Wat is baby-geleid spenen? Beslissen of het goed is voor uw gezin

Inhoudsopgave:

Wat is baby-geleid spenen? Beslissen of het goed is voor uw gezin
Wat is baby-geleid spenen? Beslissen of het goed is voor uw gezin
Anonim

Sla de puree over en laat je baby eerder vaste voeding proberen met deze revolutionaire voedingsmethode!

Baby leidde het spenen tijdens theetijd
Baby leidde het spenen tijdens theetijd

De leeftijd van vier maanden voor een baby is een spannende tijd! Dit is de gemiddelde leeftijd waarop baby’s voor het eerst vast voedsel proberen. Hoewel het een eeuwenoude traditie is om je kind met een lepel een scala aan puree te voeren, is er een nieuwe aanpak die ouders kunnen proberen en die het aantal kieskeurige eters kan helpen verminderen en tegelijkertijd de onafhankelijkheid kan bevorderen. Dit concept wordt door baby’s geleid spenen genoemd. Voor ouders die nieuwsgierig zijn naar deze techniek hebben we de basis, de voor- en nadelen van deze zelfvoedingsmethode voor baby's op een rij gezet.

Wat is baby-geleid spenen?

Baby-led spenen (BLW) is een hedendaagse benadering van de introductie van vast voedsel. Deze techniek, ontwikkeld door Tracey Burkett en Gill Rapley in 2008, zet uw baby aan het stuur en is sinds het begin populair geworden. Het concept is eenvoudig: in plaats van naar het babypad te gaan en een bosje puree te pakken, kunnen ouders hun kinderen hetzelfde voedsel serveren dat ze zelf eten! Dit introduceert niet alleen eerder verschillende texturen en unieke smaken, maar het kan ook een gezonder dieet bevorderen.

Wanneer moet u beginnen met babygestuurd spenen

In tegenstelling tot traditionele methoden is het afslanken onder leiding van een baby een proces dat rond de zes maanden begint. Je baby moet over een paar belangrijke vaardigheden beschikken om aan zijn reis met vaste voeding te kunnen beginnen:

  1. Ten eerste moeten ze rechtop kunnen zitten met weinig tot geen steun. Dit betekent dat ze volledige controle hebben over hun nek- en hoofdbewegingen en een goede rompcontrole.
  2. Ten tweede moet hun tongstootreflex verdwenen zijn. Dit is de onwillekeurige beweging die de tong van een baby maakt wanneer een vast voorwerp in de mond komt. Indien aanwezig zal de tong van uw baby het voorwerp, in dit geval het voedsel, uit de mond duwen. Dit is een natuurlijke verdediging tegen verstikking. Helaas kan het het voeren van vast voedsel bemoeilijken.
  3. Als laatste moet je kleintje voorwerpen vastpakken en naar zijn mond brengen. Houd er rekening mee dat elke baby anders is, dus sommige zullen eerder klaar zijn en andere moeten misschien iets langer wachten dan hun halve verjaardag voordat ze kunnen beginnen. De bereidheid van je baby is de sleutel tot succes in deze onderneming, dus overhaast je er niet in.

Voordelen van babygestuurd spenen

Vanaf het begin vast voedsel introduceren kan een eng concept lijken, maar veel ouders zijn van mening dat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom ouders baby-geleide spenen proberen - en een paar dingen waarmee ze rekening moeten houden bij het nemen van de beslissing.

Verbetert de behendigheid

Gedurende het eerste levensjaar van uw baby is het belangrijk dat ouders hun kind helpen een sterke basis voor zijn toekomst te leggen. BLW kan voor wat rommel zorgen, maar geeft uw kind ook regelmatig de kans om de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie te verbeteren. Dit verbetert hun vermogen om kleinere voorwerpen vast te pakken en deze effectief naar hun mond over te brengen. Het zal ook hun orale motoriek en het vermogen om te kauwen en te slikken aanscherpen, eerder dan bij baby's die met een lepel worden gevoed.

Bevordert gezonde eetgewoonten

Onderzoek naar kieskeurig eten heeft aangetoond dat gevoeligheden voor texturen, smaken en kleuren ontstaan als gevolg van "vroege voedingsproblemen, late introductie van klonterig voedsel bij het spenen, druk om te eten en vroege kieskeurigheid." Het merkt ook op dat de beste manier om deze problemen te voorkomen het aanbieden van verse voedselopties is en hetzelfde voedsel eet als uw baby. Door baby’s geleid spenen bevordert beide concepten, waardoor het risico wordt verkleind dat uw kind een kieskeurige eter wordt.

Deze techniek leert ook zelfregulatie. Je baby bepa alt wanneer hij meer wil en wanneer hij vol is. Dit vermindert het aantal spugen als gevolg van overvoeding en bevordert gezondere eetgewoonten voor de toekomst van uw kind.

Bespaar ouders tijd en geld

Babyvoeding die je in de winkel koopt is duur, en je eigen voeding maken kan tijdrovend zijn. Door baby’s te laten spenen kunnen ouders hun kleintjes hetzelfde voedsel serveren dat ze elke dag eten. Dit maakt het een betaalbare optie, en het kan praktischer zijn voor drukke ouders die moeten jongleren met werk of de schema's van meerdere kinderen.

Hones sociale vaardigheden

BLW moedigt gezinsma altijden aan. Dit is een fantastische sociale interactie die wordt versterkt door de zintuiglijke handeling van het eten. Door de tast-, smaak- en reukzin van uw kind te benutten, faciliteert u feitelijk de cognitieve en taalontwikkeling. Ouders kunnen dit als een kans aangrijpen om nieuwe woorden aan hun baby te introduceren en het kan dienen als een geweldige hechtingservaring.

Maakt vroege onafhankelijkheid mogelijk

Hoe spannend het ook is om te zien hoe je baby nieuwe voeding uitprobeert, het voeren met een lepel is een moeizaam proces. Tegen de tijd dat uw baby klaar is met eten, is uw eten waarschijnlijk koud. Ter vergelijking: als uw baby zichzelf voedt, kunt u allebei tegelijkertijd van de ma altijd genieten! Dit vergroot ook hun zelfvertrouwen, wat een sneeuwbaleffect kan hebben op andere activiteiten.

Nadelen van baby-geleid spenen

Hoewel BLW erg populair is onder ouders, kleven er een paar nadelen aan de methode. Het goede nieuws is dat we tips hebben over hoe je de negatieve aspecten van deze methode kunt verminderen.

BLW is rommelig

Slabbetjes zijn geen partij voor spenen onder leiding van een baby. Als u uw baby de volledige controle over zijn ma altijd geeft, betekent dit dat hij ook bepa alt waar deze terechtkomt; Helaas zit het niet altijd in hun mond. Tijdens BLW kunnen de ma altijden behoorlijk rommelig worden. Gelukkig zijn er producten en ouderhacks die dit probleem kunnen helpen verminderen. Deze omvatten het gebruik van slabbetjes in overall-stijl, het plaatsen van slagerpapier of een douchegordijnvoering op de vloer om grote rommel op te vangen, en het bedekken van het eetoppervlak van uw baby met Glad Cling'n Seal voor een eenvoudige schoonmaak.

Allergieën kunnen moeilijker te identificeren zijn

Een van de grootste voordelen van puree is dat je gemakkelijk kunt vaststellen of je kind een allergie of gevoeligheid heeft voor bepaalde soorten voedsel. Combinatievoedsel geeft je die optie niet. Als u zich zorgen maakt over een mogelijke reactie, overweeg dan om bepaalde ingrediënten opzij te leggen terwijl u uw ma altijd klaarmaakt. Als u bijvoorbeeld Kip Alfredo maakt, laat dan een deel van de geraspte kip apart voordat u de saus op melkbasis mengt. Laat ze de kip of de noedels proberen, maar bewaar het proberen van melk voor een andere gelegenheid. Ouders kunnen langzaam voedsel aan de ma altijden van hun baby toevoegen om ervoor te zorgen dat allergieën geen risico vormen.

Er kunnen zich zorgen maken over de veiligheid als ouders de richtlijnen niet volgen

Net als bij elke eetervaring kunnen ouders zich zorgen maken over de veiligheid als ze bepaalde richtlijnen niet volgen. Het uitproberen van nieuwe voedingsmiddelen is een spannende mijlpaal voor zowel de baby als de ouders, maar het is belangrijk dat u wacht tot uw baby er qua ontwikkeling klaar voor is om met deze activiteit te beginnen. Ieder kind gaat op een andere leeftijd lopen en praten. De bereidheid om met vast voedsel te beginnen is niet anders.

Zodra uw baby klaar is om het stuur over te nemen, is het absoluut noodzakelijk dat ouders hun kind tijdens de ma altijd in de gaten houden en de aanbevolen richtlijnen voor voedselbereiding volgen. Dit kan de kans op verstikking aanzienlijk verminderen. Voor de ouders die nog steeds sceptisch zijn over de stap naar vaste voeding rechtstreeks uit de fles: onderzoekers kunnen er zeker van zijn dat de kans op verstikking niet groter is dan wanneer je een meer traditionele route zou volgen. Door te kiezen voor spenen onder leiding van een baby, leert u uw kind dus vroeg of laat het belang van controle over de porties.

Beslis of babygestuurd spenen geschikt voor u is

Als je nog steeds de voor- en nadelen van het door baby's afslanken tegen elkaar afweegt, overweeg dan om te beginnen met een hybride voedingsmethode. Probeer puree uit vóór zes maanden en schakel dan over op BLW nadat uw kleintje de vereiste mijlpalen voor vaste voeding heeft bereikt.

BLW is niet voor iedereen, maar voor de ouders die deze voedingsmethode willen uitproberen, hebben wij het recept voor succes! Onze door een baby geleide ontwenningsgids beschrijft alles wat u moet weten over dit spannende proces, samen met tips en trucs om van dit culinaire avontuur een stressvrije ervaring te maken.

Aanbevolen: