Een kijkje in prachtige antieke kaptafelspiegels

Inhoudsopgave:

Een kijkje in prachtige antieke kaptafelspiegels
Een kijkje in prachtige antieke kaptafelspiegels
Anonim

Transformeer je vermoeide oude slaapkamer in iets spectaculairs met een prachtige antieke kaptafelspiegel.

Gespiegelde kaptafel
Gespiegelde kaptafel

Als je een gevoel voor drama hebt, dan heb je er waarschijnlijk van gedroomd om je goed verlichte klassieke filmmoment voor een elegante kaptafel te laten zitten. Hoewel door badkamermeubels traditionele kaptafels tot het verleden behoren, kun je nog steeds prachtige antieke en vintage kaptafelspiegels te koop vinden. Wie wil tenslotte niet een vleugje ouderwetse klasse aan je slaapkamer toevoegen met een decoratief stuk uit het verleden?

Tour door het verleden met kaptafelspiegels

Kaptafels bestaan al sinds de oudheid, maar het soort dat we kennen dook pas echt op in de 19eeeuw. Hoewel je dwalende Franse voorbeelden uit het begin van de 17e eeuw kunt vinden, is het veel gebruikelijker om tafels en spiegels uit de 19e en 20e eeuw te vinden.

Volgens de vorige tentoonstelling van het Met Museum over kaptafels, was het meubelontwerp van de 19de eeuw vol van allerlei soorten revival-inspiratie, en je kunt deze variatie zien in de aankleding tafels/spiegels geproduceerd. Het eindigde met historisch geïnspireerde tafel- en spiegelcombinaties gemaakt met oudere ontwerpen zoals Elizabethaans, Koloniaal, Gotisch en Rococo. Deze spiegels waren niet te groot en werden meestal gescheiden van de tafel zelf (in tegenstelling tot de meeste slaapkamermeubelsets tegenwoordig, met spiegels die aan de tafel zijn vastgeschroefd). Omdat hout stevig en gemakkelijk verkrijgbaar was, hebben de meeste antieke dressingspiegels een frame gemaakt van rijke houtsoorten zoals eiken, palissander, mahonie en meer.

Antieke Kaptafelspiegel Met 3 Laden
Antieke Kaptafelspiegel Met 3 Laden

Het echte feest begint echter pas in het begin van de 20edeeeuw, toen de eenvoudige ontwerpen uit het post-Victoriaanse tijdperk plaats maakten voor grote, sierlijke en prachtig vormgegeven dingen die zeer geschikt waren voor elk feest in het landhuis van Jay Gatsby. Tegen het midden van de eeuw werden de overdreven gedecoreerde stukken natuurlijker en neutraler, waardoor ze niet meer gescheiden waren, maar een aaneengesloten eenheid vormden.

Wanneer is een spiegel een kaptafelspiegel?

Een van de meest verwarrende dingen aan oude spiegels is dat ze er in principe allemaal hetzelfde uitzien. Afgezien van designelementen, is een spiegel een spiegel, en als je gezicht naar je terugkijkt, v alt er niet veel te doen om ermee te daten. Gelukkig werden de meeste antieke dressoirspiegels met twee schroeven op een standaard gemonteerd die soms lades had. Met deze schroeven kunnen de spiegels 360° draaien, zodat je ze vanuit elke hoek kunt gebruiken.

Snelle tip

Controleer oude spiegels die niet aan een standaard zijn bevestigd, op opvallende schroefgaten aan beide zijden van het frame (ongeveer halverwege). Het vinden ervan kan een vroege indicatie zijn dat de spiegel ooit deel heeft uitgemaakt van een kaptafelcombinatie.

Er zijn ook kleinere, meestal ovale of ronde, draaibare tafelspiegels die nog steeds worden gebruikt. Deze waren super draagbaar, goedkoop en lichtgewicht. Dus als je niet het geluk hebt een luxe spiegel te bezitten, kun je een van deze kleinere alternatieven aanschaffen. Mensen zijn echter veel meer geïnteresseerd in het kopen van grotere, zwaardere tafelspiegels dan in deze draagbare spiegels.

Zijn aankleedspiegels veel geld waard?

Oude kapspiegels lopen uiteen als het om waarde gaat. Er zijn een aantal verschillende dingen die de prijskaartjes op en neer kunnen verschuiven.

  • Materialen - Hoe waardevoller de materialen die zijn gebruikt om de spiegel te maken, hoe duurder deze zal zijn. Mahonie en zilver zijn bijvoorbeeld veel meer waard dan messing en eikenhout.
  • Leeftijd - Oudere aankleedspiegels worden meestal voor meer geld verkocht, terwijl voorbeelden uit de 19e eeuw het meeste opleveren.
  • Grootte - Echt grote aankleedspiegels zijn niet gebruikelijk, dus hoe groter de spiegel is, des te meer zal hij uiteindelijk verkopen.
  • Beroemde makers - Af en toe kom je misschien een stuk tegen dat is gemaakt door een legendarische meubelmaker/werkplaats als Chippendale. Alles met een stempel of handtekening van deze historische iconen zal aanzienlijke interesse van kopers wekken.

Als het om cijfers gaat, kijk je ergens tussen de $100 en $1.000+, afhankelijk van het specifieke stuk waarin je geïnteresseerd bent. Kleinere en eenvoudigere spiegels worden meestal aan de onderkant van het spectrum verkocht, zoals deze unieke drieluik-koperen Art Deco-kleedspiegel die op eBay voor $ 175 werd verkocht. Grotere spiegels zullen altijd ergens in de duizenden verkocht worden, omdat het voor hen moeilijk is om te overleven zonder gebarsten te worden. Neem bijvoorbeeld deze Italiaanse 80 cm hoge notenhouten spiegel uit de jaren twintig. Het staat momenteel te koop voor ongeveer $ 2.300 op 1st Dibs.

Vrouw zit aan haar kaptafel
Vrouw zit aan haar kaptafel

Als je een spiegel en een volle tafel of een dressoircombinatie tegenkomt, dan kijk je naar grote dollartekens, omdat mensen graag antieke slaapkamersets kopen en niet bezuinigen op de uiteindelijke prijzen. Maar net als bij elk type antiek meubilair zijn mensen altijd bereid om steeds hogere biedingen te laten vallen op stukken van hoge kwaliteit, omdat grote detailhandelaren ze gewoon niet meer maken zoals vroeger. Dus zolang het echt antiek is en geen imitatie, staan er extra nullen op de prijskaartjes.

Beste plaatsen om kaptafelspiegels te kopen en verkopen

Of je nu geïnteresseerd bent in het kopen of verkopen van een kaptafelspiegel, begin bij een plaatselijke kringloopwinkel, zodat je geen rekening hoeft te houden met verzendkosten, die echt het grootste obstakel vormen voor het kopen en verkopen van welke soort dan ook van spiegel. Online plaatsen zoals eBay en Etsy zijn ideaal om verborgen schatten tegen te komen, terwijl 1stDibs en andere traditionele digitale marktplaatsen doorgaans handelen in de hoogste kwaliteit en duurste spullen.

Snelle tip

Denk er niet eens aan om een spiegel te kopen of verkopen zonder rekening te houden met de verzendkosten en de arbeid die nodig is om een spiegel veilig in te pakken. Soms kan de verzending meer dan $ 100 aan uw bestelling toevoegen, waardoor u er misschien nog eens over nadenkt om op de knop 'bestelling bevestigen' te drukken.

Speel huiselijke verkleedpartijen met oude kaptafelspiegels

Speel verkleedpartijen alsof je het nog nooit eerder hebt gespeeld door het podium te decoreren met de oude aankleedspiegel die perfect bij je persoonlijkheid past. Of je nu zin hebt om die tiener-poppunk-koningin-dagen opnieuw te beleven of je bent geobsedeerd door de sfeer van een theekransje in de tuin, er is een geweldige kaptafelspiegel voor jou gemaakt:

  • Rococo revival - Heb je ooit in de film van Sofia Coppola willen duiken, Marie Antoinette, met zijn pastelkleuren en bloemmotieven? Koop een kaptafelspiegel uit de Rococo-revival, geïnspireerd op alles uit het midden van de 18e eeuw.
  • Gothic revival - Donkerhouten en zwaar ogende, gotische revival kaptafelspiegels passen perfect bij je kandelaarhouders en planken op planken met oude boeken.
  • Victorian - Wil je het gevoel hebben dat je midden in een roman van Dickens leeft? Koop dan een uitgebreid uitgesneden, zeer gedecoreerde kapspiegel uit het Victoriaanse tijdperk.
  • Arts and Crafts - Als je een hekel hebt aan rommel, zijn Arts and Crafts kaptafelspiegels geweldig voor jou. Ze zijn eenvoudig en zonder toeters en bellen, maar ze gaan een leven lang mee.
  • Art Deco - Net als de mythische feesten uit de literatuur uit de jaren '20 zijn de enorme, uitgebreide Art Deco-kleedspiegels en tafelcombinaties perfect voor mensen met een uitgebreide schoonheidsroutine die behoefte hebben aan alle ruimte die ze kunnen krijgen.
  • Mid-century modern - Als je van neutrale tinten, ronde vormen en alles van hout houdt, dan zijn moderne spiegels uit het midden van de eeuw iets voor jou. Ze passen geweldig bij je verzameling plantenbaby's en wierookhouders.

Spiegel Spiegel aan de muur

Soms kan het toevoegen van slechts één uniek stuk aan je omgeving een geheel nieuwe energie in je ruimte brengen. Alsof u een nieuwe verfkleur opspat of uw dekbedovertrek verwisselt: het toevoegen van een delicate antieke kaptafelspiegel aan uw dressoir of kaptafel is een geweldige manier om uw vermoeide oude slaapkamer in iets nieuws te veranderen.

Aanbevolen: