7 vintage aanstekers die veel geld waard zijn

Inhoudsopgave:

7 vintage aanstekers die veel geld waard zijn
7 vintage aanstekers die veel geld waard zijn
Anonim

Wek uw brandende interesse in vintage aanstekers opnieuw op met deze unieke en waardevolle stukken.

Een met zijde gevoerde geschenkdoos met daarin een hoogglans gepolijste zilveren Varaflame-sigarettenaansteker, gemaakt door Ronson voor Harrods. 1962
Een met zijde gevoerde geschenkdoos met daarin een hoogglans gepolijste zilveren Varaflame-sigarettenaansteker, gemaakt door Ronson voor Harrods. 1962

Het openklappen van een Zippo-aansteker of het uitkiezen van een Zippo-aansteker in je favoriete kleur maakt zoiets alledaags als het aansteken van een kaars zo spannend. Als aanstekers van vijf en een dubbeltje zo'n glimlach op je gezicht kunnen toveren, stel je dan eens voor wat luxe en historisch belangrijke aanstekers met je humeur zullen doen. Je zult in je drogisterij geen vintage aanstekers vinden die geld waard zijn, maar misschien vind je ze wel in het zicht verborgen in een kringloopwinkel.

Waardevolle vintage aanstekers, te stijlvol om te laten liggen

Waardevolle vintage aanstekers Recente verkoopprijs
Aansteker Eigendom van Elvis Presley $4, 600
Dunhill Aquariumaanstekers $16.000
1934 Gesigneerde honkbalaansteker $8, 365
Van Cleef & Arpels bijpassende aansteker en sigarettenhouder $5.000
1933 Zippo-aansteker $37.000
Gene Allen's My Fair Lady Lighter $26.000
Faberge Chimpansee Tafelaansteker $200.000

Aanstekers zijn een van die praktische verzamelobjecten zoals auto's en sieraden die je, als je ze goed onderhoudt, tientallen jaren lang elke dag kunt gebruiken. Niet alle antieke of vintage aanstekers zijn geld waard; oud zijn maakt niets bijzonders. Maar verbonden zijn met beroemde mensen, gemaakt door een beroemde ontwerper, of ongelooflijk zeldzaam zijn slechts drie van de redenen dat een fractie van de aanstekers een hoop geld waard is.

Elvis Presley Aansteker

Sigarettenaansteker Elvis Presley, circa jaren 60
Sigarettenaansteker Elvis Presley, circa jaren 60

Elvis Presley stond niet voor niets bekend als de koning van de rock-'n-roll, en zijn nalatenschap op het gebied van muziek en popcultuur heeft nog steeds impact. Omdat hij al tientallen jaren dood is, is alles wat met hem te maken heeft waardevol. Heritage Auctions verkocht een van zijn aanstekers die hij vermoedelijk aan een voormalig dienstmeisje had geschonken toen zij in de jaren zestig stopten met werken. Het is een slanke aansteker - die destijds erg populair was - met een ruitvormig patroon.

Moet weten

Behalve dat deze aansteker van Elvis is, is deze niet zo bijzonder. Het is niet gemaakt van dure materialen of van een gerenommeerd merk. In alle opzichten is het gewoon een aansteker. Maar alles wat door de rijken en beroemdheden is aangeraakt, is wenselijk. Daarom werd deze eenvoudige aansteker in 2012 verkocht voor meer dan $ 4.600.

Dunhill Aquariumaanstekers

Dunhill is een groot aanstekermerk en zij hebben in de 20eeeuw pionierswerk verricht op het gebied van veel technologie en ontwerpkeuzes voor aanstekers. Een zeldzame serie Dunhill-aanstekers, geschilderd om eruit te zien alsof je in een aquarium staart, werd met de hand gemaakt tussen 1950 en 1959. Ben Shillingford ontwierp en creëerde al deze aanstekers, en geen twee zijn hetzelfde. Dit maakt elk uniek en een waarde van een paar duizend dollar. Ondanks dat het een zeldzame serie is, zijn er meerdere online te koop.1st Dibs heeft er momenteel één te koop voor $16.000, en een paar ervan zijn op een Christie's-veiling verkocht voor bijna $7.000.

Moet weten

Wanneer je door oude aanstekers bladert, wil je zoeken naar items die in beperkte oplage zijn of bijzonder zeldzaam zijn. Dit betekent dat je door de jaren heen een beetje bekendheid moet hebben met de belangrijkste aanstekerfabrikanten. Maar als je het niet zeker weet, kun je altijd online naar vergelijkbare aanstekers zoeken om te zien voor hoeveel ze in het verleden zijn verkocht en of je er een zeldzaam prijskaartje aan moet hangen.

1934 Gesigneerde honkbalaansteker

1934 Ronde van Japan Team ondertekende sigarettenaanstekerhonkbal
1934 Ronde van Japan Team ondertekende sigarettenaanstekerhonkbal

Verzamelaars van sportmemorabilia vormen een enorm segment van de collectiemarkt, en zoals zaken als sportruilkaarten bewijzen, hebben ze diepe zakken. Een heel ongebruikelijke aansteker die de sportwereld kruist, is de uit 1934 gesigneerde honkbalaansteker ter herdenking van de Japanse Tour. De belangrijkste persoon die het ondertekende was Babe Ruth, de legendarische outfielder van de Yankees. De afgelopen jaren zijn er meerdere exemplaren geveild, maar waarvoor ze uiteindelijk verkocht werden, werd bepaald door hoe goed ze bewaard waren gebleven.

Een echt schoon exemplaar met scherpe handtekeningen, verkocht voor $ 8.365, maar een die veel vuiler was en waarvan de handtekeningen op sommige plekken waren afgesleten, werd slechts voor $ 2.640 verkocht. Het laat zien dat de bepalende factor tussen twee dezelfde aanstekers is staat.

Moet weten

Houd altijd rekening met de toestand van een aansteker. Hoe beter bewaard gebleven, hoe waardevoller het zal zijn.

Van Cleef & Arpels bijpassende aansteker en sigarettenhouder

Er is niets dat de risico's die met roken gepaard gaan er glamoureuzer uit laat zien dan iemand een sigaret te zien roken uit het uiteinde van een delicate sigarettenhouder, alsof hij geboren is om in een noir-film te spelen. Hoewel roken sinds de jaren 2000 dramatisch in populariteit is afgenomen, was het vroeger een ware rage. En de sociale elite zou geen genoegen nemen met een simpele Zippo-aansteker; nee, ze moesten het beste van het beste hebben.

Beroemde juweliers zoals Cartier maakten luxe aanstekers, en lichtere doosjes van edelmetalen en (half)edelstenen. Hoe duurder de materialen die gebruikt zijn om ze te maken, hoe waardevoller ze zijn. Het is dus logisch dat deze bijpassende set van een sigarettenhouder van schildpadschild en een sigarettenaansteker van saffier uit de jaren dertig, gemaakt door Van Cleef & Arpels, voor ongeveer $ 5.000 werd verkocht op een veiling van Sotheby's.

Moet weten

Zoek naar de handtekening, stempel of logo van een luxe merk op de aansteker, aangezien dit onmiddellijk de prijs verhoogt.

1933 Zippo-aansteker

Als je een betrouwbare aansteker nodig hebt, zoek dan niet verder dan de Zippo. Een stevige en herbruikbare aansteker die al sinds de jaren dertig bestaat en nog steeds aan bijna elke kassa in de supermarkt hangt. Maar een van de duurste Zippo's ooit verkocht was een originele Zippo uit het eerste productiejaar (1933) die het bedrijf ter ere van hun 75thverjaardag in 2007 ter veiling bracht. Het werd verkocht voor $37.000, en niet alleen omdat het oud was, maar ook omdat het goed bewaard was gebleven en een bekende herkomst had.

Moet weten

Herkomst is de manier waarop mensen bijhouden wie een object in de loop van de tijd bezat, en door precies te weten door wiens handen het is gegaan, is het erg waardevol voor zowel verzamelaars als archivarissen.

Gene Allen's aansteker uit de jaren 60

Gene Allen was de regisseur van de hitfilm van Audrey Hepburn, My Fair Lady. Als inpakcadeau bestelde Allen een gouden aansteker met de naam van de film bovenaan geëtst. Net als de aansteker van Elvis komt de betekenis van deze voort uit de connectie met de beroemde actrice. Dankzij deze connectie slaagde de aansteker erin om op een Christie's-veiling voor meer dan $ 26.000 te verkopen. Het is nogal opmerkelijk dat het zoveel geld kon opbrengen, vooral wanneer Christie's de waarde ervan slechts rond de $ 10.000 voorspelde.

Moet weten

Gemiddelde verzamelobjecten zullen in prijs stijgen als een beroemd persoon ze aanraakt of in zijn bezit heeft. Gebruik ook geen professionele geschatte waarden als allesbepalend; de grote bepalende factor is wie er in het publiek verschijnt om ze te kopen, en hoeveel ze bereid zijn uit te geven.

Faberge Chimpansee Tafelaansteker

Tafelaanstekers zie je niet meer zo vaak. Het zijn op zichzelf staande aanstekers die groter zijn gebouwd dan die voor sigaretten en die op de een of andere manier meestal sculpturaal zijn. Het is omdat mensen iets willen dat in het decor past en tegelijkertijd een praktisch doel dient. Eén sculpturale aansteker uit het begin van de 20e eeuw werd op een Christie's-veiling voor iets meer dan $ 200.000 verkocht. De legendarische Russische juwelier Fabergé maakte deze staande chimpansee van sterling zilver. Fabergé staat bekend om het maken van stukken van de hoogste kwaliteit (Fabergé-eieren doen een belletje rinkelen?), en hun werk wordt altijd voor de hoogste prijs verkocht.

Moet weten

Als je stukken kunt vinden die zijn gemaakt door gerenommeerde ambachtslieden, vooral als het niet iets is waar ze bekend om staan, kun je verwachten dat ze behoorlijk wat waard zijn.

Vintage aanstekers die geld waard zijn

Niet alle vintage aanstekers zijn waardevol, maar degenen die doorgaans afkomstig zijn van luxe merken of verbonden waren met beroemde figuren. Hoewel je je American Spirits waarschijnlijk niet zou moeten aansteken met een Cartier-aansteker uit de jaren vijftig, is dat technisch gezien niet mogelijk. Dus haal je ouderwetse aanstekers tevoorschijn en gooi voorzichtigheid in de wind.

Aanbevolen: