Verzamelgids voor antieke scheermessen: merken die de snit maken

Inhoudsopgave:

Verzamelgids voor antieke scheermessen: merken die de snit maken
Verzamelgids voor antieke scheermessen: merken die de snit maken
Anonim
Antiek scheermes
Antiek scheermes

Vaak zijn de interessantste artefacten uit de geschiedenis verbonden met de meest alledaagse en over het hoofd geziene activiteiten, zoals het antieke scheermes en de connectie ervan met het kappersvak en zijn rol bij het construeren van mannenmode. Mensen verwierven voor het eerst sociale bekendheid met het typische open scheermes in de 19e eeuw en gebruiken al eeuwenlang scherpe gereedschappen om het haar op hun lichaam te knippen en vorm te geven. Toch kunnen deze historische gereedschappen daadwerkelijk dienen voor een scheerbeurt van bijna de 21steeuw, een scheerbeurt die je nog nooit eerder hebt meegemaakt.

Historische ontwikkeling van scheermessen

Archeologisch onderzoek bewijst dat mensen hun gezichtshaar al eeuwenlang vormgeven en vroege scheermessen maken van natuurlijke materialen zoals hoorn, vuursteen, steen, botten en schildpad. Natuurlijk betekende de wisselende populariteit van baarden en kortgeschoren gezichten dat scheermessen voortdurend evolueerden. Maar met het scheermes van Jean-Jacques Perrot, dat was uitgerust met een 'L'-vormige houten beschermkap, ontstond er een nieuwe stijl van gemakkelijk op te bergen scheermes. Tegen het einde van de 19e eeuw werden open scheermessen versierd langs de ruggen, uitgedund met hol geslepen mesjes en ontworpen met langwerpige tangen om prachtige en dodelijke kunstwerken te creëren. Het gepatenteerde veiligheidsscheermes van King Camp Gillette uit 1901 veranderde de scheermesindustrie echter voor altijd met zijn wegwerpbare set geslepen mesjes, die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Antieke scheermessen identificeren

Een van de moeilijke aspecten bij het identificeren van een antiek scheermes is het feit dat veel vintage open scheermessen sterk op antieke scheermessen lijken; De materialen die worden gebruikt om de handvatten te maken, kunnen echter een goed beeld geven van de leeftijd van een scheermes. Dingen als bakeliet en plastic waren bijvoorbeeld populair in het midden van de eeuw en zouden hoogstwaarschijnlijk te vinden zijn op zowel een vintage open scheermes als een veiligheidsscheermes. Als u naar de ruggengraat van een open scheermes (het lemmet in de vorm van een slagersmes) en/of de tang (het stuk dat het handvat met het lemmet verbindt) kijkt naar eventuele makerstekens of advertenties, kunt u een idee krijgen van de leeftijd van het scheermes. Het dateren van deze items kun je echter het beste aan een professional overlaten, omdat kleine nuances in de vorm van het handvat of de ronding van het mes kunnen duiden op een heel ander tijdperk van het ene scheermes dan het andere. Als je meer onderzoek wilt doen naar een specifiek antiek scheermes dat je hebt, kun je deze gedetailleerde bronnen raadplegen voor meer informatie.

  • Het complete Gillette-verzamelaarshandboek door Philip Krumholtz
  • Recht scheermes verzamelen door Robert A. Doyle
  • The Razor Anthology door meerdere auteurs
Antiek scheermes identificeren
Antiek scheermes identificeren

Opmerkelijke antieke scheermesmerken

Het gouden tijdperk van het antieke scheermes is het midden van de 19edeeeuw tot het begin van de 20edeeeuw, en het aantal fabrikanten van over de hele wereld die hun eigen versies van dit verzorgingshulpmiddel hebben gemaakt, zijn behoorlijk productief. Regionaal stonden Amerika, Duitsland en Engeland bekend om de kwaliteit van hun scheermessen, en veel moderne scheermesverzamelaars zijn gehecht aan de verschillende geografische stijlen die zich vanuit elke locatie ontwikkelden. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke fabrikanten die scheermessen produceerden tijdens de 19deen vroege 20de eeuw:

  • Edwin Jagger
  • Kampfe Brothers
  • Gillette
  • Dovo
  • Frederick Reynolds
  • Krupp
  • Wade & Slager
  • Robeson Cutting Co.

Antieke scheermeswaarden

Er is een toegewijde groep herenverzamelaars die graag items vinden die verband houden met de geschiedenis van herenkleding en de verschillende uitrustingen die heren gebruikten om zichzelf sociaal presentabel te maken, maar gewone verzamelaars kunnen concurreren met deze doorgewinterde professionals, aangezien de meeste antieke scheermessen alleen kosten tussen de $ 100 en $ 300. Neem bijvoorbeeld dit Wardonia England-veiligheidsscheermes uit de jaren twintig, dat op de markt wordt gebracht voor ongeveer $ 65, en dit 19de-eeuwse Frederick Reynold-scheermes dat op de markt wordt gebracht voor bijna $ 100, bijvoorbeeld. Gerestaureerde scheermessen daarentegen zullen wat extra kosten omdat ze zijn schoongemaakt en geslepen om ze klaar te maken voor onmiddellijk gebruik; Deze Wade & Butcher "Celebrated Washington Razor" is bijvoorbeeld gerestaureerd en staat op de website van Classic Shaving voor bijna $ 600.

Antieke scheermesrestauratie

Sommigen van jullie hebben waarschijnlijk een antiek scheermes dat aan jullie is doorgegeven van jullie grootvader of overgrootvader, ergens in jullie huis weggestopt in een doos met snuisterijen, maar jullie hebben het altijd als te roestig beschouwd om doe er eigenlijk iets mee. Voordat u de tetanusprik gaat halen en zelf met de oude schoonheid aan de slag gaat, kunt u eens kijken naar de verschillende restauratiediensten die specifiek beschikbaar zijn voor antieke scheermessen. Het Razor Emporium is een fantastische optie omdat ze gespecialiseerd zijn in de kunst van het scheren en drie verschillende restauratieniveaus bieden: tune-up, revamp, open scheermes. Elk van hun diensten kost minder dan $ 50, waardoor ze een bijzonder betaalbaar restauratiebedrijf zijn, gezien de hoge prijzen die andere antiekrestauratie-experts kunnen vragen.

Vintage scheermes met doorgesneden keel
Vintage scheermes met doorgesneden keel

Antieke scheermessen zijn de allernieuwste

Voor altijd herdacht als gereedschap en wapen in de klassieke musical van Stephen Sondheim, Sweeney Todd: A Demon Barber of Fleet Street, heeft het antieke scheermes zichzelf gevestigd als een icoon van herenkleding in de populaire cultuur. Moderne hipsters begonnen in de jaren 2010 de traditie van het scheren met open scheermessen terug te brengen, wat betekent dat er nog steeds een plaats is voor deze historische praktijk in de moderne wereld. Je hoeft echter geen gezichtshaar te hebben om te genieten van de strakke ontwerpen van historische scheermessen, en je kunt er altijd één in je huis tentoonstellen als een mooie en bedreigende nieuwe decoratie.

Aanbevolen: