Geschiedenis van de Franse keuken

Inhoudsopgave:

Geschiedenis van de Franse keuken
Geschiedenis van de Franse keuken
Anonim
Traditionele gerechten
Traditionele gerechten

In 2010 heeft UNESCO de Franse keuken toegevoegd aan de lijst van culturele objecten die 'immaterieel cultureel erfgoed' worden genoemd. De lange geschiedenis van de Franse gastronomie die tot deze eer heeft geleid, is groots, en het is een geschiedenis die niet alleen is beïnvloed door eeuwenlange Franse koningen en koninginnen, maar ook door omringende en verre culturen.

Vroege Franse keuken

Tijdens de Middeleeuwen was Frans eten voor veel mensen al een belangrijk onderdeel van het leven, maar een Franse ma altijd zag er toen heel anders uit dan tegenwoordig. Misschien wel het grootste verschil is dat er in deze tijd een grote hoeveelheid verschillende gerechten allemaal voor een ma altijd werden bereid, maar ze werden in koor geserveerd. Deze manier van eten presenteren werd toepasselijk service en verwarring genoemd, waarbij alle etenswaren in één keer op tafel werden gezet en een groot deel van het eten met de handen werd gegeten. De praktijk om verschillende gerechten als afzonderlijke gangen te serveren zou pas eeuwen later worden geïntroduceerd, evenals de praktijk om elke persoon aan tafel te serveren in plaats van de gerechten in familiestijl op tafel te zetten.

Ondanks deze verschillen in de manier waarop mensen voedsel serveerden en aten, waren veel kenmerken van het Franse eten van de 21e eeuw al aanwezig. Het eten in deze periode bevatte al rijke sauzen gevuld met kruiden. Hoewel de technieken toen anders waren, hebben veel gerechten hun oorsprong in deze periode, zoals zoete gebakjes en grote stukken vlees geserveerd met sauzen of mosterd. De cultuur van het drinken van alcoholische dranken bestond ook, maar bier kwam vaker voor dan wijn.

Een andere belangrijke parallel tussen nu en toen is dat de visuele aantrekkingskracht van voedsel al in de middeleeuwen als het allerbelangrijkste werd beschouwd. De esthetiek is veranderd, maar het idee dat eten niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen is, maar ook een visueel feest, is stabiel gebleven.

Latere Italiaanse invloed

Toen Catherine de Medici in de jaren 1540 naar Frankrijk kwam, kwamen Italiaanse invloeden met haar mee. Hoewel eten in Frankrijk altijd visueel aantrekkelijk was geweest, was het idee van eten als theater nieuw. Onder haar bewind als koningin en vervolgens koningin-moeder van Frankrijk (drie van haar zonen werden koning van Frankrijk), hielpen de diners die ze organiseerde de Franse keuken vooruit in de geschiedenis. Fijn serviesgoed en glaswerk werden in deze periode belangrijk en ook het kleurgebruik stond centraal. In deze periode werden ook nieuwe voedingsmiddelen geïntroduceerd, zowel uit de Middellandse Zee, zoals tomaten, als uit verre streken, zoals sperziebonen die voor het eerst vanuit de Nieuwe Wereld naar Frankrijk kwamen.

Komst van Franse cursussen

Een van de bepalende kenmerken van een moderne Franse ma altijd is dat er meerdere gangen zijn, die langzaam en na elkaar worden geserveerd. Dit concept werd in Versailles geïntroduceerd door koning Lodewijk XIV. In plaats van toe te staan dat het eten 'in verwarring' werd geserveerd, zoals voorheen, moedigde de Zonnekoning de bedienden aan om één gerecht tegelijk mee te nemen. Het was ook tijdens deze periode dat zilverwerk gemeengoed werd.

Historische chef-koks vormen traditionele gerechten

Carême

Carême is een van de bekendste Franse chef-koks uit de geschiedenis. Terwijl hij de wereld rondreisde, bracht hij een ander kenmerk van het hedendaagse Franse dineren terug naar Frankrijk: het bedienen van elke gast aan tafel, wat hij in Rusland leerde. Carême stond ook bekend om zijn indrukwekkende sta altjes architectuur met eten, zoals het maken van bruggen en torens van gebak en brood. Een wandeling langs de chique etalages van Franse bakkers en banketbakkers bevestigt dat deze praktijk nog steeds populair is in Frankrijk.

Montagné

Montagné is een andere grote Franse chef-kok, die schreef wat nog steeds wordt beschouwd als de Bijbel van de Franse keuken: de Larousse Gastronomique. Een uitgebreid boek dat alle details bevat die nodig zijn voor een onberispelijke Franse ma altijd. Dit boek hielp mee om de normen waarover hij schreef naar alle uithoeken van Frankrijk te brengen, waardoor de invloed van de regionale keukens afnam en de invloed van een nationale, Franse culinaire kunst werd vergroot.

Escoffier

Escoffier is verantwoordelijk voor de moderne manier van eten bereiden in restaurants, wat betekent dat verschillende mensen elk onderdeel van een gerecht bereiden. Terwijl de ene chef-kok het vlees tot in de perfectie grilt, bereidt een andere chef-kok de saus. Door deze manier van koken konden alle elementen van de ma altijd worden bereid door een persoon die gespecialiseerd was in dat gebied, en werd ervoor gezorgd dat alle componenten nog warm waren als ze op tafel kwamen. Velen beschouwen Escoffier als de meest prominente figuur bij het vestigen van de Franse haute cuisine. Deze traditionele gerechten zijn nu samengevoegd met de nouvelle cuisine en vormen zo wat gebruikelijk is in de 21e eeuw.

Nouvelle Cuisine is geboren

Sinds de jaren vijftig is de Franse keuken verfijnd en ingetogen. Hoewel de basisprincipes van kunstenaarschap en de verfijning van de smaak centraal bleven staan, werd in deze periode de portiegrootte van de ma altijd verkleind en het bord waarop de ma altijd werd geserveerd vergroot, evenals het aantal versieringen rond het eten. Het aantal gangen nam af en varieerde afhankelijk van de ma altijd en de gelegenheid. Terwijl een doordeweekse lunch bijvoorbeeld uit slechts drie gangen kan bestaan, is een zevengangenmenu in het weekend gebruikelijk.

Genieten van Frans eten

Hoewel er veel traditionele, zowel nationale als regionale gerechten in overvloed aanwezig zijn in moderne Franse restaurants, staan Franse chef-koks bekend om hun innovatie en het gebruik van ingrediënten tijdens het seizoen waarin ze het meest overvloedig of het lekkerst zijn. Frans eten is niet alleen heerlijk en mooi, maar een ma altijd nuttigen in een Frans restaurant is een ontspannen genot voor alle zintuigen. Het beheersen van de Franse keuken kan tientallen jaren duren, maar Franse restaurants brengen deze artistieke gastronomie naar klanten over de hele wereld. De elementen waaruit het moderne eten in Frankrijk bestaat, dateren elk uit verschillende perioden in de geschiedenis van de Franse keuken, maar ze komen allemaal samen om één fantastische culinaire cultuur te creëren.

Aanbevolen: