Antieke vuursteengeweren: geschiedenis, identificatie & waarden

Inhoudsopgave:

Antieke vuursteengeweren: geschiedenis, identificatie & waarden
Antieke vuursteengeweren: geschiedenis, identificatie & waarden
Anonim
gespannen trekker van een vuursteengeweer
gespannen trekker van een vuursteengeweer

Antieke vuursteengeweren, met hun getrokken lopen en simplistische constructie, gaan terug naar een tijd waarin nauwkeurigheid geen garantie was. Hoewel ze worden overschaduwd door flitsendere historische vuurwapens zoals geweren met hefboomwerking en tommy guns, nemen vuursteengeweren een belangrijke plaats in de geschiedenis – en in de hoofden van sommige verzamelaars – in vanwege hun ongecompliceerde maar indrukwekkende vooruitgang.

Het Flintlock-afvuurmechanisme is ontwikkeld

Het flintlock-mechanisme, ontwikkeld in het begin van de 17e eeuw, kreeg al snel de voorkeur boven het radlock-mechanisme op vuurwapens. Niet alleen was het vuursteenslot een veel betrouwbaarder afvuurmechanisme, maar vuursteenwapens waren ook veel goedkoper om te vervaardigen. Gebaseerd op eenvoudige principes werkte het vuursteenmechanisme via een reeks opeenvolgende gebeurtenissen:

  1. Het overhalen van de trekker zorgt ervoor dat een hamer naar voren v alt en de stalen spits, of frizzen, de vuursteen raakt.
  2. Als de vuursteen en het kroezen inslaan, vallen er kleine stukjes af en vonken.
  3. De vonkende flarden vallen in een kleine lading buskruit in de pan en het poeder ontbrandt.
  4. De ontsteking van de kleine hoeveelheid buskruit zorgt ervoor dat de belangrijkste buskruitlading in de loop ontbrandt en de bal naar voren wordt voortgestuwd.

Hoewel vroege vuurwapens met vuursteen ook pistolen en musketten omvatten, duurde het tot het begin van de 18e eeuw voordat vuurwapens met vuursteen in de schijnwerpers kwamen te staan.

Flintlock-mechanismen in samenwerking met Rifling

Het opnieuw invoeren van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vult de flitspan van een vuursteengeweer
Het opnieuw invoeren van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vult de flitspan van een vuursteengeweer

Hoewel schroefdraad al in de jaren 1460 in Duitsland voor het eerst werd gedocumenteerd, waren vuursteensloten met gladde loop gedurende de 17e en 18e eeuw de norm en dat bleef zo voor militair gebruik. Er zijn echter heel veel bewijzen dat Amerikaanse wapensmeden in de 18e eeuw schroefdraad aan de lopen van hun geweren toevoegden. Het geweerschieten - waarbij groeven in het metaal in de loop van het geweer worden gesneden - helpt de kogel stabiel te houden wanneer deze het geweer verlaat, en zorgt ervoor dat deze niet van het laatste contactpunt in de loop afketst en zijn doel mist. In feite begonnen Duitse ambachtslieden en wapensmeden die in Pennsylvania woonden in de jaren 1720 met het ontwerpen en bouwen van de voorlopers van het zeer populaire Pennsylvania, ook bekend als Kentucky Long Rifle.

Het grootste nadeel van vuursteengeweren was de "vervuiling" die plaatsvond. Vervuiling is de opeenhoping van bijproducten van buskruit die in de loop ontstaan als er schroefdraad aanwezig is. Vanwege de manier waarop vuursteengeweren werden geladen, werd het erg moeilijk om de nauwsluitende bal in de loop te laden nadat er verschillende schoten waren afgevuurd. Schutters moesten hun geweren heel vaak schoonmaken om er zeker van te zijn dat ze consistent zouden werken, waardoor ze een slechte keuze waren als militair wapen, maar een uitstekende keuze voor de jacht aan de grens.

Identificeren en waarderen van antieke Flintlock-geweren

Vaak kan het identificeren van een vuursteengeweer moeilijk zijn, omdat veel ervan zijn gemaakt door duizenden individuele wapensmeden en kleine productiebedrijven verspreid over de Verenigde Staten. Meestal waren deze geweren niet ondertekend, waardoor een positieve identificatie vrijwel onmogelijk was. Zowel ondertekende als niet-ondertekende geweren kunnen echter hetzelfde evaluatieproces ondergaan om te bepalen wat hun individuele waarde is. Enkele zaken waarop wordt gelet bij de beoordeling van deze vuurwapens zijn:

  • Conditie
  • Bouwkwaliteit
  • Stijl
  • Type en omvang van decoratieve accenten
  • Waarschijnlijke maker
  • Waarschijnlijk gebied waar het is gemaakt

Tips voor het evalueren van uw Flintlock-geweren

vrouw schiet Brits legerstuk genaamd Brown Bess vuursteengeweer
vrouw schiet Brits legerstuk genaamd Brown Bess vuursteengeweer

Hoewel u uw antiek altijd moet laten taxeren door een professional als u van plan bent ze te verzekeren of te verkopen aan een doorgewinterde verzamelaar, kunt u zeker thuis uw eigen evaluaties doen om uzelf een idee te geven van wat voor soort antiek waarde waarmee u werkt. Dit is vooral handig als je gewoon een idee wilt hebben van waar je je geweer waarschijnlijk voor zou kunnen verkopen, en hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

  • Controleer de handtekeningen- De handtekening op de loop van een antiek geweer is doorgaans de handtekening van de wapensmid. Als de handtekening op het slot staat, is dit meestal de naam van de fabrikant of leverancier van het slot, niet die van de wapensmid.
  • Ken de voorkeuren van verzamelaars - Over het algemeen geven verzamelaars van vuursteengeweren in de Verenigde Staten de voorkeur aan antieke geweren gemaakt in Amerika, gevolgd door die gemaakt in de Europese landen Engeland, Duitsland en Frankrijk en Italië.
  • Zoek naar tekenen van bekering - In het begin van de 19e eeuw, toen het percussie-schietmechanisme werd geïntroduceerd, werd een groot aantal vuursteenmechanismen omgebouwd tot percussiegeweren. Vuursteengeweren die zijn omgebouwd tot percussiegeweren en vervolgens weer terug naar vuursteengeweren, hebben een lagere waarde dan die zonder enige modulatie.
  • Bepaal de voorraad - Geweren met volledige voorraden in plaats van halve voorraden hebben doorgaans een hogere waarde.

Flintlock Rifle-wapensmeden om naar te zoeken

Verzamelbaar vuursteengeweer van Hollis en zonen, tentoongesteld op de Great British Shooting Show
Verzamelbaar vuursteengeweer van Hollis en zonen, tentoongesteld op de Great British Shooting Show

Ondanks dat er veel antieke vuursteengeweren op de markt zijn zonder merktekens van de maker, zijn deze vaak afkomstig van de volgende makers en fabrikanten:

  • Springfield
  • Griffin en Tow
  • J. J&W. Jr HENR
  • Harper's Ferry
  • Baker
  • J & W. Richards
  • Parker en Veld
  • Hawkes

Huidige waarden van antieke vuursteengeweren

vuursteengeweren circa 1779
vuursteengeweren circa 1779

Over het algemeen zijn antieke vuurwapens van de meeste soorten ongeveer $ 1.000 waard tegen een startprijs, zelfs als ze veel reeds bestaande schade hebben als gevolg van verwering en opslagomstandigheden. Dat gezegd hebbende, antieke vuursteengeweren – waarvan de productie minstens 300 jaar omspant – zijn op veilingen voor een paar honderd dollar tot duizenden dollars verkocht, afhankelijk van een grote verscheidenheid aan factoren. Als het om antieke vuursteensloten gaat, is de staat ervan een van de belangrijkste factoren bij het beoordelen van hun waarde. Zaken als patina, roest en de aanwezigheid van vervangende onderdelen kunnen de geldwaarde aanzienlijk verhogen of verlagen.

Bovendien kunnen herkomst (de professionele term die de documentatie omvat die het eigendom gedurende de levensduur van het item bewijst) en bewezen historisch belang van een gemiddeld oud wapen een geldmaker maken. Flintlocks die werden gebruikt in belangrijke veldslagen of die eigendom waren van belangrijke mensen zullen veel belangstelling van verzamelaars wekken en kunnen op veilingen hogere prijzen opleveren dan normaal. Neem bijvoorbeeld deze interessante vuursteengeweren:

  • Federalist Isaac Tichenor's vuursteengeweer uit 1790 - aangeboden voor $ 7.475
  • Zeldzaam 1824 model 1817 vuursteengeweer - aangeboden voor $ 17.500

Voorbeelden van Flintlock-geweren

Veel mooie voorbeelden van deze antieke vuurwapens zijn nog steeds te vinden op veilingen en bij verzamelaars en handelaren van antieke wapens. Afhankelijk van het specifieke stuk variëren de prijzen van enkele honderden dollars tot ver in de tienduizenden.

Voor een beter idee van hoe deze vele vuursteengeweren eruit zien, en om ze te vergelijken met degene die je in je collectie hebt, kun je de inventaris van deze retailers bekijken:

  • Paul M. Ambrose Antiques - Deze detailhandelaar biedt veel vuursteengeweren te koop aan, variërend in leeftijd en stijl.
  • Michael Simens - Michael Simens, een antieke vuurwapenhandelaar, verzamelt, taxeert en verkoopt persoonlijk allerlei antieke Kentucky lange geweren.

Breng een revolutie teweeg in uw vuurwapendisplay

Hoewel antieke vuursteengeweren niet dezelfde opvallende stijl hebben als latere vuurwapens, zijn ze ongelooflijk belangrijk dankzij de stappen die vuurwapenuitvinders vertegenwoordigen om de nauwkeurigheid en consistentie te vergroten. Hoewel je waarschijnlijk geen antiek vuursteengeweer op de schietbaan wilt afvuren, zorgen ze natuurlijk voor mooie mantelvertoningen en misschien voor af en toe een leerzame ontlading.

Aanbevolen: