebruik dan dit overzicht van natuuragentschappen per staat om erachter te komen wie u moet bellen. Als het bureau waarmee u contact opneemt u niet rechtstreeks kan helpen, kunnen zij u in contact brengen met een lokale organisatie die u kan helpen.

Aanbevolen: